Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Wavel Slot i Krakows: en praktisk guide til at udforske det

Wawel-slottet ligger på bakken af samme navn og har i århundreder været de polske monarkers residens. Det, der begyndte som en lille stenbygning, blev senere til dette majestætiske gotiske slot - lær det at kende!

Carolina Morales

Carolina Morales

9 minutters læst

Wavel Slot i Krakows: en praktisk guide til at udforske det

Det kongelige Wawel-slot | ©Derwisz

Hvis du er vild med historie og interesseret i, hvad der gemmer sig bag disse klassiske og kongelige bygninger, er Kraków Slot et must-see under dit besøg i Kraków. Lær om historien bag dets konstruktion, fra da det hele begyndte under Kasimir den Stores regeringstid, til den seneste restaurering af Bartolomeo Berrecci.

Hvis dette sted er på din liste over ting, du skal se og lave i Krakow, og du vil vide, hvordan du besøger det, så læs videre, for jeg vil fortælle dig alt om, hvordan du kommer dertil, hvilke guidede ture der er tilgængelige, og hvordan du nemt får dine billetter, så dette bliver en af de bedste oplevelser på dit besøg i Krakow.

Den mest komplette løsning

Krakow Wawel Slot guidet tur

Oplev Krakóws slot og katedral

På denne guidede tur vil du lære Wawel-slottet og Wawel-katedralen, den gamle bydel og markedspladsen i Krakow at kende i detaljer med en professionel guide.

Med denne guidede tur til Krakow Slot vil du besøge Wawel-slottet og Wawel-katedralen samt dens omgivelser i dybden. Derudover har du prioriteret adgang, så du undgår køerne ved indgangen.

På denne tur vil du blive ledsaget af en professionel ekspertguide, som vil fortælle dig alt om historien og arkitekturen i disse to ikoniske UNESCO World Heritage Sites. Du vil også slentre gennem den gamle bydel og Krakows markedsplads, som er forbundet med Wawel-slottet via den såkaldte kongevej.

Anbefales, hvis... Du kun skal være i Krakow i kort tid, men ikke vil gå glip af noget.


Sådan får du billetter til Krakow Slot ved billetkontoret

Slottets mure| ©Sergei Gussev
Slottets mure| ©Sergei Gussev

Der er flere måder at købe billetter til Krakow Slot på, og der er også mulighed for at købe dem online og forberede dit besøg på forhånd. Min anbefaling vil altid være at købe dine billetter til den guidede tur online, da det vil sikre, at du ikke spilder tiden og sikrer dig adgang til den dag og det tidspunkt, du har planlagt. Disse officielle steder sælger billetter ved billetkontoret med et begrænset antal pr. dag, så det er bedst ikke at tage nogen chancer.

 • I besøgscentret, som er åbent mandage fra kl. 9 til 12 og tirsdage til søndage fra kl. 9 til 16.20.
 • Ved Herbowa Gate, den mest populære indgang til Wawel Hill. Den er åben fra april til oktober fra kl. 9 til 12 (mandage) og fra kl. 9 til 16 (tirsdage til søndage).
 • Via slottets officielle hjemmeside kan du foretage dit køb online, med mulighed for at gøre det op til en uge i forvejen eller endda på dagen for dit besøg.

Information, du skal huske på:

 • Billetterne er tids begrænsede, og du vil se klokkeslættet på din billet.
 • Der er et begrænset antal billetter pr. dag, og billetten gælder kun for den dag, du besøger slottet.
 • Slottet accepterer ikke betaling i udenlandsk valuta (euro eller andet). Betaling skal ske i zloty (PLN).

Book en guidet tur på Krakow Slot

Er der guidede ture på Krakow Slot - er det det værd?

Rundvisning på Krakow Slot| ©Dennis Jarvis
Rundvisning på Krakow Slot| ©Dennis Jarvis

Ja, der er guidede ture, og min anbefaling er, at du ikke tøver med at tage en, da du ellers vil gå glip af mange interessante detaljer. Min favorit er denne guidede tur til Krakow Slot, da den omfatter både Wawel-slottet og Wawel-katedralen, og du vil også gå rundt i Krakows gamle bydel og på markedspladsen. Det er uden tvivl den mest komplette mulighed.

Derudover tilbyder Krakow Slot også muligheden for at købe en audioguide i besøgscentret (mod et ekstra gebyr) eller at booke din egen ekspertguideservice. Det maksimale antal personer i en gruppe er 15 personer.

Pris for guidetjeneste for grupper på maksimalt 15 personer:

 • 1 udstilling: 90 zloty (PLN) eller ca. 19 euro.
 • 2 udstillinger: 140 zloty (PLN) eller ca. 30 euro.
 • 3 udstillinger: 190 zloty (PLN) eller 40 euro ca.
 • 4 udstillinger: 240 zloty (PLN) eller ca. 50 euro.
 • 5 udstillinger: 290 zloty (PLN) eller 62 € ca.
 • 6 udstillinger: 340 zloty (PLN) eller ca. 73 €.
 • 7 udstillinger: 390 zloty (PLN) eller ca. 83 €.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Åbningstider for Krakow Slot

Krakow Slot er åbent hver dag:

 • Mandag: 9:30 til 13:00.
 • Tirsdag til søndag: 9.30 til 17.00.

Bemærk dog, at indgangstiden til visse områder er mellem 30 minutter og en time tidligere.

Book en guidet tur på Krakow Slot

Hvor meget koster billetter til Krakow Slot?

Solnedgang ved Krakow Slot| ©Brandon Atkinson
Solnedgang ved Krakow Slot| ©Brandon Atkinson

Krakow Slot tilbyder ikke en gruppebillet til at se alt. Billetter sælges separat til hver enkelt udstilling. Afhængigt af hvilken udstilling du vælger at besøge, kan du finde billetter fra €2,50 til €6,50. Du kan inkludere flere udstillinger i dit besøg, hvis du har tid og interesse nok.

Kategorierne af billetter på det kongelige Wawel-slot er: almindelige, reducerede og gratis. På Wawel-slottets officielle hjemmeside kan du finde alle oplysninger om, hvem der er berettiget til reducerede og gratis billetter.

Under dit besøg vil du kunne se permanente ud stillinger, som jeg vil fortælle dig mere om senere. Derudover har slottet også midlertidige ud stillinger i løbet af året. Bemærk venligst, at billetpriser og åbningstider kan ændre sig alt efter sæsonen.

Book en guidet tur på Krakow Slot

Er billetter til Krakow Slot inkluderet i nogen af byens sightseeingpas?

Tårnet på Wawel-slottet| ©Davis Staedtler
Tårnet på Wawel-slottet| ©Davis Staedtler

Der findes et Krakow Tourist Card eller Krakow Tourist Card, som inkluderer gratis adgang til en række museer og turistattraktioner i byen. Desværre er Krakow Slot ikke på denne liste. Nogle af de steder, du kan besøge med Krakow Tourist Card er:

 • Mariakirken
 • Oskar Schindlers fabrik.
 • Den gamle synagoge (Stara).
 • Museet for moderne kunst i Krakow.

Nogle af disse steder ligger i det interessante jødiske kvarter i Krakow. Et sted, hvor du har meget at se og gøre.

Book en guidet tur på slottet i Krakow

Sådan kommer du til Krakow Slot

Bus fra Warszawa| ©Chido-Fajny
Bus fra Warszawa| ©Chido-Fajny

Det kongelige Wawel-slot ligger på bakken af samme navn. Det ligger kun 10 minutters gang fra markedspladsen og 20 minutters gang fra Krakows tog- og busstation.

 • Offentlig transport: Sporvognsstoppestederne Wawel og Stradom samt busstoppestederne Jubilat og Stradom.
 • Cykel: Du kan parkere din cykel ved indgangsporten til slottet, da cykler ikke er tilladt på Wawel-højen.

Spørg om ledige parkeringspladser i nærheden af slottet

Mange rejsende, især europæere, rejser i bil. Hvis det er tilfældet, finder du parkeringspladser meget tæt på. Den nærmeste ligger på Plac na Groblach, kun 5 minutters gang fra slottet. Du kan også finde en ved siden af Nationalmuseet, som ligger 20 minutters gang fra slottet eller med busruten Muzeum-Narowowe.

Book en guidet tur på Krakow Slot

Er det tilrådeligt at tage til Krakow Slot med børn?

Besøg på slottet med børn| ©Silvia Inacio
Besøg på slottet med børn| ©Silvia Inacio

Børn er altid velkomne på steder som dette. Der er ikke noget bedre end at indgyde en kærlighed til historie, kultur og kunst i en ung alder. Selvom Krakow Slot ikke tilbyder rabat på familiebilletter, har børn under 7 år gratis adgang uanset årstiden.

Slottet arrangerer også særlige aktiviteter for børn i løbet af året. Jeg anbefaler, at du tjekker kalenderen på tidspunktet for din rejse for at se, hvilke muligheder du har. Og hvis du er på udkig efter flere aktiviteter for de små derhjemme, er her 10 ting, du kan lave i Krakow med børn.

Book en guidet tur på Krakows slot

Hvor meget tid har du brug for til at besøge Krakow Slot?

Inde i slottet| ©Dennis Jarvis
Inde i slottet| ©Dennis Jarvis

Længden af dit besøg på Krakow Slot eller Wawel Slot afhænger af, hvor mange udstillinger du vælger at se. Husk, at du skal købe en separat billet til hver udstilling, som kun gælder for den dag og det tidspunkt, der er angivet på billetten.

De længste udstillinger er State Rooms, som varer op til 1 time, og besøget i de ydre haver, gårdspladser og Skt. Gereons Kirke, som varer 70 minutter. Så er der andre, der varer mellem 20 og 40 minutter, og den korteste er besøget i Dragehulen eller Dragon's Lair, som kun tager omkring 10 minutter.

Book en guidet tur på Krakow Slot

Bedste tidspunkt på året at besøge Krakow Slot

Bestigning af slottet| ©Dennis Jarvis
Bestigning af slottet| ©Dennis Jarvis

Det afhænger naturligvis af din tilgængelighed. Da det er et lukket område, betyder vejret efter min mening ikke så meget. Men årstiden påvirker antallet af mennesker, du vil møde. Hvis du beslutter dig for at besøge slottet om sommeren, vil det sandsynligvis føles lidt overfyldt, eller du kan have sværere ved at få billetter.

Min anbefaling er at besøge det mellem april og juni, når vejret er behageligt, og sommerens kaos endnu ikke kan mærkes.

Book en guidet tur på Krakow Slot

Hvad må man ikke gå glip af på Krakow Slot? Permanente udstillinger

Det kongelige skatkammer på Wawel-slottet| ©Damien and Marie
Det kongelige skatkammer på Wawel-slottet| ©Damien and Marie

Du har en række muligheder, når du besøger Krakow Slot. Hvilket bekræfter, at dette er en af de bedste ture og udflugter fra Krakow. Lad mig fortælle dig lidt mere om de permanente udstillinger, du ikke må gå glip af:

De store sale

De store sale på Wawel-slottet er min favorit. Denne indgang er ideel for dem, der gerne vil i kontakt med historien, sætte pris på arkitektoniske detaljer, kunst og lære lidt mere om de polske kongeliges historie.

Dette er også en af de mest komplette og ideelle indgange, da den giver dig adgang til flere af de værelser og lejligheder, som monarkiet brugte til at modtage deres gæster. Her kan du se en komplet samling af gotisk kunst, portrætter af monarkiet, udsøgte italienske renæssancemøbler og meget mere.

Nyttige oplysninger

 • Denne billet inkluderer direkte adgang til de permanente og midlertidige udstillinger i hver af de kongelige saloner. Der er 4 saloner på første sal og 14 værelser på slottets første sal.
 • Sidste adgang til denne udstilling er kl. 16.00 fra tirsdag til søndag.
 • Rundvisningen i de kon gelige sale varer ca. 1 time.
 • Den almindelige entré til denne udstilling er 30 zloty (PLN), ca. 6,50 €.

Østens kunst: Tyrkiske osmanniske telte

Denne udstilling om Øst ens kunst er placeret på første sal i slottet og viser tæpper, silke, gobeliner, våben og rustninger og meget mere. Blandt højdepunkterne er en samling af trofæer fra slaget ved Wien og en samling af østasiatisk porcelæn, som afspejler det 18. århundredes europæiske fascination af kinesisk og japansk kultur.

Nyttige oplysninger

 • Sidste adgang til denne udstilling er kl. 16.20 fra tirsdag til søndag.
 • Rundvisningen varer ca. 40 minutter.
 • Den almindelige entré til denne udstilling er 20 zloty (PLN), ca. 4,30 €.

Det forsvundne Wawel

Den forsvundne Wawel| ©James JT
Den forsvundne Wawel| ©James JT

Denne udstilling åbnede officielt i 1975 og har til formål at tage de besøgende med på en rundtur i hele Kraków-slottets historie. Den omfatter et multimedievideoområde, der gør besøget mere interaktivt. Jeg kan bestemt anbefale den til dem, der sætter pris på arkitektur- og ingeniørtemaer. Der er en station på turen, der udelukkende er helliget slottets omfattende samling af renæssancefliser.

Nyttige oplysninger

 • Denne udstilling er åben om mandagen fra kl. 9.30 til 13.00. Fra tirsdag til søndag er der åbent til kl. 17, med sidste indgang kl. 16.30.
 • Den omtrentlige varighed af rundvisningen er 30 minutter.
 • Den almindelige entré til denne udstilling er 15 zloty (PLN), ca. 3,20 €.

Wawel genskabt eller Wawel restaureret

Dette kan også varmt anbefales, da det er en interaktiv udstilling, der bruger avanceret teknologi til at vise dig traditionelle værker, arkitektoniske modeller og store illuminerede gengivelser af Wawel-højens historiske arkiv fra slutningen af det 18. til det 20. århundrede.

Nyttige oplysninger

 • Udstillingen er også åben om mandagen fra kl. 9.30 til 13.00. Fra tirsdag til søndag er der åbent til kl. 17 med sidste indgang kl. 16.30.
 • Rundvisningen varer ca. 30 minutter.
 • Den almindelige entré til denne udstilling er 10 zloty (PLN), ca. 2,15 €.

Book en guidet tur på Krakow Slot

Tips til at besøge Krakow Slot

Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk

Først og fremmest skal du prøve at planlægge dit besøg i forvejen. Frem for alt fordi du kan drage fordel af og på samme dag besøge andre interessante steder meget tæt på Krakow Slot som f.eks:

 • Wawel-katedralen.
 • Ærkebispedømmets museum.
 • Andreaskirken.
 • Krakows arkæologiske museum.

Hvis du planlægger dit besøg, og du ved, hvilke udstillinger du vil besøge på slottet, anbefaler jeg, at du køber dine billetter online for at undgå køer og for at kunne gøre din tur på den mest behagelige måde.

Jeg håber, du kan nyde dette charmerende og historiske sted, som du er nødt til at inkludere i dit besøg. Krakow er en by, der skal nydes lidt efter lidt, og det er altid en god idé at komme tilbage. Hvis du har mindst en uge til rådighed i Krakow, kan du besøge dette og mange andre steder såsom Krakows saltminer eller nyde de bedste gastronomiske ture i Krakow.

Book en guidet tur til Krakows slot