Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

11 bedste ting at lave i Krakow med børn

Hvis du rejser til Krakow med børn, skal du ikke tro, at de kommer til at kede sig, for der er mange aktiviteter og museer, der er specielt designet til dem, og de vil få deres livs oplevelse!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

11 bedste ting at lave i Krakow med børn

Børn leger på torvet i Krakow | ©Roman Boyko

Legender, historier, sjov, leg... Kraków er en by, der har meget at tilbyde alle slags turister, selv de yngste. Fra historiske museer med en anderledes stemning til vandlande og middelalderslotte - den polske by ender med at fortrylle selv de mest barnlige sjæle. Her er, hvad du ikke må gå glip af, hvis du besøger byen med børn.

1. Små eventyr i Wieliczka-saltminerne

Familie på besøg i minerne| ©Andrew Milligan sumo
Familie på besøg i minerne| ©Andrew Milligan sumo

I gallerierne og gangene i Wieliczka-saltminerne vil børnene føle sig som opdagelsesrejsende på jagt efter en skat. Ud over den historiske værdi er der mange skulpturer, monumenter og legender, der kommer frem i lyset under besøget.

Da det er en af de mest berømte turistattraktioner i Krakow, anbefaler jeg at købe billetter til Wielicza-saltminerne på forhånd for at undgå at skulle vente i en lang kø, der vil trætte de små, før besøget overhovedet begynder. På den måde kan du også bestille en tur med en specialiseret guide, som vil fortælle dig alle historierne og de særlige forhold ved dette sted, noget som vil holde børnene mere interesserede.

Generelt er denne tur altid meget populær hos hele familien, da det er noget anderledes, og der er rabatter for børn under 12 år. Alligevel anbefaler jeg, at du tager et kig på nogle specifikke tips til at besøge saltminerne med børn, da der er ting, du skal planlægge, før du tager af sted, såsom at medbringe et alternativ til en klapvogn, hvis du rejser med babyer.

Book en tur til saltminerne fra Krakow

2. Gå tilbage til middelalderen på det underjordiske museum

Det underjordiske museum| ©Andre Chang
Det underjordiske museum| ©Andre Chang

Kraków er en by, der synes at være taget direkte ud af middelalderen, så børn vil sandsynligvis være nysgerrige efter, hvordan livet var dengang, og hvordan det har ændret sig. For at besvare alle deres spørgsmål er der intet som et besøg på det underjordiske museum, hvor de på en interaktiv og sjov måde kan lære, hvordan middelalderen var i Krakow.

Selvom de fleste historiske museer har en tendens til at kede børn, har dette kort, genskabelser, lys, lyde ... som hjælper med at skabe en didaktisk og underholdende atmosfære, mens du opdager de arkæologiske fund, der er blevet bjærget fra den gamle by, såsom begravelsesgenstande eller rester af fortovet. Derudover er der ofte midlertidige udstillinger, der fortæller om andre historiske begivenheder. Der er selvfølgelig et par trin at gå ned ad, så husk det, hvis du har en klapvogn med.

En af de gode ting ved museet er, at prisen er ret billig (der er en familiekupon til omkring 48 zl), og der er endda en dag om ugen, hvor det er gratis, men jeg anbefaler ikke, at du tager af sted den dag, for der er som regel overfyldt, og børnene vil ikke nyde det så meget.

Book en guidet tur til Rynek Museum

3. Mød dyr af alle slags i Krakow Zoo.

Påfugl i Krakows zoologiske have| ©Craig Wyzik
Påfugl i Krakows zoologiske have| ©Craig Wyzik

Hvis dine børn elsker dyr, har du så overvejet at booke en billet til Krakow Zoo på din rejse? Dine børn vil helt sikkert elske at se de store rovd yr på afstand, men de vil også have mulighed for at komme helt tæt på nogle af de mere venlige dyr. Og det, der uden tvivl vil fange deres opmærksomhed, er den frihed, hvormed de lyserøde flamingoer og påfugle går rundt i indhegningen.

Selvom det er en af de ældste zoologiske haver i verden (den blev grundlagt i det 15. århundrede), er det også en af de bedste, da den er blevet moderniseret til at huse over 1.000 dyr og endda opdrætte sjældne arter.

Jeg må dog advare dig om, at den ligger lidt langt fra byen, og selvom du nemt kan komme dertil med bus 134, er det en meget mere bekvem løsning, især hvis du rejser med børn, at købe en billet til zoologisk have på forhånd, som også inkluderer transport til hotellet.

Book billetter til Krakow Zoo

4. Oplev en eventyrlig dag i Energylandia

Energiland|©Neil Tonge
Energiland|©Neil Tonge

Lige uden for Krakow finder du endnu en forlystelsespark, du bare må besøge. Vi taler om Energylandia, et fantastisk sted, hvor dine børn kan nyde mere end 60 forlystelser, flere rutsjebaner og et stort vandland. Der er også pakker, der ud over billetterne inkluderer transport til og fra parken i en minibus. En stor oplevelse for dig og din familie!

I Energylandia kan du nyde 5 forskellige temaområder:

  • Fairytale Land: dette er eventyrzonen, ideel til de yngste medlemmer af familien.
  • Family Zone: Dette område passer til alle aldre og er perfekt til hele familien.
  • Extreme Zone: Er du en risikotager? Så er denne zone lige noget for dig.
  • Dragone Zone: Hvis dine børn er fans af drager, vil de helt sikkert elske denne zone.
  • Vandland: et vandland for hele familien - fantastisk!

Når du bestiller din billet til Energylandia, vil en minibus desuden hente dig og køre dig tilbage til dit hotel i Krakow, og du kan nyde en række gratis drikkevarer og snacks. Hvad mere kan man ønske sig?

Book billetter til Energylandia i Krakow

5. Oplev dragen på Wawel-slottet

Dragen på Wawel-slottet, Kraków| ©Pedro Pepio
Dragen på Wawel-slottet, Kraków| ©Pedro Pepio

Er dine børn besat af historier om drager og slotte? Så har jeg den perfekte udflugt til at få dem til at tabe kæben på jeres tur til Krakow: Wawel-slottet. Ud over at selve bygningen indbyder til at gå ind og opdage de legender, den gemmer på, vil de små blive forbløffede, når de mod slutningen af besøget støder på en drage.

For at komme til Dragehulen skal du først besøge resten af rummene i Wawel-slottet, som også gemmer på hemmeligheder og historier om riddere. Bygningen stammer fra det 14. århundrede, og før Polens hovedstad blev flyttet til Warszawa, var den hjemsted for landets konger.

Før man forlader slottet, går man ind gennem en tunnel, som faktisk er en gang, der fører til en berømt grotte. Der er en stor skulptur i form af en flammende drage. Legenden siger, at denne drage terroriserede folk omkring slottet i årevis, indtil en klog skomager narrede den til at spise et får fuld af svovl.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

6. Sjov og ballade på Pinball Museum

Pinball Museum| ©Pointry
Pinball Museum| ©Pointry

Børn elsker at spille spil, så lad dem tilbringe en eftermiddag på Pinball Museum i Krakow. Voksne vil også nyde at mindes deres barndom blandt de snesevis af arkademaskiner på dette specielle museum. Men lad ikke det ord narre dig, det handler ikke kun om at se, det handler også om at spille.

Da det er et fuldt interaktivt museum, vil børn have det sjovt med at prøve alle maskinerne og opdage spil, der, selvom de måske virker "gammeldags" i starten, vil ende med at gøre dem hooked. Hvis du tænker på alle de mønter, du skal bruge, for at de kan spille, så fortvivl ikke, for med entréprisen (ca. 20zl for mindreårige og 40zl for voksne) er der fri adgang til alle maskinerne. Det bliver svært at få dem ud derfra!

Oven i købet er det allerede noget af et eventyr at komme til museet, fordi det ligger der. Det ligger i nærheden af den gamle bydel, men for at komme ind skal man gennem en gyde, der fører til en bagdør. Det er helt sikkert en tur tilbage i tiden for børn og for dem, der gerne vil føle sig som børn igen.

7. Vandsjov i Wodny Park

Wodny Park| ©Andrzej Skołuba
Wodny Park| ©Andrzej Skołuba

Uanset omdu rejser til Krakow om sommeren eller om vinteren, er Wodny Water Park altid et sjovt og perfekt valg for børnene (og resten af familien). Da det meste er indendørs, er dårligt vejr aldrig et problem, når det gælder om at rutsje ned ad rutsjebanerne, tage en dukkert i bassinerne eller slappe af i saunaerne. Der er også områder specielt til de små, inklusive piratøen.

Selvom det ikke er en kæmpe park, er det den største i Polen, og den er faktisk ret komplet. Hvorfor siger jeg det? Fordi den har forlystelser til alle aldre, så alle børn er velkomne, lige fra de yngste til begyndelsen af teenageårene. I mellemtiden kan forældrene holde øje med dem fra liggestolene eller skiftes til at gå i sauna.

Husk, at der i sommermånederne ofte er mere trængsel, da det udendørs område (Aquapark Beach) også er åbent. Prisen er også noget dyrere (resten af året koster almindelig adgang ca. 80 zl/time for tre personer).

8. Besøg voksmuseet og oplev de vigtigste polske personligheder

Polsk voksmuseum| ©Wax Museum
Polsk voksmuseum| ©Wax Museum

Har du nogensinde taget dine børn med på et voksmuseum? Hvis svaret er nej, er dit besøg i Krakow måske det rette tidspunkt at ændre på det. Byens voksmuseum er ret nyt og åbnede i 2016 for at præsentere de vigtigste personer i det polske samfund op til Verdensungdomsdagene.

Det er normalt, at børn bliver trætte af lange historiske rundture i byer, så et besøg på dette museum kan være et meget mere underholdende alternativ. De vil opdage, hvem der er de vigtigste personer i landet, såvel som andre berømte personer, og du kan fortælle dem, hvorfor de er der, eller hvad bidragene fra Johannes Paul II, Maria Teresa af Calcutta eller fodboldspilleren Robert Lewandowski har været.

Entréen er også ret overkommelig (ca. 30zl), og børn under 7 år er gratis. Det er måske ikke en aktivitet, man skal bruge en hel dag på, men da det ligger tæt på byens markedsplads, kan man gå på museum efter besøget.

Book en tur i Krakows gamle bydel

9. Oplev et Kraków bygget med Lego i HistoryLand

Børn i HistoryLand| ©historia.org.pl
Børn i HistoryLand| ©historia.org.pl

Keder dine børn sig under historiske ture og udflugter? Jeg giver dig en løsning: Historyland. Det er måske stadig et historisk museum, men når Lego er involveret, er det sjove i centrum, og børn er mindre tilbageholdende med at besøge dette museum.

Ud over at kunne tage en tur gennem Krakóws historie ved hjælp af Lego, kan du også tage virtual reality-briller på og transportere dig selv til Jasna Góra-klosteret. Der er ingen bedre måde at se, hvordan Krakow har ændret sig gennem årene, især under Anden Verdenskrig. Du og din familie må ikke gå glip af dette besøg, som også er meget billigt (ca. 100zl for en familiekombination af 2 voksne + 2 børn).

Selvfølgelig måtte det sidste stop være et legerum fuld af legoklodser, så de små kan bygge deres egne figurer og forevige alt, hvad de har lært.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

10. Gå blandt gadekunstnerne på markedspladsen

Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland
Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland

Nogle gange behøver vi ikke store udflugter for at have det sjovt med vores børn. Det er markedspladsen i Krakow et godt eksempel på. Den har mange attraktioner, som kan underholde hele familien, f.eks. gadekunstnere, madboder og boder med kunsthåndværk.

Markedspladsen er byens centrum og altid fuld af liv. Det er også et gågadeområde, så du behøver ikke at bekymre dig om biler, hvis et af dine børn pludselig løber efter en due eller for at komme tæt på en af musikerne, der spiller der.

Efter al den travlhed bliver de sikkert sultne, så du kan købe dem en typisk Kraków-bolle, obwarzanek, eller prøve menuen på en af Krakóws restauranter.

Book en guidet tur i Krakow

11. Flyv på luftfartsmuseet Lotnictwa Polskiego

Besøg på Lotnictwa Polskiego Luftfartsmuseum| ©Daniel Delimata
Besøg på Lotnictwa Polskiego Luftfartsmuseum| ©Daniel Delimata

Børn kan være skeptiske, hvis du fortæller dem, at I skal på museum, men når de først kommer til luftfartsmuseet, vil de glemme alle deres betænkeligheder. Hvorfor? Fordi hele stedet er ret imponerende og giver de små mulighed for at komme helt tæt på (og endda inde i) forskellige fly og helikoptere.

Da det er et frilandsmuseum, har børnene al frihed i verden til at bevæge sig og løbe rundt i den enorme samling af gamle fly, inklusive dem fra verdenskrigene og den sovjetiske flåde. For at gøre besøget endnu mere specielt, kan de tage deres hjelme på og sidde i cockpittet på nogle af de mest legendariske fly - de vil føle sig som rigtige piloter!

Hvornår er det bedst at besøge Krakow med børn?

Skøjteløb| ©RichardBH
Skøjteløb| ©RichardBH

Selvom Kraków er charmerende hele året rundt, vil jeg ikke stikke dig blår i øjnene, at vintermånederne kan være ret kolde. På trods af det store udvalg af indendørs aktiviteter i byen, såsom besøg på museer og Krakows bedste kirker, er det bedst at nyde Krakow udendørs i parker og gader. Kulde, regn og kort dagslys er ikke de bedste rejsefæller, tro mig, så det er bedst at tage af sted om foråret.

Kulden kan være isnende i Krakow, og børn kan have det svært, hvis de skal gå eller stå i kø i dårligt vejr. Hvis du rejser i månederne mellem april og september, for eksempel, vil de små hygge sig, og du behøver ikke at bekymre dig om, at de bliver forkølede. Den eneste vintermåned, hvor jeg vil råde dig til at rejse til den polske by, er i december, hvor julelysene, markederne og dekorationerne i Krakow er oppe, og børnene elsker dem!