Sådan bestiger du Peterskirkens kuppel

En af de store attraktioner i Vatikanstaten er Peterskuppelens enorme størrelse og selvfølgelig dens udsigt. Jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide - tidspunkter, priser, billetter - for at gå op og betragte den spektakulære panoramaudsigt over Rom.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

9 minutters læst

Sådan bestiger du Peterskirkens kuppel

Peterskirken om natten, oplyst | Karim Ben Van

Vi har set den hundredvis af gange på postkort, film, fotos ... men ikke alle, der kommer til Peterskirken, bestiger kuplen, der ligger inde i templet. Oplevelsen er ikke komplet, hvis man ikke klatrer op på toppen af Vatikanstaten.

På alle lister over de bedste ting at lave i Rom vil du altid have denne plan i toppen, og derfra vil du se den utrolige udsigt over Peterspladsen fra højderne med resten af byen for dine fødder. Selv om det er gratis at komme ind i basilikaen, kræver det en særlig billet at komme op i kuplen.

Den bedste løsning

Guidet Tur Af Peterskirken Med Adgang Til Kuplen

Få adgang til Peterskirken med denne guidede tur, der inkluderer bestigning af kuplen.

Gå ikke glip af noget af det store kristne tempel i Vatikanet, og lad dig guide af en ekspert, som tager dig med ind i basilikaen og helt op på Peterskuppelens terrasse.

Jeg fortæller dig, hvordan du bedst får fat i billetter. I løbet af de cirkato timer, som besøget varer, får du mulighed for at gå rundt i den store Peterskirke og opdage alle de kunstværker, der findes derinde, takket være den kunstekyndige guide, som vil fortælle dig hver eneste detalje.

Alt dette ud over at klatre op til den imponerende kuppel, noget, som det kan være spild af tid og energi at gøre på egen hånd på grund af de berømte køer, der dannes omkring monumentet.

Og tro mig, du får brug for begge dele for at bestige den. At sepanoramaudsigten fra toppen af Vatikanet vil være et af dine yndlingsøjeblikke i Rom, og at gøre det lettere med denne guidede tur til kuplen er noget, du vil være taknemmelig for.

Anbefales hvis... Du vil have en grundig rundvisning i Vatikanets katolske tempel uden at gå glip af opstigningen til den højeste kristne kuppel i verden.

Hvordan er den guidede tur i Peterskirken?

Peterskirkens facade| ©Pixabay
Peterskirkens facade| ©Pixabay

Turen med adgang til Peterskuppelområdet foregår i små grupper, hvilket bringer dig tættere på omgivelserne. Takket være den specialiserede guide vil du lære om den historiske og kunstneriske værdi af Michelangelos og Berninis værker i basilikaen, og du vil også besøge Peterspladsen for at se den berømte kolonnade.

På den anden side er det vigtigt at vide, at indtil for nylig var den eneste måde at få billetter til at gå op i Peterskirken på at stå i kø inde i templet, da de ikke blev solgt online. I dag har det ændret sig, og du kan nu bestille en guidet tur til kuplen. På den måde kan du undgå lange ventetider ved billetkontoret.

Book en rundvisning i Peterskirken og kuplen

Kan det betale sig at købe billetter online til Peterskirken og kuplen?

Peterskirken og kuplen| ©Aldo Loya
Peterskirken og kuplen| ©Aldo Loya

Det ergratis at komme ind i basilikaen, men for at komme op i kuplen skal du bruge en særlig billet, som du kun kan købe i selve basilikaen. For at undgå unødvendige køer for at købe denne billet (kapaciteten er begrænset, og ventetiden er meget lang) findes der en pakke, som kombinerer den guidede tur med indgangen til Peterskirken og adgangen til kuplen.

Alt dette foregår i en lille gruppe ledsaget af en ekspertguide, og jeg kan forsikre dig om, at det er det værd: Basilikaen er fuld af detaljer og historie, og mængden af mennesker, der venter på at købe billetter i selve basilikaen, gør, at du allerede er træt, når du går op til kuplen. Kort sagt, for enmeget rimelig pris har du inkluderet den guidede tur og den eksklusive adgang til kuplen, noget der ikke er let at finde online.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Billetpriser til kuplen

Inde i Peterskirken| ©Marty B
Inde i Peterskirken| ©Marty B

For at komme ind i kuplen skal du betale €8, hvis du vil gå hele vejen op, eller €10, hvis du vil kombinere det med en elevatortur. Denne pris inkluderer ikke en guidet tur og sparer dig ikke for at stå i kø. Hvis du vælger at sikre dig din billet på forhånd og købe pakken, der inkluderer den guidede tur i templet og billetter til kuplen, er prisen omkring €42.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Sådan køber du billetter til kuplen i basilikaen

Peterskirken fra det 16. århundrede| ©LPLT
Peterskirken fra det 16. århundrede| ©LPLT

Hvis du foretrækker at improvisere og købe billetter til kuplen "på stedet", kan du også gøre det. Når du kommer ind i basilikaen, vil du straks se skiltene, der fører dig til billetkontoret til kuplen.

Men når du først er kommet forbi køerne på Peterspladsen for at komme ind i basilikaen, risikerer du at gå glip af kuplen, da køerne til billetkontoret igen vil tage pusten fra dig. Eller også er der simpelthen ingen billetter at få.

Selvom indgangen til basilikaen er gratis, og du ikke behøver nogen særlig billet, kan du springe køerne over ved at købe billetter til Peterskirken på forhånd på Hellotickets ' officielle hjemmeside.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Åbningstider for Peterskirken

Tidsplan for besøg i Peterskirken| ©Alexander Schimmeck
Tidsplan for besøg i Peterskirken| ©Alexander Schimmeck

Peterskirken er åben hele året rundt. Normalt kan du besøge den fra kl. 8.00 til 17.00 mellem oktober og marts og fra kl. 8.00 til 18.00 fra april til september.

Men jeg siger normalt, fordi disse åbningstider kan ændres, hvis der er en religiøs fest eller fejring, som kræver, at Peterskirken lukkes for offentligheden af sikkerhedsmæssige årsager. Derfor anbefaler jeg, at du, når du planlægger din rejse til Rom, tager højde for, at basilikaen kan være lukket nogle dage.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Bedste tidspunkt at bestige Peterskirken

Detalje af Peterskirken| ©Briana Tozour
Detalje af Peterskirken| ©Briana Tozour

Generelt gælder det for alle turiststeder i byen, at jo færre mennesker du møder, jo bedre. Og det er som regel tilfældet tidligt om morgenen. På det tidspunkt af dagen er byen desuden stadig stille, og de svage morgenfarver er smukke.

Roen og stilheden fra toppen af Peterskirken er også meget værdsat, så jeg vil opfordre dig til at stå tidligt op. Generelt er det også et godt tidspunkt at se Peterskirken og endda Vatikanmuseerne.

Sådan ser turen op til Peterskirken ud

Vatikanets trapper| ©UnSplash
Vatikanets trapper| ©UnSplash

Jeg vil ikke lyve for dig: stigningen er ikke let, der er kun elevator i et afsnit, og den er nok ikke for de klaustrofobiske. Men hvis du tager det roligt og energisk, kan jeg forsikre dig om, at du ikke vil fortryde det.

Lift vs. trapper

Hvis du beslutter dig for at gå hele vejen, skal du vide, at du har 551 trin foran dig (hvis du tager elevatoren, sparer du en god del af dem og skal "kun" gå 320). Du skal vide, at selv om du betaler for elevatoren, skal du også gå op ad trapper.

Køer til kuplen

Med hensyn til køerne skal du i begge tilfælde vente på din tur - der er normalt ret mange mennesker - men som du kan forestille dig, er køerne for at tage elevatoren længere, hvis det er muligt. En anden ting, du skal vide, er, at køen for at gå op er forskellig fra den for at gå ned, så du kan ikke vende om, hvis du fortryder det midt i opstigningen (jeg tvivler på, at du vil fortryde det, men hvis du ikke kan lide meget reducerede eller smalle rum, skal du tænke dig grundigt om, før du går op).

Min anbefaling

Generelt anbefaler jeg, at du tager det roligt, nyder kuplens enorme størrelse indefra og ikke skynder dig at komme til tops.

Udsigten fra toppen vil få dig til at glemme din træthed.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Hvorfor det er værd at bestige Peterskirken

Udsigt fra kuplen| ©Michele Francioso
Udsigt fra kuplen| ©Michele Francioso

Udsigten, udsigten, udsigten. Uden tvivl en af de bedste panoramaudsigter over byen. Fra toppen af kuplen får du et helt andet perspektiv på byen og mange af dens detaljer. Her er de ting, du skal holde øje med for at få mest muligt ud af dit besøg.

Berninis skulpturer på kolonnaden

Fra toppen vil du i forgrunden kunne betragte de 140 skulpturer på toppen af Berninis søjlegang på Peterspladsen. Oppefra får disse figurer en anden dimension og åbner sig ud mod skylinen på den imponerende Piazza.

Peterspladsens perfektion

Hvis pladsen er imponerende nedefra, er oplevelsen af at se den fra himlen uden sidestykke. Du vil kunne værdsætte dens majestætiske størrelse, ellipsens perfektion og den optiske effekt af dette arkitektoniske vidunder.

Angelo-slottet og dets passager

I horisonten ses profilen af Castel St'Angelo og murene (eller "pasetto"), der forbinder Vatikanet med slottet, i forgrunden. Det er svært at forestille sig, hvor stort dette fæstningsværk er, når man går i gaderne omkring det, men fra højderne tager det pusten fra en.

Byens tage

Roms skyline er et mylder af orange hustage, stenkupler, der kroner hver gade, og et utal af terrasser og penthouselejligheder fulde af blomster og liv. Den bedste skyline i byen kan ses fra toppen af Domen og er et afslappet stop værd.

Inde i kuplen

Vejen til toppen er også en fornøjelse: Glem ikke at kaste et blik på kuplens skyline mellem hvert trin for at nyde dens enorme størrelse og dens detaljer.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Andre ting at se i Peterskirken

Udsigt over Vatikanstaten| ©Jedi Equester
Udsigt over Vatikanstaten| ©Jedi Equester

Besøg Peterskirken i dit eget tempo: Den er enorm, og dens indre er fyldt med værdifulde værker: fra Michelangelos Pietà, som du straks vil genkende, fordi der altid er besøgende, der beundrer billedet, til den centrale baldakin. Tag dig tid til at nyde det, for det er fyldt med detaljer.

Og hvis du vælger en guidet tur i Peterskirken, vil du ikke gå glip af nogen detaljer, og du vil kunne forstå den historiske, kunstneriske og religiøse betydning af verdens største katolske kirke.

Pietà'en

Michelangelo gav liv til denne spektakulære marmorskulptur på næsten to meter mellem 1498 og 1499 for at repræsentere Jomfru Maria, der samler sin søn Jesu lig op, som døde på korset. Kvaliteten af detaljerne, dimensionerne og de perfekte proportioner gjorde det hurtigt til et af Michelangelos mest beundrede værker. Det er i øjeblikket placeret i det første kapel til højre, meget tæt på indgangen til basilikaen.

Krypterne

Selv om de sidste paver ikke er blevet begravet i disse krypter, vil du, hvis du beslutter dig for at gå ned i Peterskirkens indre, kunne se gravene og mausoleerne for mere end 100 paver og Peters nekropolis. Du kan købe indgangsbilletten inde i selve kirken, for for at få adgang til krypterne skal du have en særlig billet, som koster omkring 13 euro.

Baldachin

Denne kolossale struktur, der er designet af Bernini til at dække basilikaens alter, dominerer det indre af kirken og fanger alle blikke fra næsten alle hjørner. Den er lavet af bronze og er næsten 30 meter høj (man skal stå langt tilbage for at kunne se den på et billede).

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Andre ting at lave i Vatikanet

Angelus af pave Frans| ©Unsplash
Angelus af pave Frans| ©Unsplash

Tag med på en guidet tur til Vatikanets museer

For at hjælpe dig med at organisere dit besøg på museerne er det første, du skal vide, at når vi taler om billetter til Vatikanet, taler vi generelt om billetter, der giver adgang til Vatikanmuseerne, hvor tusindvis af værker har til huse, og selvfølgelig det populære Sixtinske Kapel. I selve Vatikanstaten er det gratis at gå rundt på pladsen og endda til basilikaen uden at skulle købe billetter eller betale noget som helst. Mere eller mindre lang, mere eller mindre tidlig og mere eller mindre eksklusiv (du kan vælge at gøre det i en stor eller lille gruppe) er entur til Vatikanmuseerne praktisk talt et must. Det er en skam at gå forbi så meget historie og symbolik uden at forstå ret meget.

Drej rundt om søjlegangen på Peterspladsen

Vatikanstaten ville ikke være det samme uden den vidunderlige cirkulære søjlegang, som den består af. Hvis du også kan lide at fotografere, vil du nyde at lege med perspektiverne i dette kunstværk.

Benyt lejligheden til at se paven live

Uanset om du er religiøs eller ej, kan du sagtens se paven live, når du besøger Vatikanet. Du bliver nødt til at holde dig til bestemte dage og tidspunkter (onsdagsmessen eller Angelus om søndagen), men du kan.

Forlad ikke Vatikanet uden at have spist godt

Det er muligt atspise godt i nærheden af Vatikanet. Dette turistområde har nogle skjulte restauranter, som er et stop værd. Uanset hvad du er på udkig efter (pizza, pasta, en sød snack eller en fantastisk sandwich), kan du finde nogle gode steder omkring Vatikanet.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen