Ting at lave i Krakow på 7 dage

Krakow er en by gennemsyret af historie, som hvert år tiltrækker millioner af turister og nysgerrige besøgende, der ønsker at få et førstehåndsindtryk af den moderne æra i Europa. Den er blandt de smukkeste byer på kontinentet og vil ikke efterlade dig ligeglad.

Ana Caballero

Ana Caballero

12 minutters læst

Ting at lave i Krakow på 7 dage

Solnedgang i Krakow | ©Elroy Serrao

Selvom Krakow ikke er Polens hovedstad, er den en af de mest besøgte byer i landet på grund af dens betydning i det 20. århundrede og dens enorme historiske arv fra Anden Verdenskrig. Desuden har dens arkitektur og æstetik gjort den til en af de smukkeste byer i Europa.

Hvis du altid har ønsket at besøge Krakow og dens emblematiske steder som Auswitch eller Saltminerne, så vil jeg foreslå en 7-dages rejseplan rundt i Krakow, så du ikke går glip af noget i denne utrolige by.

1. Dagstur til Krakows gamle bydel

Maria-basilikaen, Kraków| ©Mach240390
Maria-basilikaen, Kraków| ©Mach240390

Du har en uge foran dig til at lære Krakow at kende. Derfor er en af de bedste ting at gøre på denne første dag at få en smagsprøve på byen ved at lære den gamle bydel at kende og indsnuse atmosfæren.

Den gamle bydel i Krakow er ikke bare ubestrideligt smuk, men indeholder også nogle af de ældste bygninger, da det var et af de få områder, der overlevede Anden Verdenskrig. Jeg foreslår en rundtur til hovedattraktionerne og en velsmagende frokost med smagsprøver på det polske køkken.

Besøg Barbican

Denne tidligere middelalderfæstning blev bygget i 1498 og er en af de vigtigste seværdigheder i Krakóws gamle bydel. For at komme dertil skal du gå til sporvognsstoppestedet Teatr Słowackiego, kun et par skridt fra indgangen til stedet. Derfra har du også adgang til hele den gamle bydel, så du kan fortsætte resten af dagen til fods.

I Barbican-fæstningen kan du gå gennem dens netværk af gange og krinkelkroge for mindre end 2 euro og også nyde nogle af de midlertidige udstillinger, den huser. Det er uden tvivl en tur tilbage i tiden til byens fortid.

Basilikaen Santa Maria

Kun to gader mod syd finder du et andet af højdepunkterne i Krakóws centrum: Santa Maria-basilikaen. Dette imponerende vartegn er et af de vigtigste monumenter og har to høje tårne, hvoraf det ene, det højere Hejnalica, nu ringer hver time.

At besøge det indre koster mellem 3 og 5 euro, men at se den spektakulære altertavle i træ på nært hold er en oplevelse, man ikke må gå glip af. Udnyt beliggenheden til at booke en rundtur i Krakows gamle bydel.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

Frokost på markedspladsen

Besøg i Hawelka| ©Oleg Pokrovskiy
Besøg i Hawelka| ©Oleg Pokrovskiy

Nu er det tid til at stoppe op for at genoplade batterierne og smage på det lokale køkken. Et af de mest populære steder, kun få skridt fra hvor du er, er markedspladsen, hvor du finder forskellige boder og restauranter.

En af dem er Hawelka, en typisk polsk restaurant, der til en meget overkommelig pris tilbyder dig de bedste delikatesser i byen og med en privilegeret beliggenhed, hvorfra du kan fortsætte dit besøg.

Eftermiddag på Wawel-slottet

For at fortsætte dagen foreslår jeg, at du booker en guidet tur til Wawel-slottet. Dette sted ligger på et strategisk punkt i byen og er gennem århundrederne gået fra ejer til ejer og er blevet den første residens for Polens konger.

I dag er dette slot fuld af attraktioner, der skal besøges, og er blevet et af de mest besøgte steder af turister. Indenfor kan du besøge de forskellige dele af slottet i løbet af eftermiddagen, hvoraf de følgende skiller sig ud:

  • Wawel-katedralen.
  • John Paul I-katedralens museum.
  • Dragehulen.
  • Det kongelige palads.

Book en guidet tur til Wawel-slottet

Sæt prikken over i'et med en Chopin-koncert

Hvis du er musikelsker, så tøv ikke med at booke din billet til en Chopin klaverkoncert og sæt et storslået punktum for din første dag i Krakow.

Koncerten, som varer ca. 1 time, fremføres af unge og anerkendte pianister. Derudover får du et gratis glas vin.

Koncerten finder sted i Chopin-galleriet, som ligger i Bonerowski-paladset, en bygning fra det 15. århundrede.

Book din billet til Chopins klaverkoncert

2. Dag i det jødiske kvarter

Walnica-pladsen| ©RaNo
Walnica-pladsen| ©RaNo

Meget af Krakóws tiltrækningskraft ligger i al den historiske vægt, som den jødiske befolkning havde i slutningen af det 20. århundrede. Men det var for århundreder siden, at Krakóws jødiske kvarter blev dannet, det, der engang var kendt som en separat landsby i byen.

På denne anden dag foreslår jeg, at du bruger den på at lære det jødiske kvarter i Krakow at kende, et sted fuld af historie og vigtige steder for dets kultur og spiritualitet.

Walnica-pladsen

Denne plads er et af de mest centrale steder i Krakows jødiske kvarter, og selvom det måske ikke ser sådan ud nu, var det for århundreder siden den vigtigste strand i byen Kazimierz. For at komme dertil kan du tage sporvognslinje 1,2,3,4 eller 6 til stoppestedet Plac Walnica.

I dag er det et af de mest populære udgangspunkter i kvarteret og er kendt for sin store hvide bygning i midten, som er blevet omdannet til et etnografisk museum.

Besøg i synagogerne

Remuh-synagogen| ©Lars K Jensen
Remuh-synagogen| ©Lars K Jensen

I Kazimierz-kvarteret vil du hurtigt indse den store betydning, som den jødiske religion og kultur har. En af de mest attraktive planer, man kan lægge for sin tur rundt i det jødiske kvarter, er at besøge de to store synagoger, som findes her, og som man sagtens kan nå til fods i løbet af formiddagen. Disse er:

  • Isaacs Synagoge.
  • Remuh-synagogen.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Frokost i det jødiske kvarter

For at genoplade batterierne efter en formiddag på benene, er der ikke noget bedre end at stoppe på en af restauranterne i det jødiske kvarter og prøve nogle typiske retter.

Jeg anbefaler dig at prøve Starka restaurant, en af de mest berømte restauranter i det jødiske kvarter med traditionel polsk mad og et gourmetpræg, der gør den meget populær. Det kan være nødvendigt at reservere bord dagen før, så jeg anbefaler, at du bestiller i god tid. En anden ideel mulighed er at booke en madtur i Krakows jødiske kvarter.

Book en madtur i Krakows jødiske kvarter

Besøg Remuh-kirkegården

Efter frokost foreslår jeg et næsten obligatorisk besøg i det jødiske kvarter på grund af dets historiske betydning; Remuh-kirkegården. Dette sted er en af de ældste jødiske kirkegårde i Polen med grave, der går tilbage til det 16. århundrede.

Under Anden Verdenskrig blev mange af dem ødelagt, og efter genopbygningen blev hele pladsen omorganiseret, og med resterne af gravstenene genskabte de en "Grædemur", som er et af kirkegårdens højdepunkter.

Se vægmaleriet af berømmelige personer

Som afslutning på dagen kan du gå gennem et andet af de mest fotograferede områder i det jødiske kvarter i Krakow. Det er et vægmaleri med ansigterne af de mest berømte personer i byen, og det er udstillet som en gadeudsmykning midt i kvarteret. Det er placeret på Jozefa 17, uden for Wrega Pub.

Få en smagsprøve på polsk kultur med en jødisk musikkoncert

Vidste du, at jiddisch er det sprog, der tales af jøder af tysk oprindelse? Hvis du vil lære dette sprog at kende, skal du ikke tøve med at deltage i en koncert med jødisk musik, fremført af et band af professionelle musikere med mere end 20 års erfaring, i et traditionelt polsk hus fra det 15. århundrede.

De stykker, der fremføres af musikere med mere end to årtiers erfaring, er relateret til folkloren i reformjødedommen, som har sit udgangspunkt i det 19. århundrede.

Desuden er det en dobbelt oplevelse, fordi spillestedet er Dębinskim eller Under Barrel, en blændende klassisk bygning fra det 15. århundrede med en enkelt etage, hvis struktur blev fuldstændig renoveret i midten af det 16. århundrede.

3. Dag Udforsk den jødiske ghetto Podgórze

Heltenes Plads i Kraków-ghettoen| ©Marco Zanferrari
Heltenes Plads i Kraków-ghettoen| ©Marco Zanferrari

Nu, hvor du har fået en smagsprøve på Krakóws historie, er det tid til at se nærmere på den enorme indvirkning, som Anden Verdenskrig havde på Europa. På det tidspunkt blev jøderne drevet ind i en ghetto, hvor Holocausts tragedie begyndte at udspille sig.

På trods af historiens barskhed har Krakow stadig meget at fortælle, og derfor har jeg på denne tredje dag reserveret Podgórze til jer, den jødiske ghetto, der stadig i dag rummer minder om de tragiske dage. Hvis du vil lære den bedre at kende, kan du booke en privat rundvisning i det jødiske kvarter.

Book en privat rundvisning i det jødiske kvarter

Start på Bohaterow Getta-pladsen

Bohaterow-pladsen er et af de mest emblematiske udgangspunkter i denne del af byen, hvor alle jøder blev interneret efter den nazistiske besættelse. Det var her, millioner af borgeres skæbne og deres fordeling til koncentrationslejrene blev afgjort.

I stedet for dem står der nu 60 tomme stole spredt ud over pladsen som en anerkendelse af alle ofrene. For at komme dertil skal du tage sporvognen til Limanowskiego station.

Besøg Oskar Schindler-fabrikken

Schindlers fabrik.| ©John C
Schindlers fabrik.| ©John C

Inde i den jødiske ghetto i Krakow er der et stop, man ikke må gå glip af, og som har en utrolig historie bag sig. Oskar Schindlers gry defabrik blev grundlagt i Krakow og startet af billig jødisk arbejdskraft. Men under Anden Verdenskrig brugte ejeren Schindler fabrikken til at redde livet for i alt 1.200 mennesker ved at give dem arbejde.

I dag er fabrikken et must-see museum, som du kan besøge for omkring 15 euro, og jeg lover dig, at det er den enorme historiske værdi værd.

Book en guidet tur på Schindler-fabrikken

Rundvisning i MOCAK

Meget tæt på fabrikken ligger det vigtigste museum for moderne kunst i byen, MOCAK. Jeg foreslår, at du besøger det efter frokost og giver det den tid, det fortjener, for det er fyldt med værker af alle slags, og hvis du kan lide kunst og kultur, vil du føle dig hjemme for mindre end 5 euro.

Se resterne af ghettomuren

Ghettoen i Krakow var i mange år adskilt fra resten af byen af en mur, der omsluttede jøderne. I dag er der kun nogle få rester tilbage på Limanowskiego Street 62, men det er interessant at besøge dem for at lære mere om, hvordan ghettoen var dengang, og for at få en idé om byens nyere historie.

Bliv blændet af et krydstogt på Vistula-floden

Nyd et krydstogt på Vistula-floden i Kraków, en anden aktivitet, du ikke må gå glip af på din rejse til Kraków.

På denne rute, som varer omkring en time, får du den bedste udsigt over Wawel-slottet, Bernatka-broen, Manggha- og Cricoteka-museerne, det jødiske kvarter Kazimierz og kirken på klippen. Og du vil ikke gå glip af en eneste detalje takket være den audioguide, du får udleveret.

Et tip: Efterlad ikke dit kamera.

Book et krydstogt på Vistula-floden i Kraków

4. Dag Besøg Auschwitz-Birkenau på én dag

Indgang til lejren| ©Billy Wirawan
Indgang til lejren| ©Billy Wirawan

Auschwitz er en af de vigtigste og mest besøgte koncentrationslejre, der stadig findes i verden. Inden for dens mure blev de mest brutale forbrydelser i historien begået. I dag er det et erindringssted, der besøges af millioner af tilskuere, og en tur til Aus chwitz er et must.

Et besøg i Auschwitz er et must på din rejse til Krakow, og derfor vil du bruge en hel dag på at besøge Auschwitz og dens nabolejr i et højtideligt besøg, der ikke vil efterlade dig ligeglad.

Morgenbesøg i Auschwitz

Auschwitz ligger 70 kilometer vest for Kraków, så du bruger hele dagen på at besøge den på vej frem og tilbage. For at komme dertil kan du vælge at tage en af de organiserede ture, der samler dig op fra centrum af Krakow, eller tage af sted på egen hånd i en bus, der tager omkring en time om at komme frem.

Når du er i lejren, skal du have en billet til omkring 25 euro for at komme ind i lejren og se de forskellige hårrejsende rum, fra barakkerne til gaskamrene.

Book en tur til Auschwitz

Hvil og frokost i området

Du har måske ikke den store appetit, når du forlader Auschwitz, men for at genoplade batterierne anbefaler jeg, at du tager på nogle af de nærliggende restauranter som Portobello for at slappe af og fortsætte dit eftermiddagsbesøg i Auschwitz II.

Slut af ved Auschwitz II-Birkenau

Som afslutning på dagen bør du besøge Auschwitz II-Birkenau, en af de største koncentrationslejre, der stadig står, og som indeholder de mest skræmmende rum fra det jødiske Holocaust.

Denne type ture anbefales ikke til børn under 14 år på grund af den barske historie. Jeg anbefaler også, at du lejer en guidet tur, så du ikke går glip af noget.

5. Dagstur til Wieliczka-saltminerne

Galleri om udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov
Galleri om udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov

Nu har du allerede set de fleste af Krakóws must-see seværdigheder og dens historie, men der er stadig mere at se. Du kan ikke forlade byen uden at have besøgt et af de mest berømte steder i hele landet: Wieliczka-saltminerne.

Disse miner, der er udnævnt til verdensarv af UNESCO, består af et væld af kamre og har endda et underjordisk kapel, der vil efterlade dig med åben mund. På grund af beliggenheden og den enorme størrelse vil du bruge en hel dag på at besøge dem.

Tag på rundtur i saltminerne

Dette spektakulære sted ligger kun 15 kilometer fra Krakow og kan nås enten med bus på linje 304, i bil eller med en udflugt til saltminerne fra Krakow. Når du kommer dertil, befinder du dig i enorme underjordiske gallerier, der er mere end 300 kilometer lange med alle mulige slags skulpturer og passager hugget ud af salt. Uden tvivl et vidunder at besøge.

Indgangen til saltminerne koster normalt omkring 50 euro, og jeg anbefaler, at du tager en organiseret tur, så du kan blive guidet gennem de forskellige rum og lære lidt mere om historien bag disse imponerende miner.

Skt. Kingas kapel

Et af de mest utrolige højdepunkter på dit besøg i Wieliczka-saltminerne er det underjordiske St. Kinga-kapel, der er bygget udelukkende af salt og så stort, at du glemmer, at du er under jorden.

Book en tur til saltminerne fra Krakow

6. Arkæologisk dagsbesøg til Krakow Mounds og Nowa Huta

Nowa Huta-kirken| ©Fred Romero
Nowa Huta-kirken| ©Fred Romero

Du nærmer dig slutningen af din uge i Kraków, og denne gang har jeg booket en dag til dig, hvor du kan se to attraktive steder, som interessant nok ligger meget tæt på hinanden.

På den ene side skal du besøge en af de fem høje eller "kopiec", der er spredt over hele byen og har været steder for tilbedelse i århundreder. På den anden side kommer du ind i det sovjetiske kvarter i Nowa Huta, det sovjetiske kvarter. Lad os komme i gang!

Lær Wanda-højen at kende

For at komme til denne mærkelige konstruktion skal du gå til Kopiec Wandy-stationen med sporvognslinje 21 eller 22, som vil køre dig ud til indgangen. Denne høj og dens fire andre søskende, der ligger spredt rundt omkring i byen, er begravelsespladser, der har stået i århundreder og er formet som bakker.

Det anslås, at datteren til grundlæggeren af Kraków blev begravet på Wanda-højen mellem det 7. og 8. århundrede. Der er helt gratis adgang, og det er et ideelt sted at besøge med børn, da det er et naturligt miljø som intet andet.

Frokost i Nowa Huta

Dernæst anbefaler jeg en rundtur i Nowa Huta, det sovjetiske kvarter. Men før du går i dybden med det, anbefaler jeg, at du lader batterierne op på en restaurant i området, fx Stylowa, hvor du kan få en bedre smag af polsk gastronomi.

Book en rundtur i Nowa Huta-kvarteret

Rundvisning i Krakows kommunistiske kvarter

Efter rundvisningen i Nowa Huta-kvarteret, som blev skabt af sovjetterne i anden halvdel af det 20. århundrede, hvor du besøger vartegn som Centralny-pladsen, Nowa Huta-museet, den sovjetiske tank eller Herrens Ark-kirken, anbefaler jeg dig at booke en kommunisme-tur i Krakow.

Book en kommunisme-tur i Krakow

7. Dagstur til Zakopane og Tatra-bjergene

Tatra-bjergene| ©Piotr J
Tatra-bjergene| ©Piotr J

Atbesøge Krakow er en sand fornøjelse, som du vil se, og efter at have set alle højdepunkterne i Krakow på første hånd, foreslår jeg, at du afslutter din rejse på dette fantastiske sted. Derfor har jeg forberedt en afskedsudflugt, hvor du kan tilbringe dagen kun 2 timer herfra, i bjerge, der vil erobre dit hjerte: udflugten til Zakopane og Tatra.

Dagen starter i Zakopane og tager dig gennem landets mest idylliske bjerglandskab og slutter i Tatra-bjergene og de omkringliggende landsbyer.

Book en tur til Zakopane og Tatra-bjergene

Gubałówka- og Butorowy Wierch-bjergene med kabelbane

Tatra-bjergene er en naturpark, som du ikke bør gå glip af som afsked med din rejse til Kraków. Du kan komme dertil i bil, men den bedste løsning er at leje en guidet tur, der henter dig i centrum af Kraków og guider dig gennem dagen, så du ikke går glip af noget.

Et af højdepunkterne, når man ankommer til Zakopane, er at tage en af kabelbanerne op til reservatets vigtigste bjerge, hvor man kan nyde det smukke bjerglandskab.

Book en tur til Zakopane og Tatra-bjergene

Zakopane centrum og Tatra-museet

På vej tilbage til centrum af den lille by Zakopane har du mulighed for at se de maleriske huse og slentre gennem de farverigt dekorerede gader. Du kan også benytte lejligheden til at få en bid mad på en af de lokale restauranter og besøge Tatra-museet, som fortæller områdets historie.

Book en udflugt til Zakopane og Tatra

Stop i Chochołów

På vej tilbage til byen og som afslutning på denne utrolige tur gennem Kraków har du mulighed for at stoppe i en malerisk landsby ved navn Chocholów med typiske træhuse fra den sydlige del af landet, og hvor du kan købe nogle kunsthåndværkssouvenirs.