Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 tips til at besøge Vatikanet

Det Sixtinske Kapel, Peterskirken med sin kuppel, Berninis søjlegang på Peterspladsen... Gå ikke glip af denne juvel på din rejse til Rom. Her er nogle tips

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minutters læst

10 tips til at besøge Vatikanet

Vatikanet | ©Simon Hurry

Et besøg i Vatikanet er et must under din ferie i Rom. Det siger sig selv, at uanset hvilken religiøs overbevisning man har, så gør stedets kunstneriske og arkitektoniske betydning det til et af de mest besøgte steder i verden.

Og netop derfor vil det være nyttigt at have et par tips ved hånden, når du organiserer dit besøg: hvordan du undgår køerne for at komme ind, hvordan du sparer på billetter til Vatikanet og Det Sixtinske Kapel, eller hvordan du klæder dig for at komme ind i et sted for tilbedelse. Alt, hvad du har brug for at vide, er forklaret nedenfor, så læs videre!

1. Book ALTID billetter til Vatikanet uden at stå i kø!

Vatikanstaten| ©Jedi Equester
Vatikanstaten| ©Jedi Equester

En af de mest slående ting ved at besøge Vatikanet for første gang er de lange køer af turister ved porten - de lange, lange køer går hele vejen rundt om murene, der omgiver Vatikanstaten! Ventetiden kan ødelægge dit besøg, og når det er din tur til at komme ind, vil du være træt og mindre motiveret til at opdage hemmelighederne i Vatikanmuseerne eller basilikaen.

Derfor er det vigtigt altid at booke dine billetter til Vatikanet eller en guidet tur i Vatikanet på forhånd og sørge for at vælge en mulighed, der giver dig mulighed for at springe køerne over.

Book spring køen over-billetter til Vatikanet

2. Dæk dine skuldre, knæ og décolleté

Vatikanets museer| ©Ana Rey
Vatikanets museer| ©Ana Rey

Husk, at både Peterskirken og Vatikanmuseerne (med Det Sixtinske Kapel indeni) betragtes som religiøse steder, så du bliver ikke lukket ind i Vatikanet, hvis du er iført en stropløs kjole eller en nederdel eller shorts, der viser dine skuldre eller knæ.

Så hvordan skal du klæde dig, hvis du planlægger at besøge Rom midt om sommeren? Du skal ikke bekymre dig. Det bedste råd, jeg kan give dig her, er altid at have et tørklæde med i tasken.

Det er svært at forestille sig at dække sig til, når temperaturen er så høj i byen, men du vil sætte pris på at have noget at dække dig til med i tasken (du får også brug for det for at få adgang til andre kirker eller Agrippas Pantheon). Det, du for alt i verden vil undgå, er, at når du først er der, med dine Vatikan-billetter og dit besøg organiseret, bliver du ikke lukket ind, fordi du ikke er klædt passende på.

Book skip-the-line-billetter til Vatikanet

3. En guidet tur i Vatikanet, bedre end på egen hånd

Peterskirkens søjlegang| ©Patrick Schneider
Peterskirkens søjlegang| ©Patrick Schneider

Når man besøger en by med så meget historie, kontekst og symbolik, er det bedst at deltage i en guidet tur i Vatikanmuseerne med en ekspert. Ud over at gøre turen mere fornøjelig, vil du bedre forstå betydningen af hvert værk, dets historie og hvad der ligger bag dets skaber.

På steder som Vatikanmuseerne, hvor der er millioner af kunstværker, er det en god idé at blive ledsaget af en specialiseret guide, som vil sørge for, at du ikke går glip af de vigtigste værker. Det bedste ved guidede ture er, at de som regel er tilpasset den brede offentlighed: De er normalt ikke særlig specialiserede i kunst, så du vil forstå absolut alt, hvad de fortæller dig, og du vil nyde det dobbelt så meget.

Desuden er priserne ganske rimelige, og der er en bred vifte af tidsplaner og sprog til rådighed. Her er et indlæg om guidede ture i Vatikanet.

Book din guidede tur i Vatikanet

4. Den bedste udsigt over Rom fra Peterskirkens kuppel

Peterskirken| ©Aldo Loya
Peterskirken| ©Aldo Loya

At bestige Peterskirken vil tage dig (bogstaveligt talt) til himlens porte. Så tøv ikke med at booke et besøg med en tur op i Peter skirken. Detaljerne i interiøret bliver meget bedre, jo tættere man kommer på toppen, men den spektakulære udsigt over Peterspladsen, søjlegangen, floden, Engelsborg og tagene på alle de okkerfarvede huse i byen er hele turen værd.

For at komme til toppen skal man dog huske på, at der ikke er elevator på hele strækningen. Selv hvis du vælger elevatoren, skal den sidste del af turen op til kuplen klares til fods, og det er ikke for alle. Trapperne bliver smallere, og passagen er ret smal. Hvis du er klaustrofobisk eller har hjerteproblemer, kan det ikke anbefales.

Book et besøg med opstigning til Peterskirken

5. Pas på turistfælder i Vatikanet

Lækker italiensk pizza| ©Nick Owens
Lækker italiensk pizza| ©Nick Owens

Området omkring Vatikanet er fyldt med souvenirbutikker og fastfoodboder og endda italienske restauranter. Bliv ikke for sulten, og før du sætter dig et sted, så tjek deres omdømme på nettet, anmeldelser fra andre spisende gæster eller priserne på menuen. Der er nogle virkelig dyre steder, hvis kvalitet vil skuffe dig.

Du kan altid gå lidt længere væk fra turistområdet for at spise frokost eller middag, eller du kan tjekke min guide til, hvor du kan spise i nærheden af Vatikanet for at være på den sikre side.

Det bedste af det hele er, at uanset hvornår på dagen du går, vil du finde et godt sted at spise en snack, frokost, middag eller bare købe en sandwich, som du kan tage med og nyde derhjemme. Og hvis du vil være på den sikre side, kan du vælge at booke en gastronomisk rundvisning i Vatikanet.

Book en madtur i Vatikanet

6. Tag behagelige sko på

Komfortable sko til dit besøg i Vatikanet| ©Flavio Gasperini
Komfortable sko til dit besøg i Vatikanet| ©Flavio Gasperini

Selvfølgelig skal du ikke besøge en park eller et bjerg, men et besøg i Vatikanet tager altid længere tid end forventet. Museets størrelse, Det Sixtinske Kapels majestæt, Peterskirkens travlhed og selv bestigningen af kuplen kan holde dig i området næsten hele dagen.

Og du vil ikke have ondt i fødderne. Stol på mig. Tag ekstra behageligt fodtøj på, så du kan være på benene i timevis, især hvis det er meget varmt. Gnavesår kan ødelægge din guidede tur i Vatikanet.

Book din guidede tur i Vatikanet

7. Stol ikke på Vatikanets billetsælgere

Peterspladsen ved Vatikanet| ©Michele Francioso
Peterspladsen ved Vatikanet| ©Michele Francioso

Ligesom til en koncert vil du blive kontaktet af snesevis af billetsælgere rundt omkring i Vatikanet, som vil forsøge at sælge dig billetter, guidede ture osv. Mit råd er ikke at lade sig rive med af deres overvældende argumenter, men at planlægge dit besøg i Vatikanet i god tid og altid booke dine billetter eller din guidede tur på pålidelige og officielle sider.

Hellotickets, for eksempel, kan du se alle tidsplaner, priser og varigheder for turene, og alle guiderne er professionelle og autoriserede af Vatikanet til at lave guidede ture. Derudover efterlader jeg dig et indlæg med alt, hvad du behøver at vide om billetter til Vatikanet.

Book skip the line-billetter til Vatikanet

8. Tidligt om morgenen for at undgå menneskemængden

Vatikanet om morgenen| ©Xavier Coiffic
Vatikanet om morgenen| ©Xavier Coiffic

Det kan virke lidt mærkeligt at være der, når Vatikanet åbner dørene tidligt om morgenen, som var det et El Corte Inglés-udsalg, men de mange mennesker, der kan være til stede i de centrale timer af dagen, vil gøre din oplevelse meget mere overvældende. Faktisk er det muligt at booke et besøg i Vatikanmuseerne tidligt om morgenen.

Ikke alene undgår du varmen tidligt om morgenen, men du får også mulighed for at være praktisk talt alene i museets hovedgallerier, besøge Peterskirken i fred og ro og stoppe op for at se nærmere på Det Sixtinske Kapel. Jeg kunne også anbefale at gøre besøget sent på dagen, men på det tidspunkt af dagen er du allerede træt (Rom har meget at gå til), og du har ikke lyst til at gøre dette besøg i en fart. Stå tidligt op!

Vær også opmærksom på, at ture, der inkluderer et besøg i Peterskirken efter kl. 14.00, ikke garanterer adgang til basilikaen.

Book et besøg i Vatikanmuseerne tidligt om morgenen

9. Hvis du vil se paven live, skal du tage af sted om onsdagen eller søndagen

Pavens Angelus| ©Unsplash
Pavens Angelus| ©Unsplash

Medmindre der er en religiøs helligdag, der forhindrer ham i at gøre det, kommer paven normalt ud af vinduet i sin residens i Vatikanet for at give sin velsignelse hver søndag ved middagstid. Denne velsignelse varer mindre end 30 minutter og er en kort bøn, som paven giver til alle de pilgrimme, der samles på Peterspladsen for at se ham, og den kaldes "The Angelus".

Onsdag eftermiddag plejer han også at tilbyde en religiøs fejring på Peterspladsen, så jeg anbefaler, at du tjekker programmet for den dag, du er der, og prøver lykken for at se ham. Der er som regel store skarer af pilgrimme, turister og tilskuere, så hvis du vil se paven live, skal du komme i god tid for at klemme dig ind.

Efter min mening er det ikke de bedste dage at besøge hverken Vatikanet eller basilikaen: der er for mange mennesker i området, og du vil ikke nyde det så meget. Men hvis du alligevel tager af sted, så husk, at du altid kan booke et besøg i Vatikanet med pavelig audiens.

Book en tur til Vatikanet med pavelig audiens

10. Det er muligt at være alene på Peterspladsen

Vatikanet efter mørkets frembrud| ©Anelale Najera
Vatikanet efter mørkets frembrud| ©Anelale Najera

Tro det eller ej, men denne travle plads bliver tom, så snart mørket falder på. Du behøver ikke at gå derhen på et ugudeligt tidspunkt. Hvis du venter, til solen går ned, og dørene til museerne og basilikaen er lukkede, kan du tage et billede midt på Peterspladsen ved siden af Vatikanet, som om jorden havde opslugt resten af menneskeheden.

Benyt lejligheden til at gå i stilhed langs søjlegangen, komme tæt på facaden og gå langs den oplyste Via della Conciliazione. Du vil få en unik og meget autentisk souvenir fra et sted, der, tro det eller ej, også har et lille pusterum fra den megen turisme.

Book en guidet tur i Peterskirken