Sådan besøger du Notre-Dame-katedralen

Et af de mest imponerende og karakteristiske postkort fra Paris er Notre Dame-katedralen. Find ud af alt, hvad du har brug for at vide, før du planlægger dit besøg til dette ikoniske vartegn.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutters læst

Sådan besøger du Notre-Dame-katedralen

Notre Dame, Paris | ©Vlada Karpovich

Notre Dame har i århundreder været et af højdepunkterne ikke bare inden for religion, men også inden for arkitektur i Europa. Siden den blev bygget i 1163, har den gennemgået store ændringer indtil den nylige brand, der opstod for blot et par år siden.

Men denne katedral dedikeret til Jomfru Maria har formået at overleve alle slags katastrofer, og hvis du overvejer at besøge den som en af de vigtige aktiviteter i Paris, er her en detaljeret guide til alt, hvad du behøver at vide for at besøge Notre Dame og lære om dens kuriositeter.

Sådan får du billet til Notre Dame-katedralen

Udvendigt billede af Notre Dame| ©Fred PO
Udvendigt billede af Notre Dame| ©Fred PO

Notre Dame er et af de mest besøgte steder af alle de turister, der kommer for at besøge Frankrigs hovedstad. Du skal dog vide, at katedralen siden 2019 har været lukket og under restaurering på grund af de skader, som en stor del af strukturen led under branden.

Før det kunne indgangen købes både ved billetkontoret og på forhånd online, og det var gratis. Derudover kunne man få to typer billetter til toppen af tårnene og den spektakulære krypt for mellem 4 og 9 euro. Men desværre har alle disse aktiviteter været midlertidigt lukket under genopbygningen.

Genåbningen er annonceret til midten af 2024, hvor det anslås, at alt genopbygnings- og restaureringsarbejdet vil være afsluttet, og det vil være muligt at besøge det igen. Du skal også vide, at Paris Pass dækker alle indgange, så hvis du får en af disse turistkuponer på din rejse til Paris, vil fuld adgang til Notre Dame være gratis.

Book dit Paris Pass

Åbningstider for Notre Dame

Ved indgangen til Notre Dame| ©Ștefan Jurcă
Ved indgangen til Notre Dame| ©Ștefan Jurcă

Notre Dame har været lukket siden 2019, og i de næste par år vil det være umuligt at besøge katedralen indefra eller bare komme tæt på den, da der er en sikkerhedsperimeter omkring katedralen, som gør adgang umulig.

Før skandalen havde Notre Dame åbningstider, der gav turister mange muligheder for at se den, og hvis du har brug for lidt vejledning til fremtiden, skal du vide, at åbningstiderne ændrede sig afhængigt af sæsonen.

I de varmere måneder, dvs. juli og august, var der også natbesøg, hvor man kunne se den spektakulære belysning af alle de farvede glasvinduer og rosetter og også nyde udsigten over Paris by night og love by night. Men for at få alle disse seværdigheder tilbage, bliver du nødt til at vente et stykke tid.

Sådan kommer du til Notre Dame

Inde i Paris' metro| ©Davyn Ben
Inde i Paris' metro| ©Davyn Ben

Notre Dame ligger i et af de mest centrale områder i byen, så det burde ikke være så svært at komme dertil. Det er dog rigtigt, at Paris er en kæmpe by, og det kan være svært at finde rundt i starten. Katedralen ligger præcis på nummer 6 Parvis Notre-Dame, ved siden af Place Jean-Paul II.

Der er tre hovedtransportmidler til at komme dertil; metroen , bussen og den parisiske jernbane, også kaldet RER.

Med metro

Det er ret nemt og hurtigt atkomme rundt i Paris med metro, og Notre Dame-stationen ligger bogstaveligt talt ved siden af katedralen, hvilket gør det til en af de mest bekvemme og effektive måder at komme rundt på. Bare tag den lilla linje 4 og stå af ved Cité-stationen.

Med bus

Bussen er et andet alternativ, hvis du vil rundt i Paris og nyde udsigten udenfor. Der er flere busser, der kører til Notre Dame og det omkringliggende område. Du skal tjekke, hvilken en der er tættest på, hvor du er, for at tage den ved det rigtige stoppested, men de vigtigste er 21, 38, 47, 85 og 96.

RER-jernbanen

RER er en ret effektiv tredje måde at komme rundt i byen på og har den ekstra fordel, at der er et stoppested dedikeret til Notre Dame. Bare tag linje B eller C, og stå af ved stoppestedet Saint-Michel - Notre-Dame.

Er der guidede ture i Notre Dame, og er det det værd?

Detaljer om Notre Dame| ©Gary Campbell-Hall
Detaljer om Notre Dame| ©Gary Campbell-Hall

På grund af den midlertidige lukning er det ikke muligt at komme ind i katedralen eller at se facaden på nært hold, da katedralen er omgivet af et sikkerhedsområde under genopbygningen.

Heldigvis er der i denne periode blevet skabt virtuelle ture takket være virtual reality-teknologier, hvor man kan få en meget tæt idé om, hvordan katedralen så ud før tragedien, og lære hvert et hjørne af den at kende.

Disse ture er som regel ret billige og kommer med dagskort, så du nemt kan passe dem ind i en af dine sightseeingdage i Paris.

Book en guidet tur i Paris

De dele af Notre Dame, som du kan se

Notre Dame Gargoyle| ©Jean Pierre
Notre Dame Gargoyle| ©Jean Pierre

Notre Dame har været forbudt område siden branden i 2019, men en af de største attraktioner står der stadig, og du kan nyde den uden at komme tæt på; den udvendige facade.

Du har måske aldrig været indenfor eller endda været i Paris, men Notre Dames facade er noget, vi alle har set på et tidspunkt i vores liv, enten i bøger, film eller dokumentarer, og det er ikke så mærkeligt. Notre Dames ydre er et vidnesbyrd om det enorme arkitektoniske vidunder, der blev påbegyndt i 1163, men nåede sit højdepunkt i det 19. århundrede.

Med en vestfacade, der tjener som base for det latinske kors sølv, imponerende flyvende støttepiller, der har holdt den stående i alle disse år, og de karakteristiske gargoiler, er Notre Dame og dens upåklagelige barok allerede en fryd for øjet med bare et glimt af dens ydre.

Hvad man kan lave omkring Notre Dame

Shakespeare og kompagni| ©flo21
Shakespeare og kompagni| ©flo21

Hvis du snart kommer til Paris, glæder du dig måske til at se Notre Dame indefra. Men lad mig fortælle dig, at der stadig er flere ting, du kan gøre udefra, som går ud over bare at se på monumentet på afstand. Husk, at du befinder dig i et af de mest centrale og smukke kvarterer i Paris, så dette er blot nogle af de ting, du kan bruge dagen på:

De bedste steder at tage billeder

Selvom du ikke kan komme for tæt på katedralen på grund af sikkerhedsafspærringen og tage detaljerede billeder af den imponerende facade, kan du tage til strategiske steder for at få det bedste perspektiv af Notre Dame.

Min anbefaling er at gå over på den anden side af Seinen, hvor du har to strategiske steder. Det ene er til højre i Jardin Jean XXIII, et par skridt fra hovedfacaden, hvor du kan fotografere de imponerende støttepiller, der stadig står. Den anden, på Île St Louis, byder på en noget alternativ bagside, hvor grønne områder blandes med den reneste barokstil.

Besøg den berømte boghandel Shakespeare and Company

Et af de obligatoriske stop i nærheden af Notre Dame er en boghandel, der er blevet meget berømt i årenes løb på grund af sin æstetik, der ser ud til at have sat den i tid. Det er boghandlen Shakespeare and Company, et sted, der specialiserer sig i britisk litteratur med en gammel facade, som tiltrækker tusindvis af turister hver dag.

Oplev Saint Michel-fontænen

Når man slentrer rundt i nærheden af Notre Dame, kan man kun få skridt fra katedralen komme helt tæt på Saint Michel-fontænen, en imponerende stenskulptur designet af Haussmann, som repræsenterer det godes kamp mod det onde gennem ærkeenglen Michael og djævlen. Fontænen er også porten til Latinerkvarteret.

Hvor kan man spise i nærheden af Notre Dame?

Indgangen til Restaurant Le Quasimodo i Notre Dame| ©Yuliya Z
Indgangen til Restaurant Le Quasimodo i Notre Dame| ©Yuliya Z

Hvis du kommer forbi Notre Dame og ikke ved, hvor du skal spise frokost i Paris, skal du vide, at der i dette område af Paris er to ret berømte steder, hvoraf det ene er en af de ældste restauranter, og det andet har et tæt forhold til Notre Dame-katedralen og dens historie.

Au Vieux Paris

Bare det at gå rundt udenfor er ret imponerende, da det har en facade fuld af grønne områder og antikvitetsbutikker, der vil fange dit øje. Indenfor er det også en af byens ældste restauranter.

Au Vieux Paris ligger på et af hjørnerne nær katedralen, på Rue Chanoinnesse, og har været åben siden 1594 og tilbyder en menu fuld af typiske franske retter. Et charmerende sted at nyde et lækkert måltid under dit besøg i Notre Dame.

Le Quasimodo de Notre Dame

Hvis dit besøg i Notre Dame skal være fuld af nik til monumentet, anbefaler jeg, at du spiser frokost eller middag på restauranten Le Quasimodo de Notre Dame, der er opkaldt efter Victor Hugos berømte figur.

Stedet har et godt ry i hele Paris, ikke kun for at have en utrolig tematisk udsmykning indenfor, men også for at tilbyde typiske franske retter til en meget overkommelig pris.

Er det tilrådeligt at tage til Notre Dame med børn?

Nilos leger ved indgangen til Notre Dame| ©Martina Barbieri
Nilos leger ved indgangen til Notre Dame| ©Martina Barbieri

Du synes måske, at det nogle gange kan være lidt svært at rejse til Paris med børn på grund af det store repertoire af museer og monumenter, man skal se. Børn har en tendens til at være utålmodige og er ikke særlig interesserede i store, mørke og stille haller.

Men når det gælder Notre Dame, har du vundet noget terræn, da Disney i årevis har arbejdet på at placere denne utrolige katedral i børnenes fantasi. Under dit besøg vil du på første hånd kunne se, hvad der engang var den elskelige Quasimodos hjem, og du vil på nært hold kunne se de berømte gargoiler, der optrådte i tegnefilmen.

Utvivlsomt en anden vision end den, du måske har som voksen, men som ikke gør andet end at opmuntre voksne og børn til at nyde et besøg på dette smukke sted.

Tips til at besøge Notre Dame-katedralen

Notre Dame om foråret| ©Paul Deetman
Notre Dame om foråret| ©Paul Deetman

At besøge Notre Dame-katedralen er en af de seværdigheder i Paris, man ikke må gå glip af på noget tidspunkt af året. Den er måske lukket i et stykke tid, men der er nogle grundlæggende tips til at gøre dit besøg mere behageligt, når den igen åbner dørene for offentligheden og efterlader dig med et uudsletteligt minde om dette verdensarvsmonument.

Bedre i lavsæsonen

Glem ikke, at du er i en af de mest turistede byer i verden og besøger en af dens største attraktioner, så hvis du vil undgå de lange køer og menneskemængder, er det bedst at vælge datoerne for din rejse til Paris i lavsæsonen, så dit besøg i Notre Dame og resten af byen er roligere og mere "intimt". Disse datoer plejer at være omkring månederne oktober til marts.

Orienter dig med en guidet tur

Hvis du vil være velinformeret under dit besøg i Notre Dame om alt, hvad du ser, og vigtigheden af den grund, du går på, anbefaler jeg, at du enten beder om en audioguide for at lære om historien bag de vigtigste punkter i katedralen, eller lejer en guidet tur af en professionel.

Klæd dig moderat på

Glem ikke, at du går ind i en kirke, og selvom de vestlige lande bliver mere og mere fleksible, kan du blive nægtet adgang, hvis du har meget korte bukser eller nederdele, nedringede halsudskæringer og bare skuldre på. Hvis du rejser til Paris om sommeren, kan du blot vælge at trække et tørklæde over hovedet under besøget.

Prøv at ankomme tidligt

Notre Dame har to dage om ugen i sommermånederne udvidet åbningstid til kl. 23, så man kan nyde en smuk solnedgang. Men resten af året anbefaler jeg, at du kommer så tidligt som muligt. På den måde er du blandt de første, der kommer ind, og du undgår kø er for at komme ind og frem for alt uden at give tid til store menneskemængder.

Gå ikke glip af muligheden for at se Notre Dames pragt på første hånd, et sted, der har overlevet krige, revolutioner, monarkier og endda nylige brande. Et arkitektonisk vidunder, der har været vidne til århundredernes gang, og som venter på dig i Paris med åbne arme.