Praktisk guide til Londons undergrundsbane

Er du sikker på, at du vil tage Londons undergrundsbane for at komme rundt i gaderne? Gå ikke glip af dette indlæg for at få mest muligt ud af byens hurtigste transportmiddel.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minutters læst

Praktisk guide til Londons undergrundsbane

London, Det Forenede Kongerige | ©Diane Picchiottino

At rejse med Londons undergrundsbane kan virke lidt kompliceret i starten med de mange linjer og stoppesteder, men når du først får styr på det og får styr på det, vil du se, at det er ret intuitivt at bruge den.

For at gøre det nemmere at komme rundt i Londons undergrundsbane fortæller denne guide dig alt, hvad du behøver at vide om, hvordan den fungerer, køreplaner, hvilke billetter der er tilgængelige, hvordan du køber dem og meget mere. Du vil se, hvordan du ender med at komme rundt i den britiske hovedstad som en Londoner!

1. Få et kort over Londons undergrundsbane

Kort over Londons undergrundsbane| ©CSOdessa
Kort over Londons undergrundsbane| ©CSOdessa

London Underground er en af de største i verden og forbinder de forskellige dele af den britiske hovedstad meget godt og har forbindelse til de fleste af Londons turistattraktioner, så du vil helt sikkert bruge den til at komme rundt på et eller andet tidspunkt under dit ophold.

Jeg anbefaler, at du downloader et PDF-kort af London Underground til din mobiltelefon, så du altid kan have det med i lommen og kigge på det, når du har brug for det. Selv når du ikke har adgang til internettet.

En anden mulighed, jeg foreslår, er at downloade den officielle Transport for London-app (tilgængelig på iOS og Android), hvor du ud over metrokortet også kan søge efter ruter og rutevejledninger i byen for at planlægge dine rejser, se de mest stille tidspunkter at rejse på, tjekke køreplaner for bus og tog og se de seneste opdateringer om transportnettet.

Lær de legender at kende, der strejfer rundt i metroen

Hvis du gerne vil vide mere om Londons undergrundsbane, alle detaljerne i den, hvordan den blev bygget, og de legender, der fortælles om den, kan du se de tilgængelige ture med Londons undergrundsbane.

2. Hvordan fungerer Londons undergrundsbane, og hvor meget koster en billet?

Billet til Londons undergrundsbane| ©Guo Bobi
Billet til Londons undergrundsbane| ©Guo Bobi

Londons undergrundsbane er opdelt i 9 radiale områder, der starter i det historiske centrum og dækker næsten hele byen. De fleste af hovedstadens største turistattraktioner ligger i zone 1 og 2, som du sandsynligvis vil rejse igennem hele tiden, medmindre du bor langt fra centrum.

Priserne for Londons undergrundsbane varierer afhængigt af, hvor du rejser fra og hvor du rejser hen. Med andre ord vil prisen for en rejse, der starter og slutter i zone 1, være anderledes end for en rejse, der starter i zone 1 og slutter i zone 3.

Prisen for en enkelt metrobillet er ret høj. F.eks. koster en billet fra zone 1 til 3 ca. 5,50 £ og fra zone 1 til 4 ca. 6,00 £, men for at finde ud af den nøjagtige pris for rejsen, inden du tager af sted, anbefaler jeg, at du besøger Transport for Londons hjemmeside, hvor du kan finde alle de aktuelle priser.

Økonomisk set er det ikke særlig tilrådeligt at købe denne type billet, hvis du skal tilbringe flere dage i byen og planlægger at bruge undergrunden ofte, fordi du vil bruge mange penge på det. Det er heller ikke særlig tidseffektivt, fordi du skal stoppe ved billetautomaterne for at købe det, hver gang du vil bruge det.

Er der sæsonkort til London Underground?

Heldigvis er der alternativer til enkeltbilletten til brug i Londons undergrundsbane, som kan hjælpe dig med at spare penge på dine rejser med Londons undergrundsbane: Oyster Card og Travelcard.

3. Oyster Card

Oyster Card| ©London Chow
Oyster Card| ©London Chow

Oyster Card er et genopladeligt kort med en kredit, der gør transportpriserne billigere end at købe en enkeltbillet. Når du bruger kortet til at rejse med Londons undergrundsbane, trækkes saldoen fra kortet.

I myldretiden gælder "spidsbilletprisen" mandag til fredag mellem kl. 6.30 og 9.30 og kl. 16 og 19, mens "off peak"-prisen gælder på alle andre tidspunkter, i weekender og på helligdage.

Hvordan køber man et Oyster Card?

Du kan købe dit Oyster Card i automater på alle undergrundsstationer i byen.

Det gode ved dette system er, at hvis du ikke er så god til engelsk, kan du ændre maskinens sprog til engelsk og følge de trin, som den fortæller dig, at du skal følge. På denne måde undgås forvirring. Du skal blot vælge det beløb, du vil sætte på kortet, og derefter betalingsmetoden, og det er det hele!

Hvordan bruger jeg det?

For at få adgang til Londons undergrundsbane med et Oyster Card skal du trække kortet gennem den gule sensor på drejeskiven både ved ind- og udstigning. Dette sidste trin er vigtigt, selv hvis du finder dørene i drejeskranken åbne, fordi Oyster Card beregner billetprisen for rejsen, når du trækker dit kort for at komme ud.

Hvis du glemmer at gøre dette, registrerer kortet rejsen som ufuldstændig og kan ikke beregne din rejse, så du vil blive straffet på din saldo.

Hvordan kan jeg oplade mit Oyster Card?

Det er meget enkelt! Det sker i de samme automater, hvor du køber dit Oyster Card, og du kan oplade det med et bankkort eller kontanter. Ikke mere besvær.

Hvordan får jeg den tilbage?

Indtil februar 2020 skulle man for at få et Oyster Card indbetale 5 £ som depositum, som på den sidste dag af rejsen blev refunderet sammen med den resterende saldo (forudsat at man havde 10 £ eller mindre tilbage) i en af de automater, hvor man købte kortet, når man ikke længere brugte det.

Herefter vil depositummet på 5 £ automatisk blive refunderet som en saldo efter et år, når du rejser med kortet. Herefter kan du anmode om tilbagebetaling inden for seks måneder, ellers er du ikke berettiget til tilbagebetaling.

Tilbagebetalingsprocessen indebærer, at du skal deaktivere kortet i automaten, som du så kan beholde som et minde om din rejse, da det kun er et stykke plastik.

Hvis du planlægger at vende tilbage til London i den nærmeste fremtid, behøver du ikke at aflevere kortet, da det ikke udløber, og du kan altid bruge det igen på et senere tidspunkt ved at genindlæse det.

4. Rejsekortet

Rejsekort| ©Hazel Nicholson
Rejsekort| ©Hazel Nicholson

Travelcard er et andet alternativ til enkeltbilletten og Oyster Card til at komme rundt i Londons undergrundsbane. Det er et kort, der giver mulighed for at rejse ubegrænset på Londons offentlige transportnet i en bestemt periode.

Selv om der findes månedlige og årlige Travelcards, er disse beregnet til beboere i den britiske hovedstad, mens 1-dags- og 7-dages Travelcards sælges til turister.

Hvordan køber man et rejsekort?

Der er mange måder at købe et Travelcard på, da de fås på forskellige salgssteder. Afhængigt af stedet udstedes kortet i det ene eller det andet format.

 • Banegårde: Kortet udstedes ved National Rail skrankerne i form af en trykt papbillet. For at købe et 7-dages rejsekort her skal du fremvise et pasfoto. Dette er en interessant mulighed, da du kan få 2 for 1-rabat på forskellige attraktioner som St Paul's Cathedral eller Madame Tussauds Museum.
 • Undergrundsstationer: Du kan købe et 1-dags Travelcard her. Hvis du ønsker at købe et 7-dages rejsekort, får du det indlæst på et Oyster Card. I modsætning til National Rail Travelcard udstedes dette kort af London Underground og giver dig ikke ret til 2 for 1-rabatter på turistattraktioner.

Hvordan bruger jeg mit rejsekort?

Mens Oyster Card er af plastik og skal trækkes gennem den gule læser på drejeskranken for at få adgang, er Travelcard af pap og skal trækkes gennem slots på drejeskranken både ved ind- og udstigning.

5. Hvilket kort skal du vælge: Oyster Card eller Travelcard?

Folk på metrostationen| ©Joël de Vriend
Folk på metrostationen| ©Joël de Vriend

Spørgsmålet om en million dollars! Valget mellem et Oyster Card eller Travelcard afhænger af, hvor længe du opholder dig i London, og hvor ofte du vil bruge undergrundsbanen.

Hvis du f.eks. planlægger at tage metroen to til fire gange om dagen i korte perioder, f.eks. fire dage i London eller fem dage i London, eller hvis du vil rejse til Londons udkant, er det bedst at vælge et Oyster Card med saldo ("Pay as you go"), da du kan nyde godt af det "daglige loft".

Dette er et system, der fungerer i en periode på 24 timer, hvor der er en maksimal udgiftsgrænse pr. dag afhængigt af zonerne. Hver gang du rejser med metroen, trækkes der kredit fra dit Oyster Card, indtil du når grænsen, og fra da af er dine rejser gratis, da der ikke trækkes mere kredit fra dit Oyster Card.

Hvis du planlægger at tilbringe en uge eller mere i London, og du vil tage metroen til at komme rundt i det centrale område løbende, er den mest omkostningseffektive løsning at vælge et 7-dages rejsekort.

Kan jeg dele et Oyster Card eller Travelcard med en anden person på den samme rejse?

Nej, det kan du ikke. Hvis du rejser til London sammen med en anden person, bør I have hver jeres eget Oyster Card eller Travelcard, men hvis I rejser hver for sig i fremtiden, kan I låne eller dele dem, for hvis I køber dem på metrostationer, er ingen af kortene knyttet til et ID-kort eller navn.

6. Betaler børn for billetter i Londons undergrundsbane?

Venter på undergrundsstationen| ©Christopher Burns
Venter på undergrundsstationen| ©Christopher Burns

Børn under 11 år kan rejse gratis med London Transport, hvis de er ledsaget af en voksen, som kan rejse sammen med højst 4 børn.

Børn i alderen 11-15 år kan rejse gratis med sporvogne og busser og få rabat på alle andre transportmidler, f.eks. undergrundsbanen, London Overground, TfL Rail og DLR, hvis de har et Zip Oyster 11-15 fotokort.

Teenagere på 16 og 17 år kan købe et Zip Oyster +16-kort og få gratis rejser eller rabatter på Londons transportmidler. F.eks. 50 % rabat på voksenbilletter med "pay as you go"-priser på undergrundsbanen, busser, TfL Rail, London Overground, DLR og de fleste nationale jernbaner i London.

7. Hvad er køreplanerne for Londons undergrundsbane?

Mennesker i Londons undergrundsbane| ©Viktor Forgacs
Mennesker i Londons undergrundsbane| ©Viktor Forgacs

Undergrundsbanen er åben fra kl. 5 til kl. 12, når det første og sidste tog på hver linje afgår. Det betyder f.eks. at hvis et tog afgår kl. 00.00, kører det indtil det når det sidste stop på linjen.

I weekender (fredage og lørdage) er åbningstiderne for Londons undergrundsbane udvidet på nogle linjer (Piccadilly, Central, Jubilee eller Northern) og er åbne 24 timer i døgnet.

Som et kuriosum lukker den offentlige transport i London den 25. december. Om aftenen juleaften begynder servicen at blive reduceret, og der er ingen natbusser. Den genoptager driften den 26. december ("Boxing Day"), men i reduceret form. Husk dette, hvis du planlægger at holde jul i London.

Hvor ofte kører Londons undergrundsbane?

Meget højt! Togene kører hvert 2. til 3. minut, og der er normalt ingen forsinkelser, så Londons undergrundsbane er en af de bedste måder at komme rundt i byen på.

8. Hvor mange linjer er der i Londons undergrundsbane?

Indgang til Londons undergrundsbane| ©Alessio Cesario
Indgang til Londons undergrundsbane| ©Alessio Cesario

Londons undergrundsbane består af 11 linjer og 274 stationer, der dækker over 1.500 kvadratmeter, næsten hele byen.

Ud over de "officielle" linjer er der to andre linjer: DLR (førerløse letbanetog, der kører i den østlige og sydøstlige del af den britiske hovedstad) og London Overground (en linje, der kører over jorden i den nordlige og nordvestlige del af byen).

London Underground-linjerne er:

 • Bakerloo, brun linje
 • Central, rød linje
 • Circle, gul linje
 • District, grøn linje
 • Hammersmith & City, pink linje
 • Jubilee, grå linje
 • Metropolitan, lilla linje
 • Northern, sort linje
 • Piccadilly, mørkeblå linje
 • Victoria, lyseblå linje
 • Waterloo & City, blågrøn linje

9. Rejs med Londons undergrundsbane med Visitor Oyster Card

Visitor Oyster Card| ©Can Pac Swire
Visitor Oyster Card| ©Can Pac Swire

Hvis du skal bruge Londons undergrundsbane ofte til at komme rundt i byen under din ferie, skal du huske, at hvis du køber pakken London Pass + Travel, vil det elektroniske Visitor Oyster Card blive opkrævet for den periode, som dit London Pass (1 til 10 dage) varer, Londons turistkort, så du kan besøge Londons største turistattraktioner.

Visitor Oyster Card er et kort, der ligner det traditionelle Oyster Card, men i modsætning til Oyster Card er det designet specielt til turister.

Denne pakke er en fantastisk måde at komme rundt i byen med offentlig transport på og giver dig adgang til over 80 turistattraktioner - du får meget ud af det! Du kan få den fra £84.

Når man tager højde for Londons priser for offentlig transport. London Pass + Travel-pakken er den billigste måde at komme rundt i den britiske hovedstad på, da der ikke trækkes nogen saldo fra kortet, når du når den daglige grænse, uanset hvilken zone du rejser gennem.

10. Tips til at rejse med undergrundsbanen

Indkørsel i Londons undergrundsbane| ©Hernán Piñera
Indkørsel i Londons undergrundsbane| ©Hernán Piñera
 • Havdin billet klar, så du hurtigt kan komme igennem dørene, især hvis du tager metroen i myldretiden (før kl. 9.30 eller omkring kl. 18.00) for at lette strømmen af pendlere ind og ud af stationen.
 • Hvis du kan, så planlæg dine overførsler med London Underground uden for myldretiden. Den er normalt overfyldt med pendlere, der kommer og går fra alle hjørner af hovedstaden. Dette gælder især mellem kl. 6.30 og 9.30 samt mellem kl. 17 og 19. På denne måde kan du bevæge dig rundt i undergrunden med mere ro i sindet.
 • Tjek London Underground-appen eller -webstedet, inden du rejser, for at se, om der er hændelser på de linjer, du vil tage, eller om nogle stationer er lukket på grund af vedligeholdelse. Den giver dig opdaterede serviceoplysninger og angiver endda alternative ruter.
 • Flyt dig rundt på perronen for at finde mere plads. Når du kommer til perronen, skal du ikke trænge dig op ved indgangen. Hvis du kan se, at der er mange mennesker på en del af perronen, skal du gå videre til et sted, hvor der er færre mennesker. Du kan endda finde en ledig plads, hvis du vil sætte dig ned.
 • Du kan gå ud af vognen, før du stiger ind. Du vil lettere kunne komme ind uden at blive skubbet af andre passagerer.
 • "Mind the gap". Af sikkerhedshensyn skal du altid stå bag den gule strimmel på gulvet, når du venter på perronen, og være opmærksom på mellemrummet mellem vognen og perronen, når du går ind eller ud af vognen.
 • Holdøje med dine ejendele i metroen. Hold øje med lommetyve, som du ville gøre det i enhver anden by, og sørg for at opbevare dine værdigenstande sikkert under rejsen.
 • Hvis du misser en station eller kommer på den forkerte linje, skal du ikke bekymre dig, for togene kører ofte, så stå af på den næste station og tjek kortet omhyggeligt for at finde den rigtige rute.
 • Togene i Londons undergrundsbane kører hvert 2-7 minut, afhængigt af linjen, så du skal blot stige af ved næste stop og kigge efter et kort over undergrunden på perronen, som kan vejlede dig.
 • Stå i højre side af rulletrapperne og lad venstre side være fri til dem, der ønsker at gå hurtigere op ad dem.
 • Hvis du rejser med børn eller bagage, skal du bruge de relevante adgangsveje i Londons undergrundsbane. På alle stationer er der drejeskranker med bredere passager og døre, der er længere tid om at lukke, så det er lettere at komme ind.
 • Hvis du har spørgsmål, skal du ikke tøve med at spørge personalet i London Underground eller andre brugere af London Underground om hjælp - de vil helt sikkert kunne give dig en hånd, hvis du har brug for det!