Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sådan bestiger du Peterskirkens kuppel

En af de store attraktioner i Vatikanstaten er Peterskirkens enorme kuppel og naturligvis udsigten til den. Jeg vil fortælle dig alt, hvad du skal vide - tider, priser, billetter - for at gå op og betragte den spektakulære panoramaudsigt over Rom.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minutters læst

Sådan bestiger du Peterskirkens kuppel

Peterskirken om natten, belyst | Karim Ben Van

Vi har set den hundredvis af gange på postkort, film, fotos... men det er ikke alle, der besøger Peterskirken, der bestiger kuplen, som ligger inde i templet. Oplevelsen uden at klatre op på toppen af Vatikanstaten er ikke komplet.

I alle ranglister over de bedste ting at lave i Rom vil du altid have denne plan i toppen, og derfra vil du se den utrolige udsigt over Peterspladsen fra højderne med resten af byen for dine fødder. Selv om det er gratis at komme ind i basilikaen, kræver det en særlig billet at gå op til kuplen. Jeg skal fortælle dig, hvordan du bedst får billetter.

Den bedste løsning

Guidet Tur Af Peterskirken Med Adgang Til Kuplen

Undgå de lange køer ved Peterskirken med denne guidede rundvisning, der omfatter et besøg i kuplen.

Gå ikke glip af noget af Vatikanets store kristne tempel, og lad dig guide af en ekspert, som vil tage dig med ind i basilikaen og udelukkende til terrassen på Peterskirkens kuppel.

I løbet af de ca. to timer, som dette besøg varer, får du mulighed for at se den store Peterskirke og opdage alle de kunstværker, der befinder sig derinde, takket være den kunstekspertguide, som vil fortælle dig om alle detaljer.

Alt dette ud over at klatre op til dens imponerende kuppel, noget, som det kan være et stort spild af tid og energi at gøre på egen hånd på grund af de berømte køer, der dannes omkring monumentet. Og tro mig, du får brug for begge dele for at bestige den.

At se panoramaudsigten fra toppen af Vatikanet vil være et af dine yndlingsøjeblikke i Rom, og at gøre det nemmere med denne guidede rundvisning i kuplen er noget, du vil være taknemmelig for.

Anbefales hvis... Du vil gerne have en grundig rundvisning i Vatikanets katolske tempel uden at gå glip af bestigningen af verdens højeste kristne kuppel.

Hvordan er den guidede rundvisning i Peterskirkens kuppel?

Peterskirkens facade| ©Pixabay
Peterskirkens facade| ©Pixabay

Turen med adgang til Peterskuppelområdet foregår i små grupper, hvilket bringer dig tættere på omgivelserne. Takket være den specialiserede guide vil du lære om den historiske og kunstneriske værdi af Michelangelos og Berninis værker, der befinder sig i basilikaen, og du vil også besøge Peterspladsen for at værdsætte den berømte kolonnade.

På den anden side er det vigtigt at vide, at indtil for nylig var den eneste måde at få billetter til at gå op i Peterskirkens kuppel på, at man skulle stå i kø inde i templet, da de ikke blev solgt online. I dag har det ændret sig, og du kan nu bestille en guidet tur til kuplen. På den måde kan du undgå lange ventetider ved billetkontoret.

Book en rundvisning i Peterskirken og kuplen

Kan det betale sig at købe billetter online til Peterskirken og kuplen?

Peterskirkens kuppel| ©Aldo Loya
Peterskirkens kuppel| ©Aldo Loya

Deter gratis at komme ind i basilikaen, men for at komme op i kuplen skal du have en særlig billet, som du kun kan købe i selve basilikaen. For at spare unødvendige køer (kapaciteten er begrænset og ventetiden er meget lang) findes der en pakke, der kombinerer den guidede rundvisning med adgang uden køer til Peterskirken og adgang til kuplen.

Alt dette sker i en lille gruppe tur ledsaget af en ekspertguide, og jeg forsikrer dig om, at det er det hele værd: Basilikaen er fuld af detaljer og historie, og de menneskemængder, der venter på at købe billetter i selve basilikaen, gør, at du bliver nødt til at gå op til kuplen allerede træt.

Dette sparer dig også køerne for at komme ind i selve templet, som kan vare i flere timer. Alt i alt får du for en meget rimelig pris en guidet rundvisning, adgang til at springe køen over og eksklusiv adgang til kuplen, hvilket ikke er let at finde online.

Bestil et besøg til Peterskirken og kuplen

Billetpriser til kuplen

Inde i Peterskirken| ©Marty B
Inde i Peterskirken| ©Marty B

For at komme ind i kuplen skal du betale €8, hvis du vil gå hele vejen op, eller €10, hvis du vil kombinere det med en tur i elevator. Denne pris omfatter ikke en guidet rundvisning og sparer dig ikke for køen. Hvis du vælger at sikre dig din billet på forhånd og køber pakken, der omfatter den guidede rundvisning i templet og billetter til kuplen, er prisen ca. 42 €.

Bestil et besøg i Peterskirken og kuplen

Sådan køber du billetter til kuplen i basilikaen

Peterskirken fra det 16. århundrede| ©LPLT
Peterskirken fra det 16. århundrede| ©LPLT

Hvis du foretrækker at improvisere og købe billetter til kuplen "på stedet", kan du også gøre det. Når du kommer ind i basilikaen, vil du straks se skiltene, der fører dig til billetkontoret til kuplen.

Men når du først er kommet forbi køerne på Peterspladsen for at komme ind i basilikaen, risikerer du at gå glip af kuplen, da køerne til billetkontoret igen vil tage toppen af køen. Eller der kan simpelthen ikke være nogen billetter til rådighed.

Selv om der er gratis adgang til basilikaen, og du ikke behøver nogen særlig billet, kan du springe køerne over ved at købe skip-the-line-billetter til Peterskirken på det officielle Hellotickets-websted på forhånd.

Bestil et besøg til Peterskirken og kuplen

Åbningstider for Peterskirkens kuppel

Tidsplaner for besøget i Peterskirkens kuppel| ©Alexander Schimmeck
Tidsplaner for besøget i Peterskirkens kuppel| ©Alexander Schimmeck

Peterskuplen er åben hele året rundt. Normalt kan du besøge den fra kl. 8.00 til 17.00 mellem oktober og marts og fra kl. 8.00 til 18.00 fra april til september.

Men jeg siger normalt, fordi disse åbningstider kan ændres, hvis der er en religiøs fest eller en fejring, der kræver, at Peterskirken af sikkerhedshensyn er lukket for offentligheden. Derfor anbefaler jeg, at du, når du planlægger din rejse til Rom, tager højde for, at basilikaen kan være lukket nogle dage.

Bestil et besøg i Peterskirken og kuplen

Bedste tidspunkt at bestige Peterskirkens kuppel på

Detalje af Peterskirkens kuppel| ©Briana Tozour
Detalje af Peterskirkens kuppel| ©Briana Tozour

Generelt gælder det som på ethvert turiststed i byen, at jo færre mennesker du møder, jo bedre. Og det er som regel tilfældet først om morgenen. Desuden er byen stadig stille på det tidspunkt af dagen, og de svage farver om morgenen er smukke.

Roen og stilheden fra toppen af Peterskirken er også meget værdsat, så jeg vil opfordre dig til at stå tidligt op. Generelt er det også et godt tidspunkt at se Peterskirken og endda Vatikanmuseerne på.

Sådan ser klatringen op til Peterskirkens kuppel ud

Vatikanets trapper| ©UnSplash
Vatikanets trapper| ©UnSplash

Jeg vil ikke lyve for dig: klatringen er ikke let, der er kun en elevator i en sektion, og det er nok ikke for klaustrofobiske mennesker. Men hvis du tager det roligt og energisk, forsikrer jeg dig, at du ikke vil fortryde det.

Elevator vs. trapper

Hvis du beslutter dig for at gå hele opstigningen, skal du vide, at du har 551 trin foran dig (hvis du tager elevatoren, sparer du en god del af det og skal "kun" klatre 320). Du skal vide, at selv hvis du betaler elevatorprisen, skal du også gå op ad trapper.

Køer til kuplen

Med hensyn til køerne skal du i begge muligheder vente på din tur - der er normalt ret mange mennesker - men som du kan forestille dig, er køerne til at tage elevatoren om muligt længere.

En anden ting, du skal vide, er, at køen til at gå op er forskellig fra den til at gå ned, så du vil ikke kunne vende om, hvis du fortryder det midt under opstigningen (jeg tvivler på, at du vil fortryde det, men hvis du ikke kan lide meget reducerede eller smalle rum, så tænk dig grundigt om, før du går op).

Min anbefaling

Generelt anbefaler jeg, at du tager det roligt, nyder domens uendelighed indefra og ikke skynder dig at komme op på toppen. Udsigten fra toppen vil få dig til at glemme din træthed.

Bestil et besøg til Peterskirken og kuplen

Hvorfor det er værd at bestige Peterskirkens kuppel

Udsigt fra kuplen| ©Michele Francioso
Udsigt fra kuplen| ©Michele Francioso

Udsigten, udsigten, udsigten, udsigten. Uden tvivl en af de bedste panoramaudsigter over byen. Fra toppen af kuplen får du et helt andet perspektiv på byen og mange af dens detaljer. Her er de ting, du skal holde øje med for at få mest muligt ud af dit besøg.

Berninis skulpturer på kolonnaden

Fra toppen vil du i forgrunden kunne betragte de 140 skulpturer på toppen af Berninis kolonnade på Peterspladsen. Fra oven får disse figurer en anden dimension og åbner sig ud mod den imponerende Piazza's skyline.

Peterspladsens perfektion

Hvis Piazzaen er imponerende nedefra, er fornemmelsen af at se den fra luften uden sidestykke. Du vil være i stand til at værdsætte dens majestætiske størrelse, perfektionen af dens ellipse og den optiske effekt af dette arkitektoniske vidunderværk.

Sankt Angelos slot og dets passager

I horisonten skiller profilen af Castel St'Angelo og de mure (eller "pasetto"), der forbinder Vatikanet med slottet, sig ud i forgrunden. Det er svært at forestille sig denne befæstnings immensitet, når man går langs gaderne omkring den, men fra højderne tager det pusten fra en.

Byens hustage

Roms skyline er et utal af orangefarvede hustage, stenkupler, der kroner hver eneste gade, og et utal af terrasser og penthouses fulde af blomster og liv. Den bedste skyline i byen kan ses fra toppen af kuplen og er et afslappet stop værd.

Inde i kuplen

Vejen til toppen er også fornøjelig: mellem hvert trin skal du ikke glemme at tage et kig på Dome's skyline for at nyde dens uendelighed og detaljer.

Bestil et besøg til Peterskirken og kuplen

Andre ting at se i Peterskirken

Udsigt over Vatikanstaten| ©Jedi Equester
Udsigt over Vatikanstaten| ©Jedi Equester

Besøg Peterskirken i dit eget tempo: Den er enorm, og dens indre er fyldt med værdifulde værker: fra Michelangelos Pietà, som du straks vil genkende, fordi der altid er besøgende, der beundrer billedet, til den centrale baldakin. Tag dig god tid og nyd det, for det er fyldt med detaljer.

Og hvis du vælger den guidede rundvisning i Peterskirken, går du ikke glip af nogen detaljer, og du vil kunne forstå den historiske, kunstneriske og religiøse betydning af den største katolske kirke i verden.

Pietàen

Michelangelo gav liv til denne spektakulære marmorskulptur på næsten to meter mellem 1498 og 1499 for at forestille Jomfru Maria, der løfter sin søn Jesus' lig op, som døde på korset. Detaljernes kvalitet, dimensionerne og de perfekte proportioner gjorde den hurtigt til et af Michelangelos mest beundrede værker. Det befinder sig i dag i det første kapel til højre, meget tæt på indgangen til basilikaen.

Krypterne

Selv om de sidste paver ikke er blevet begravet i disse krypter, vil du, hvis du beslutter dig for at gå ned i Peterskirkens indre, kunne se mere end 100 pavers grave og mausoleer samt Peterskirkens nekropol. Du kan købe adgangsbilletten inde i selve kirken, for for at få adgang til krypterne skal du have en særlig billet, som koster omkring 13 euro.

Baldachin

Denne kolossale struktur designet af Bernini til at dække basilikaens alter dominerer kirkens indre og fanger alle blikke fra stort set alle hjørner. Den er lavet af bronze og er næsten 30 meter høj (du skal stå langt tilbage for at få den helt frem på et fotografi).

Bestil et besøg til Peterskirken og kuplen

Andre ting at lave i Vatikanet

Angelus af pave Frans| ©Unsplash
Angelus af pave Frans| ©Unsplash

Tag med på en guidet rundvisning i Vatikanmuseerne

For at hjælpe dig med at organisere dit besøg på museerne skal du først og fremmest vide, at når vi generelt taler om billetter til Vatikanet, taler vi om billetter, der giver adgang til Vatikanmuseerne, hvor tusindvis af værker er opbevaret, og selvfølgelig det populære Sixtinske Kapel.

Selve Vatikanstaten er fri at bevæge sig rundt i, og du kan gå rundt på pladsen og endda ind i basilikaen uden at skulle købe billetter eller betale noget som helst. En mere eller mindre lang, mere eller mindre tidlig og mere eller mindre eksklusiv (du kan vælge at gøre det i en stor eller lille gruppe), er en rundvisning i Vatikanmuseerne praktisk talt et must. Det er en skam at gå forbi så meget historie og symbolik uden at forstå meget.

Drej rundt om kolonnaden på Peterspladsen

Vatikanstaten ville ikke være det samme uden den vidunderlige cirkulære kolonnade, som den består af. Hvis du også kan lide at fotografere, vil du nyde at lege med perspektiverne på dette kunstværk.

Benyt lejligheden til at se paven live

Uanset om du er religiøs eller ej, er det noget, du nemt kan gøre, når du besøger Vatikanet, at se paven live. Du bliver nødt til at holde dig til bestemte dage og tidspunkter (onsdagsmessen eller Angelus om søndagen), men du kan.

Forlad ikke Vatikanet uden at spise godt

Det er muligt atspise godt i nærheden af Vatikanet. Dette turistede område har nogle skjulte restauranter, som er et stop værd. Uanset hvad du er på udkig efter (pizza, pasta, en sød snack eller en fantastisk sandwich), kan du finde nogle gode steder omkring Vatikanet.

Book et besøg til Peterskirken og kuplen