11 tips til at besøge Marrakesh

Marrakech er en af de mest fantastiske byer i Marokko - tag disse tips til efterretning for at nyde din rejse mere og bedre!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minutters læst

11 tips til at besøge Marrakesh

Gaderne i Marrakech, Marokko | ©Tom D'Arby

Overvejer du at besøge Marrakech? Hvis det er din første gang i Marokko, er du måske lidt i tvivl om destinationen. For at hjælpe dig med at organisere den ideelle ferie og få mest muligt ud af hvert øjeblik, finder du i dette indlæg 11 tips til at besøge Marrakech. Lad os komme i gang!

1. Rejs til Marrakesh om foråret og efteråret i stedet for om sommeren

Turister på kamel, Agafay-ørkenen| ©Alex Quarante
Turister på kamel, Agafay-ørkenen| ©Alex Quarante

Det bedste tidspunkt at rejse til Marrakech er forår og efterår. Dagene er solrige, og temperaturerne er behagelige, selvom de er varme. Vejret er ikke kvælende, så du kan lave en masse udendørs aktiviteter og få mest muligt ud af din marokkanske oplevelse.

Medmindre du er modstandsdygtig over for hedebølger, vil jeg råde dig til at undgå sommermånederne, hvis du vil besøge Marrakech, da termometrene let kan stige til 40°C, og atmosfæren bliver for kvælende til sightseeing i Marrakech eller til en tur til Agafay-ørkenen.

Men hvis du beslutter dig for at besøge ørkenen fra Marrakech, vil jeg råde dig til at booke en organiseret tur. Du vil være mere komfortabel og afslappet, du vil lære alle hemmelighederne og charmen ved området at kende, og frem for alt vil du være meget mere sikker.

Book en udflugt til ørkenen fra Marrakech

2. Tegn en sygeforsikring for at tage til Marrakech

Tegning af sygesikring| ©Negative Space
Tegning af sygesikring| ©Negative Space

Marrakech er en sikker by med et acceptabelt sundhedssystem, selvom det nogle gange måske ikke er nok, da det ikke har den kvalitet af sundhedssystemet, som du kan finde for eksempel i europæiske lande, så i en vanskelig situation kan du finde dig selv med mange forhindringer, som du kan undgå hjemmefra ved at leje en sygesikring til at rejse til Marrakech.

Hvis du har brug for kompleks medicinsk behandling, bliver du nødt til at gå til private klinikker, hvor priserne kan være meget høje, hvis du desværre lider et uheld under dit ophold i byen og ikke har medicinsk dækning under din ferie.

Men inden du begynder at lede efter rejsesygeforsikring, råder jeg dig til at kontrollere, om klausulerne i kontrakten for dine bankkort inkluderer enhver forsikring, som du kan drage fordel af på din rejse ved at betale for denne rejse med dem.

3. Registrer dig i Udenrigsministeriets register over rejsende

Marokkos lufthavn| ©David Berkowitz
Marokkos lufthavn| ©David Berkowitz

Hvis du rejser til Marrakech, er det tilrådeligt at registrere dig i Udenrigsministeriets register over rejsende med dine personlige oplysninger og oplysningerne om din rejse, så de spanske myndigheder i nødstilfælde kan forsøge at finde dig der.

Denne procedure er gratis og frivillig, men hvis du søger sikkerhed, når du rejser i udlandet, kan denne lille gestus være af stor betydning i tilfælde af en nødsituation, hvis du har brug for hjælp under din ferie, og for at informere din nærmeste omgangskreds om, hvor du befinder dig.

Du kan registrere dig online eller ved at udfylde en formular, som du skal sende pr. fax til Marokkos generalkonsulat eller, hvis det ikke er muligt, til den spanske ambassade.

4. Klæd dig beskedent i det offentlige rum

Kvinder i Marrakech| ©Jaume Escofet
Kvinder i Marrakech| ©Jaume Escofet

Når du pakker din kuffert, må du ikke glemme, at Marokko er et konservativt land med dybt rodfæstede muslimske skikke. For kvinder er det bedst at vælge løstsiddende tøj, der dækker skuldre og ben. Det er ikke tilrådeligt at vælge afslørende eller tætsiddende tøj, da det kan støde følsomheden og tiltrække uønsket opmærksomhed, hvilket kan føre til uventede situationer.

Hvad angår slør, er det ikke obligatorisk, men det anbefales at have et let tørklæde i tasken i tilfælde af, at du har brug for at dække dit hår på et tidspunkt under et besøg i en moske, for eksempel.

Ellers anbefaler jeg i betragtning af det varme klima i Marrakech at pakke let, køligt bomuldstøj, behagelige sko til at gå op og ned i byen samt solbriller og en hat til at beskytte dig mod det intense sollys.

5. Sådan kommer du rundt i Marrakech med transfer og til fods

Turist ved Jamaa El Fna| ©Gunther S. Thompson
Turist ved Jamaa El Fna| ©Gunther S. Thompson

Der findes flere transportmidler til at komme rundt i Marrakesh, selvom bus og taxi er de mest populære. Men hvis det er din første gang i byen, anbefaler jeg, at du booker en transfer mellem lufthavnen og dit overnatningssted, så du kommer hurtigt, komfortabelt og sikkert frem til din destination.

Busserne i Marrakech har en tendens til at være overfyldte, og i byens varme er det ikke sikkert, at det er en særlig behagelig rejse, hvis du er fyldt med bagage. Taxaer er den mest almindelige form for transport, men nogle chauffører glemmer at tænde taxameteret, og det er ikke nemt at finde ud af, hvad turen egentlig koster. I den forstand gør transfer tingene meget enklere og er derfor en stærkt anbefalet mulighed for turister.

For at komme rundt i Medinaen i Marrakech bliver du nødt til at gå, fordi gaderne er så smalle og gamle, at der bortset fra cykler, motorcykler og en enkelt bil ikke er plads til andre transportmidler. Så husk at tage behagelige sko på, for du kommer til at gå meget!

Book en tur i medinaen i Marrakech

6. Nyd det lækre lokale køkken med et øje på, hvad du spiser

Spise koftas| ©The DLC
Spise koftas| ©The DLC

Marrakech er et fantastisk sted at spise. Under dit ophold kan du prøve lækre retter fra det traditionelle marokkanske køkken med vestlig indflydelse, især det franske køkken. Marokkansk mad er meget krydret, og hvis du ikke er vant til det, vil du elske at prøve nye retter og udvide din kulinariske horisont.

Få mest muligt ud af din rejse til Marrakesh ved at tage på en lille gastronomisk rundtur til Marrakeshs restauranter og opdage nye smage og aromaer. Men hvis du har lyst til at spise, hvor de lokale gør det, skal du gå til boderne på Jamaa el Fna-markedet om aftenen - priserne er meget billige, og du kan spise nogle meget mærkelige ting!

Men hvis du beslutter dig for at prøve gademaden i Marrakech, skal du holde øjnene åbne og sørge for, at det, du spiser, er i god stand, så du ikke får madforgiftning.

Book en gastronomisk tur i Marrakech

7. Find ud af, hvilke helligdage du kan tage til Marrakech på

Eid al-Adha-bøn i moskeen| ©Bilalhassan88
Eid al-Adha-bøn i moskeen| ©Bilalhassan88

Som med andre muslimske byer som Dubai, Istanbul eller Cairo er det altid en god idé at tjekke, hvornår der er helligdage, når man planlægger en rejse til disse destinationer.

Mange af helligdagene i Marokko følger månekalenderen, og det gør det lidt svært at finde ud af den præcise dato for fejringer som det muslimske nytår, ramadanen eller Eid al-Adha (Lammets fest), da de varierer fra år til år.

På disse datoer vil du sandsynligvis finde byen for stille og travl, og som turist foretrækker du måske at vente til et andet tidspunkt for at se den livligere, mere pulserende side af byen. Søg på internettet efter nogle estimater for at gøre det lettere at organisere din rejse til Marrakech.

8. Vær respektfuld under ramadanen

Mennesker i ramadanen| ©EFE
Mennesker i ramadanen| ©EFE

Hvis dit besøg i Marrakech falder sammen med ramadanen, er det et godt tidspunkt at fordybe sig i den islamiske kultur og lære mere om dens skikke.

Ramadanen er den helligste måned i den islamiske kalender. På denne tid af året fejrer muslimer det tidspunkt, hvor Allah åbenbarede Koranen for profeten Muhammed, og familier beder og faster fra solopgang til solnedgang.

I Marokko overholdes det nøje, og landet går i stå for at imødekomme tidspunktet for denne helligdag, så det er almindeligt, at butikkerne lukker om dagen, men om aftenen fyldes gaderne med mennesker og munterhed. At se Marrakech på denne tid af året har en særlig charme, men som turist skal man vænne sig til tanken om, at tingene er anderledes end resten af året. Prøv at lade være med at spise og drikke offentligt, så længe fasten varer. Det betragtes som en gestus af høflighed og respekt.

9. Lær at forhandle i soukerne

Souk-kryddeributik| ©Jose Ramirez
Souk-kryddeributik| ©Jose Ramirez

I soukerne og butikkerne i Marrakech er der nogle meget kuriøse ting at tage med hjem som souvenirs: slik, kosmetik, kunsthåndværk, lædervarer... men hvis du vil købe, bliver du nødt til at lære at prutte. Det er en del af kulturen, og marrakechierne elsker det!

Accepter ikke den første pris, du bliver tilbudt, for så ødelægger du festen. Et trick til at gøre en god handel er først at prutte om prisen på et produkt, du ikke er særlig interesseret i, og lade som om, at den pris, sælgeren giver dig, er for høj, og at du ikke er interesseret. Når han ser dig gå og foreslår en anden pris, beder du ham om det produkt, du virkelig vil have. Chancerne er, at han vil give dig en mere rimelig pris efter at have set en kunde næsten glide mellem fingrene på ham.

Benyt lejligheden til at øve nogle arabiske ord, og hav ikke travlt med at afslutte forhandlingen så hurtigt som muligt - tilføj lidt krydderi! Det er som en kunst, man lærer med tiden, og det vil være en meget interessant kulturel oplevelse.

Book en guidet tur til soukerne i Marrakesh

10. Vær venlig over for gadesælgerne

På tur i Marokko| ©Louis Hansel
På tur i Marokko| ©Louis Hansel

I turistområderne i Marrakech vil du sandsynligvis støde på påtrængende sæl gere, der vil gøre deres bedste for at få dig til at købe noget af dem. De giver ikke op ved første afslag!

Selv om det er tyvende gang, du har afvist en sælgers tilbud på din rute, må du ikke miste tålmodigheden eller svare uhøfligt.

Svar et simpelt "nej tak" med et smil, og gå din vej. Når alt kommer til alt, forsøger de at leve og tjene nogle penge.

11. Vær respektfuld, når du tager billeder på gaden

Djemaa El Fna| ©F Mira
Djemaa El Fna| ©F Mira

Som turister er vi nogle gange nysgerrige på, hvad der er anderledes, og oplever et kulturchok, der får os til at tage billeder af alt, hvad der overrasker os.

Når du tager billeder af bybilledet, skal du være forsigtig med, hvem du tager billeder af. I Marokko er det forbudt at tage billeder af politibetjente, og andre mennesker kan føle sig utilpasse ved at være i fokus for turisternes linser.

Hvis du vil tage et billede af nogen, så spørg om lov først for at undgå problemer. At vise respekt for andre er også en måde at rejse ansvarligt på.

Book en guidet tur i Marrakech