Berømte kirkegårde i Paris

Lad dig forføre af kirkegårdenes dystre charme. Paris' kirkegårde er både elegante og fredfyldte, ideelle til at tage en pause efter et besøg på kirkegårdene.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minutters læst

Berømte kirkegårde i Paris

Lápidas con crecimiento verde | ©Juan José Vázquez Blanco

Kirkegårdsturisme tiltrækker millioner af rejsende over hele verden. Den franske hovedstad er også berømt for sine gravsteder, så meget at National Geographic har inkluderet to kirkegårde på sin liste over de 12 bedste i verden.

De udvalgte er de berømte kirkegårde Père Lachaise og Montmartre, men der er mange flere at opdage. Hvis du er på udkig efter, hvad du kan se og lave i Paris, kan denne artikel hjælpe dig med at planlægge din ferie.

1. Kirkegården i Père Lachaise

Kirkegårdsskilt| © astrid caels
Kirkegårdsskilt| © astrid caels

Sandsynligvis den mest berømte kirkegård i verden. Dens konstruktion er en konsekvens af Saint Cloud-ediktet, en forordning, der gav mulighed for at begrave lig uden for bymurene. I begyndelsen af det 19. århundrede lå denne fredelige kirkegård faktisk et par kilometer fra byens centrum.

År efter år - og ikke uden problemer - har kirkegården budt både berømte afdøde og almindelige mennesker velkommen. Den mest berømte grav er Jim Morrisons, som døde i Paris i 1971. Men det er ikke den eneste, der er værd at se:

 • Fryderyk Chopin, den polske musiker (med undtagelse af hjertet, som ligger i Warszawa), hviler på Père Lachaise. Skulpturen af en grædende muse våger over stedet.
 • Georges Rodenbach, belgisk digter og romanforfatter med base i den franske hovedstad. Hans gravsted forestiller Rodenbach selv, der træder ud af en stor granitblok.
 • Oscar Wilde, mausoleet er designet af Jacob Epstein og forestiller en bevinget figur, sandsynligvis inspireret af digtet "The Sphinx without a secret".

For at opdage de andre grave er det værd at booke en guidet tur med en ekspert, som vil tage dig rundt i lidt over 2 timer og forklare alle stedets hemmeligheder.

Efter en god gåtur rundt på kirkegården er det normalt at føle sig lidt sulten. I så fald anbefaler jeg at bestille bord på Bistrot Père (Avenue du Père Lachaise 10).

 • Pris: mellem 40 € og 80 €.
 • Sådan kommer du derhen: De nærmeste metrostationer er Gambetta (linje 3 og 3B), Père Lachaise (linje 2 og 3) og Philippe Auguste (linje 2).

2. Cimetière du Montparnasse

blomster på graven| ©ayearineurope.com
blomster på graven| ©ayearineurope.com

Montparnasse er et af de bedste kvarterer i Paris. Engang var det epicentret for det kunstneriske liv, men nu anbefales det både som et sted at bo og som et sted at gå ud.

Der er snesevis af charmerende barer og restauranter som Le Barbylone (berømt for sine håndværksøl) og Hardware Société (et mekka for brunch-elskere).

Men de fleste turister kommer her for at besøge kirkegården af samme navn. Den blev indviet i 1824 og er et veritabelt frilandsmuseum, da mange af gravene er blevet opført som historiske monumenter.

Den strækker sig fra Montparnasse togstation til Place Denfert-Rochereau og er opdelt i to dele: Petit-Cimetière og Grand-Cimetière. De mest berømte grave er Charles Baudelaire, André Citroën, Jean-Paul Sartre og Samuel Beckett, men listen kunne være længere.

 • Pris: der er gratis adgang
 • Sådan kommer du derhen: Kirkegården er omgivet af metrostationerne Raspail (linje 4 og 6), Edgar Quinet (linje 6), Denfert-Rochereau (linje 4 og 6) og Gaîté (linje 13).

Hvis du er til det uhyggelige og gerne vil tilbringe en skræmmende nat i Paris, må du ikke gå glip af spøgelsesturen om natten, hvor du får fortalt alle de legender og grusomme historier, der gemmer sig i gaderne.

Book billetter til Montparnasse-tårnet

3. Cimetière de Passy

Udsigt til Eiffeltårnet fra Passy-kirkegården| ©Kay Harpa
Udsigt til Eiffeltårnet fra Passy-kirkegården| ©Kay Harpa

Denne lille kirkegård huser gravsteder for aristokrater, industrifolk og kunstnere fra det 19. århundrede. En gåtur gennem kirkegården giver dig mulighed for at nyde Eiffeltårnets silhuet og gravene for Marcel Renault (pilot og grundlægger af firmaet af samme navn), musikeren Claude Debussy, den impressionistiske maler Édouard Manet og Bảo Đại, den sidste kejser af Vietnam.

For at komme ind skal du krydse den monumentale indgangsport og receptionspavillonen (pavillon d'accueil) designet af arkitekten René Berger i begyndelsen af 1930'erne. Hvis du vil planlægge din rute på forhånd, kan du downloade kortet fra den officielle hjemmeside.

 • Pris: der er gratis adgang
 • Sådan kommer du derhen: Kirkegården ligger i nærheden af Trocadero-haverne, lige over for Eiffeltårnet i Paris. Det nærmeste metrostop er Trocadéro (linje 6 og 9).

Book en natlig spøgelsestur i Paris

4. Cimetière de Montmartre

Sti langs kirkegårdens træer| ©BrendanDougherty
Sti langs kirkegårdens træer| ©BrendanDougherty

Intet ophold i Paris er komplet uden en spadseretur gennem Montmartre. Da den franske hovedstad var verdens kunsthovedstad, gik kunstnere af Degas', Van Goghs og Picassos kaliber rundt her. Det mest besøgte monument er Sacré Coeur-basilikaen, tæt fulgt af den nærliggende kirkegård.

Ligesom sin fætter, Père-Lachaise-kirkegården, er den kendt som en romantisk oase i byen. Dens mest berømte grave er filminstruktøren François Truffauts, forfatteren Alexandre Dumas ' og den impressionistiske maler Edgar Degas'.

Takket være de brostensbelagte gader og de historiske caféer er Montmartre en romantisk destination par excellence. For at finde ud af, hvad man kan se og lave i Montmartre, anbefaler jeg, at du læser artiklen om, hvad man kan se og lave i Montmartre.

 • Pris: gratis
 • Sådan kommer du derhen: De nærmeste metrostationer er La Fourche (linje 13), Blanche (linje 2) og Place de Clichy (linje 2 og 13).

Book en guidet tur på Montmartre

5. Cimetière de Picpus

Grave på kirkegården| ©Kay Harpa
Grave på kirkegården| ©Kay Harpa

Selvom den ikke er blandt de mest berømte kirkegårde, er den bestemt et besøg værd. Dens oprindelse er knyttet til den franske revolution og den efterfølgende periode med terror. Det anslås, at mellem 16.000 og 40.000 mennesker blev henrettet, og deres jordiske rester endte på Picpus-kirkegården.

Det er nu en privat kirkegård, og kun efterkommerne af terrorens ofre kan blive begravet her. Den mest besøgte grav er Marquis de La Fayettes, en militærmand, politiker og trofast forsvarer af demokratiske principper.

Han spillede en afgørende rolle i oprettelsen af USA, og hans grav er målet for mange amerikanske turister.

Hvis du beslutter dig for at tage væk fra centrum for at besøge dette område af Paris, kan du benytte lejligheden til at se den monumentale Place de la Nation, beundre trompe l'oeil "Fresque La Serre" (Rue de Reuilly) eller tage et spil billard i det berømte Billard Nation Shoot Again-rum (Cité Debergue 9).

 • Pris: Indgang til kirkegården koster ca. 2 €.
 • Sådan kommer du derhen: Kirkegården ligger i nærheden af Bel-Air og Picpus metrostationerne, begge på linje 6.

6. Cimetière des Batignolles

Nærbillede af gravsten i beton| ©Mike B
Nærbillede af gravsten i beton| ©Mike B

Selvom den huser André Bretons og Paul Verlaines jordiske rester, er den ikke særlig berømt, og kun få turister kommer her. Kirkegården grænser op til en af byens mest støjende og travle ringveje, Boulevard Périphérique, men selv denne trafikåre kan ikke forringe dens charme.

Indtil 1970'erne var det begravelsesstedet for det russiske samfund i den franske hovedstad. I et hjørne af kirkegården ligger derfor Léon Baksts grav, en maler og scenograf, der designede pragtfulde kostumer til Opéra Garnier i Paris.

 • Pris: gratis
 • Sådan kommer du derhen: Indgangen ligger i gåafstand fra Porte de Clichy, en station på metrolinje 13 og 14 og på RER C-toglinjen.

Book en guidet tur i Opéra Garnier

7. Panthéon

udsigt over pantheon| ©California Hiker
udsigt over pantheon| ©California Hiker

En neoklassicistisk bygning tegnet af arkitekten Jacques-Germain Soufflot. Da han fik opgaven af "Solkongen", bad monarken ham om at designe en stor kirke dedikeret til Paris' skytshelgen, Saint Geneviève. Den høje kuppel og søjlegangen med korintiske søjler afslører den oprindelige anvendelse.

Alt ændrede sig efter den franske revolution. Med regimeskiftet blev dette store tempel gravsted for de mest berømte franskmænd. Èmile Zola, Voltaire, Marie Curie og andre vigtige personer er begravet her.

Hvis du vil vide mere om denne historiske periode, kan du besøge Musée Carnavalet, som har en samling af genstande, der blev brugt under revolutionen (Rue de Sévigné 23).

 • Pris: En standardbillet koster omkring 11 euro. Hvis du vil have panoramaudsigtspunktet med, skal du betale omkring 15 euro.
 • Sådan kommer du derhen: Det mest bekvemme metrostop er Cardinal Lemoine (linje 10).

8. Katakomberne

Væg af kranier| ©Guillermo Bisso
Væg af kranier| ©Guillermo Bisso

I det 18. århundrede var der ingen steder tilbage i Paris, hvor man kunne begrave de døde. For at klare nødsituationen besluttede myndighederne at flytte knoglerne fra massegravene ned i de underjordiske stenbrud, der ligger skjult mellem Seinens bredder og byens centrum.

De første besøg fandt sted i slutningen af 1800-tallet, og mere end 100 år senere vækker de stadig turisternes interesse. Før man stiger ned i hovedstadens indre, advarer et skilt "Arrête! C'est ici l'empire de la mort" (Rejs dig op! Dette er dødens imperium). Turene er meget stemningsfulde og varer mellem en og to timer.

Mødestedet for turene er som regel Avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy. For mere information anbefaler jeg, at du læser artiklen om besøg i Paris' katakomber.

 • Pris: mellem 30 € og 80 €.
 • Sådan kommer du derhen: Det nærmeste metrostop er Denfert-Rochereau (linje 4 og 6).

9. Napoleons grav

Folk besøger Napoleons grav| ©PRIMIFER
Folk besøger Napoleons grav| ©PRIMIFER

Efter at have beordret opførelsen af det monumentale Versailles-slot lod Ludvig XIV af Frankrig, med tilnavnet "Solkongen", Hôtel des Invalides opføre. Denne struktur var oprindeligt beregnet til at give indkvartering og hospitalspleje til soldater, der blev såret i kamp.

Det er ikke en rigtig kirkegård, men alligevel huser den resterne af den mest berømte franskmand i verden: Napoleon Bonaparte. Enogtyve år efter sin død vendte kejseren tilbage til Paris for sidste gang, og lige siden har han hvilet i en stor sarkofag af rød kvartsit.

Ud over graven huser bygningen Hærens Museum og Museet for Reliefkort. Hvis du vil vide mere, anbefaler jeg, at du læser indlægget om at besøge Musée des Invalides og Napoleons grav.

 • Pris: En billet for voksne koster omkring 15 euro. EU-borgere under 25 år kommer gratis ind.
 • Sådan kommer du derhen: Det nærmeste metrostop er Invalides (linje 8 og 13).

10. Den ukendte soldats grav

blomster på den ukendte soldats grav| ©granero76
blomster på den ukendte soldats grav| ©granero76

Under Første Verdenskrig mistede Frankrig 1,5 millioner mænd. Disse soldater døde i den opslidende skyttegravskrig, der primært foregik på østfronten mod Tyskland. Efter konflikten besluttede myndighederne at opføre et monument under Triumfbuen.

Den ukendte soldats grav er en hyldest til en anonym gallisk soldat, der døde i det frygtelige slag ved Verdun. En evig flamme hylder de navnløse ofre for alle krige.

 • Pris: gratis
 • Sådan kommer du derhen: De nærmeste metrostationer er Kléber (linje 6) og Argentine (linje 1).

Book dit Paris Pass-turistkort

Er det muligt at besøge stedet om natten?

Seinen om natten| ©manuel ibañez
Seinen om natten| ©manuel ibañez

Beklager, men kirkegårde åbner normalt ikke efter solnedgang. Hvis du gerne vil lave den slags aktiviteter, kan du vælge et natkrydstogt på Seinen, en gåtur i den gamle bydel eller en tur rundt på Montmartre i en Citroën 2 CV.

Andre populære muligheder er private ture med Segway, cykel eller hop-on/hop-off-bus. For mere information anbefaler jeg, at du læser artiklen, der forklarer alt, hvad du behøver at vide om at besøge Paris om natten.