12 aktiviteter i Madrid i oktober

Selvom tilstrømningen af turister er større i denne måned, kan oktober være en af de bedste måneder at besøge Madrid med efterår i fuld pragt og temperaturer, der inviterer dig til at udforske byen. Her er, hvad du ikke må gå glip af.

Carolina Morales

Carolina Morales

8 minutters læst

12 aktiviteter i Madrid i oktober

Botanisk Have i Madrid | ©Jo Kassis

Varmen er definitivt bag os, og hovedstaden tilbyder sine terrasser og udsigtspunkter til lokale og besøgende. En måned til at nyde udendørs arrangementer, besøge museer, tage på gastronomiske ture og få mest muligt ud af Madrids natteliv.

Læg mærke til disse must-sees i oktober, og tilrettelæg din rejseplan med de bedste ting at se og lave i Madrid.

1. Deltag i begivenhederne til minde om den 12. oktober

12. oktober flyvemaskiner| ©Zaqarbal
12. oktober flyvemaskiner| ©Zaqarbal

Hvis du besøger Madrid på denne dato, kan du finde et program med mindebegivenheder som koncerter, gadeteater, udstillinger og filmvisninger, der har til formål at fremhæve værdien af det spansk-amerikanske samfund.

En af aktiviteterne er Concierto de la Hispanidad, som omfatter et program med underholdningsshows, børneteater, dans og koncerter af spansk-amerikanske kunstnere. I oktober er det muligt at finde forskellige koncerter og friluftsshows på Madrids pladser og i parker, da programmet er tilgængeligt hele måneden. Derudover tilbyder mange museer, gallerier og studiecentre i byen konferencer, workshops og udstillinger, hvor man kan lære mere om dette møde mellem to verdener.

Den 12. oktober er Paseo de la Castellana også vært for militærparaden på Spaniens nationaldag for at fejre denne kulturelle og sproglige udvidelse af landet uden for Europa.

Book en rundtur i Madrid

2. Oplev efterårslandskabet ved Retiro

Retiro-parken - Madrid|©Rafa Gallegos
Retiro-parken - Madrid|©Rafa Gallegos

Den smukke Retiro Park, fuld af stier, springvand, vegetation og med sin vidunderlige sø med både, får en særlig tone på denne tid af året, som ethvert naturlandskab om efteråret. De grønne farver giver plads til kastanjetoner, der varsler vinterens ankomst.

Denne park er hjemsted for mere end 15.000 træer, og dens 125.000 hektar er en oase af fred i den travle by Madrid. Den er også anerkendt som verdensarv af UNESCO.

Hvis du vil lære om dens historie og ikke gå glip af dens mest specielle steder, anbefaler jeg, at du tager en tur i Retiro-parken med en ekspertguide. På den måde kan du ikke bare forelske dig i dens skønhed, men også i dens fortid. Og hvis du foretrækker at besøge den på egen hånd, så glem ikke, at parken er åben fra kl. 6 til 22 om efteråret.

Book en tur i Retiro

3. Søg ly for kulden på museerne, mens du går på opdagelse i kunsten

Reina Sofia Museum. Madrid|©dodober
Reina Sofia Museum. Madrid|©dodober

Efteråret i Madrid begynder at blive køligere, så ud over at det er det perfekte tidspunkt at søge ly på nogle af byens historiske caféer, er det også det perfekte tidspunkt at besøge nogle af byens vigtige museer. Her er, hvad jeg anser for at være de vigtigste museer i byen, og dem, du ikke må gå glip af:

  • Prado-museet: Det er det mest berømte kunstgalleri i Spanien og et af de mest besøgte i verden. Det huser en stor samling af værker af kunstnere som Goya, Velázquez, Rubens, Bosch, El Greco og Tizian, blandt andre.
  • Thyssen Museum: Det huser værker af både gamle og moderne kunstnere og udgør sammen med Prado og det nedenfor nævnte en del af Madrids kunsttrekant.
  • Reina Sofía Museum: Det bevarer moderne spanske værker fra det 20. århundrede. Det har en permanent kunstsamling med værker af bl.a. Dalí, Miró og Picasso. Det er også kendt for sin surrealistiske kunst.
  • Museo de Bellas Artes de San Fernando: Endelig ligger dette museum på Calle Alcalá, og selvom det ikke er så kendt som de tre foregående, er det værd at gå gennem korridorerne for at se andre spanske kunstværker af kendte kunstnere som Murillo, Sorolla og Romero de Torres, blandt andre.

Book et guidet besøg på Prado og Reina Sofía

4. Nyd Madrid Otra Mirada (MOM)

Plaza Mayor| ©mgphotography.uk
Plaza Mayor| ©mgphotography.uk

I oktober åbnes dørene til mere end hundrede steder af kulturel interesse i Madrid som en del af Madrid Otra Mirada-arrangementet, der fremmer beskyttelsen og bevarelsen af byens ikoniske steder.

Ikke alene får du mulighed for at lære bygninger at kende, som normalt er lukket for offentligheden, men du får også adgang til mere end 200 gratis aktiviteter.

Udstillinger, konferencer, workshops, koncerter, børneaktiviteter, blandt andre forslag, kan nydes på museer, teatre, kirker, parker, haver, biblioteker, kulturcentre, paladser og historiske bygninger i hele Madrid.

Nyttige oplysninger

  • Denne aktivitet kræver, at du booker dine billetter på forhånd. Madrids bystyre tilbyder normalt en webplatform til registrering af besøgende, da billetterne er gratis, men pladserne er begrænsede.
  • Det kan også være nyttigt at købe en billet til en turistbus, som gør det hurtigere at komme fra et sted til et andet, så du kan få mest muligt ud af denne store arkitektur- og kulturarvsfestival, som byen har at byde på.

Book din turistbus i Madrid

5. Smag spanske supper og bouilloner

Galicisk Consommé| ©GofaFoods
Galicisk Consommé| ©GofaFoods

Efteråret er her, og supper bliver ofte en glimrende mulighed for at varme sig lidt. Cocido madrileño, caldo de mariscos, sopa castellana, a la San Antón eller en consomé gallego er en fantastisk mulighed for at trøste sjælen efter en god gåtur og for at møde den kolde nat, der omslutter Madrids efterårsnætter.

Jeg vil gerne fortælle dig, at byen har en plads i Guinness Rekordbog som hjemsted for den ældste restaurant i verden. Casa Botín blev grundlagt i 1725 og er en af de mest værdsatte eksponenter for det traditionelle spanske køkken og det perfekte sted at smage ikke bare supper, men også en række lækre stege, desserter og fisk og skaldyr.

Og hvis du kan lide at prøve nye madvarer på dine rejser, er det oplagt at tage på en gastronomisk tur i Madrid for at opdage de bedste tapas, vine og madvarer i Spanien.

Book en tapas-tur i Madrid

6. Tag på udflugt fra Madrid

Akvædukten i Segovia| ©Blair-39
Akvædukten i Segovia| ©Blair-39

Hvis du besøger Madrid i 4 dage eller mere, kan det være en god idé at tage på en guidet tur til nærliggende steder som Toledo, der ligger kun en time væk fra Madrid.

I Toledo kan du besøge katedralen, som er en af hovedattraktionerne, gå gennem stengaderne og udforske mere af denne by, hvor kristne, jødiske og muslimske kulturer mødes. Hele året rundt kan du finde udflugter til Toledo, som inkluderer transport og guidede ture.

Du kan også besøge den smukke Segovia, som er værd at besøge for at nyde dens mangfoldighed af kulturelle, historiske, gastronomiske og arkitektoniske muligheder.

Book en udflugt til Toledo og Segovia

7. Nyd den internationale lysfestival i Madrid

LuzMadrid|©Jarrett Stewart
LuzMadrid|©Jarrett Stewart

Fra Palacio Real til Puerta de Alcalá, gennem gaderne Arenal og Mayor, samt Puerta del Sol og Cibeles, er oktober måneden, hvor man kan nyde Madrids internationale lysfestival i hele byen.

Denne begivenhed finder også sted i andre europæiske byer som Lyon, Bruxelles, Lissabon og Torino. Madrids nat i oktober er fyldt med lys for at fejre kunst og kreativitet med oplyste installationer, lysforestillinger og laserprojektioner på Madrids symboler.

Et ekstra alternativ til alt det andet, du kan nyde om natten i Madrid.

8. Lev halloween i Madrid-stil

Klædt ud til Halloween| ©Tomás Del Coro
Klædt ud til Halloween| ©Tomás Del Coro

Selvom det ikke er en traditionel helligdag i Spanien, kan du, hvis du er i Madrid i slutningen af oktober, deltage i det brede repertoire af Halloween-fester, du finder i byen.

Allehelgensdag fejres også i mange katolske og spansktalende lande, en gammel tradition, der ærer mindet om dem, der er gået bort, og hvilken bedre måde at komme i stemning på end med en gåtur gennem Almudena-kirkegården, hvor resterne af fremtrædende personer fra den spanske historie ligger, en gåtur, der meget vel kan ende med en koncert eller et friluftsshow.

Du kan også få en smagsprøve på Mexico med den spændende og mystiske festival Todos Los Muertos, som også fejres med et arrangement i Casa de México hvert år, hvor du kan smage kranie- og knogleformede kager, pan de muerto og se parader af calacas. Kan varmt anbefales.

9. Besøg den kongelige botaniske have i Madrid

Den kongelige botaniske have.|©Francisco Esteve
Den kongelige botaniske have.|©Francisco Esteve

Efterårsscenariet er perfekt til et besøg i Madrids kongelige botaniske have, som er en overraskelse, der huser den videnskabelige arv fra mere end 200 års naturhistorie.

Her finder du en komplet samling af planter og urter fra hele verden, som er omhyggeligt bevaret i smukke og omfattende haver. Audioguider på flere sprog kan fås ved indgangen, ligesom der er midlertidige udstillinger og meget mere.

Hvis du besøger Madrid i oktober, anbefaler jeg, at du planlægger dit besøg, især hvis du rejser med børn og leder efter planer for dem.

Nyttige oplysninger

  • Pris: 4 € for at besøge haven, 6 € inklusive udstillingerne i Villanueva-pavillonen. Gratis adgang hver tirsdag fra kl. 14.
  • Åbningstider: i oktober fra 10:00 til 19:00.
  • Adresse: Real Jardín Botánico, Plaza de Murillo, 2. 28014 Madrid

10. Nyd filmfestivalen i Madrid

Inde i Madrid Film Festival| ©Víctor Moreno Morales de Setién
Inde i Madrid Film Festival| ©Víctor Moreno Morales de Setién

Siden 1991 har Madrid Film Festival prydet begyndelsen af efteråret. I to uger fremviser byen det bedste fra spansk uafhængig film og verdens filmindustri.

Store spanske instruktører har haft deres debut i dette rum, der hvert år fungerer som et springbræt for nye filmskabere og spiller en afgørende rolle i promoveringen af nye uafhængige europæiske og latinamerikanske produktioner.

Med programmer i biografer over hele byen, workshops og møder med deltagelse af kendte instruktører og skuespillere fra verdens uafhængige kredsløb giver denne begivenhed dig mulighed for at komme tættere på det boheme- og avantgarde-liv, der kendetegner Madrid, og nyde en dag med film i den spanske hovedstad.

11. Hvis du kan lide videospil, så deltag i Madrid Games Week

Madrid Games Week| ©Ifema
Madrid Games Week| ©Ifema

Hvis du er i Madrid i oktober, er der ikke noget bedre end at besøge Madrid Games Week-messen, det årlige møde, der samler videospilindustrien, fagfolk og fans for at dele de seneste nyheder, lanceringer og teknologiske fremskridt i sektoren.

En af de mest berømte pavilloner på denne messe er den, der er dedikeret til virtual reality, hvor du kan opleve de mest innovative tendenser inden for simulatorer, arkadeområder, sportsspil, cosplay og digital interaktion.

Der er også live-konkurrencer og en kæmpe messe med specialbutikker, hvor du kan finde kuriøse souvenirs, bøger, virtual reality-spil og meget mere, alt sammen inspireret af manga-tegneserier, e-sport eller de traditionelle figurer i denne pixelverden.

12. Deltag i Perrotón for at hjælpe forladte hunde på gaden

Perroton Madrid|©Antonio_Rene
Perroton Madrid|©Antonio_Rene

Maratonløb er blevet en måde at øge bevidstheden om mange af de problemer, der plager samfundet. Dette løb, bedre kendt som Perrotón, fremmer adoption og ansvarligt ejerskab af kæledyr. En solidaritetsaktivitet, som støttes af offentlige personer i byen, dyreværnsorganisationer, dyrlægebranchen og civilsamfundet.

Løbet er cirka fire kilometer langt, og det koster 15 euro at deltage for løbere - mennesker og pelsdyr. Langs ruten, som starter på Plaza de Colón og slutter i Jardines del Descubrimiento, er der også improviserede adoptionscentre, hvor deltagerne kan finde deres livs firbenede kærlighed.

Tjek begivenhedens officielle hjemmeside for at finde ud af alt om, hvordan man tilmelder sig, og hvilke krav der stilles for at deltage.

Carolinas Traveller Tip

Hvis du er kvinde, kan lide at løbe, og maratonløb er lige dig, kan du tilmelde dig Women's Half Marathon, som også finder sted i oktober, og som er cirka seks kilometer langt.