Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sommersolhverv ved Stonehenge: alt det du har brug for at vide

Sommersolhverv er Stonehenges store dag. Tusindvis af mennesker strømmer til det megalitiske monument for at se en begivenhed, der blander fest og spiritualitet.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

Sommersolhverv ved Stonehenge: alt det du har brug for at vide

Stonehenge under skyerne | ©Pixabay

Hvis du er så heldig at være i London om sommeren i den tredje uge af juni, bør du ikke gå glip af fejringen af sommersolhverv ved det nærliggende megalitiske monument Stonehenge. Mellem den 20. og 21. i den måned samles et stort antal briter og besøgende fra andre lande til en magisk dag.

På denne dag får Stonehenge en anden dimension og kombinerer festligheder med et forsøg på at genkalde gamle hedenske ceremonier. Besøgende kan komme gratis ind i komplekset og benytte sig af muligheden for at gå blandt stenene, hvilket ikke er tilladt resten af året.

Se solopgangen ved Stonehenge den 21. juni

Solopgang ved Stonehenge| ©Pete Stanton
Solopgang ved Stonehenge| ©Pete Stanton

Ordet solhverv kommer fra det latinske ord solstitium, som kan oversættes til "stille sol". Et af disse, sommersolhverv (mellem 20. og 21. juni), indtræffer, når dagen er på sit højeste, og det er det bedste tidspunkt at booke en tur til Stonehenge. Disse dage har altid haft en særlig betydning, da de markerer årstidernes skiften, som var så vigtige for de gamle landbrugskulturer.

En af de mange teorier om Stonehenges oprindelse relaterer det til netop disse festligheder. Selv om man endnu ikke har fundet ud af, hvorfor det blev bygget, ved man med sikkerhed, at solen ved sommersolhverv står op til venstre for hælstenen og passerer lige igennem klippekompleksets midterakse.

Mysteriet om dets oprindelse og den måde, solopgangen passer til konstruktionerne på, har gjort Stonehenge til et pilgrimssted. Tusindvis af mennesker, mange af dem tilhængere af new age-filosofier eller druidisme, kommer til monumentet og tilbringer natten med at skabe en atmosfære, der ikke kan gentages. Hvis du beslutter dig for at se solopgangen, bør du ankomme meget tidligt. Komplekset åbner dørene ved daggry, og parkeringspladsen kan ikke klare antallet af biler, der ankommer.

Book din rejse til Stonehenge

Sug atmosfæren til dig

Under sommersolhverv| ©Lukas Large
Under sommersolhverv| ©Lukas Large

Den første reaktion hos enhver, der ankommer fra London med en tur til Stonehenge på midsommerdagen, vil sandsynligvis være ærefrygt. Komplekset og dets omgivelser er fyldt med en atmosfære, der perfekt kombinerer fest og mystik. Om aftenen kan de besøgende nyde den musik, som de tilstedeværende spiller, samt dans af enhver art.

En af attraktionerne ved midsommerdag i Stonehenge er de mennesker, der kommer. Ikke engang i de bedste musicals i hovedstaden finder man så mange kostumer. Blandt disse, ud over nymfen, er druidekostumerne særligt bemærkelsesværdige. Faktisk anser mange druidisme for at være en sand religion. De er let genkendelige på deres tøj: kapper, stave og smykker i keltisk stil. Kvinderne bærer ofte kroner lavet af blomster og blade, mens mændene har langt skæg og hår.

Den farverige atmosfære stiger, jo tættere man kommer på stencirklen. Denne, den mest kendte af Stonehenges attraktioner, er fyldt med mennesker, der mediterer og endda går i en slags trance.

Joaquins rejsetip

Det anbefales at tjekke English Heritage's officielle Stonehenge-hjemmeside for datoer og tidspunkter for dagens aktiviteter samt det nøjagtige tidspunkt for solopgang (normalt omkring kl. 5 om morgenen).

Se ritualerne

Nogle af de kostumer, der indgår i solhvervsritualerne| ©Ann Wuyts
Nogle af de kostumer, der indgår i solhvervsritualerne| ©Ann Wuyts

På din tur til Stonehenge er en af de ting, du skal holde øje med, de ritualer, der finder sted der. For at forstå dem er det nødvendigt at kende en af de mange teorier, mere esoteriske end videnskabelige, om monumentets oprindelse. Således hævdede en læge ved navn William Stukeley i det 18. århundrede, at Stonehenge var blevet bygget af druiderne for at tjene som tempel for dem.

Det betød ikke så meget, at datoerne ikke passede, og monumentet blev en magnet for tilhængere af druidisk tro, som er nært beslægtet med hedenskab.

Sommersolhverv er et af de magiske øjeblikke i denne tro, og Stonehenge er det ideelle sted at fejre det. Derfor opstiller mange mennesker rigtige altre med stearinlys og naturlige elementer. Inden for selve cirklen synger disse druide-tilhængere ofte og udfører en hedensk ceremoni. Uanset hvad man tror på, er det umagen værd at se disse ritualer i så vidunderlige omgivelser som Stonehenge.

Book din tur til Stonehenge

Nyd solnedgangen

Solnedgang ved Stonehenge| ©Stonehenge Stone Circle
Solnedgang ved Stonehenge| ©Stonehenge Stone Circle

Selvom solopgangen den 21. ved Stonehenge er den mest berømte del, vil du, hvis du kan komme fra London til Stonehenge dagen før, se, at der allerede er mange mennesker, der venter på at se solnedgangen den 20.

De tilstedeværende siger farvel til vores stjerne til rytmen af trommer, der ikke holder op med at spille det meste af natten. Solen ender med at gemme sig mellem monumentets perfekt justerede sten, som om den fulgte en sti, der blev markeret for mere end 4500 år siden.

Book din tur til Stonehenge

Deltag i festen

Nyd midsommeraften-stemningen ved Stonehenge| ©Ann Wuyts
Nyd midsommeraften-stemningen ved Stonehenge| ©Ann Wuyts

Hvis du allerede har nydt Londons natlige aktiviteter, vil det føles som noget helt andet at tilbringe en nat i Stonehenge. Under solhvervsfejringen er der ikke kun en stemning af spiritualitet, men også en mere eller mindre uhæmmet feststemning. Deltagerne drikker alkohol og danser i timerne mellem solnedgang den 20. og solopgang den 21.

En ting, du skal huske på, hvis du booker din Stonehenge-tur og planlægger at deltage i festen, er, at du ikke må tage rygsække eller store tasker med ind på det indre område. På samme måde sikrer kontrollen, at der ikke medbringes glasvarer eller alkoholiske drikke. Der må naturligvis heller ikke tændes bål.

Joaquín's Traveller Tip

Selvom stemningen generelt er god, kan alkohol nogle gange give anledning til episoder. Vælg et område, hvor du føler dig godt tilpas og kan hygge dig uden problemer.

Tag til stencirklen

Nyd solhvervet| ©Stonehenge Stone Circle
Nyd solhvervet| ©Stonehenge Stone Circle

Dagen for sommersolhverv er nok ikke det bedste tidspunkt at nyde monumentets attraktioner på. Det handler i virkeligheden om at nyde den spirituelle atmosfære og de aktiviteter, som de fremmødte laver.

En af de ting, du skal huske på for at nyde dagen bedst muligt, er, hvor du skal stå. Hvis du kan, så find et sted, hvor du kan se solnedgangen eller solopgangen mellem klipperne. Noget, der er meget interessant ved denne dag, er, at man kan komme ind i stencirklen, hvilket kun sker ved sjældne lejligheder, og hvis man booker en særlig aktivitet, som arrangeres af den forening, der kontrollerer Stonehenge, eller en af de udflugter, der arrangeres fra London, og som inkluderer det.

Sommersolhverv er et af de få tidspunkter, hvor man kan røre ved stenene (selvom jeg ikke anbefaler det af bevaringshensyn). Det er almindeligt at se folk kramme dem eller sidde på dem for at meditere, som om de var i selve Saint Paul's Cathedral.

Book din tur til Stonehenge

Fest på Stonehenge

Picnickere| ©Stonehenge Stone Circle
Picnickere| ©Stonehenge Stone Circle

Spisemulighederne ved Stonehenge under sommersolhverv er ganske vist ikke som på fx The Shard-restauranten, men det forhindrer dig ikke i at blive sulten.

Stonehenge er ikke kun fyldt med new age- og druide-tilhængere, men også med familier på picnic med børn i alle aldre. Hvis du har organiseret dig i forvejen, kan du gøre dem kunsten efter og snuppe en bid mad i nærheden af monumentet.

Ud over denne mulighed kan du også vælge at købe noget fra de food trucks, som du finder ved monumentet. Som du vil have set, hvis du har været på en madtur i London, er en af attraktionerne ved landets mad den brede vifte af opskrifter fra hele verden.

Book din rejse til Stonehenge

Bliv blændet af fuldmånen ved Stonehenge

Jordbærmåne ved solhverv| ©Ken Gibson
Jordbærmåne ved solhverv| ©Ken Gibson

Magien ved at se sommersolhverv ved Stone henge forstærkes nogle år, når det falder sammen med fuldmåne. Denne kombination er blevet døbt Jordbærmånen, og desværre sker det kun i sjældne tilfælde. Nogle hjemmesider fortæller dig, hvordan månen vil se ud hver aften.

Når det sker, kan man i et par korte minutter se solen forsvinde i den ene ende af Stonehenge, mens fuldmånen ser ud til at være klemt inde mellem stenene i den modsatte ende.

Hvis du er så heldig at være i London samtidig med dette, anbefaler jeg, at du booker en tur til Stonehenge, hvor du kan se solnedgangen.

Book din tur til Stonehenge

Find ud af mere om festivalens oprindelse

Luftfoto af Stonehenge| ©Hector Fuentes
Luftfoto af Stonehenge| ©Hector Fuentes

Det er min erfaring, at hvis man ved noget om det sted, man besøger, hvad enten det er et af Londons bedste museer eller et megalitisk monument, så bliver turen til Stonehenge så fornøjelig og tilfredsstillende som muligt.

Ud over nogle ekstravagante teorier som den udenjordiske hypotese eller den førnævnte druidehypotese, er sandheden, at man ikke med sikkerhed ved, hvorfor Stonehenge blev rejst. En af de mest populære teorier er, at det var et astronomisk observatorium, der blev brugt af datidens præster til at studere stjernerne og udarbejde en kalender. Det skulle hjælpe dem med at få mere ud af landbrug og kvægavl.

Solhvervene var afgørende for, hvornår det var bedst at høste (om sommeren) og så (om vinteren), så begge tidspunkter fik en særlig, næsten magisk karakter. Af denne grund antager man, at bønderne fejrede begge tidspunkter omkring Stonehenge-strukturerne, som blev opført på linje med solhvervenes akser.

Book din tur til Stonehenge

Oplev de nærliggende solmonumenter

Besøg i Maeshowe| ©Shadowgate
Besøg i Maeshowe| ©Shadowgate

Andre komplekser relateret til vores stjernes bane blev opført omkring Stonehenge, da de er på linje med dens bevægelser.

Nogle af dem, såsom træmonumentet nær Durrington Walls eller den neolitiske gravhøj ved Maeshowe, er virkelig interessante. Hvis du har tid og mulighed (og du ikke er udmattet efter at have nydt sommersolhverv ved Stonehenge), kan du godt tage på lidt ekstra sightseeing.

Book din tur til Stonehenge

Priser på Stonehenge under sommersolhverv

Betaling af regningen| ©cottonbro
Betaling af regningen| ©cottonbro

Hvis du besøger London om sommeren, er det et must at tage på en organiseret tur til Stonehenge fra London. Der er gratis adgang til monumentet på selve dagen, så du skal kun betale for den transport, du bruger for at komme dertil. I min artikel om, hvordan man kommer til Stonehenge fra London, forklarer jeg de forskellige muligheder, der findes.

Book din rejse til Oxford, Windsor og Stonehenge

Stonehenge Tidsplan for midsommersolhverv

Ved Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada
Ved Stonehenge| ©Mario Sánchez Prada

De, der ønsker at starte fejringen om aftenen den 20. juni for at se solnedgangen og ønsker at ankomme i bil, bør bemærke, at parkeringspladsen åbner omkring kl. 19:00 (selvom jeg råder dig til at sikre dig på forhånd på hjemmesiden for det firma, der administrerer Stonehenge), såvel som selve monumentet.

Parkeringspladsen fyldes normalt tidligt, så det er bedst at ankomme i god tid for at undgå problemer. Indgangen for biler (hvis den ikke allerede er fuld) lukkes kl. 6 om morgenen den 21., og adgangen til monumentet lukkes kl. 8 om morgenen, så fejringen er slut.

Book din tur til Stonehenge, Windsor og Bath

Sådan klæder du dig på til sommersolhverv ved Stonehenge

Folk klædt ud ved solhverv| ©Stonehenge Stone Circle
Folk klædt ud ved solhverv| ©Stonehenge Stone Circle

Medmindre du vil klæde dig ud som druide eller lignende, er det bedst at have noget varmt på. Selvom det er sommer, er området ret fugtigt, og det kan blive køligt om natten. En termo-T-shirt kan være en god tilføjelse. Glem ikke at tjekke vejrudsigten, og medbring for en sikkerheds skyld en jakke.

Du bør også have behagelige sko på, da terrænet er ujævnt. En god lommelygte er næsten uundværlig for at komme fra besøgscentret til monumentet.

Book din tur til Stonehenge

Hvordan kommer man fra Salisbury til Stonehenge for at se solhverv?

Rejser med bil| ©Peter Fazekas
Rejser med bil| ©Peter Fazekas

Offentlig transport fra London går kun til Salisbury, kun et par kilometer fra monumentet.

De, der vælger denne mulighed frem for en privat bil eller en organiseret tur, vil ikke have nogen problemer på dagen. Særlige Salisbury Reds-busser kører fra selve Salisbury togstation og sætter dig af ved besøgscentret. Køreplanerne kan findes på deres hjemmeside.

Når du er ved besøgscentret, kan du vælge at gå til monumentet eller tage en af busserne til besøgscentret. Hvis du er i tvivl, så spørg en af de mange frivillige, der er udstationeret i hele komplekset på dagen.

Book din tur til Stonehenge

Jeg vil gerne se sommersolhverv på Stonehenge, men jeg kan ikke rejse på de datoer

Solopgang ved Stonehenge Midsommer solopgang| ©Mike Norton
Solopgang ved Stonehenge Midsommer solopgang| ©Mike Norton

Hvis alt, hvad jeg har fortalt dig, har givet dig lyst til at se solopgangen ved Stone henge under sommersolhverv, men du ikke kan rejse til stedet, er der en mulighed, der kan (lidt) afhjælpe det ønske.

I de sidste par år er begivenheden blevet transmitteret af English Heritage på deres sociale mediekanaler. Selvom du ikke vil kunne nyde den utrolige atmosfære, der skabes, vil du i det mindste kunne se dette smukke øjeblik live.

Book din tur til Oxford, Windsor og Stonehenge