10 ting at gøre i Venedig i julen

Hvis du vil holde jul i Venedig, er du heldig. Byen lever alle disse festligheder intenst, med en masse fester og traditioner, som du kan deltage i.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

10 ting at gøre i Venedig i julen

Markuspladsen, Venedig | ©Michele Ursino

Hele Venedig forvandles i julen, fra det historiske centrum til de mindre turistprægede kvarterer. Belysningen og dekorationerne får byen til at se anderledes ud end resten af året og forstærker den klassiske romantiske atmosfære endnu mere.

Belysningen er ikke den eneste gode grund til at tilbringe julen i Venedig. Ud over de sædvanlige attraktioner i Venedig, som stadig kan besøges uden problemer, er der en række festivaler, markeder og traditioner, som forvandler gaderne til en magisk verden, der kan opdages i et mere afslappet tempo end om sommeren.

1. Se nogle af julekoncerterne i Venedig

Teatret La Fenice, Venedig| ©Erin McCormack
Teatret La Fenice, Venedig| ©Erin McCormack

En af de mest etablerede traditioner i Venedig i juletiden er koncerterne. Det betyder ikke noget, om du er fan af klassisk musik eller ej, for bare det at se de steder, hvor de finder sted, gør det umagen værd. Hvis du beslutter dig for at overvære en af disse forestillinger, bør du planlægge og købe dine billetter i god tid.

Nogle af disse koncerter afholdes i kirker i byen. Du kan vælge mellem traditionel julemusik og, i nogle tilfælde, mere moderne musik. De vigtigste koncerter er uden tvivl dem, der tilbydes på Teatro La Fenice, som er et referencepunkt i operaverdenen i hele verden og et besøg værd. Selvom der er forestillinger hele julen igennem, er højdepunktet nytårsaften med en særlig koncert.

Der er også koncerter i nogle af byens paladser eller på nogle af pladserne, f.eks. pladsen ved Markuskirken, hvor man kan lytte til unikke julekompositioner.

Book din billet til koncerten med I Musici Veneziani

2. Tag en tur til Murano for at opleve Natale di Vetro

Murano ved juletid| ©Leandro Neumann Ciuffo
Murano ved juletid| ©Leandro Neumann Ciuffo

De, der tilbringer 3 dage eller mere i Venedig, bør planlægge en tur til de nærliggende øer Murano og Burano. Hvis du besøger dem ved juletid, vil førstnævnte overraske dig med en travl liste over aktiviteter, der er relateret til den mest berømte aktivitet: glaspustning.

Denne festival, kaldet Natale di Vetro, har været i gang i flere år nu. Hele byen er fyldt med arrangementer, udstillinger, skulpturer og workshops om glashåndværk.

Flere af de vigtigste pladser er prydet med de smukkeste glasskulpturer, og flere lokale værksteder tilbyder små klasser for dem, der er interesserede i at lære om traditionel glaspustning.

Book din udflugt til Murano og Burano

3. Byd Sankt Nikolaus velkommen og benyt lejligheden til at tage en tur i gondol

Julemanden i Venedig| ©Ajax News & Feature Service
Julemanden i Venedig| ©Ajax News & Feature Service

Hvis du vil opleve Sankt Nikolaus' ankomst på en original og anderledes måde, er Venedig det rette sted. Hvert år, den 23. december, ankommer helgenen til byen på den mest typiske måde: i gondol. Hvis du tager til Venedig med børn, vil de elske denne oplevelse, især hvis de bliver bagefter for at nyde den varme chokolade og de søde sager, der bliver delt ud til de små.

Sankt Nikolaus' ankomst finder sted på Campo San Vio. For at byde ham velkommen bærer alle gondolerne røde huer og pynter deres gondoler med puder og andre juleting. Det er også et af de hyggeligste tidspunkter at tage en tur langs Venedigs kanaler, mens man indsnuser julestemningen.

Book din gondoltur i Venedig

4. Slut året af i Markuskirken med nogle linser.

Linsegryde| ©Alesia Kozik
Linsegryde| ©Alesia Kozik

Der findes få mere specielle fejringer af årets afslutning end at tilbringe den i Venedig. Vinteren er måske ikke det bedste tidspunkt at rejse til Venedig på for mange, men at opleve nedtællingen på Markuspladsen og derefter se fyrværkeriet spejle sig i kanalernes vand er en oplevelse, man aldrig glemmer.

For at starte aftenen er der ikke noget bedre end at lytte til korene på Markuspladsen i en helt festlig atmosfære. Bagefter kan man, hvis man har sørget for at bestille bord i forvejen, spise på en restaurant i Venedig uden at gå glip af de traditionelle linser, som italienerne byder det nye år velkommen med.

Omkring midnat er det bedste sted i byen endnu en gang Markuspladsen. Her kan du overvære nedtællingen, der markerer begyndelsen på det nye år. Mellem lykønskninger og kys vil et vidunderligt fyrværkeri lyse himlen og kanalerne op. Hvis du har kunnet holde dig vågen hele natten, eller hvis du er stået tidligt op, er det traditionelt at tage vaporetto eller en vandtaxi til strandene ved Lido. Her tager de modigste årets første svømmetur på trods af de kolde temperaturer.

Book en madtur i Venedig

5. Besøg markedet i Palazzo Ca'Zenobio, og lær at lave venetianske masker

Palazzo Ca'Zenobio ved juletid| ©MDC
Palazzo Ca'Zenobio ved juletid| ©MDC

Ikke alle Venedigs julemarkeder er udendørs. Hvis du vil besøge et inde i et palads fra slutningen af det 17. århundrede og gå på opdagelse i de boder, der er dedikeret til eksklusivt håndværk, er markedet i Ca' Zenobio det bedste valg.

I dette palads og i et par dage i december mødes kunsthåndværkere på højt niveau for at tilbyde deres produkter. Prisen er naturligvis meget højere end på de udendørs markeder, men kvaliteten af de udstillede produkter er prisen værd.

Palazzo er ikke det eneste sted, man kan shoppe. I julen er der biografsessioner med juletema, et parfumeværksted, animeret oplæsning for børn og et venetiansk maskeværksted.

Book en karnevalsmaske-workshop i Venedig

6. Gå en tur under julelysene over hele Venedig.

Markuspladsen ved juletid| ©Erin McCormack
Markuspladsen ved juletid| ©Erin McCormack

Julelysene i Venedig har, ud over deres egen skønhed, en spektakulær effekt, når de reflekteres i kanalerne. Det er en turistattraktion i sig selv at slentre rundt på pladserne og i gaderne og kigge på de historiske bygninger.

Selv om Markuspladsen er det mest oplyste sted, er resten af byen ikke langt bagefter. Du kan blandt andet ikke gå glip af billedet af den oplyste Rialtobro på Canal Grande

Hvis du vil se belysningen fra en anden synsvinkel, anbefaler jeg, at du tager på en af de små sejlture langs Canal Grande. Fra båden kan man se, hvordan juledekorationerne pryder Venedigs flotteste broer, kirker og paladser.

Book en guidet tur på Canal Grande

7. Lær kunsten at puste glas på julemarkederne

Julemarked i Venedig| ©Plaza Mayor.
Julemarked i Venedig| ©Plaza Mayor.

En af de bedste ting at lave i Venedig i december er at slentre gennem julemarkederne, der er opstillet forskellige steder i byen. Ud over at beundre de smukke dekorationer kan man købe et stort antal typiske produkter, både dekorationer og mad. Nogle af dem har forlystelser, så børnene kan more sig endnu mere.

De venetianske markeder er fulde af julestemning og menneskelig varme med en interessant blanding af lokalbefolkning og italienske og internationale turister. Det mest kendte er Campo Santo Stefano, men markederne i Campo San Bortolo, Campo dei Santi Apostoli og Mestre er ikke langt bagefter i interesse.

De, der leder efter en gave eller en godbid, vil blive forkælet med valgmuligheder, med alt fra panettone til vin, julepynt til Murano-glasvarer og Burano-stoffer. Eller hvorfor ikke? Lær at puste glas, og tag din egen souvenir med hjem.

Book en workshop i glaspustning i Venedig

8. Tag skøjterne på og løb på skøjter!

Skøjteløb på Campo San Polo| ©lermont51
Skøjteløb på Campo San Polo| ©lermont51

Når du har besøgt Venedigs mest berømte monumenter, kan du prøve en sjov opvarmningsaktivitet: skøjteløb. Fra de første dage i december har byens næststørste plads, Campo San Polo, en stor sk øjtebane, hvor børn og voksne kan hygge sig.

Selvom skøjtebanen ikke lukker særlig sent (den 25. kl. 20.00 og resten af dagene omkring kl. 19.00), kan det være en god start på den venetianske nat at hygge sig på den.

Ud over selve skøjteløbet kan de, der har mod på det, beundre de smukke bygninger, der udgør den historiske plads. Der er også boder, der sælger mad og drikke i området. Så når du forlader skøjtebanen, kan du prøve nogle gode søde sager ledsaget af en vin brulè, en god gløgg.

9. Mor dig med at se på eller deltage i julemandsløbet.

Maraton for julemænd| ©Santa to the Sea
Maraton for julemænd| ©Santa to the Sea

Måske slentrer du rundt i Venedig midt i december og begynder at se en masse mennesker klædt ud som julemænd (eller Babbo Natale på italiensk). Du skal ikke tro, at der foregår noget mærkeligt: Det er bare det løb, der finder sted hvert år i byen, og du kan deltage, hvis du har lyst.

Løbet har kun eksisteret i et par år, men det er allerede blevet et must i den venetianske julesæson. Dets succes har ført til deltagelse af omkring 1000 mennesker, både professionelle og amatører (inklusive børn og nogle gange endda hunde i udklædning). Ideen er simpelthen at have det sjovt med at løbe gennem centrum af byen på denne måde.

Selv hvis du ikke tør deltage, er stemningen i gaden sjov nok til at gøre det værd at deltage i festen. Målstregen ligger normalt på Markuspladsen ved siden af basilikaen, og billedet af hundredvis af julemænd, der ankommer der, er et foto, man kan vise frem til alle sine venner.

10. Gå ikke glip af Befana-regattaen!

Befana-regattaen| ©Mondo Del Gusto
Befana-regattaen| ©Mondo Del Gusto

En anden forestilling, man ikke må gå glip af i julen i Venedig, er den berømte Befana-regatta. Den finder sted den 6. januar, men du vil virkelig bemærke det, når du begynder at se et stort antal voksne og børn klædt ud som en gammel kvinde. Befana er en italiensk tradition, der knytter sig til helligtrekonger. Det er en heks, der flyver på en kost og efterlader gaver til børn, der har opført sig godt, og kul til dem, der har opført sig "mindre godt".

Venedig har selvfølgelig tilpasset denne tradition til sin egen særlige urbanisme, og hvert år afholdes der en regatta, hvor alle deltagerne klæder sig ud som Befana. Regattaen, som er virkelig spektakulær, finder sted på Canal Grande. Der er naturligvis masser af boder med mad og drikke, musik og festlig stemning.

Samme dag kan man deltage i en eksklusiv begivenhed, som kun finder sted to gange om året. Omkring middagstid aktiveres klokkemekanismen i Torre dell'Orologio på Markuspladsen, og sidepanelet åbnes. Gennem dette panel vises en karrusel af træstatuer, der forestiller et julespil med de tre vise mænd, der paraderer foran Jomfru Maria.

Hvordan er vejret i Venedig i julen?

Acqua Alta ved juletid i Venedig| ©Francesca Cappa
Acqua Alta ved juletid i Venedig| ©Francesca Cappa

Sandheden er, at julevejret i Venedig ikke er et af de mest attraktive for rejsende. For det første er temperaturerne lave, og vinden og luftfugtigheden gør det endnu koldere.

På denne tid af året skal man ikke forvente, at de højeste temperaturer kommer over 8 grader celsius, mens de laveste temperaturer sandsynligvis vil ligge omkring 0 grader celsius. Det er selvfølgelig de mest almindelige gennemsnit, men jeg anbefaler, at du altid tjekker vejrudsigten, kort før du rejser.

Acqua Alta

På den anden side kan der i december, og derfor i julen, være en episode med acqua alta, dvs. et stigende tidevand, der oversvømmer en del af byen. For det meste er disse oversvømmelser ikke større end et par centimeter, og byen er mere end forberedt på dem.

Kun i de tilfælde, hvor acqua alta er særlig skadelig, med oversvømmelser, der påvirker det daglige liv i byen, er besøgende nødt til at stoppe deres ture, indtil alt vender tilbage til det normale, på bare 2 eller 3 timer.

Der er en hjemmeside, der advarer om muligheden for denne begivenhed og graden af alvorlighed. Desværre er den kun pålidelig i 72 timer, så derefter er du nødt til at stole på dit held. Når der er risiko for store oversvømmelser, advares byen med sirener, der lyder om morgenen.

Book en gondoltur i Venedig

Hvad skal man have på i Venedig i julen?

Venedig i julen.| ©Pierpaolo
Venedig i julen.| ©Pierpaolo

Pak dit varme tøj, hvis du besøger Venedig i julen. En tyk jakke (gerne vandtæt), flere trøjer, en hue, handsker og et halstørklæde er et must. Hvis du fryser, bør du også pakke en termo-T-shirt.

Fodtøjet skal være behageligt, vandtæt og varmt. Det er en god idé at medbringe et par gummistøvler for en sikkerheds skyld.

Book en guidet tur i Venedig

Fordele ved at rejse til Venedig i julen

Jul i Venedig| ©Juanedc
Jul i Venedig| ©Juanedc

På trods af vejret er Venedig stadig en meget attraktiv destination i julen. Fordelene går ud over prisreduktionen på fly og hotel og vil kunne mærkes under dit ophold.

Til at begynde med er atmosfæren i julen meget mindre turistpræget. Det er venetianerne, der fylder gaderne og nyder alle begivenhederne, noget der er næsten umuligt at finde i Venedig om sommeren.

Dette mindre antal turister medfører en anden vigtig fordel: man undgår de lange køer for at komme ind til de største turistattraktioner. Så du kan slentre rundt på Markuspladsen, besøge Markuskirken eller Dogepaladset uden at blive overrendt af menneskemængder.

Book en privat guidet tur i Venedig