Oplev Trastevere-kvarteret om aftenen

Når du træder ind i Trastevere, vil du opdage, at det er et af de mest charmerende kvarterer i Rom, hvor du har mulighed for at besøge pladser, springvand, boghandlere og restauranter, som du aldrig vil glemme.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

9 minutters læst

Oplev Trastevere-kvarteret om aftenen

Trastevere | ©Daryl Mitchell

Den bohemeagtige atmosfære, terrasser, brostensbelagte gader og træskodder hersker i Trastevere, når solen går ned. Alle disse detaljer skaber en ægte italiensk stemning, der gør et besøg i dette kvarter om aftenen til et af Roms must-visits.

Der er gode chancer for, at du får lyst til at blive der hele natten, når du først har startet din tur. Brug tiden på dit besøg til at vove dig ud og opdage vidundere i dette område tæt på den vestlige del af den store flod Tiberen. Her anbefaler jeg de bedste af dem.

1. Lær stedets hjerte at kende på Piazza Santa Maria.

Piazza del Trastevere med Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash
Piazza del Trastevere med Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash

Den berømte Piazza Santa Maria betragtes som hjertet af dette kvarter, hvor du vil møde både lokale og turister. Og en ideel måde at lære hele dens historie og essens at kende på er at booke en rundtur i Trastevere, hvor en ekspertguide vil give dig alle detaljerne.

På denne plads finder du en basilika, som mange benytter lejligheden til at besøge om aftenen, fordi den lukker kl. 21. Den har samme navn som pladsen, en overraskende facade, gyldne mosaikker og et klokketårn, der betager øjet med sine mange klare lys. Desuden er springvandet det ældste i byen, blandt alle dem, der stadig er i drift.

Det er tydeligvis ikke nok bare at gå gennem pladsen, ideen er at bruge noget tid, da forskellen mellem dag og nat er ubestridelig. Du vil sandsynligvis nyde nattelivet mere, selvom der er masser af andre ting at lave i Trastevere i løbet af dagen. Om morgenen er der som regel kun lokale, der går forbi, turister, der er faret vild, eller teenagere, der pjækker. Men efter mørkets frembrud begynder den bedste del. Der vil være flere mennesker, og chancerne for at have det sjovt på stedet stiger.

Book en rundtur i Trastevere

2. Smag og nyd den lokale gastronomi på de bedste restauranter

Nyd en pizza| ©Engin Akyurt
Nyd en pizza| ©Engin Akyurt

Et must i dette kvarter om aftenen er at forkæle sig selv med en pizza, for der er mange fantastiske restauranter, der repræsenterer italiensk gastronomi, hvor man kan prøve typiske romerske retter som pasta carbonara, cacio e peppe og all'amatriciana. Til dette anbefaler jeg, at du booker en gastronomisk tur i Trastevere. Til dette anbefaler jeg, at du booker en gastronomisk tur i Trastevere.

Selvfølgelig bør du ikke gå glip af at smage de bedste pizzaer i Rom, der oprindeligt er italienske, og en lækker tiramisu til dessert. Udbuddet og kvaliteten varierer fra restaurant til restaurant, så det er ikke let at vælge.

Hvis du virkelig vil spise på de bedste steder i Trastevere, er her en liste over, hvilke der fortjener at blive betragtet som sådan:

  • Pizzarius: Selve navnet indikerer, at det er en kandidat til verdens bedste pizza, selvom den ikke er særlig billig. Hvis du er på Piazza Santa Maria, kan du købe et stykke og spise det ved springvandet. Der er åbent fra kl. 10 til midnat.
  • Grazia & Graziella: En favorit både på grund af maden og betjeningen, som med garanti får dig til at grine meget. Carbonara, gnocchis, tiramisu og carciofi alla giudia er de mest roste retter. Køen forsvinder hurtigt, og hvis du sidder udenfor, kan du nyde den gode atmosfære. Åbent fra kl. 10 til kl. 2.
  • Carlo Menta: Et sted med en klassisk og afslappet stil, som er ideelt, hvis dit budget er lavt. Det skyldes, at de har en varieret menu og lover et fremragende forhold mellem kvalitet og pris. Du kan komme mellem kl. 12.00 og 11.30, da der er åbent.
  • Husk også, at Trastevere er hjemsted for nogle af de bedste gelato-butikker i Rom.

Book en gastronomisk tur i Trastevere

3. Stop ved den smukke og unikke Ponte Sisto

Ponte Sisto, Trastevere| ©daryl_mitchell
Ponte Sisto, Trastevere| ©daryl_mitchell

Ponte Sisto er et af de smukkeste steder, der krydser Tiberen og forbinder Trastevere med Rom og dens centrum. At besøge den er derfor et godt svar på spørgsmålet om, hvad man kan lave i Trastevere om aftenen. På den anden side af broen finder du en række musikere, der kan glæde og underholde dig.

Når du krydser den, bør du tage det roligt, hvis du gerne vil have noget af det, gadesælgerne har at byde på. På den måde vil nogle af gadekunstnernes værker blive hos dig, og du kan tage dem med hjem som en hyggelig souvenir. Glem selvfølgelig ikke at tage dit kamera med, så du kan gemme billederne i lang tid. Du kan også besøge den på en rundtur i Trastevere.

Denne fodgængerbro blev bygget i det 15. århundrede efter ordre fra pave Sisto IV. Dele af en gammel romersk bro blev brugt. Der går endda rygter om, at en del af den også blev lavet med sten fra Colosseum. Desuden er udsigten til Peterskuppelen i Vatikanet fantastisk.

Book en nattur med vespa

4. Se byen fra den lille Gianicolo-bakke

Gianicolo udsigtspunkt| ©Wikimedia
Gianicolo udsigtspunkt| ©Wikimedia

En af de bedste muligheder for at se byen fra Trastevere om natten er Gianicolo-bakken eller -bjerget. Den er 88 meter høj, hvilket gør den til den næsthøjeste af byens bakker. Fra dette udsigtspunkt, hvis du går op på hovedterrassen, har du nogle af de bedste udsigter over Rom. Den er virkelig spektakulær.

Du vil se det storslåede centrum af den italienske hovedstad med sin fantastiske belysning om natten. Blandt de mange bygninger vil især monumentet for Vittorio Emanuele II skille sig ud, og med sine lys ser det endnu mere imponerende ud om natten. Når du begynder at bestige denne bakke ved solnedgang, vil du bemærke, at der er flere punkter med fremragende perspektiver.

Selvfølgelig er udsigten ikke den eneste attraktion ved stedet; der er andre ting at lave i Trastevere om natten. For eksempel kan man besøge nogle af Roms bedste monumenter, som giver bakken dens historiske interesse og værdi.

Book en tur i det oplyste Rom

5. Se den imponerende Acqua Paola-fontæne.

Acqua Paola-fontænen| ©Wikimedia
Acqua Paola-fontænen| ©Wikimedia

Den enorme Acqua Paola-fontæne er en af de 5 bedste fontæner i Rom. Når det bliver mørkt, bliver fontænen oplyst, og foran den er der en udsigtsplatform, hvorfra man kan se en del af byen. Atmosfæren omkring fontænen om aftenen er meget livlig og takket være den subtile belysning meget romantisk.

Dens design kan minde dig om Fontana dell'Acqua Felice, også kendt som Fontænen med det glade vand. Grunden til det er, at det tilsyneladende var inspirationen til Acqua Paola. Den blev indviet i begyndelsen af det 17. århundrede til minde om restaureringen af en gammel akvædukt.

Dette berømte vartegn på bakken er lavet af marmor, delvist fra det store Forum Romanum. Det indeholder også 6 søjler, der engang hørte til Vatikanets gamle facade, og dets historie gør det lokalt elsket. Heldigvis tager det kun omkring 20 minutter at nå frem til den til fods.

Book en tur til Trastevere og den jødiske ghetto

6. Hav det sjovt på Campo de' Fiori

Nyd markedspladsen| ©Mike Kire
Nyd markedspladsen| ©Mike Kire

Ja, navnet betyder "blomstermark", men lad dig ikke narre, det betyder ikke, at det er en have eller noget lignende. Campo de' Fiori er en plads, der er meget besøgt af både turister og romerske borgere, især om aftenen, hvilket gør den til en af de mest berømte pladser i Rom og et af de steder, man bør besøge i Trastevere.

Som det er almindeligt på pladserne i den italienske hovedstad, er der et springvand og en (noget dystert udseende) statue af Giordano Bruno. Om morgenen er der madboder, og når de begynder at forlade pladsen, opstår der en natlig atmosfære. Det er en favorit blandt byens unge.

Hvad kan man lave, hvis man tager til Campo de' Fiori om aftenen? Rundt omkring på pladsen er der terrasser, hvor folk sidder og nyder mad og drikke. Mens du gør det, kan du se de lokale hygge sig og opdage, hvorfor dette er et så populært sted om aftenen.

Book en madtur på Campo dei Fori

7. Se Manfredi-fyrtårnet lyse byen op

Manfredi Fyrtårn| ©evilmoz
Manfredi Fyrtårn| ©evilmoz

På Gianicolo-bjerget finder du et fyrtårn, der blev bygget i 1911. I nærheden er der intet hav og ingen skibe, der leder efter et lys til at guide dem. Til gengæld er der en smuk panoramaudsigt, hvorfra man kan se den italienske by, når solen er gået ned.

Både lokale og turister kommer til Manfredi-fyrtårnet for at beundre nattehimlen og det oplyste Rom. I nærheden af dette punkt er der små stier, som man kan gå ad for at nå andre dele af Gianicolo-bjerget.

Fra mange dele af Gianicolo får man nogle af de bedste udsigter over Rom, og Manfredi-fyrtårnet er ingen undtagelse. Et kuriøst faktum om denne bygning er, at det var en gave til byen fra italienere, der emigrerede til Argentina.

Book en rundtur i Trastevere

8. Besøg Piazza Trilussa og nyd den musikalske atmosfære

Trilussa-pladsen| ©Jim Naureckas
Trilussa-pladsen| ©Jim Naureckas

Piazza Trilussa giver dig en varm velkomst til Trastevere-kvarteret i Rom, som var det en aperitif. Det er en af de ting, man ikke må gå glip af i Rom.

Dens smukke struktur og trapper er det perfekte sted at sidde og slappe af og lytte til de gadeartister, der samles her. Desuden dominerer det smukke og iøjnefaldende springvand hele pladsen og giver en god udsigt. Når du samles der med venner eller familie, vil du nyde en munter og festlig atmosfære.

Navnet på denne plads er en hyldest til Roms digter, Carlo Mariano, kendt som Trilussa. Du kan gå op til bronzestatuen af ham. Han var berømt for at skrive på den romanske dialekt i Rom og for sine satirer om politik og sociale spørgsmål.

9. Forøg din kærlighed til bøger hos Open Book

Nyd en god bog| ©Monstera
Nyd en god bog| ©Monstera

Kan du lide at læse, og elsker du at besøge boghandlere eller gamle biblioteker? Så vil Open Book være som et lille paradis i Rom. At gå ind i denne berømte boghandel i Italiens hovedstad bør være på din liste over ting, du skal gøre i Trastevere. Selvom butikken er lille, finder du kurve og hylder fulde af bøger.

De, der er der, er brugte, på italiensk og hovedsageligt på engelsk, men de er prissat lidt til den billige side. Hvis du ikke vil gå tomhændet derfra, er det derfor en god idé at spare lidt penge. Dette sted, som har været åbent siden 1970'erne, ligger på Via della Lungarretta.

Man kan selvfølgelig kun komme der om aftenen i weekenden, hvor der er åbent nonstop fra kl. 12 til 20. Alternativer til denne boghandel er Ottomassimo, Minium Fox og Almost Corner Bookshop. Den første ligger i Luciano Manara, den anden i della Lungaretta og den tredje i del Moro.

10. Besøg de samme natklubber som romerske borgere

Nyd diskoteket| ©Edoardo Tommasini
Nyd diskoteket| ©Edoardo Tommasini

Hvis du kan lide at feste med venner eller familie, er det også muligt at gøre det på din ferie. Trastevere er kendetegnet ved at være et moderne og bohemeagtigt område, og der er mange natklubber, hvor du kan gå hen. Atmosfærerne er forskellige, så du er sikker på at finde noget, der passer til dine præferencer.

Nogle af de mest populære natklubber i Trastevere er følgende:

  • Piper: et af de mest berømte feststeder i hele Rom, hvis du kan lide atmosfæren fra 1960'erne, er Piper perfekt for dig.
  • Art Cafe: Dette er en af de mest trendy natklubber i den italienske hovedstad, atmosfæren er moderne.
  • Circolo degli Illuminati: der er tre rum, som hver især er dedikeret til en musikalsk genre: Techno, Hip Hip og Chill.
  • Anima Club: Hvis du er ung, eller du rejser med en gruppe unge mennesker, anbefaler jeg dig denne mulighed, da den er meget besøgt af de yngste mennesker i Rom.
  • Spazio 900: 1000 kvadratmeter klar til at byde velkommen til dem, der elsker at danse. I diskoteket er der også to terrasser. Hvis du planlægger at deltage, anbefaler jeg, at du ikke klæder dig for afslappet.

11. Gå til Noantri-festen

Festa de' Noantri| ©Daniele Giovannoni
Festa de' Noantri| ©Daniele Giovannoni

Hvis du skal til Rom i juli, skal du notere dig det. Festa de' Noantri begynder i midten af juli, og det er en så speciel begivenhed for mange af Roms indbyggere, at den også fejres om aftenen. I to uger er gaderne oplyst, fyldt med markeder og folk, der kommer fra forskellige kvarterer i Rom.

I to uger er billedet af Vor Frue af Karmelbjerget placeret i Sankt Agathas kirke. Alle, der har lyst, kan tage til dette religiøse center for at tilbede hende, før hun bliver bragt tilbage til sin kirke.

Takket være de aktiviteter, der finder sted under denne festival, er nattelivet i Trastevere meget livligt. Det er grunden til, at selv ikke-religiøse mennesker deltager i fejringen.