Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 tips til at besøge Vatikanet

Det Sixtinske Kapel, Peterskirken med dens kuppel, Berninis kolonnade på Peterspladsen... Gå ikke glip af denne juvel på din rejse til Rom. Her er nogle tips til, hvordan du får mest muligt ud af dit besøg.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minutters læst

10 tips til at besøge Vatikanet

Vatikanet | ©Simon Hurry

Et besøg i Vatikanet er et must under din ferie i Rom. Det siger sig selv, at uanset din religiøse overbevisning gør stedets kunstneriske og arkitektoniske betydning det til et af de mest besøgte steder i verden.

Og netop derfor er det nyttigt at have et par tips ved hånden, når du organiserer dit besøg: hvordan du undgår køerne for at komme ind, hvordan du sparer på billetter til Vatikanet, eller hvordan du klæder dig på til at komme ind på et sted for tilbedelse. Jeg forklarer alt, hvad du skal vide, nedenfor, så læs videre!

1. Bestil ALTID billetter uden køer

Vatikanstaten| ©Jedi Equester
Vatikanstaten| ©Jedi Equester

En af de ting, der slår førstegangsbesøgende i Vatikanet mest, er de lange køer af turister ved portene, som strækker sig rundt om muren, der omkranser Vatikanstaten! Denne kø kan gøre dit besøg mere trist, og når det bliver din tur til at komme ind, er du træt og mindre motiveret til at opdage Vatikanmuseernes eller basilikaens hemmeligheder.

Derfor er det vigtigt, at du altid bestiller dine billetter eller guidede ture på forhånd og sørger for at vælge en mulighed, så du kan springe køerne over.

Køb billetter til det Sixtinske Kapel uden kø

2. Dæk dine skuldre, knæ og dekolletage

Turister på besøg i Rom| ©Unsplash
Turister på besøg i Rom| ©Unsplash

Husk, at både Peterskirken og Vatikanmuseerne (med det Sixtinske Kapel indeni) er religiøse steder, så du får ikke adgang, hvis du er iført en stropløs kjole eller en nederdel eller shorts, der viser dine knæ. Så hvordan klæder du dig på, hvis du planlægger at besøge Rom midt om sommeren? Du skal ikke være bekymret. Det bedste råd, jeg kan give dig her, er altid at have et tørklæde med i tasken.

Det er svært at forestille sig at dække sig til, når temperaturen er så høj i byen, men du vil sætte pris på at have noget at dække dig til i din taske (du skal også bruge det for at få adgang til andre kirker eller Agrippas Pantheon). Det, du for enhver pris vil undgå, er, at de ikke lukker dig ind, når du først er der, når du har købt dine billetter og organiseret dit besøg, fordi du ikke er klædt ordentligt på.

3. En guidet tur er bedre end et besøg på egen hånd

Skt. Peterskolonnaden| ©Patrick Schneider
Skt. Peterskolonnaden| ©Patrick Schneider

Når du besøger en by med så meget historie, kontekst og symbolik, er det bedst at deltage i en guidet rundvisning i Vatikanmuseerne med en ekspert. Ud over at gøre turen sjovere vil du bedre forstå betydningen af hvert værk, dets historie og hvad der ligger bag dets skaber.

På steder som Vatikanmuseerne, hvor der er millioner af kunstværker, er det desuden en god idé at blive ledsaget af en specialiseret guide, som vil sørge for, at du ikke går glip af de vigtigste værker. Det bedste ved guidede ture er, at de normalt er tilpasset den brede offentlighed: de er normalt ikke særlig specialiserede i kunst, så du vil forstå absolut alt, hvad de fortæller dig, og du vil nyde det dobbelt så meget. Desuden er priserne rimelige, og der er et bredt udvalg af fartplaner og sprog.

4. Den bedste udsigt over Rom, fra kuplen

Peterskirkens kuppel| ©Aldo Loya
Peterskirkens kuppel| ©Aldo Loya

Når du bestiger Peterskirkens kuppel, kommer du (bogstaveligt talt) til himlens porte. Detaljerne i interiøret bliver meget bedre at se, når man kommer tættere på toppen, men den spektakulære udsigt over Peterspladsen, kolonnaden, floden, Castel St'Angelo og tagene på alle de okkerfarvede huse i byen er værd at tage med op.

Du skal dog være opmærksom på, at der ikke er nogen elevator hele vejen op til toppen. Selv hvis du vælger liftmuligheden, skal du gå den sidste del af opstigningen til kuplen til fods - og det er ikke for alle. Trappen bliver smallere, og passagen er ret smal. Hvis du er klaustrofobisk eller har en hjertesygdom, anbefales det ikke.

Bestil en guidet tur med bestigning af Peterskirkens kuppel

5. Pas på turistfælder

Lækker italiensk pizza| ©Nick Owens
Lækker italiensk pizza| ©Nick Owens

Området omkring Vatikanet er fyldt med souvenirbutikker og fastfood-boder og endda italienske restauranter. Vær ikke for sulten, og før du sætter dig ned, bør du tjekke deres online omdømme, anmeldelser fra andre gæster eller menupriser. Der findes nogle virkelig dyre steder, hvis kvalitet vil skuffe dig. Du kan altid gå lidt længere væk fra turistområdet for at spise frokost eller aftensmad, eller du kan tjekke min guide til, hvor du kan spise i nærheden af Vatikanet, for at være på den sikre side og ikke træffe det forkerte valg.

Det bedste af det hele er, at uanset tidspunktet på dagen finder du et godt sted at spise en snack, frokost, aftensmad eller blot købe en sandwich til at tage med hjem og nyde derhjemme.

6. Brug behagelige sko

Behagelige sko til dit besøg i Vatikanet| ©Flavio Gasperini
Behagelige sko til dit besøg i Vatikanet| ©Flavio Gasperini

Selvfølgelig skal du ikke besøge en park eller et bjerg, men et besøg i Vatikanet tager altid længere tid end forventet. Museets enorme størrelse, det Sixtinske Kapels majestæt, den hektiske travlhed i Peterskirken og endda bestigningen af kuplen kan holde dig i området næsten hele dagen.

Og du ønsker ikke, at dine fødder skal gøre ondt. Stol på mig. Brug ekstra behagelige sko, hvis du skal stå i timevis, især hvis det er meget varmt. Skrammer kan ødelægge et af dine mest interessante besøg i Rom.

7. Stol ikke på billetudbydere

Peterspladsen i Vatikanet| ©Michele Francioso
Peterspladsen i Vatikanet| ©Michele Francioso

Som til en overfyldt koncert vil du rundt omkring i Vatikanet blive kontaktet af dusinvis af sælgere, der forsøger at sælge dig billetter, guidede ture osv. Mit råd er, at du ikke skal lade dig rive med af deres overvældende argumenter og planlægge dit besøg i Vatikanet i god tid og altid bestille dine billetter eller din guidede tur på pålidelige og officielle websteder. På Hellotickets kan du f.eks. se alle tidsplaner, priser og varighed af turene, og alle guiderne er professionelle og autoriseret af Vatikanet til at give guidede ture.

8. Tidligt om morgenen for at undgå menneskemængder

Vatikanet om morgenen| ©Xavier Coiffic
Vatikanet om morgenen| ©Xavier Coiffic

Det kan virke lidt mærkeligt at være der, når Vatikanet åbner dørene tidligt om morgenen, som om det var et El Corte Inglés-salg, men menneskemængden midt på dagen vil gøre din oplevelse endnu mere overvældende.

Tidligt på dagen undgår du ikke kun varmen, men du har også mulighed for at være næsten alene i museets hovedgallerier, besøge Peterskirken i ro og mag og stoppe op for at se nærmere på det Sixtinske Kapel. Jeg kunne også anbefale dig at besøge byen sent på dagen, men på det tidspunkt af dagen er du allerede træt (der er meget at gå i Rom), og du har ikke lyst til at gøre dette besøg i en fart. Stå tidligt op!

Bestil en guidet rundvisning i Vatikanmuseerne tidligt om morgenen

9. Hvis du vil se paven live, skal du tage af sted om onsdagen eller søndagen

Pavens Angelus| ©Unsplash
Pavens Angelus| ©Unsplash

Hvis der ikke er nogen religiøs helligdag, der forhindrer det, går paven normalt ud af vinduet i sin bolig i Vatikanet for at give sin velsignelse hver søndag ved middagstid. Denne velsignelse varer mindre end 30 minutter og er en kort bøn, som paven beder til alle de pilgrimme, der samles på Peterspladsen for at se ham, og kaldes "Angelus".

Onsdag eftermiddag holder han normalt også en religiøs fejring på Peterspladsen, så jeg anbefaler, at du tjekker tidsplanen for den dag, du er der, og prøver lykken med at se ham. Der er normalt store menneskemængder af pilgrimme, turister og tilskuere, så hvis du ønsker at se paven live, skal du ankomme i god tid for at få plads.

Efter min mening er det ikke de bedste dage til at besøge hverken Vatikanet eller basilikaen: der er for mange mennesker i området, og du vil ikke nyde det så meget.

Book en guidet rundvisning i Vatikanet med paveaudiens

10. Når man er alene på Peterspladsen, er det muligt

Vatikanet ved mørkets frembrud| ©Anelale Najera
Vatikanet ved mørkets frembrud| ©Anelale Najera

Tro det eller ej, men dette travle torv er tomt, så snart det bliver mørkt. Der er ingen grund til at gå på ugudelige tidspunkter. Hvis du venter, til solen går ned, og dørene til museerne og basilikaen er lukket, kan du tage et billede af dig selv midt på Peterspladsen, som om jorden havde opslugt resten af menneskeheden.

Benyt lejligheden til at gå i stilhed langs kolonnaden, gå tæt på facaden og gå langs den oplyste Via della Conciliazione. Du vil få en unik og meget autentisk souvenir med hjem fra et sted, der, tro det eller ej, også har et lille pusterum fra den megen turisme.