Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at lave i nærheden af Stonehenge

Stonehenge kan ses som centrum for en række steder, der virkelig er værd at besøge, hvis man har et par timer til overs eller endnu bedre en hel dag til det.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

10 minutters læst

10 ting at lave i nærheden af Stonehenge

Billede af Stonehenge | © Kyle Stehling

Der er ingen tvivl om, at Stonehenge bør stå på listen over steder, man skal se, når man rejser til London. Der er dog masser af andre attraktioner i nærheden, som også er et besøg værd, lige fra andre forhistoriske levn til interessante byer.

Hvis du har tid til overs, kan jeg anbefale dig at få et kort over det område, hvor Stonehenge ligger, og som er erklæret verdensarv. Med disse oplysninger kan du forsøge at komme til steder som Salisbury, de neolitiske levn fra Avebury, Lacock eller Old Sarum, blandt andre.

1. Gå ikke glip af Salisbury og dens imponerende katedral

Besøg i Salisbury-katedralen| ©Antony McCallum
Besøg i Salisbury-katedralen| ©Antony McCallum

Som du har set i min artikel Hvordan man kommer til Stonehenge fra London, kræver næsten al offentlig transport en omstigning i Salisbury, og det er også inkluderet i nogle af de organiserede ture, der afgår fra hovedstaden.

Uanset hvordan du kommer dertil, er Salisbury et fantastisk sted at tilbringe et par timer med at vandre rundt i gaderne og opleve nogle af byens mest ikoniske seværdigheder.

Selv om en spadseretur gennem gaderne i denne middelalderby er et besøg værd, er Salisbury's største attraktion den storslåede katedral for den hellige Jomfru Maria. Denne bygning blev bygget i begyndelsen af det 13. århundrede, og den engelske Magna Carta er bevaret i den.

Ud over katedralen er det også værd at stoppe ved Salisbury Museum. En del af udstillingen er relateret til Stonehenge, så det er det perfekte sted at dykke ned i monumentets historie.

Endelig bør du ikke forlade Salisbury uden at besøge Haunch of Venison, hvis du er vild med country pubs. Denne pub, der blev åbnet i 1320, har intet at misunde de pubber, man kan finde i Londons natteliv, så meget, at den anbefales af den prestigefyldte National Inventory of Historic Pub Interiors.

Joaquins rejsetips

Fra Salisbury er det ret nemt at komme til Stonehenge, som er et megalitmonument. Du skal blot kigge efter Stonehenge Tour Bus.

Sådan kommer du til Salisbury

Salisbury togstation har gode forbindelser til London. Togene kører meget ofte fra hovedstadens Waterloo station, og det tager omkring halvanden time at tilbagelægge strækningen.

En anden mulighed for at komme fra London til Salisbury er med bus, og der er en direkte bus fra selve Heathrow Lufthavn. Hvis du har valgt at køre i bil, tager turen ca. 2 timer.

Endelig er den mest praktiske løsning at bestille en organiseret tur fra London til Stonehenge, som f.eks. en tur, der giver dig mulighed for at besøge Stonehenge, Bath og Salisbury på samme dag.

Bestil din tur til Stonehenge fra London

2. Fordyb dig i fortiden i Old Sarum

Old Sarum-katedralens fundamenter| ©tpholland
Old Sarum-katedralens fundamenter| ©tpholland

Kun 14 kilometer fra Stonehenge kan historieinteresserede besøge bakken Old Sarum, som anses for at være fødestedet for nabobyen Salisbury.

Old Sarum blev først beboet af jægerselskaber og senere af nogle af de tidligste landmænd. Der blev bygget en fæstning på dette sted i jernalderen, og med tiden har romerne, normannerne og sakserne været her. Alt i alt 5000 års menneskehedens historie.

Stedet, der ligger på selve bakken, er nu en del af English Heritage og er åbent for offentligheden. Der skal betales entré.

Sådan kommer du til Old Sarum

Da det kun ligger ca. 3 km fra Salisbury, kan man komme til fods fra byen. Kør mod nord, og benyt lejligheden til at se Avon-flodens bredder og en del af Victoria Park og Hudson's Field.

Bestil din Stonehenge-tur fra London

3. Amesbury

I Amesbury| ©Trish Steel
I Amesbury| ©Trish Steel

Den geografisk nærmeste by i forhold til Stonehenge er Amesbury, og det er så meget, at mange nævner Amesbury som en af de ting, man skal se, når man nærmer sig monumentet. Denne lille landsby blev grundlagt i 976, selv om der er beviser for, at området har været beboet i omkring 10.000 år.

Ud over sin nærhed til Stonehenge er Amesbury også kendt for sin forbindelse med myten om Kong Arthur. Det var her, i et nonnekloster, at dronning Guinevere søgte tilflugt efter kongens død i Camlann. Hvis du kan lide Arthur-legenden, kan du undersøge, om der opføres musicals om dette tema i London, hvilket sker ret ofte.

En af de mest luksuriøse bronzealderkirkegårde blev fundet i nærheden af Camlann. Især blev resterne af to mænd (muligvis datidens adelsmænd) fundet med mere end 100 genstande omkring dem, såsom guldøreringe og kobberknive. En af dem er kendt under tilnavnet "Kongen af Stonehenge".

Når du slentrer gennem byens omgivelser, kan du nyde en enestående udsigt over floden Avon, indtil du når frem til juvelen i Amesbury's krone: det gamle kloster, som nu er omdannet til kirken St Mary and St Melor. Bygningen stammer fra det 10. århundrede og var gravsted for Eleanor af Provence, Henry III's hustru.

Sådan kommer du til Amesbury

Selv om det er mest praktisk at tage en af turene fra London til Stonehenge, kan du også vælge at tage en af National Express-busserne.

Du kan også nemt komme dertil fra Salisbury ved at tage en af busserne fra Salisbury til Stonehenge.

Bestil din tur til Stonehenge fra London

4. Durrington og Woodhenge

Besøg i Woodhenge| ©GothamNurse
Besøg i Woodhenge| ©GothamNurse

Blot 3 km fra Stonehenge ligger Woodhenge, et neolitisk træmonument fra omkring 2500 f.Kr., dvs. næsten samtidig med Stonehenge.

Woodhenge bestod afseks opretstående ovaler af stolper, som var omgivet af en grøft og en bank. Konstruktionen blev bygget på en sådan måde, at den var på linje med solopgangen under sommersolhverv ved Stonehenge, et af de bedste tidspunkter at besøge monumentet på.

Dette træmonument er nu en del af Stonehenge og Avebury World Heritage Site, ligesom den nærliggende South Circle of Durrington Walls.

Sidstnævnte er på linje med solopgangen ved vintersolhverv (et andet af de bedste tidspunkter at besøge Stonehenge på), så det menes at have været et supplement til Woodhenge. Det er kendt, at mange mennesker kom til Durrington for at fejre vinteren, allerede før træbygningen blev opført.

Sådan kommer du til Durrington og Woodhenge

Begge monumenter kan nemt besøges fra Amesbury eller Stonehenge, uden at det er nødvendigt med transport.

5. Oplev verdens største stencirkel i Avebury

Avebury-stenene| ©Mark Kent
Avebury-stenene| ©Mark Kent

Stonehenge ligger kun en halv time fra en anden landsby på verdensarvsområdet. Den smukke by Avebury er kendt for verdens største stencirkel, oldtidsgrave og andre levn fra bondestenalderen og bronzealderen.

Resterne ligger i landsbyen og kan besøges hver dag året rundt. Ud over stencirklen, den største grav fra bondestenalderen i Storbritannien, er den nærliggende allé og Silbury Hill, den største menneskeskabte bakke i Europa, også af stor interesse. Alt dette gør det til en værdig sammenligning med nogle af de bedste ture, du kan tage på i London.

Hvis du har fået nok af arkæologiske levn, er Avebury stadig et besøg værd. Her kan du besøge Sankt Jakobs kirke, der blev bygget i 1000 e.Kr., og som det er gratis at komme ind i.

Andre attraktioner er de typiske huse, såsom Avebury Manor, hvis haver er et must for dem, der allerede har nydt Londons parker.

Sådan kommer du til Avebury

Avebury er tilgængelig i bil (ca. 2 timers kørsel) og har gode togforbindelser fra London. Så tag et tog fra Paddington Station (der er et undergrundssted af samme navn, og her kan du se, hvordan du kommer rundt i Londons undergrundsbane ) til Swindon, og find derefter bus nummer 49.

Bestil en tur fra London

6. Tag en tur rundt i Avebury

Silbury Hill| ©Greg O'Beirne
Silbury Hill| ©Greg O'Beirne

Hvis du har fået den gode idé at besøge Avebury, bør du forsøge at få mest muligt ud af dens charme. Det er kort sagt det samme, som man gør i London, når man kan besøge nogle af de hemmelige steder uden for de mere kendte seværdigheder.

På denne måde kan du anslå, at et besøg i stencirklen og museet kan tage omkring halvanden time. Resten af tiden kan ud over at se de tidligere nævnte palæer bruges på at opleve nogle mindre kendte, men lige så interessante steder.

Et af disse steder er Windmill Hill, som er et af de ældste steder i området. Det menes at være blevet bygget omkring 3675 f.Kr. og var et mødested for festivaler og handel. Med tiden blev der bygget en række gravhøje på det samme højtliggende sted, og de er et besøg værd.

Den førnævnte Silbury Hill er uden tvivl et andet sted, som man ikke må gå glip af. Denne menneskeskabte bakke anses for at være en af de mest mystiske forhistoriske levn i landet, og dens højde på 30 meter gør den til den største høj, der nogensinde er bygget i Europa.

Sådan kommer du rundt i Avebury

Faktisk er den bedste måde at besøge området omkring Avebury på at gå til fods. Selv om der er en parkeringsplads ved siden af Silbury Hill, anbefaler jeg, at du forsøger at komme dertil til fods, ligesom med resten af byens attraktioner.

7. Lacock

Vandreture i Lacock| ©Ettlz
Vandreture i Lacock| ©Ettlz

Lacock er en af de mest maleriske landsbyer i området og er faktisk beskyttet af National Trust, en institution, der har til opgave at sikre, at Englands historiske og naturlige seværdigheder ikke bliver ødelagt.

Selv om du sandsynligvis ikke kender landsbyens navn, er det også muligt, at du allerede har set nogle billeder af den. Det skyldes, at det var en af de steder, hvor Harry Potter-filmene blev optaget. Det er derfor et godt supplement til et besøg på Harry Potter-relaterede steder i London.

Landsbyen ligger i den nordlige del af Wiltshire, relativt tæt på Bath. Dens oprindelse går tilbage til det 11. århundrede, men dens betydning voksede to århundreder senere, da det nærliggende kloster blev grundlagt.

En spadseretur gennem byens gader er den bedste måde at fordybe sig i den typiske landlige arkitektur i den sydlige del af landet, hvor stenfacader blandes med hvidkalkede facader og bindingsværksfacader.

Selv om disse vandreture i sig selv er nok til at gøre et besøg i landsbyen godt nok, kan du altid runde din tur af med et besøg i en af kirkerne, f.eks. St Cyril's kirke.

Sådan kommer du til Lacock

Hvis du er i Bath eller ankommer fra London, ligger Lacock kun ca. en halv times kørsel derfra. I så fald anbefaler jeg, at du lader bilen stå på parkeringspladsen ved indgangen til landsbyen og besøger dens seværdigheder til fods.

Hvis du ønsker at komme dertil med offentlig transport, er der flere muligheder:

  • Tog London-Chippenham og bus til Lacock
  • Tog til Bath og bus til Lacock.

8. Castle Combe, Englands smukkeste landsby

I Castle Combe| ©Saffron Blaze
I Castle Combe| ©Saffron Blaze

Castle Combe er af mange anerkendt som den smukkeste landsby i England. Det er en meget lille by med kun ca. 350 indbyggere og en ro, som kun bliver brudt af de besøgende, der kommer for at se den.

Landsbyen består kun af én hovedgade, men bygningerne er så smukke, at du får lyst til at fotografere dem en efter en. Beliggenheden, midt i skovklædte bakker, bidrager også i høj grad til den magiske atmosfære.

Blandt de steder, du bør besøge under dit besøg, er den lille Sankt Andreas-kirke, hvis historie går tilbage til mindst det 13. århundrede. Jeg anbefaler også, at du går ind på The White Hart, en pub, der har været åben i mere end fem århundreder.

Et af byens vigtigste symboler er markedskorset på markedspladsen. Byen har også et femstjernet hotel(Manor House Hotel) med en Michelin-restaurant. Hotellet har til huse i en bygning fra det 14. århundrede og har en have på over 140 hektar.

Sådan kommer du til Castle Combe

En af landsbyens attraktioner er, at den ligger lidt væk fra de store trafikforbindelser. Dette har gjort det muligt at bevare gaderne stort set uændrede, hvilket betyder, at det ikke er let at komme derhen for et besøg.

Den bedste måde at komme dertil på, hvis du ikke har en bil, er at tage toget fra London til Chippenham, som ligger ca. 5 km derfra, eller til Bath, som ligger ca. 10 km derfra. Fra begge byer kan du tage en taxa eller, hvis du er i Chippenham, en bus.

9. Forhistorisk, middelalderlig og industriel Devizes

Besøg i Devizes| ©Mike Faherty
Besøg i Devizes| ©Mike Faherty

Det er svært at tro, at en så lille by har mere end 500 fredede bygninger af historisk eller kunstnerisk interesse. Denne by, Devizes, er hjemsted for alt fra levn fra bondestenalderen til bygninger fra den industrielle æra og en middelalderlig kappe, der kan ses overalt i gaderne.

For det første er Devizes et af de vigtigste centre for læring om Stonehenge og de andre steder i området, da det er hjemsted for Wiltshire Museum. Dette museum er lige så vigtigt på dette område som de bedste museer i London og er alene et besøg værd.

Museet udstiller alle slags genstande fra de forskellige udgravninger ved Stonehenge og Avebury. Der er også artefakter fra Bush Barrow.

Uden for museet er det vigtigt at gå en tur på markedspladsen, et halvmåneformet område, hvor der hver torsdag afholdes et stort friluftsmarked.

Fra samme plads kan du se landsbyens bryggeri, som krones af et victoriansk tårn. Det neoklassiske rådhus er også et besøg værd, og det samme gælder de forskellige georgianske huse.

Endelig ligger i nærheden et af de mest imponerende værker fra den tidlige industrielle tidsalder: Kennet and Avon-kanalen.

Sådan kommer du til Devizes

Der er masser af busser fra London til Devizes. Du kan finde fartplanerne her. Der er i øjeblikket ikke noget togstop i landsbyen.

10. Nyd skønheden i Bath

Rundrejse i Bath| ©Pedro Szekely
Rundrejse i Bath| ©Pedro Szekely

Som andre byer, jeg har nævnt, er Bath også på UNESCO's verdensarvsliste. Byen er bedst kendt for sine romerske bade, som blev bygget for over 2000 år siden. De benyttede sig af det termiske vand, der findes i området.

Selv om det var romerne, der begyndte at bruge disse bade, blev byen i det 18. århundrede et mødested for Londons elite, der søgte at drage fordel af det termiske vands egenskaber.

Andre seværdigheder i byen omfatter Pulteney Bridge, Prior Park, Bath Abbey og flere interessante museer. Derfor er der ture til Stonehenge og Bath fra London, som kombinerer de to byer.

Sådan kommer du til Bath

Der er et hurtigt tog fra London Paddington Station, som tager kun 1 time og 30 minutter. Alternativt kan du tage et tog fra Waterloo, som tager en time længere til Bath.

Busselskabet National Express kører en fast rute fra London Victoria Station til Bath, men turen tager 3 timer. Prisen er dog betydeligt lavere.

Endelig er Bath en del af mange organiserede ture fra London. Dette er den bedste mulighed, hvis du ønsker at kombinere besøget med Stonehenge.