13 ting at gøre i Venedig i december

December kan være en god måned at besøge Venedig: Der er mindre turisme, julestemningen begynder at lyse op i byen, og vinterlyset og den tåge, der nogle gange driver gennem kanalerne, skaber en magisk atmosfære.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minutters læst

13 ting at gøre i Venedig i december

Fyrværkeri i Venedig | ©Marco Chilese

Det er altid en god idé at tilbringe et par dage i Venedig, også uden for de sædvanlige forårs- og sommerdatoer. December måned byder for eksempel ikke kun på byens sædvanlige attraktioner, men også på aktiviteter, som man ikke kan opleve på andre tidspunkter af året.

Hvis du beslutter dig for at rejse til Venedig i december, vil du opleve en by, der er forandret af vinterens skønhed. Pladser, gader og parker er fyldt med julestemning næsten fra begyndelsen af måneden, og sammen med det romantiske strejf af vinterlys ændrer det oplevelsen totalt.

1. Udforsk Markuskirken uden menneskemængder

Markuskirken|©Francisco Esteve
Markuskirken|©Francisco Esteve

December er et ideelt tidspunkt at opdage Venedigs vigtigste katolske tempel med din billet til Markuskirken og drage fordel af de mindre menneskemængder på denne tid af året. Du får hurtig og køfri adgang til denne emblematiske bygning.

Du kan også besøge Markusmuseet, og for at du ikke går glip af nogen detaljer, har du en downloadbar audioguide til rådighed, som giver dig alle oplysninger om denne hellige bygning.

Logia dei Cavalli og Pala D'Oro er nogle af de vigtigste punkter, som du også vil se i denne oplevelse. Og det bedste af det hele er, at du fra terrassen har en fantastisk udsigt over Markuspladsen.

Book din billet til Markuskirken

2. Oplev historien om La Fenice-teatret på en guidet tur

La Fenice-teatret|©Brian Dooley
La Fenice-teatret|©Brian Dooley

En af mine yndlingsting i Venedig er at tage på en guidet tur i La Fenice-teatret. Det varer omkring en time, og det er den bedste måde at fordybe sig i et af de mest berømte steder i italiensk teaterhistorie uden at bekymre sig om at skulle købe billet ved billetkontoret og undgå de lange køer ved indgangen.

I grupper på omkring 20 personer kan du høre historier om legendariske musikere og sangere og gå på opdagelse i det indre af dette operahus, der er kendetegnet ved en luksuriøs og elegant barokudsmykning, en karakteristisk kongeloge og træbalkoner. Et unikt sted, der er vært for mere end hundrede operaer hvert år. Hvis du er operaelsker, må du ikke gå glip af det.

Book en guidet tur på La Fenice-teatret i Venedig

3. Gå til en koncert med venetiansk musik

Folk, der spiller violin|© Larisa Birta
Folk, der spiller violin|© Larisa Birta

Book din billet til koncerten med I Musici Veneziani og nyd intet mindre end en opførelse af Vivaldis "De fire årstider". Et klassisk show udført af det berømte orkester i Venedig, I Musici Veneziani, hvis medlemmer er klædt i det typiske venetianske kostume fra perioden...

Showet, der varer halvanden time, indeholder fire koncerter for violin og strygere, der repræsenterer scener fra naturen sat til musik, inspireret af hver årstid.

Book en billet til koncerten med I Musici Venezian

4. Tag en tur til Murano

Murano| ©Kevin Charit
Murano| ©Kevin Charit

Hvis du er rejst til Venedig i december, er der en nærliggende destination, du ikke må gå glip af: Murano. På denne tid af året er øen et must-see, da den i en hel måned bliver hovedstad for glasskønhed. Der er også masser af musikkoncerter og udstillinger.

El Natale di Vetro fejrer den kunst, der har gjort Murano verdensberømt: glasfremstilling. Begivenheden begynder den 5. december med en messe til ære for Sankt Nikolaus, glaspusternes skytshelgen. Fra den dag og en hel måned frem er øens pladser og gader fyldt med glasskulpturer og live-demonstrationer af glaspustning udført af kunsthåndværkere.

Et af højdepunkterne ved denne fejring er den såkaldte Tunnel of Lights. Her placerer kunsthåndværkerne ti lysekroner, der er lavet specielt til jul, i den gamle søjlegang i San Pietro-klosteret. Effekten er helt fantastisk, og jeg kan forsikre dig om, at du vil stå med åben mund og have meget lidt lyst til at forlade stedet.

Book en udflugt til Murano

5. Lad dig omslutte af den venetianske tåge på en gondoltur

Venedig i tågen| ©Dimitris Kamaras
Venedig i tågen| ©Dimitris Kamaras

Selvom det allerede sker i november, er det i december, at tågen er mest almindelig i Venedig. Det er som regel en tåge, der indhyller kanalerne tidligt om morgenen og fuldstændig ændrer gadernes udseende. I stedet for at vente på, at den forsvinder, er mit råd at gå ud og lade sig omslutte af byens næsten spøgelsesagtige atmosfære.

Ud over bare at slentre rundt er der nogle seværdigheder, der næsten er bedre under disse omstændigheder. Få seværdigheder er mere magiske end Markuskirkens kupler, der dukker frem af tågen. Køb en varm chokolade eller en god espresso, og sæt dig på en terrasse for at nyde udsigten.

En anden uforglemmelig oplevelse er entur i gondol under gondoliernes tæpper i tågen. Formen på broer som Sukkenes Bro udviskes og blandes i tågen, og det samme gør de nærliggende palæer.

Book din gondoltur

6. Fejr festen for den ubesmittede undfangelse

Den ubesmittede undfangelse|©Miguel M. Bañón
Den ubesmittede undfangelse|©Miguel M. Bañón

Festen for den ubesmittede undfangelse fejres i Venedig, som i resten af den katolske verden, den 8. december. I den italienske by er denne fest også kendt som Ilddronningens fest, og ud over de religiøse fester fejres den med talrige aktiviteter i gader, på pladser og i parker.

Det mest almindelige, man kan deltage i, hvis man er i Venedig på disse datoer, er de processioner og festligheder, der finder sted udenfor. Mange steder er der opstillet traditionelle madboder, og det er kutyme at åbne nye vine og drikke dem sammen med slik. Hvis du kender Venedig, foreslår jeg, at du prøver at opleve denne dag forskellige steder for at få en fornemmelse af, hvordan det er i de forskellige kvarterer.

Book en privat tur i Venedig

7. Gå en tur på markedet i Campo Santo Stefano, og lær, hvordan man laver karnevalsmasker

Marked - Venedig|©Michele Rinaldi
Marked - Venedig|©Michele Rinaldi

Festligheder, musik, mad og julestemning mødes på et af de mest berømte julemarkeder i Venedig, Santo Stefano-markedet. Hvis du rejser i december, må du ikke gå glip af det og deltage i alle aktiviteterne sammen med venetianerne.

Under julen i Venedig er der flere markeder, hvor du kan fordybe dig i julestemningen. Det største er det, der afholdes på Campo Santo Stefano, meget tæt på det meget interessante Palazzo Grassi, som du måske har set, hvis du har bestilt en privat rundvisning. På dette marked finder du omkring 30 træhytter, der tilbyder alle slags lokale produkter, herunder mad.

En af forskellene mellem dette marked og andre lignende markeder er netop oprindelsen af de produkter, der sælges. På Santo Stefano er lokalt fremstillede produkter, mange af dem håndlavede, de mest populære. I boderne finder du alt fra legetøj til krybbespil, venetianske karnevalsmasker og dekorationer lavet af Murano-glas.

Book en workshop om karnevalsmasker

8. Har du en sød tand? Så må du ikke gå glip af Il Paese di Cioccolato

Indgang til Il Paese di Cioccolato| ©Karina R
Indgang til Il Paese di Cioccolato| ©Karina R

Fra begyndelsen af december og næsten en måned frem, da arrangementet normalt varer til den første uge af januar, kan voksne og børn på Il Paese di Cioccolato smage på adskillige opskrifter lavet med chokolade, samt opleve musikalske optrædener, børneunderholdning og cirkusartister.

Disse aktiviteter finder sted i nærheden af Venedig, mindre end en time væk med offentlig transport, i byen Jesolo. I december dukker der en rigtig chokoladelandsby op til glæde for chokoladeelskere.

Det specifikke sted er Piazzetta Casabianca, hvor håndværkere og mesterchokolademagere opstiller 10 smukt dekorerede hvide træhuse for at tilbyde deres produkter.

9. Smag den bedste panettone

Panettone| ©blackieshoot
Panettone| ©blackieshoot

Hvis der er noget sødt, der definerer vinteren i Venedig (især i december), så er det panettone. Ingen, der er i byen på denne tid af året, bør undlade at prøve den for at opdage den autentiske opskrift på denne søde sag. Dens popularitet betyder, at du kan finde den i enhver butik og på mange caféer og restauranter.

Kagen er allestedsnærværende i festsæsonen i hele Italien, men mange venetianere hævder, at ingen kommer i nærheden af deres måde at lave den på. Indvendigt er den fyldt med en blanding af kandiseret appelsin, sultanas og citronskal, men næsten alle familier har deres egne tricks.

Hvis du ikke er overbevist af panettone, er der en anden populær venetiansk julesmåkage: torrone. Det kan siges at være det italienske svar på nougat og findes i forskellige smagsvarianter og konsistenser. I Venedig er der fire forskellige specialiteter, som helt sikkert vil begejstre dig.

10. Vov at fejre Hanukkah i den gamle ghetto

Det jødiske kvarters hovedplads| ©Didier Descouens
Det jødiske kvarters hovedplads| ©Didier Descouens

Hvis du tager til den gamle jødiske ghetto i begyndelsen eller midten af december, oplyst ved solnedgang af en stor menorah, vil du kunne deltage i festlighederne, der finder sted der. At deltage i festlighederne vil være en af de bedste måder at nyde natten i Venedig på. Hele kvarteret bliver levende med levende musik og dans.

Selvom Venedig, ligesom resten af Italien, er en by, hvor katolicismen er meget stærk, kan du også finde fejringer af andre trosretninger. Et godt eksempel er Hanukkah, en jødisk fest, der varer i otte dage og frem for alt nætter.

Denne ghetto anses for at være det ældste adskilte jødiske kvarter i verden, og selvom den jødiske befolkning i byen er skrumpet til omkring 500 mennesker, bevarer den stadig de gamle traditioner. Ud over de førnævnte helligdage finder der også religiøse ceremonier sted i synagogerne. Som man kan forvente af en fest i Venedig, har maden også sin plads i Hanukkah. Der tilbydes et bredt udvalg af kosher-mad i løbet af helligdagene.

11. Find de bedste julekrybber på Boxing Day

BIENNALEN I VENEDIG|©Emergency Room Thierry Geoffroy / Colonel
BIENNALEN I VENEDIG|©Emergency Room Thierry Geoffroy / Colonel

Efter den mere intime og familieorienterede jul i Venedig går venetianerne igen på gaden for at fejre Stefansdagen den 26. december. På den dag kan du deltage i teatrene, der normalt har skuespil på programmet den dag, i koncerterne i kirkerne eller, mest traditionelt, beundre julekrybberne.

Når julemarkederne er på deres højeste, er det bedste, du kan gøre den dag, at slentre gennem byens gader. I mange af hjørnerne finder man fantastiske julekrybber, men måske ingen som den, der har været installeret i selve lagunen i nogle år nu. Desværre har installationen ikke altid været en succes, da den af og til er blevet ødelagt af dårligt vejr og højvande. Men hvis du er så heldig at kunne se den, vil jeg på det kraftigste råde dig til at gøre det.

En anden mulighed for at udnytte dagen er at tage til Markuskirken for at se et kunstværk, der kun udstilles i julen. Det er et maleri af Tiepolo kaldet Barnets tilbedelse, som er i basilikaens sakristi.

12. Sig farvel til året ved Festa di San Silvestro (nytårsaften)

fyrværkeri på himlen|©Miguel Acosta
fyrværkeri på himlen|©Miguel Acosta

Den venetianske nytårsaften er også knyttet til Festa di San Silvestro (Sankt Sylvesters aften). For at sige farvel til året kan du vælge mellem de to store festivaler, der afholdes i byen, på Markuspladsen og Piazza Ferretto del Mestre.

Naturligvis glemmer venetianerne ikke deres mest berømte festival, karnevallet, selv nytårsaften. Så bliv ikke overrasket, hvis du ser en masse mennesker på pladserne iført de typiske venetianske masker eller i kostume. Hvis du har mod på det, kan du finde et kostume og deltage i festlighederne.

På den anden side er der masser af alkohol , mad og fyrværkeri på begge pladser. Specielt på San Marco er der en nedtælling for at byde det nye år velkommen efterfulgt af spektakulært fyrværkeri.

Joaquíns rejsetip:

Traditionen i Italien for at sige farvel til året er at spise linser. Hvis du vil føle dig som en venetianer, skal du ikke tøve med at tage del i denne skik.

13. Tilbring Vigilia di Natale (juleaften) næsten som en venetianer!

Markuspladsen om natten| ©Sean X Liu
Markuspladsen om natten| ©Sean X Liu

Da det bliver mørkt ret tidligt på denne tid af året, starter festlighederne juleaften tidligt. På denne dag anbefaler jeg, at du tager til Markuspladsen efter mørkets frembrud, hvor nogle kor underholder om aftenen. De spiller som regel julemusik, men nogle gange overrasker de med mere moderne kompositioner. På trods af datoerne er området normalt fyldt med turister, der blander sig med de lokale.

Det næste skridt på turen er at gå til området, hvor Rialtobroen ligger. Her finder du et stort antal billige barer og restauranter, der bliver mere og mere overfyldte, som timerne går. Sug stemningen til dig, og bestil et glas vin og noget mad, inden barerne lukker.

Aftenen slutter ikke med middagen. Efter middagen strømmer mange venetianere og turister til midnatsmessen. Det bedste sted er uden tvivl Markuskirken, men hvis du ikke kommer i god tid, vil det være umuligt at finde en plads. Alternativt fejres denne messe også i næsten alle byens kirker.

Book din guidede tur i Markuskirken

Vejret i Venedig i december

Regn i Venedig| ©Francesca Cappa
Regn i Venedig| ©Francesca Cappa

En af de største bekymringer for rejsende, der planlægger at besøge Venedig i december, er vejret.

I princippet er det en af de koldeste perioder på året, hvor gennemsnitstemperaturen ikke kommer over 9 grader celsius. De laveste temperaturer kan i mellemtiden falde til kun 1°C i gennemsnit. På den anden side er regnvejrsdage ikke ualmindelige.

Under alle omstændigheder er det bedste råd, før du ankommer til Venedig, altid at tjekke vejret et par dage i forvejen, så du kan pakke din kuffert i overensstemmelse hermed.

Hvad skal man pakke til Venedig i december?

Pakning| ©Craig Adderley
Pakning| ©Craig Adderley

Vejret i Venedig i december betyder, at du skal pakke varmt tøj i din kuffert. En tyk jakke er et must, ligesom trøjer, handsker og et halstørklæde. Det er også vigtigt, at jakken er vandtæt.

Glem heller ikke en paraply og vandtætte, men behagelige sko eller støvler.

Turistmængder i Venedig i december

Gaderne i Venedig|©Joan
Gaderne i Venedig|©Joan

Det kolde vejr, de kortere dage og frem for alt manglen på krydstogtskibe betyder, at turismen i Venedig falder markant i december. Der vil sandsynligvis være mange mennesker til nogle af de store julearrangementer, men størstedelen af deltagerne vil være venetianere eller fra andre dele af Italien.

En af fordelene ved denne situation er, at du vil kunne se byen på en meget mere behagelig måde uden sommerens endeløse køer.

Book en guidet tur i Venedig