Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sådan besøger du det sixtinske kapel

Det er et must at besøge det Sixtinske Kapel på din rejse til Rom, men trængslen og de lange køer til billetter kan ødelægge oplevelsen. Her er alt, hvad du skal vide for at få mest muligt ud af det.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Sådan besøger du det sixtinske kapel

Michelangelos fresker i det sixtinske kapel | Pierre Voisin

Det Sixtinske Kapel tiltrækker hvert år millioner af besøgende, pilgrimme, turister og kunstelskere. Uden tvivl gør kvaliteten, perfektionen og sværhedsgraden af de spektakulære fresker det til et værk, som man skal beundre. Hvis du er i Rom, så forbered dit besøg på at få mest muligt ud af en af de største attraktioner.

Tag med på en guidet tur for at få en god forståelse af, hvad du ser

Vatikanmuseernes gårdsplads| ©HarshLight
Vatikanmuseernes gårdsplads| ©HarshLight

Som ethvert kunstværk, der har respekt for sig selv, kan det Sixtinske Kapel bedst opleves og nydes med en ekspertguide. Ud over at ledsage dig gennem de store korridorer og give dig en guidet rundvisning i Vatikanmuseerne vil han eller hun forklare dig, hvad du vil se i det Sixtinske Kapel, og hvorfor det er blevet et af de mest værdsatte kunstværker i verdenshistorien.

Du vil udnytte din tid meget bedre, og du vil vide, hvor du skal lede, så du ikke farer vild blandt så mange detaljer. Sværhedsgraden af dens udarbejdelse, historien bag dens tilblivelse eller relevansen af dybden, de anvendte farver og det anvendte perspektiv er blot nogle af de kommentarer, der vil få dig til at tage gode minder med dig fra dit besøg i det Sixtinske Kapel.

Du kan også benytte lejligheden til at stille guiden alle de spørgsmål, du måtte have, og alle de kuriositeter, du har lyst til at afsløre, og anbefalinger til at fortsætte med at nyde dit besøg i Vatikanet.

Bestil billetter til det Sixtinske Kapel

Sådan undgår du menneskemængder under dit besøg

Det Sixtinske Kapel fyldt med turister| ©Nick Gray
Det Sixtinske Kapel fyldt med turister| ©Nick Gray

Hvis der er én ting, der kan ødelægge dit besøg i Det Sixtinske Kapel, er det det det store antal besøgende, der kan ophobe sig derinde. Heldigvis er adgangen og kapaciteten nu mere begrænset, så du kan nyde dens skønhed med større ro i sindet (og naturligvis i fuld sikkerhed).

Alligevel er det altid bedst at undgå midt på dagen og forsøge at komme tidligt om morgenen, hvis du er tidligt oppe, eller sent om eftermiddagen, hvor mange internationale turister allerede tænker på aftensmad. Husk, at weekender og helligdage har tendens til at være mere overfyldte, så hvis du er i Rom i flere dage, så prøv at besøge det Sixtinske Kapel i løbet af ugen.

En af de bedste måder at få mest muligt ud af dit besøg i Det Sixtinske Kapel på er at deltage i en førsteklasses guidet rundvisning, der finder sted tidligt om morgenen, før Det Sixtinske Kapel åbner dørene for offentligheden. Du betaler lidt mere end de almindelige guidede ture, men freden og roen ved at slentre gennem Vatikanmuseerne på dette tidspunkt af dagen er en oplevelse, som du kun har prøvet en gang i livet.

Bestil dine billetter til Det Sixtinske Kapel tidligt om morgenen

Få de billigste billetter, og spring køerne over

Det romerske Colosseum| ©Ruben Ramirez
Det romerske Colosseum| ©Ruben Ramirez

Selv hvis du kan lide at improvisere under dine rejser, vil jeg opfordre dig til at planlægge dit besøg og bestille dine billetter til Det Sixtinske Kapelforhånd: Hvis du bestiller dine billetter i god tid og online, kan du springe køerne over, som kan være kilometerlange.

Husk, at kapaciteten i dag er ret begrænset, og at grupperne til guidede ture også er mindre, og det er meget nemmere at finde billetter eller guidede ture til den dag og det tidspunkt, der passer dig bedst, hvis du bestiller på forhånd. Når du køber online, kan du desuden sammenligne priser, fartplaner og satser, og du kan endda annullere gratis, hvis der skulle opstå uforudsete omstændigheder under din rejse.

Andre muligheder for at spare penge på dit besøg i Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel er uden tvivl en af Roms største attraktioner, men det er Colosseum også. Og jeg tror ikke, at du vil forlade Den Evige By uden at besøge en af disse to hovedattraktioner, så du kan købe en kombineret billet til Colosseum og Vatikanet og spare tid og penge på begge besøg.

Du kan springe køerne ved begge monumenter over, og du vil også hele tiden blive ledsaget af en guide, som vil forklare dig de vigtigste ting, du ikke bør gå glip af ved hvert sted.

Book dine billetter til Vatikanet og Colosseum

Besøgstider for det sixtinske kapel

Detalje af siden af det sixtinske kapel| ©Juan de Dios Santander Vela
Detalje af siden af det sixtinske kapel| ©Juan de Dios Santander Vela
  • Det Sixtinske Kapel åbner hver dag kl. 8.30
  • Fra mandag til torsdag er det åbent indtil kl. 18.30 (dog er den sidste adgang kun tilladt indtil kl. 16.30).
  • Fredag og lørdag er åbningstiderne længere, da der er åbent til kl. 22.30 (med sidste indgang på dagen kl. 20.30).

Hvornår er det sixtinske kapel lukket?

Selv om det Sixtinske Kapel er åbent alle ugens dage, skal du være opmærksom på, at der kan være religiøse højtider i løbet af året, som begrænser adgangen til kapellet i visse timer eller på visse dage. Desuden er der visse vigtige datoer i kalenderen, hvor kapellet holder lukket. Bemærk venligst:

  • Påskedag
  • Petersdag (29. juni)
  • Juledag (25. december)
    1. december (Stefansdag)

Bestil billetter til det Sixtinske Kapel

Vær forsigtig med dit kamera

Skabelsen af mennesket| ©pululante
Skabelsen af mennesket| ©pululante

Selv om det er tilladt at tage billeder uden blitz i næsten alle gallerier i Vatikanmuseerne, er det ikke tilladt at tage billeder i det Sixtinske Kapel. Vær opmærksom på, at der er sikkerhedspersonale, som kontrollerer, at besøgende ikke tager billeder**(med eller uden blitz**), da man først og fremmest ønsker at bevare den fine kvalitet af Michelangelos fresker i kapellet.

Jeg anbefaler ærligt talt ikke, at du holder øje med dit kamera eller løber væk fra vagternes blikke for at tage billeder. Stedets storhed fortjener din fulde opmærksomhed, og du kan finde tusindvis af billeder af høj kvalitet på internettet, så du kan få en souvenir af kapellet eller se dets detaljer, når du har brug for det.

Bestil en guidet rundvisning i Det Sixtinske Kapel

Vær opmærksom på, at det er et sted for tilbedelse: Dæk din halsudskæring, dine skuldre og knæ

Klæd dig passende på, når du besøger et sted for tilbedelse.| ©Anna Church
Klæd dig passende på, når du besøger et sted for tilbedelse.| ©Anna Church

Det Sixtinske Kapel er, som navnet antyder, et religiøst kapel og betragtes derfor som et sted for tilbedelse. For at komme ind i kapellet skal du overholde de gældende regler for påklædning (skuldre, knæ og halsudskæringer skal altid være tildækkede under besøget).

Hvis du er i Rom i sommersæsonen, og varmen forhindrer dig i at bære lange ærmer, anbefaler jeg, at du medbringer et tørklæde, en foulard eller en sweatshirt, der giver dig mulighed for at dække dine skuldre - husk på, at det ikke er så varmt inde i Vatikanmuseerne som på gaden, så du skal ikke være bekymret for de høje temperaturer i byen.

Ud over den rette påklædning skal du også være stille under din tid i kapellet, og som nævnt ovenfor er det ikke tilladt at fotografere. I denne guide med masser af tips til at besøge Vatikanet giver jeg dig nogle interessante anbefalinger.

Hvad skal du se i det Sixtinske Kapel?

Nyd de smukke dekorationer| ©Richard Mortel
Nyd de smukke dekorationer| ©Richard Mortel

Det første, der vil fange din opmærksomhed, er, at det Sixtinske Kapel er et stort åbent rum, der måler 40 meter i længden og 13 meter i bredden. Langs dens vægge, men især i dens spektakulære hvælving, kan du betragte mere end 300 forskellige figurer, der er repræsenteret i forskellige fresker, som vil efterlade dig med åben mund.

Disse fresker repræsenterer forskellige historier fra Det Gamle Testamente, men det billede, der uden tvivl fanger alle blikke, er billedet af skabelsen og den sidste dom. Den bedste måde at forstå alle detaljerne på er at bevæge sig rundt i rummet og betragte værkerne fra de forskellige vinkler i kapellet.

Billedernes farver, realisme, proportioner og perspektiv samt den dynamik, som de formidler, vil fange dig fra første øjeblik. Der er flere bænke rundt om kapellet, men det er ikke tilladt at bruge dem for at undgå overfyldte pladser. Tag dig så meget tid som muligt til at nyde dette unikke kunstværk.

Bestil billetter til det Sixtinske Kapel

Hvilke sikkerhedsforanstaltninger træffes der i det sixtinske kapel under Covid 19

Overholdelse af sikkerhedsforanstaltningerne| ©Gabriella Clare Marino
Overholdelse af sikkerhedsforanstaltningerne| ©Gabriella Clare Marino

Ud over at det er obligatorisk at bære ansigtsmaske under hele besøget i Vatikanmuseerne (herunder det Sixtinske Kapel), er der sikkerhedspersonale, der kontrollerer kapaciteten inde i det Sixtinske Kapel, så sikkerhedsafstanden hele tiden kan opretholdes.

Når du kommer ind på museerne, vil du også kunne vaske hænder ved hjælp af dispensere med hydroalkoholisk gel, og det er muligt, at adgangsbetingelserne til Vatikanmuseerne vil blive opdateret (den italienske regering er ved at godkende forpligtelsen til at vise et Covid-pas eller et vaccinationscertifikat for at komme ind på museer og attraktioner i hele landet).

De guidede ture har også et begrænset antal deltagere, så der er ingen grund til at være bekymret, for organisationen har taget alt i betragtning for at gøre besøgene i Det Sixtinske Kapel så sikre som muligt.

Hvor lang tid har du brug for at se det Sixtinske Kapel?

Detalje af loftet i det Sixtinske Kapel| ©pululante
Detalje af loftet i det Sixtinske Kapel| ©pululante

Hvis du besøger det med en gruppe på en guidet rundvisning, har du 15-30 minutter til at gå rundt på egen hånd, hvilket er tid nok til at se værkets højdepunkter. Alligevel kan du bruge flere timer i det sixtinske kapel, ikke på grund af dets størrelse - det er et relativt lille rum sammenlignet med andre gallerier i Vatikanmuseerne - men detaljerigdommen i freskerne er imponerende.

Hvis du har købt billetter til Vatikanmuseerne og besøger dem egen hånd, kan du stoppe lidt længere, men vær opmærksom på, at der er begrænset antal pladser i kapellet, så det er muligt, at du efter ca. 30 minutter (afhængigt af antallet af mennesker i kapellet) bliver bedt om at gå videre til de næste rum af sikkerhedspersonalet.

Du skal vide, at selv hvis du besøger kapellet med en guidet tur, vil du ikke kunne modtage instruktioner fra guiden under besøget, da det er obligatorisk at tie stille, så før du går ind i kapellet, vil de forklare dig, hvilke detaljer der er værd at være mere opmærksom på, så du kan få mest muligt ud af dit besøg.

Bestil en guidet rundvisning i Det Sixtinske Kapel

Hvad skal du se efter at have besøgt det Sixtinske Kapel

Besøg kuplen i Peterskirken| ©Clay Banks
Besøg kuplen i Peterskirken| ©Clay Banks

Du bør uden tvivl afslutte dit besøg i det Sixtinske Kapel med at besøge de vigtigste gallerier i Vatikanmuseerne. For at komme hertil skal du enten købe en billet til Vatikanmuseerne eller deltage i en guidet tur. Få mest muligt ud af investeringen, og nyd kunsten i de vigtigste rum, såsom Raphael-rummene, galleriet med kort eller det imponerende galleri med statuer og bustehallen.

Desuden er der også et gregoriansk egyptisk og etruskisk museum, hvis du er interesseret i denne periode af kunsthistorien. På din vej gennem museerne kan du også se den berømte vindeltrappe, der byder dig velkommen til stedet, samt en anlagt plads, hvor du kan finde en lille kiosk med borde, hvor du kan få en drink i det fri og genoplade dine batterier før eller efter dit besøg.

Når du er i Vatikanstaten, bør du ikke gå glip af Peterskirken og den spektakulære klatretur op til Peterskirkens kuppel, hvor du får den bedste udsigt over Rom. Hvis du stadig er sulten efter mere, kan du læse min artikel om, hvad du kan se og gøre i Vatikanet, så du ikke går glip af et eneste hjørne af dette særlige sted i Rom.

Bestil billetter til det Sixtinske Kapel