Marrakech i oktober: alle de ting du ikke må gå glip af

Oktober er en af de bedste måneder på året til at besøge Marrakech: temperaturerne er moderate, og byen er nem at besøge, så du har en interessant liste af planer at gå på opdagelse i. Er du klar til det?

María Cano

María Cano

9 minutters læst

Marrakech i oktober: alle de ting du ikke må gå glip af

Marrakech, Marokko | ©Jose Luis Garcia

Efteråret er sammen med foråret den bedste tid til at besøge Marrakesh og de vigtigste seværdigheder omkring byen. Dagene er varme, men ikke svedende, nætterne er meget behagelige, der er mange solskinstimer, så man kan få det meste ud af dagene, antallet af turister falder betydeligt, og det samme gør priserne. Alle disse grunde er naturligvis kombineret med det store udvalg af planer, som byen har at tilbyde. Vil du gerne vide mere om dem?

Men først skal du ikke tøve med at læse indlægget Hvornår skal man rejse til Marrakech, så vil du ikke være i tvivl om, at oktober er en af de bedste måneder at besøge både denne by og Marokko generelt. Og hvis du leder efter mere information, som ikke er specifik for denne måned, så tøv ikke med at besøge artiklen hvad du kan se og gøre i Marrakech.

1. Oplev et eventyr uden fortilfælde i Sahara-ørkenen

Kamelture i Zagora| ©Gabriele Stravinskaite
Kamelture i Zagora| ©Gabriele Stravinskaite

Alle er enige om, at den mest spektakulære oplevelse, du kan få på din rejse til Marrakech i oktober, er en tur i Sahara-ørkenen. I denne måned er temperaturen i byen omkring 25ºC, og i ørkenen er den ganske vist lidt højere, men den er helt udholdelig og ikke så kvælende som i de foregående måneder. Så med efterårssæsonens ankomst vil du kunne nyde denne oplevelse med stil.

Du har mulighed for at tage til Merzouga-ørkenen, som ligger ca. 550 km fra Marrakech, Zagora-ørkenen, som ligger ca. 350 km væk, og Agafay-ørkenen, som ligger ca. 40 km væk.

Læs indlægget Marrakech ørkenudflugter og få mere at vide om alle mulighederne for din tur. Husk også på, at du kan opleve forskellige aktiviteter i ørkenen, og du kan endda overnatte i en ørkenlejr.

Book en udflugt til ørkenen i Marrakech

2. Nyd de improviserede shows på Jamaa el-Fna-pladsen

Djemaa El Fna| ©F Mira
Djemaa El Fna| ©F Mira

Jemaa el Fna-pladsen ligger i hjertet af Marrakech og er et must at se, uanset hvornår du rejser til byen, men i oktober er det meget behageligt at besøge den og slentre rundt i de lune temperaturer. Her kan du blive underholdt, mens du ser på de lokale, eller du kan nyde et improviseret show midt på pladsen.

Når mørket falder på, er dette et mødested for historiefortællere, akrobater, sangere, musikere, dansere og slangebesværgere, blandt andre unikke personer. De vil alle få dig til at tilbringe et unikt øjeblik, som om du var nedsænket i et eventyr.

Du kan også benytte dig af dit besøg i dette neuralgiske punkt i byen til at spise på en af byens restauranter. Her er indlægget De bedste restauranter i Marrakech, og for at du har læst dine lektier, kan du læse artiklen Mad i Marokko, hvor du vil lære alle detaljerne om den traditionelle gastronomi.

Bestil en guidet tur i Marrakech

3. Lær Marrakech at kende med en tur gennem souken

Lokale i Marrakech's souk| ©n m
Lokale i Marrakech's souk| ©n m

Oktober er et ideelt tidspunkt at besøge souken i Marrakech, der ligger i hjertet af Medinaen i Marrakech, fordi varmen midt i efterårssæsonen har givet en pause, og der er færre turister end på andre tidspunkter af året, så du kan besøge souken mere komfortabelt og lettere finde de bedste souvenirs fra din rejse samt de mest specielle gaver til venner og familie. Lædertilbehør som rygsække og tasker, beklædningsgenstande som de klassiske djellabas eller kosmetiske produkter som den typiske arganolie.

Fra den nordlige del af Jamaa el Fna-pladsen kommer du ind i en labyrint af labyrintiske gader med et uendeligt antal boder, der er tilgængelige fra kl. 10 til 17.

Bestil en guidet tur i souken i Marrakech

4. Rid på en kamel eller tag på en quadcykeltur i Marrakech's palmelunde

Gåture gennem palmelunden ved solnedgang| ©EliBet.
Gåture gennem palmelunden ved solnedgang| ©EliBet.

En anden god mulighed i oktober måned er en rundvisning i Palm Grove. Dette vidunderlige sted i den nordvestlige del af byen har omkring 100.000 palmer og betragtes som et af de vigtigste luksusområder i byen. Der er flere muligheder for at udforske denne enklave: du kan vælge en tur på kamel, en ridetur eller en tur på quadcykel.

Og hvis du vil vide mere om andre muligheder, så tøv ikke med at læse indlægget Kamelture i Marrakech.

Book en tur på kamel i Palm Grove

5. Udforsk de vigtigste haver i Marrakech

Den hemmelige have| ©Mike Finn
Den hemmelige have| ©Mike Finn

En af de bedste ting at lave i oktober er at besøge de vigtigste haver i byen, såsom Majorelle-haven, Jardin Secret eller Anima Garden.

Majorelle Garden er en oase i hjertet af Marrakech, der gemmer på mere end 300 plantearter fra hele verden blandt palmer**, kaktusser, rosenbuske, bougainvillea, bambus, lotusblomster og vandliljer**. Forgængeren for denne have var den franske maler Jacque Majorelle, og senere, fra 1980'erne, blev den overtaget af iværksætteren og modedesigneren Yves Saint Laurent. I dag er det et af de mest besøgte steder i Marrakech. Prisen starter ved 12 €.

Le Jardin Secret er et hyggeligt og eksotisk sted i hjertet af Marrakech, hvor der findes næsten hundrede arter. Dens oprindelse går mere end 400 år tilbage til det saadiske dynasti. Entré koster fra 7 €.

Anima Garden eller Andre Heller Garden er en have på næsten to hektar 30 kilometer fra Marrakech, som er anlagt af den internationale multimediekunstner André Heller. Det er et magisk og spektakulært sted, der gemmer på utrolige kunstinstallationer og har skyggefulde stier, der skiller sig ud ved deres frodige og smukke vegetation. Entreen koster ca. 3 €, og der er gratis shuttleservice fra torsdag til søndag.

6. Oplev en af Marrakeshs største skatte, Saadid-gravene.

Sa'adi-gravene| ©Montse PB
Sa'adi-gravene| ©Montse PB

Oktober er den perfekte måned til at se Saadidgravene, et af de smukkeste monumenter i Marrakesh, og hvorfor, spørger du? Dette er et sted med mange besøgende, og dets kapacitet er meget lille, så et besøg i denne måned er ideelt for at se det uden at skulle stå i kø og nyde besøget i komfort.

Dette monument, som blev opdaget i det 20. århundrede, men som stammer fra Saadid-dynastiet, der regerede mellem 1524 og 1659 i Marrakesh, har flere områder, der kan besøges, såsom Lalla Massoudas mausoleum, rummet med de 12 søjler, bønnerummet, rummet med de tre nicher og de udvendige gravsteder. Entréprisen starter ved 6,50 €.

7. Oplev alle detaljerne i den marokkanske arkitektur med et besøg i Bahia-paladset

Palace of te Bay| ©Jorge Láscar
Palace of te Bay| ©Jorge Láscar

Et andet ideelt sted at besøge, hvis du besøger Marrakesh i oktober, er Bahia-paladset, også kendt som "De skønnes palads". Det blev bygget i slutningen af det 19. århundrede og blev fremmet af Ahmed Ben Moussa, storvesiren under sultan Abdelaziz, og er et af de mest karakteristiske arkitektoniske værker i Marrakesh. Det er på ikke mere og ikke mindre end 8.000 kvadratmeter, har mere end 150 værelser og mange gårde og haver, som er meget behagelige at gå rundt i, når temperaturen ikke er så høj.

Paladset ligger i den sydlige del af Medinaen og er åbent fra kl. 9 til 17 og koster ca. 6,50 €.

8. Fordyb dig i den lokale kultur med en tur til Erfoud til Date Festival

Dactyl Collection| ©Carlos Felipe Pardo
Dactyl Collection| ©Carlos Felipe Pardo

Dadelfestivalen, der falder sammen med dadelhøsten, finder sted den 17. oktober i byen Erfoud, lidt over 500 km fra Marrakech. Det er en meget populær festival, hvor der bl.a. serveres slik lavet af denne udsøgte frugt, som er meget typisk for landet, og som tiltrækker bønder og berbere fra de nærliggende byer for at vise deres produkter frem. Desuden er dans og traditionel musik også en del af baggrunden for dette initiativ, som er et besøg værd.

9. Slap af i en hammam i Marrakech

hamman| ©Jens Thommesen
hamman| ©Jens Thommesen

Hvis du ønsker at fordybe dig 100 % i den marokkanske kultur, anbefaler jeg, at du på din rejse til Marrakech benytter lejligheden til at besøge et hammam. Nogle er mere traditionelle og lokale, mens andre er mere turistede og luksuriøse, men alle byder på en afslappende oplevelse. I oktober er der ikke mange turister, så de er ikke overfyldte.

De har normalt flere rum: et indledende rum, et varmt rum og et koldt rum. I nogle af dem kan du også nyde en massage. Jeg anbefaler, at hvis du ønsker at nyde denne oplevelse i mere fred og ro, skal du benytte dig af morgenåbningstiderne.

10. Undren ved Koutoubia-moskeen

Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly
Koutoubia-moskeen| ©Daniel Csörföly

Hvordan kan man undgå at tage til Marrakech og besøge den vigtigste moské og en af de vigtigste i Marokko, Koutoubia-moskeen, som stammer fra anden halvdel af det 11. århundrede. Dens 69 meter høje minaret er det højeste punkt i Marrakesh og har været model for andre vigtige arkitektoniske værker som f.eks. Hassan-tårnet i Rabat.

Den eneste ulempe er, at du ikke kan komme ind i moskeen, da det er forbudt at besøge den for alle, der ikke praktiserer islam, men jeg anbefaler et besøg fra oktober og frem, da du kan beundre den og se alle dens detaljer uden at få det for varmt.

Temperaturen i Marrakech i oktober

Vandring i ørkenen| ©Trevor Cole
Vandring i ørkenen| ©Trevor Cole

Temperaturerne i Marrakech i oktober er ideelle til et besøg i byen. Solen er ikke så brændende som om sommeren, med en gennemsnitstemperatur på 25 °C og højder på højst 30 °C. Minimumstemperaturen ligger på omkring 20 °C. Minimumstemperaturen er omkring 20ºC. Vindhastigheden er lavere end i september med et gennemsnit på 15 km/t, hvilket gør det til et ideelt tidspunkt at rejse til ørkenen på.

På den anden side er der kun lidt nedbør, med gennemsnitligt én dag med regn om måneden. Og dagene er stadig lange: Solen står op omkring kl. 7.30 og går ned omkring kl. 19.00, så der er i gennemsnit 12 timers dagslys om dagen.

Turiststrømmen i Marrakesh i oktober

På tur i Marokko| ©Louis Hansel
På tur i Marokko| ©Louis Hansel

Selv om det er et ideelt tidspunkt at besøge Marrakech på, er antallet af turister i oktober betydeligt lavere end i de foregående måneder, så du har flere muligheder for indkvartering på din rejse, og derfor er hotelpriserne billigere end på andre tidspunkter af året. Alligevel er det altid tilrådeligt at være proaktiv og foretage din reservation på forhånd, da du så har flere og bedre muligheder.

Tøv ikke med at læse indlæggene om sikkerhed i Marrakech og hvordan man kommer rundt i Marrakech. De er meget praktiske.

Festligheder i oktober i Marrakesh

Traditioner i forbindelse med fejringen af ramadanen| ©Gabby Canonizado
Traditioner i forbindelse med fejringen af ramadanen| ©Gabby Canonizado

Hvis du besøger Marrakesh i oktober, skal du huske, at din rejse ikke falder sammen med nationale helligdage eller særlige festligheder i byen. Ramadanen er imidlertid en 30-dages periode, hvor marokkanerne faster fra solopgang til solnedgang. Du skal dog ikke være bekymret, for selv om nogle lokale forretninger er lukket på denne tid af året, er de i mindretal, og museer og større seværdigheder holder åbent som resten af året.

Priser i Marrakech i oktober

Marokkanske penge| ©Doug Knuth
Marokkanske penge| ©Doug Knuth

Priserne i Marrakech i oktober er betydeligt billigere end i andre måneder af året, hvilket er endnu en afgørende faktor for, at du skal rejse i denne måned. Selv om temperaturerne er perfekte til dit besøg, er der kun få mennesker, der vælger denne årstid, så med færre turister falder priserne tilsvarende.

Hvad skal du pakke til et besøg i Marrakech i oktober

Rejsebagage| ©Dids
Rejsebagage| ©Dids

Hvis din rejse til Marrakech falder sammen med oktober måned, er du heldig! Det er en af de bedste måneder at besøge byen, når det gælder temperaturen. Alligevel er gennemsnitstemperaturen omkring 25ºC, så når du pakker din kuffert, anbefaler jeg, at du vælger let linned- eller bomuldstøj og en enkelt jakke, cardigan eller trøje. Det er også tilrådeligt for kvinder at holde skuldrene dækket og undgå kort eller lavt udskåret tøj. Glem ikke, at Marokko er et islamisk land, og selv om dresscoden ikke er så streng som andre steder, bør du stadig udvise en vis grad af beskedenhed.