Marrakech i december: alle de ting du ikke må gå glip af

Selv hvis man ikke fejrer jul, er en storbyferie i Marrakech den perfekte måde at afslutte året på med stil, for eksempel ved at beundre stjernerne midt i ørkenen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutters læst

Marrakech i december: alle de ting du ikke må gå glip af

Centrum af Marrakech, Marokko | ©Miltiadis Fragkidis

I december ligger temperaturen mellem 6°C og 20°C, hvilket er ideelt til at besøge Marrakech uden at få det for varmt! Om dagen kan du gå rundt i medinaen i skjorteærmer, mens en sweatshirt eller en let jakke er nok om aftenen.

Og hvis du har lyst til at udforske ørkenen, har du valgt det rigtige tidspunkt på året, da du kan udforske Sahara uden at blive udsat for de brændende sommertemperaturer. Læs videre om 10 ting, du kan lave i Marrakech i årets sidste måned.

1. Stjernekiggeri i Sahara

Natfotografering i Merzouga| ©Jaanus Jagomägi
Natfotografering i Merzouga| ©Jaanus Jagomägi

Hvis du er på udkig efter en anderledes tur, hvorfor så ikke vælge en tur til ørkenen ved Marrakech? Omkring syv timers kørsel fra Marrakech ligger Zagora-ørkenen, en af de mest eftertragtede destinationer for stjernekiggeri. Her kan du ride på kamel, nyde solnedgangen, bo i en lejr under stjernerne og nyde en typisk middag og et musikshow.

Sahara-ørkenen er det ideelle sted til stjernekiggeri. Den næsten ikke-eksisterende lysforurening og den næsten altid klare nattehimmel gør det til et vigtigt stop for enhver stjernekigger-entusiast. Ifølge eksperter er byen M'Hamid ikke kun porten til ørkenen, men også et privilegeret sted at se Mælkevejen.

Book en tur til ørkenen i Marrakech

2. Nyd Majorelle-haven uden for meget varme

Majorelle-haven| ©Kamal Hammadi
Majorelle-haven| ©Kamal Hammadi

Turen til Majorelle-haverne er et must på din rejse til Marrakech. I 1919 ankom Jacques Majorelle til Marrakech og blev vildt forelsket i byen. Efterhånden opkøbte den franske maler tilstødende grunde, indtil han nåede et område på fire hektar og skabte haver med 60 sorter af kaktusser, palmer, kokospalmer, grædepil, jasminbuske, bougainvillea og hundredvis af andre arter.

I årenes løb drev vedligeholdelsen af denne oase Majorelle til en sådan ruin, at han blev tvunget til at åbne sin have for offentligheden mod en entréafgift. I 1960'erne opdagede Yves Saint Laurent og hans ven Pierre Bergé Majorelle-haverne og besluttede at oprette en forening for at redde dem.

Takket være stylistens indgriben har Majorelle-haverne fået deres velfortjente berømmelse og tiltrækker i dag tusindvis af turister. December er en god måned at besøge denne grønne lunge, da man undgår sommervarmen. Haverne er åbne alle ugens dage fra kl. 11 til 17 (sidste indgang kl. 16.30).

Book en rundvisning i Majorelle-haverne

3. Udødeliggør de bedste solnedgange

Solnedgang i palmelunden| ©Pablo S.O.
Solnedgang i palmelunden| ©Pablo S.O.

Det er ingen hemmelighed, at solnedgange er smukkest om vinteren. På denne tid af året roterer jorden tættere på solen, og dens vinkel ved solnedgang gør, at solnedgangens farver varer lidt længere. Og hvis du er så heldig, at der er skyer, er effekten endnu mere magisk! I december er den røde bys himmel farvet af safran, cyklamen og lilla: et farvespil, der vil tage pusten fra dig.

Hvis du vil hjem med en fin souvenir, kan du tage nogle billeder fra Jemaa el Fna-pladsen. Når mørket falder på, er silhuetten af Koutubia-moskeen et romantisk syn. Et andet sted, der får et magisk præg, er Marrakeshs palmelund, et grønt område i kort afstand fra centrum. Hvis du vil besøge det, anbefaler jeg, at du vælger en tur til palmelunden i Marrakesh. Den samme scene gentager sig i Menara Gardens, men vær forsigtig, parken lukker kl. 17, og på denne tid af året bliver det mørkt lidt senere.

Book en tur i palmelunden i Marrakesh

4. Udforsk Zagora-ørkenen

Camping i Zagora| ©ismail el youssefi
Camping i Zagora| ©ismail el youssefi

Omkring 355 kilometer fra Marrakech ligger den stenede, tørre Zagora-ørken, opkaldt efter byen af samme navn. På grund af afstanden er det bedst at booke en tur til Zag ora-ørkenen med to dage og en overnatning, så der er tid til at besøge området. En af de mest populære aktiviteter er bjergbestigningen Jebel Zagora.

Byen er kendt som "porten til ørkenen", og mens dens formuer engang var baseret på handel, er turismen i dag regionens drivkraft. Zagora er udgangspunktet for forskellige ørkenudflugter med kamel, quad eller 4x4. I nærheden ligger også Ksar of Tissergate, et middelalderligt fæstningsværk, og Draa-dalen, et grønt område med palmer, granatæbler og abrikostræer. I december kan du nyde alt dette uden at smelte i varmen.

Book en udflugt til Zagora-ørkenen

5. Tag på shopping i souken

Souken i Marrakech| ©n m
Souken i Marrakech| ©n m

Hvis du derimod er juleentusiast og gerne vil opleve en anderledes form for shopping, er souk-boderne et uundgåeligt stop. På gader og pladser i medinaen kan man købe krydderier, keramik, berbersmykker, lædertasker, fletværk og alle mulige andre varer i forskellige kvaliteter og prisklasser. Det ideelle sted at vende hjem med julegaver med et eksotisk touch. Hvis din oplevelse skal være så behagelig som muligt, så tøv ikke med at booke en tur til souken i Marrakech

Vær forsigtig: I Marokko er shopping synonymt med prutning - nøjes aldrig med den første pris! Hvis du ikke har lyst til at prutte, kan du finde snesevis af butikker i europæisk stil i Gueliz-kvarteret. For at opmuntre til shopping er mange butiksindehavere begyndt at holde julesalg. Hvis du vil vide, hvordan man kommer fra souken til Gueliz-kvarteret, kan du læse indlægget Sådan kommer du rundt i Marrakech.

Book en rundtur i souken i Marrakech

6. Genoplev Marokkos nyere historie i La Maison de la Photographie

På La Maison de la Photographie| ©Serge Lenaearts
På La Maison de la Photographie| ©Serge Lenaearts

Når temperaturen falder, kan du finde lidt varme på La Maison de la Photographie, Marrakech' eneste kulturinstitution dedikeret til fotografi. Efter min mening er det det mest interessante museum i byen, da dets snapshots fanger essensen af landet og giver dig mulighed for at opdage livet i Marokko i det 20. og 19. århundrede.

Denne omfattende private samling blev skabt i 2009 af parisiske Hamid Mergani og Patrick Manac'h, der er født i Marrakech. Den permanente udstilling "Photographic Treasures of Morocco" (et udvalg af tryk, der viser scener og portrætter af det marokkanske liv fra 1860 til 1960) er flankeret af nogle meget interessante midlertidige udstillinger.

La Maison de la Photographie er åben hver dag fra 9.30 til 19.00, og børn under 15 år kan komme gratis ind. Et andet plus er den hyggelige café på taget, hvor man kan nyde traditionelle delikatesser og en fantastisk udsigt over Atlasbjergene. Hvis du har lyst til at udforske området, anbefaler jeg, at du læser indlægget What to see and do in the Medina of Marrakech eller endda booker en rundtur i Medina of Marrakech.

Book en rundtur i Medinaen i Marrakech

7. Bliv betaget af Bahia-paladset

Bahia-paladset| ©*SHERWOOD*
Bahia-paladset| ©*SHERWOOD*

Bahia-paladset blev bygget af storvesiren Si Moussa i det 19. århundrede og blev senere udvidet og forskønnet af hans søn og efterfølger Abu 'Bou' Ahmed. Denne storslåede bygning ligger ca. 15 minutters gang fra Jemaa el Fnaa-pladsen og har 150 værelser og et harem. Efter Bou Ahmeds død blev paladset ransaget, og alle værdigenstande blev taget.

Da franskmændene ankom, blev de mennesker, der havde bosat sig derinde, tvunget til at forlade stedet, så generalresidensen kunne flytte ind. Da Marokko blev uafhængigt af Frankrig, blev paladset residens for kong Hassan II, som overlod administrationen til det marokkanske kulturministerium. I dag er Bahia-paladset et kulturelt ikon og en populær turistattraktion. I december er der heldigvis ikke så mange, der står i kø for at få adgang.

Book en guidet tur i Marrakesh

8. Flygt fra julen

Jul på Royal Mansour Hotel| ©Issac Ichou
Jul på Royal Mansour Hotel| ©Issac Ichou

Julen er en magisk tid, men shoppingen kan være en smule overvældende. Hvis du vil tage en pause, er Marrakech den ideelle destination. Som et land med muslimsk tro er juletræer, hellige tre konger og julekrybber kun at finde nogle få steder, for eksempel på hotellerne Royal Mansour og La Mamounia, verdens bedste hotel.

Hvis du vil finde noget typisk til jul, skal du tage til Marjane-hypermarkederne, hvor du kan finde europæisk og britisk mad. Du skal ikke forvente det samme udvalg som i de spanske supermarkeder, men du kan sikkert gå hjem med en nougat eller en fransk juledessert. Du kan købe en flaske rødvin eller anden spiritus i samme butik. Og hvis du har brug for flere tips, så tøv ikke med at tage en guidet tur i Marrakesh

Book en guidet tur i Marrakech

9. Oplev atmosfæren på den internationale filmfestival

Filmfestival| ©SistemaMarruecos
Filmfestival| ©SistemaMarruecos

Mellem slutningen af november og begyndelsen af december viser Marrakech sig fra sin bedste side. Siden 2000 har den internationale filmfestival sat liv i byens aftener med en lang række premierer og gæster som Robert De Niro, den japanske instruktør Shinya Tsukamoto og den spanske filmskaber Alex de la Iglesia. Derudover bliver Jemaa el Fna-pladsen omdannet til en stor udendørs biograf, hvor man kan se en række film gratis.

Maghreb-landet har dannet ramme om talrige film, hvoraf de fleste er optaget i byen Ouarzazate. Her finder du Atlas Studios, et enormt kompleks af egyptiske pyramider, buddhistiske templer, gyder fra det gamle Rom og snesevis af andre kulisser. "Star Wars", "Gladiator" og "Mumien" er blot nogle få af de spillefilm, der er blevet optaget mellem denne landsby, de nærliggende dale og den befæstede by Ait Ben Haddou.

Book en guidet tur i Marrakech

10. Skiløb i Oukaïmeden

Besøg i Oukaïmeden| ©simon_music
Besøg i Oukaïmeden| ©simon_music

Ja, der er sne i Marokko, og sæsonen starter i begyndelsen af december. Hvis du har lyst til at smage på marokkansk sne, kan du vælge en tur til Oukaïmeden, Afrikas højest beliggende vintersportssted. Det ligger ca. 80 km fra Marrakech, og der er flere udflugter, der kører om morgenen og tager dig tilbage om eftermiddagen.

Glem alt om luksus og modernitet, faciliteterne på Oukaïmeden er en smule gammeldags, men oplevelsen er det hele værd. Når bjergtoppene er farvet hvide, strømmer tusindvis af lokale til bjergene for at stå på ski, kælke ned ad pisterne eller bare nyde den vinterlige atmosfære.

Stedet er bestemt fascinerende: Oukaïmeden resort ligger i et bjergmassiv i 2.600 meters højde, mens Jebel Attar-toppen rejser sig til 3.258 meter. Derfra kan man vælge mellem 3 grønne, 4 blå, 8 røde og 3 sorte pister. Hvis du beslutter dig for at ankomme til feriestedet på egen hånd, behøver du ikke at bekymre dig om udstyr, da du kan leje ski og støvler, når du er der.

Temperaturer i Marrakech i december

Natfotografering i ørkenen| ©Jaanus Jagomägi
Natfotografering i ørkenen| ©Jaanus Jagomägi

I den sidste måned af året er vejret ganske behageligt. Temperaturerne ligger normalt mellem 6º og 20º, men i de nærliggende ørkener kan temperaturforskellen være mere mærkbar. I Zagora, for eksempel, kan nætterne være kølige (i nogle tilfælde kan temperaturerne være negative), mens dagtemperaturerne kan nå 23 grader celsius.

December er en af Marokkos vådeste måneder, når det gælder nedbør. Det varer dog ikke længe, og efter en let regnbyge er himlen klar igen. Kort sagt, hvis du er på udkig efter en sol- og sanddestination, er dette ikke måneden for dig. Men hvis du vil besøge byen uden menneskemængderne, vandre i ørkenen eller udforske Atlasbjergene, er december det ideelle tidspunkt.

Book en guidet tur i Marrakech

Turistmængder i Marrakesh i december

På tur i Marokko| ©Louis Hansel
På tur i Marokko| ©Louis Hansel

Når det gælder antallet af turister, kan december opdeles i to dele: I de første 14 dage er der ikke mange rejsende, mens situationen ændrer sig fra dagene før jul og frem til den 31. december. I julemåneden strømmer mange turister til byen for at hilse det nye år velkommen ved at beundre stjernerne i ørkenen eller feste på Marrakech' hoteller og restauranter.

Book en guidet tur i Marrakech

Priser i Marrakech i december

Marokkanske penge| ©Doug Knuth
Marokkanske penge| ©Doug Knuth

I Marokko og i særdeleshed i Marrakech falder højsæsonen sammen med foråret. Generelt finder du billigere priser i begyndelsen af måneden. I forbindelse med højsæsonen stiger priserne. Er du klar til et besøg i Den Røde By i december? I artiklen 11 tips til at besøge Marrakech finder du nogle nyttige forslag.

Book en guidet tur i Marrakech

Hvad skal du pakke til et besøg i Marrakech i december?

Rejsebagage| ©Dids
Rejsebagage| ©Dids

Hvis du har besluttet dig for at besøge Den Røde By i december, skal du pakke en masse forskelligt tøj. Temperaturspændet er ret stort, og det er derfor tilrådeligt at klæde sig i lag. Hvis du begrænser dig til et par dage i Marrakech, kan du nøjes med bukser, jeans, trøjer, hættetrøjer og en efterårsjakke til om aftenen.

Hvis du planlægger at udforske bjergene, skal du sørge for at pakke en vandtæt jakke, termotøj og vandrestøvler. Da det er en måned præget af nedbør, er det altid bedst at pakke en regnjakke.

Husk, at opvarmning ikke er særlig almindeligt. Hvis du bor i et privat hjem eller på et billigt hotel, kan du godt komme til at fryse lidt om natten. For at undgå det kan du tage en sovepose eller et tæppe med. Hvis du ikke har lyst til at bære ekstra vægt, er der snesevis af boder i souken i Marrakesh, hvor du kan købe dyner og andre tekstiler.

Book en guidet tur i Marrakesh