Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

11 ting at gøre i Krakow i januar

Nogle steder er bedst, når temperaturen falder, og den polske by hører til dette laug. Dens hyggelige barer vil overraske dig

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

10 minutters læst

11 ting at gøre i Krakow i januar

Krakow | ©Maïté De Seranno

Krakóws tilbud er naturligvis ikke begrænset til byens etablissementer. Hovedstaden i den lille polske voivodskab vil overraske dig med sine perler, herunder den pragtfulde markedsplads og de fantastiske Wieliczka-saltminer kun et par kilometer fra den gamle bydel.

1. Fejr nytåret på markedspladsen

Markedspladsen om vinteren| ©Tomasz Bobrzynski
Markedspladsen om vinteren| ©Tomasz Bobrzynski

Nytårsaften er en af de vigtigste festlige aftener i Kraków. På denne dato er hjertet i festlighederne markedspladsen (Rynek Glowny), som du vil lære at kende, hvis du booker en tur til Krakóws gamle by del, og som i dagens anledning er vært for en laserskærm og en gratis musikfestival med både nationale og internationale kunstnere. Koncerten starter normalt kl. 20.30 og slutter ved midnat.

Hvis du ikke har lyst til at fryse, kan du vente på nytåret på en restaurant. De fleste etablissementer har en nytårsmenu, som afsluttes ved midnat med et glas champagne. Nogle fremragende muligheder er:

Hvis du har lyst til at give den gas på pisterne, er der ikke noget at bekymre sig om - Krakóws centrum er fyldt med natteliv! Nogle af de mest eftertragtede steder er Cuban Theatre, Alchemia og Propaganda Pub. Vær opmærksom på, at de fleste barer og klubber er baseret på reservationer. Nytårsaften skal du booke på forhånd. Billetterne bliver normalt sat til salg i begyndelsen af november.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

2. Udforsk jordens dybder i Wieliczka-saltminen

Galleri om udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov
Galleri om udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov

14 kilometer sydøst for Kraków ligger Wieliczka-saltminen, en underjordisk labyrint af tunneler og kamre fordelt på ni niveauer, som har tiltrukket turister siden midten af det 19. århundrede. Nicolaus Copernicus, Fryderyk Chopin og Goethe bukkede under for dens charme, men de var ikke de eneste. Faktisk angav indbyggerne i Kraków i en undersøgelse, at det var deres yndlingsattraktion. I jordens mave er temperaturen næsten altid konstant, så et besøg i januar er en god idé.

Tjek, hvordan du kommer til Wieliczka, men min anbefaling er at booke en udflugt til Wieliczka-minerne, da en ekspertguide vil ledsage dig hele vejen og forklare de historiske anekdoter. Derudover vil du se seværdigheder, der ikke findes over jorden: saltsøer og smukke underjordiske kamre, herunder det unikke St. Kinga's Chapel, den største kirke i verden bygget 101 meter under jorden udelukkende lavet af stensalt.

Dette sted for tilbedelse er dedikeret til St. Kinga, minearbejdernes skytshelgen. Tomasz Markowski har skulptureret hovedalteret, hvis paneler forestiller Sankt Josef, Sankt Clemens og Sankt Kinga. Kinga. Den polske kunstner har også skulpteret sidealtrene, der viser Herodes' dekret, massakren på de uskyldige og en statue af Jomfruen af Lourdes.

Book en tur til Wieliczka-minerne

3. Beundre Krakow fra et andet perspektiv

Skalka| ©Mach240390
Skalka| ©Mach240390

Når temperaturen falder, er der et godt alternativ til at se byens seværdigheder i kulden. Vi taler naturligvis om at booke et krydstogt på Vistula-floden, som giver dig mulighed for at se Krakóws skyline fra komfortable sæder. Krydstogterne afgår fra flodhavnen i Bulwar Czerwieński, og efter en time på Vistula vender de tilbage til udgangspunktet. På vejen kan du se følgende attraktioner:

 • Skalka, en barokkirke i nærheden af Kazimierz-distriktet.
 • Wawel-højen med slottet og katedralen.
 • Norbertiner-søstrenes kloster, det største religiøse kompleks i Krakow. Hvis du er interesseret i religiøs arkitektur, anbefaler jeg indlægget om 10 must-see kirker i Krakow.
 • Cricoteka Museum, et kunstdokumentationscenter grundlagt af Tadeusz Kantor i 1980.
 • Dębniki, et fredeligt kvarter ved bredden af Vistula.
 • Det futuristiske Manggha Museum, som huser en enorm samling af japansk kunst.
 • Kosciuszko-højen, en kunstig bakke til minde om nationalhelten Tadeusz Koszciuszko.

Book et krydstogt på Vistula-floden

4. Test dig selv på pisterne i Zakopane

Zakopane Sky Slopes| ©Sende
Zakopane Sky Slopes| ©Sende

I de senere år er Polen blevet en populær destination for skientusiaster. Resorts og pister er blevet meget bedre, og prisen for et dagskort er mindre end halvdelen af, hvad man betaler i Østrig eller Frankrig. Glem de lange pister i Alperne og Pyrenæerne - de er ofte kortere her, men denne svaghed kan være en styrke, især hvis du er ved at lære at stå på ski.

Hvis du bor i Kraków, er den nærmeste destination Zakopane, en landsby ved foden af Tatra-bjergene. De første rejsende begyndte at ankomme i slutningen af det 18. århundrede, og bygningen af en jernbane i 1898 fremskyndede omdannelsen af denne lille bjergby til et berømt turistmål. I dag er det Polens vinterhovedstad og har tre skiområder:

 • Kasprowy Wierch (alpint skiløb i stor højde 3 km fra centrum).
 • Nosal (med en piste til specialslalom og storslalom).
 • Gubalowka-bakken. Efter en dag i sneen kan du shoppe på Krupowki-gaden eller prøve en typisk grzaniec, gløgg med krydderier og honning.

Book en udflugt til Zakopane. Det er cirka 85 kilometer fra Kraków, og det er den mest bekvemme måde at komme dertil på og få mest muligt ud af dagen. For flere detaljer anbefaler jeg, at du læser artiklen De bedste ture og udflugter fra Krakow.

Book en udflugt til Zakopane

5. Tag en pause i et traditionelt kaffehus

Café Noworolski| ©Cancre
Café Noworolski| ©Cancre

At besøge Nordeuropa om vinteren er en god måde at få et indblik i lokale skikke og traditioner. I Polen, for eksempel, kan folk godt lide at tilbringe deres eftermiddage på caféer, hvor de drikker varm chokolade eller en kop te, måske med et stykke kage til.

I Kraków går cafékulturen tilbage til det 19. århundrede, da byen var en del af det østrig-ungarske kejserrige, og den intellektuelle elite besøgte etablissementer i wienerstil. Denne skik overlevede kommunismen og lever stadig i dag. Hvis du er interesseret i gastronomi, anbefaler jeg, at du læser indlægget om de bedste restauranter i Krakow eller endda booker en gastronomisk tur i Krakow.

Der er snesevis af barer i Krakow, hvor du kan varme dig efter en gåtur gennem centrum. Læs videre, vi har lavet en kort liste over de bedste muligheder:

Noworolski

Café Noworolski åbnede i 1910 og har været vidne til nogle af Krakows vigtigste historiske landemærker. Den unge Lenin plejede at læse aviser i dens art nouveau-saloner, og under Anden Verdenskrig blev den brugt som hovedkvarter af tyske tropper. Hvis du lukker øjnene, kan du forestille dig et billede af den polske by under Belle Époque.

 • Adresse: ul. Rynek Glowny 1 Sukiennice.
 • Anbefales til et stykke kage med udsigt over hovedtorvet og Mariakirken.

Nowa Prowincja

Digternes og komponisternes yndlingssted. Det er værd at stoppe ved Nowa Prowincja for den tykke varme chokolade. Du kan også vælge et glas krydret vin.

 • Adresse: Bracka 3, do 5.
 • Anbefales til dessertelskere. Ud over chokolade er Nowa Prowincja kendt for sin citronmarengskage, szarlotka (æbletærte) og cheesecake.

Jama Michalika

Den ældste café i Kraków. Jama Michalika blev grundlagt i 1895 og tilbyder stadig en traditionel menu, der dækker alle dagens måltider, fra morgenmad til aftensmad. Selvom den besøges af mange turister, er det stadig et must at besøge stedet.

 • Adresse: ul. Florianska 45.
 • Anbefales til elskere af modernisme. Młoda Polska, Art Nouveau-bevægelsen i Polen, blev født i netop dette etablissement. Datidens førende kunstnere placerede deres værker på væggene.

Book en gastronomisk tur i Kraków

6. Nyd en tur i hestevogn

Køretur i hestevogn i Krakow| ©Buffy1982
Køretur i hestevogn i Krakow| ©Buffy1982

Når sneen dækker træer og enge, får naturen et magisk præg. Omkring Kraków bliver skovene hvide hver vinter, og en god måde at nyde dette sceneri på er med en hestevognstur. En interessant mulighed er Ojców National Park, det mindste naturområde i landet og alligevel et af de bedste.

Hvis du bestiller en udflugt til Ojców National Park, vil du lære et område at kende, der er karakteriseret ved stejle skråninger, klippeformationer og frem for alt 400 huler. Rideture tager dig til de smukkeste steder i nationalparken, såsom ruinerne af Kazimierz-slottet. For enden af turen slutter de fleste oplevelser med et bål, hvor der steges kielbasa, polske pølser med smag af hvidløg, enebær og merian.

Turenevarer omkring en time, og priserne afhænger af antallet af personer i gruppen. Disse ture er meget populære blandt turister og lokale, så arrangørerne taler engelsk og i nogle tilfælde også andre sprog.

Book en tur til Ojców Nationalpark

7. Flygt fra kulden på et museum

Besøg Lotnictwa Polskiego luftfartsmuseum| ©Daniel Delimata
Besøg Lotnictwa Polskiego luftfartsmuseum| ©Daniel Delimata

Et besøg på et museum er altid en god idé.

 • Hvis du kan lide fly, ligger Museum of Polish Aviation (Al. Jana Pawła II 39) i udkanten af Kraków og er et must for enhver flyentusiast.
 • En anden anbefalelsesværdig mulighed tættere på centrum er MOCAK, Krakóws museum for moderne kunst. Det blev grundlagt i 2011 i det postindustrielle distrikt Zablocie og er blevet byens vigtigste center for moderne kultur, og det besøges af mere end 120.000 mennesker hvert år.
 • Og endelig er et meget interessant forslag at tage på en guidet tur til Krakows underjordiske museum Rynek, hvor du vil opdage, hvordan livet var i en gammel middelalderby med en guide. Det gør du ved at gå gennem ikke mindre end 4.000 kvadratmeter under jorden.

Book et besøg på Rynek Underground Museum i Kraków

8. Tag til Krzysztofory-paladset, og nyd szopki'en

Krzysztofory-paladset| ©Zetpe0202
Krzysztofory-paladset| ©Zetpe0202

En af de mest typiske juletraditioner i Kraków er fremstillingen af szopki, unikke julekrybber. I stedet for at vise et typisk billede med en grotte, en okse, et æsel og Jesu familie, er disse konstruktioner inspireret af lokale paladser og kirker og indeholder ofte figurer af vigtige polske personligheder.

Szopki dukkede først op i det 13. århundrede og fungerede oprindeligt som bærbare dekorationer til jaselka, et middelalderligt dukketeater. Med tiden begyndte disse stykker at blive brugt til politisk satire, så meget at de blev forbudt i det 18. århundrede. Heldigvis blev de efter et århundrede trukket ud af glemslen.

Szopki er normalt lavet af træ eller krydsfiner, mens de mindre dele normalt er lavet af pap. I dag konkurrerer krakovianerne med hinanden om at lave de smukkeste szopki. Hvis du vil se deres kreationer, er Krzysztofory-paladset vært for de bedste af dem. Udstillingen starter i begyndelsen af december og slutter i slutningen af februar.

9. Forkæl dig selv med en aften i teatret

Juliusz Słowacki-teatret| ©Jakub Hałun
Juliusz Słowacki-teatret| ©Jakub Hałun

Juliusz Słowacki-teatret blev åbnet i 1893 og ligger på den centrale Świętego Ducha Square. Det er designet af Jan Zawiejski og er et af de mest værdifulde eksempler på teaterarkitektur i Europa. Udenfor kan man nyde den eklektiske stil, der blander elementer fra nyrenæssancen og nybarokken, mens interiøret er udsmykket med fresker af wienerkunstneren Anton Tuch. Det er ikke uden grund, at bygningen blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste i 1978.

Rundvisninger i det indre finder kun sted i sommermånederne, men hvis du rejser til den polske by i januar, kan du opdage det ved at købe en billet til stedet. Programmet er meget varieret og spænder fra traditionelle til avantgardistiske forestillinger. Hvis du er interesseret, kan du finde alle forestillingerne på den officielle hjemmeside.

Jeg anbefaler, at du køber dine billetter i god tid. At tilbringe en aften i teatret er den ideelle måde at komme i ly for januarkulden.

10. Bland dig med de lokale på skøjtebanerne

På skøjter| ©RichardBH
På skøjter| ©RichardBH

Krakóws skøjtebaner åbner i midten af december og lukker i slutningen af februar.

 • Den største opføres hvert år i Blonia Park, en stor eng på 48 hektar mellem den gamle bydel og parken dedikeret til den polske filantrop Henryk Jordan. Krakóws bedste skøjtebane har 1.200 meter is, en 360 meter lang isbane og et sted, hvor børn kan lære at stå på skøjter.
 • Uden for centret kan man vælge skøjtebanen, der ligger lige over for kulturcentret Nowa Huta. Den har et areal på 23 x 35 meter og er åben fra 1. december til slutningen af februar.

På begge baner kan man leje skøjter og hjelme på stedet. Der er også barer og foodtrucks med mad og varme drikke.

11. Varm op som en rigtig skovhugger

På besøg i Axe Nation| ©Rafael Wagner
På besøg i Axe Nation| ©Rafael Wagner

Er du bekendt med øksekast? Øksekast er en sport, hvor udøveren kaster en økse mod et mål. Disciplinen blev født på den anden side af dammen og blev først cementeret af canadierne. I dag har sporten krydset havet, og Polen er et af de europæiske lande med den længste tradition.

I Krakow hedder stedet, hvor der kastes med økser, Axe Nation og blev født ud af intuitionen hos tre entusiaster: Kacper Jurasz, Karolina Pach og Tomek Pietraszko. Stedet ligger på Grodzka Street 46, fem minutters gang fra den centrale markedsplads.

Axe Nation blev født i 2016 og har siden da været vært for en liga, der følger de originale canadiske regler. Stedet ligger i en kælder fra det 13. århundrede og har tre haller og fem baner. Når du kommer ind, vil en træner forklare de grundlæggende regler for sporten og give dig nyttige tips om, hvordan du kaster våbnene korrekt.

Hvad skal man pakke til et besøg i Krakow i januar?

Pakning| ©Ketut Subiyanto
Pakning| ©Ketut Subiyanto

Januar er normalt den koldeste måned på året. Om dagen er temperaturen omkring 0 grader celsius, mens den om natten nemt kan nå -7/-10 grader celsius. Så hvad skal du pakke? Først og fremmest er det bedst at klæde sig i lag. Da du kommer til at gå en del, skal du tage en varm trøje, en tyk jakke og en vinterhue med.

Husk, at det kan sne, så det er tilrådeligt at have vandtæt tøj på. For mere information anbefaler jeg, at du læser indlægget 10 ting at lave i Krakow om vinteren.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel