Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Roms Triumfbue: alt du har brug for at vide

Roms Triumfbue blev bygget til minde om Konstantin I's sejr og er meget velbevaret, så du kan besøge den på din rejse til Rom.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

6 minutters læst

Roms Triumfbue: alt du har brug for at vide

Udsigt over Triumfbuen i Rom | ©Dennis Jarvis

Triumfbuer blev bygget i mange europæiske lande til minde om militære sejre. I den italienske hovedstad er der flere, såsom Septimius Severus-buen, Titus-buen og Triumfbuen i Rom. Sidstnævnte, som ligger ved siden af det romerske Colosseum, er den, jeg gerne vil fokusere på.

Den er også kendt som "Konstantins bue" og er et af de mest moderne romerske monumenter (den blev skabt i 315 e.Kr.), og både dens placering og dens struktur gør den til den mest besøgte bue i Rom.

Guidede ture i Triumfbuen i Rom

Rundvisning i Triumfbuen| ©Natemedwards
Rundvisning i Triumfbuen| ©Natemedwards

I oktober 312 vandt kejser Konstantin slaget ved Den Milviske Bro, og som det var skik i romersk territorium, blev der bygget et monument. Formålet med buen i Rom er at mindes sejren ved den lejlighed. Denne bue har mange interessante fakta, som du vil få at vide under en guidet tur til Colosseum og Forum Romanum. Nogle af dem er:

 • Mange af de materialer, der blev brugt til konstruktionen, kom fra andre bygninger og statuer i byen.
 • Alle billederne i strukturen har den samme kontekst, nemlig Konstantins politiske plan om at genoprette imperiet.
 • I middelalderen blev den flyttet til en fæstning, der tilhørte en familie af romerske aristokrater.
 • I 1804 blev den møjsommeligt restaureret og bragt tilbage til det sted, hvor den oprindeligt blev bygget.

Guidede ture betyder, at når du står foran det, vil du kunne se detaljer, som turister på egen hånd vil ignorere.

Book en guidet tur i Colosseum

Hvor meget koster billetter til Triumfbuen i Rom?

Triumfbuen er en del af den arkæologiske park Colosseum| ©Jim Naureckas
Triumfbuen er en del af den arkæologiske park Colosseum| ©Jim Naureckas

Den romerske triumfbue ligger i Colosseums arkæologiske park, men fordi den ligger på offentlig vej, behøver man ikke at købe billet for at se den.

I modsætning til andre buer, der findes i Italien og andre europæiske lande, er det ikke muligt at gå under Konstantins bue, da den er omgivet af beskyttelse. Det forhindrer dig dog ikke i at komme tæt nok på til at se detaljerne i dens design.

Book et besøg i Colosseum, Forum og Palatinerhøjen

Sådan kommer du til Konstantins triumfbue

Roms metro| ©Juan Enrique Gilardi
Roms metro| ©Juan Enrique Gilardi

Triumfbuen ligger ved siden af Colosseum, og der er flere transportmidler, der stopper i nærheden af Konstantinsbuen, nærmere bestemt på Piazza del Colosseo. Hvis du vil besøge dette monument, uanset hvor du er i den italienske hovedstad, er der følgende måder at komme dertil på:

 • Bus: tag linje 51, 75, 81, 85, 87 eller 118, som alle kan bringe dig til Piazza del Colosseo.
 • Metro: Den linje, du skal tage, er linje B, som fører dig til Colosseo-stoppestedet.

Hvis du beslutter dig for at bruge det sidstnævnte transportmiddel, er det en god idé at læse min guide til Roms metro.

Book et besøg til Colosseum, Forum og Palatinerhøjen

Hvorfor besøge Triumfbuen i Rom?

På vej gennem Triumfbuen| ©Jim Naureckas
På vej gennem Triumfbuen| ©Jim Naureckas

Konstantinbuen er et af de mest besøgte monumenter i Rom. Og hovedårsagen til, at jeg opfordrer dig til at besøge den, er også arkitekturen, da den er imponerende 21 meter høj og 25 meter bred.

Den midterste bue er den største og har relieffer af kejsere og krigere over hele strukturen. For mange århundreder siden kunne man passere under den, men ikke nu. Det er klart, at Konstantinbuen ikke ser ud, som den gjorde i det 3. århundrede, men den er stadig værd at se.

En anden grund til, at det er en god idé at besøge den, er, at den ligger på et strategisk sted i byen. Hvad mener jeg? Når du har besøgt den, kan du besøge Colosseum, Forum Romanum og Palatinerhøjen eller Titusbuen.

Book en tur med audioguide på mobilappen

Er det tilrådeligt at tage til Triumfbuen i Rom med børn?

Børn nyder Rom| ©Domina Viaggi Evento
Børn nyder Rom| ©Domina Viaggi Evento

Ja, det er et monument, som de helt sikkert vil nyde at se og blive imponeret over. Desuden kan de gå sikkert i området omkring buen.

Hvis du vil lave noget på din ferie i hovedstaden, som er ideelt for dine børns alder, anbefaler jeg, at du læser en anden af mine artikler, hvor jeg fortæller dig 10 ting, du kan lave i Rom for børn.

Hvad skal man se ved Triumfbuen i Rom?

Detaljer om toppen af Triumfbuen| ©Dennis Jarvis
Detaljer om toppen af Triumfbuen| ©Dennis Jarvis

Konstantinbuens struktur er lavet af forskellige materialer: marmor til de nederste dele og mursten og marmorblokdetaljer til de øverste dele. Materialerne blev genbrugt, for på det tidspunkt, hvor den blev bygget, var dekadencen i Rom stor, og enden på imperiet var nær.

Selvom den blev skabt i det 3. århundrede, er Konstantinbuen meget velbevaret takket være de restaureringer, der er blevet udført på den.

Selv i dag er det stadig en stor oplevelse at se buen, så i stedet for at besøge den hurtigt, vil jeg opfordre dig til at bruge et par minutter på at se på detaljerne.

Læs inskriptionen på buen

På forsiden af Roms Triumfbue over for Colosseum er der en inskription, og hvad den siger, fortæller en masse om imperiet og kejser Konstantin. For eksempel bruges udtrykket "guddommeligt inspireret", en påmindelse om, at Konstantin, i modsætning til andre kejsere, støttede kristendommen.

På den anden side, når der henvises til de mennesker, han besejrede, fik han ikke et navn, men blev kaldt "tyrannen". På den måde fik folket en idé om, at den krig, der var blevet udkæmpet, havde været retfærdig. Denne inskription gør det også klart, at det var senatet, der højtideligt indviede buen til Konstantin.

Da besøgende ikke har lov til at gå under monumentet, vil jeg gerne fortælle dig om to inskriptioner inde i den største bue:

 • Byens befrier.
 • Grundlægger af fred.

Bliv forbløffet over nøjagtigheden af reliefferne, og se på statuerne

Reliefferne på monumentets ydervægge er lavet af marmorblokke. De er beregnet til at fortælle om krige og sejre på Hadrians, Marcus Aurelius', Trajans og Konstantins tid (hovedpersonen er den sidstnævnte kejser).

Blandt de mest fremragende relieffer er følgende:

 • Ansigter af kejsere, der er omformet til at ligne Konstantin.
 • Marcus Aurelius giver brød til de fattige.
 • Romerske soldater i kamp.
 • Sejrrige marcher.

Statuerne befinder sig i det øverste område og forestiller Trajan efter at have besejret dakerne.

Se på søjlerne i buen

Nedre billede af buen| ©KatieThebeau
Nedre billede af buen| ©KatieThebeau

Der er fire korintiske søjler i buen. Før de blev installeret i dette monument, var de i et andet monument, der blev skabt i det 1. århundrede og gik tabt med tiden. Alle søjlerne har som base skulpturer, der repræsenterer vingede sejre, hvor man kan se fanger fra Rom, romerske legionærer og palmeblade.

Ikke alle elementerne i denne store bue er genbrugte, nogle blev lavet specielt til dette monument dedikeret til Konstantin. De repræsenterer kejserens militære handlinger og kan ses i følgende områder af buen:

 • På venstre side af den sydlige facade: belejringen af Verona.
 • På højre side af sydfacaden: slaget med Maxentius.
 • På venstre side af nordfacaden: en scene på Forum Romanum.
 • På højre side af nordfacaden: en gaveoverrækkelsesceremoni.

Tag et kig på Meta Sudans

Lige foran Triumfbuen i Rom ligger resterne af en monumental fontæne, som var i brug indtil det 5. århundrede. Strukturen var imponerende 18 meter høj, havde en cylindrisk base og var dækket af marmor. Det siges, at gladiatorerne kom ud af Colosseum for at forfriske sig i fontænen og rense deres sår.

Dens diameter var omkring 16 meter, og dens dybde var omkring halvanden meter. De sidste fotografier af Meta Sudans stammer fra det 19. og 20. århundrede, hvor den kun var 9 meter høj og ikke længere havde sin marmorbeklædning.

Det, der var tilbage af den monumentale fontæne, blev fjernet i 1936, og i dag er der kun resterne tilbage. Hvis du er interesseret i emnet, vil jeg i en anden artikel fortælle dig, hvilke der er de 5 bedste fontæner i Rom.

Book en guidet tur i Colosseum

Tips til at besøge Konstantins Triumfbue

Natudsigt over Konstantins triumfbue| ©Dennis Jarvis
Natudsigt over Konstantins triumfbue| ©Dennis Jarvis

Roms Triumfbue ligger i et af de mest besøgte områder i byen, så på de travleste tidspunkter af året kan der komme mere end 3.000 besøgende. Så hvis du er en af dem, der gerne vil beundre et monument tæt på og se dets detaljer, anbefaler jeg, at du tager af sted om morgenen eller sent om aftenen.

Mange turister og endda folk, der bor i Rom, besøger Triumfbuen efter mørkets frembrud. I virkeligheden er der flere ting, du kan lave i Rom om aftenen.

I disse timer kan du bruge så meget tid, du vil, på at se Triumfbuen og gå rundt for at se andre monumenter i Rom. Jeg håber, at du får mest muligt ud af din tur til den italienske hovedstad.

Book en guidet tur i Colosseum