8 bedste ting at lave i Stonehenge

Det megalitiske monument Stonehenge er uden tvivl et af de vigtigste besøg for alle, der rejser til England.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minutters læst

8 bedste ting at lave i Stonehenge

Solnedgang ved Stonehenge | © John Nail

Stonehenge er et af de mest ikoniske stenaldermonumenter på planeten. Det ligger kun 140 kilometer fra London, og dets oprindelse har givet anledning til et væld af mere eller mindre excentriske teorier. Ifølge arkæologer er de ældste rester over 4000 år gamle.

Ud over selve monumentets skønhed ligger en del af Stonehenges charme i myterne om dets formål, så tøv ikke med at tilføje dette monument til din liste over ting, du skal se og gøre på et besøg i London.

1. Beundre Stonehenges hovedattraktion

Luftfoto af Stonehenge| ©Hector Fuentes
Luftfoto af Stonehenge| ©Hector Fuentes

Stonehenges hovedattraktion er naturligvis dens stencirkler. Selvom eksperter har studeret dem i årtier, ved man stadig ikke præcis, hvad de blev bygget til, og hvilken funktion de havde.

Lige så uvist er det, hvordan de gamle bygherrer var i stand til at bære de tunge sten, der udgør dem, over så stor en afstand.

I sidste ende er disse cirkler en arv fra vores forfædre indhyllet i mystik og en tur til Stonehenge fra London værd for at se dem.

Book en tur til Stonehenge fra London

2. Oplev stencirklerne

Rundvisning i cirklen| ©arif ubayy
Rundvisning i cirklen| ©arif ubayy

Da det af sikkerheds- og bevaringshensyn ikke er tilladt at komme ind i stencirklerne, kan de fleste besøgende kun se dem fra bagsiden af tovene.

English Heritage Society, som er ansvarlig for driften og plejen af Stonehenge, arrangerer dog organiserede ture fra Salisbury, som giver adgang til det indre af stenene: Stone Circle Experience.

Bemærk, at det er vigtigt at booke på forhånd, da det maksimale antal besøgende er 30, og det er strengt forbudt at røre ved stenene. Det kan være nemmere at booke en guidet tur til Stonehenge fra London, da ovenstående mulighed ikke inkluderer en guide.

Book en Stonehenge-tur fra London

3. Se de neolitiske huse

Rundvisning i de neolitiske huse| ©HarshLight
Rundvisning i de neolitiske huse| ©HarshLight

Inden for Stonehenge-kompleksets område findes der i dag kopier af 5 huse fra den neolitiske periode, som også er interessante. De er alle genskabt ud fra fund fra den neolitiske periode fra udgravninger ved Durrington.

En række genstande er blevet placeret i husene, så de besøgende kan prøve at forstå, hvordan livet var for omkring 4500 år siden. For at styrke dette pædagogiske aspekt forklarer frivillige forskellige aspekter af livet i denne periode af forhistorien for de besøgende.

Book en tur til Stonehenge fra London

4. Gå ikke glip af særudstillingen

Gamle artefakter fra udstillingen| ©Daniel Leal
Gamle artefakter fra udstillingen| ©Daniel Leal

Hvis du har lyst til at lære mere om Stonehenge og dets indbyggere, kan du altid kigge forbi en særudstilling, der åbnede i 2015.

Denne udstilling, der hedder "Wish You Were Here", viser udviklingen af Stonehenge-monumentet gennem årene. Den præsenterer også den proces, hvormed resterne er blevet et ikon i hele verden.

Udstillingsgenstandene er en del af den personlige samling af den berømte britiske arkæolog og radio- og tv-vært Julian Richards, som har skrevet flere bøger om Stonehenge. Andre genstande, der er udlånt fra museet i det nærliggende Salisbury og Wiltshire Museum, er også udstillet.

Book en tur til Stonehenge fra London

5. Kan varmt anbefale den virtuelle oplevelse

Stonehenge besøgscenter| ©Peter Cook
Stonehenge besøgscenter| ©Peter Cook

Selvom Stonehenge er helt knyttet til menneskets liv i forhistorisk tid, kan besøgende på Stonehenge også bruge den mest moderne teknologi til at nyde deres oplevelse endnu mere.

Stonehenge Visitor Centre kan du således nyde en audiovisuel oplevelse, der vil overraske enhver. Det er en ægte rejse gennem tiden, hvor du ved hjælp af en 360º-udsigt kan opleve årstidernes skiften inde fra monumentet, og hvordan landskabet omkring det ændrer sig, når vinter- og sommersolhverv nærmer sig.

Book en tur til Oxford, Windsor og Stonehenge fra London

6. Stonehenge og sommersolhverv

Midsommer| ©Dyana Wing
Midsommer| ©Dyana Wing

Stonehenge har en vigtig spirituel komponent for mange besøgende. Det har betydet, at området i lang tid har været fyldt med mennesker, der udførte ceremonier af forskellig art, især relateret til de gamle druider. Al denne spiritualitet forstærkes på visse tidspunkter af året. Den vigtigste af disse er sommersolhverv ved Stonehenge den 21. juni, årets længste dag.

Beviset på vigtigheden af denne dag har været English Heritage's beslutning om at live-streame disse festligheder digitalt. Det er også et godt tidspunkt at nyde en af de bedste dagsture, du kan tage fra London, som også kan kombineres med andre nærliggende attraktioner.

Book en tur til Stonehenge, Windsor og Bath fra London

7. Besøg området omkring Stonehenge

Besøg på Amesbury History Centre| ©Tom Gregory.
Besøg på Amesbury History Centre| ©Tom Gregory.

Selvom Stonehenge er langt det mest kendte monument i området, er der mange andre attraktioner tæt på Stonehenge-monumentet, som er et besøg værd. De spænder fra mere forhistoriske levn til interessante kirker.

De, der er interesserede i forhistorie, er heldige, hvis de kan besøge hele amtet. Faktisk blev det område, der er kendt som Salisbury Plain, erklæret for verdensarv på grund af det store antal levn fra yngre stenalder og bronzealderen.

Kort sagt er her de vigtigste attraktioner, du kan besøge efter Stonehenge:

  • Old Sarum: Dette er en bakke med en spektakulær historie: en neolitisk jagthytte, en bondeby, et romersk fort og et normannisk slot.
  • Amesbury History Centre: Byen er opført i Guinness Rekordbog som den ældste bosættelse i England. Museet ligger ved indgangen til Stonehenge og er et stop værd.
  • Stonehenge Stone i Salisbury3: Esplanaden er fuld af neolitiske rester med en lignende kronologi som Stonehenge. Fundet af møbler og andre lignende genstande får eksperter til at hævde, at det kan have været beboet af folk fra overklassen.
  • The Abbey Church of St Mary and St Melor: Denne kirke ligger i Amesbury, ganske tæt på Stonehenge.
  • Salisbury Museum: huser samlinger af mange arkæologiske fund, der er fundet i England, især ved Stonehenge. Det har en del dedikeret til børn, så hvis du er taget til London med børn, kan dette være et godt besøg for dem.
  • Wiltshire Museum: huser også mange rester fundet ved Stonehenge, især fra bronzealderen.
  • Bath er en af de smukkeste byer i landet og er blevet erklæret verdensarv. Der kan arrangeres ture fra London, hvor man kombinerer et besøg i Bath med et besøg i Stonehenge.

Book din tur til Stonehenge, Windsor og Bath

8. Oplev udstillingen om Stonehenge

Ved Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada
Ved Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada

Hvis du vil vide lidt mere om Stonehenge og dets mulige bygherrer, er et besøg på denne udstilling et must.

Her kan du lære om alle aspekter af monumentet, fra dets sten til de mennesker, der boede der, landskabet og selvfølgelig den mulige betydning af resterne.

Alle disse oplysninger præsenteres gennem en kombination af gamle artefakter og audiovisuelle præsentationer. I alt er der udstillet omkring 250 arkæologiske genstande, herunder keramik, værktøj, smykker og nogle menneskelige rester.

Joaquín Travel Tip

Selvom det afhænger af din smag, er min anbefaling ikke at gå glip af den retsmedicinske rekonstruktion af et menneskeansigt lavet af knogler fundet i området. Det formodes at have tilhørt en mand, der levede for omkring 5500 år siden.

Hvor ligger Stonehenge, og hvordan kommer man dertil fra London?

Rejser med bil| ©Peter Fazekas
Rejser med bil| ©Peter Fazekas

Stonehenge-komplekset ligger i det sydvestlige England, cirka 140 kilometer fra London. Monumentet ligger i grevskabet Wiltshire, ca. 3 km vest for Amesbury.

Som jeg fortæller dig i artiklen Sådan kommer du til Stonehenge fra London, er der flere muligheder afhængigt af din smag og den type tur, du ønsker.

  • Brug et privat køretøj, så længe du ikke har problemer med at vænne dig til at køre i venstre side. I dette tilfælde vil det tage dig omkring halvanden time at nå frem til din destination.
  • Tag offentlig transport. Du kan vælge mellem National Express-bussen (3 timers rejsetid) fra Victoria Station. Husk, at du skal skifte i Salisbury.
  • Toget skal også stoppe i Salisbury, men det er en mere afslappet og behagelig løsning.

Anbefalinger til at få mest muligt ud af dit besøg i Stonehenge

Stonehenge med børn| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge med børn| ©Tatyana Tomsickova

Uanset hvilken transportform du bruger, er det første, du bør gøre, når du ankommer til Stonehenge, at besøge besøgscentret. Besøgscentret, som er en moderne bygning, der er ganske godt integreret i det omgivende landskab, ligger halvanden kilometer fra monumentet.

I denne bygning finder du både cafeteriaet og souvenirbutikken samt en slags fortolkningscenter.

Joaquín Rejsetip

For at besøge monumentet med de nødvendige oplysninger til at nyde det, er det meget praktisk at stoppe ved det førnævnte fortolkningscenter for at finde ud af detaljer, såsom hvad de megalitiske monumenter er.

Hvor lang tid tager det at besøge Stonehenge?

Hvis du har besluttet dig for en tur fra London, som er det mest populære valg blandt turister, da det er en af de bedste muligheder, du kan gøre fra hovedstaden (især hvis du rejser til London i 6 dage eller mere), tager besøget i Stonehenge normalt omkring to timer.

Åbningstider for Stonehenge

Selvom det altid er tilrådeligt at tjekke for ændringer, starter Stonehenges åbningstider i lavsæsonen kl. 9.30 og lukker kl. 17.00. Om sommeren kan du besøge stedet indtil kl. 20.00. Husk, at hvis du besøger stedet på egen hånd, er det vigtigt at reservere på forhånd og oplyse dit ankomsttidspunkt.

Hvornår er det bedst at besøge Stonehenge?

Vejret er en stor bekymring for dem, der ønsker at besøge Stonehenge, da monumentet ligger udendørs. På grund af dets geografiske placering er regn (eller endda sne) ret almindeligt, så det bedste tidspunkt at besøge Stonehenge er normalt i juni, juli eller august.

Er Stonehenge et godt monument at besøge med børn?

Børn kan i høj grad nyde deres besøg i både London og Stonehenge. Selvom man altid skal tage hensyn til deres interesser og alder, er omgivelserne og de store sten som regel meget tiltalende for dem.