Sådan besøger du det jødiske kvarter

Tag en tur rundt i New Yorks jødiske kvarter i Williamsburg: Det vil give dig et mere komplet billede af byen og dens kontraster.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minutters læst

Sådan besøger du det jødiske kvarter

Spadseretur langs Lee Avenue | ©Hellotickets

Jeg ved ikke, om du har haft mulighed for at se "Unorthodox" (hvis ikke, kan jeg anbefale den), en Netflix-serie, der foregår i netop dette jødiske samfund, hvor et af medlemmerne flygter til Berlin for at undslippe samfundets strenge regler.

Vi har sagt mange gange før, at New York er meget mere end Manhattan, og dette område er et godt bevis på det. I hjertet af Brooklyn, syd for Williamsburg, finder du et kvarter, der er værd at udforske.

Et must-have valg

Brooklyn Williamsburg Tur

Dyk ned i New Yorks jødiske kvarter

Du lærer alle hjørner og kroge at kende og vandrer rundt i dette populære kvarter med en ekspertguide, som vil give dig alle mulige detaljer om dets historie og hverdagsliv.

På denne to timers tur til Williamsburg i Brooklyn lærer du alt om historien i New Yorks jødiske kvarter. Du lærer også alle hjørner og kroge at kende, såsom East River State Park, loppemarkederne, hvor du kan finde alle slags antikviteter og brugte ting. Og selvfølgelig vil du også lære om øllets betydning på Brooklyn Brewery.

Anbefales, hvis... Du vil være bevidst om den historiske betydning af dette kvarter i New York City og fordybe dig i det jødiske samfund.

Hvad skal man se på en rundtur i New Yorks jødiske kvarter?

Gennem det jødiske kvarter| ©Luis Villa del Campo
Gennem det jødiske kvarter| ©Luis Villa del Campo

Den bedste måde at opdage det jødiske kvarter på er med en af de bedste ture i New York, nemlig den, der tager dig til Williamsburg. På denne to timers guidede vandretur vil du lære højdepunkterne i dette unikke kulturelle og historiske sted at kende.

På turen slentrer du over Williamsburg Bridge eller falder over loppemarkederne, hvor der sælges antikviteter og brugte varer, og hvor du kan mingle med de lokale. Dette kvarter er uden tvivl et "must" for at lære mere om skikke og den kulturelle og sociale mangfoldighed, der findes i dette land.

Book en rundtur i New Yorks jødiske kvarter

Hvor ligger det jødiske kvarter, og hvordan kommer man derhen?

Kort over det jødiske kvarter med de vigtigste undergrundsstop og højdepunkter
Kort over det jødiske kvarter med de vigtigste undergrundsstop og højdepunkter

Hvis du tager afsted på egen hånd, er mit råd at udnytte dit besøg i den mest turistede del af Williamsburg og derefter gå på opdagelse i det jødiske kvarter. Stå af ved Bedford Ave stop (L line) og gå til det jødiske kvarter - det tager mindre end 30 minutter, og du vil blive forbløffet over kontrasten mellem blokkene!

Hvis du tager metroen direkte hertil, kan du stå af ved Marcy Avenue (J, M, Z-linjerne), Broadway (G-linjen) eller Hewes Street (J- og M-linjerne). Tjek New York Citys undergrundsguide her for at få mest muligt ud af New Yorks undergrundsliv.

Book en rundtur i New Yorks jødiske kvarter

Hvad finder jeg i det jødiske kvarter?

Gaderne i det jødiske kvarter
Gaderne i det jødiske kvarter

Sammenlignet med andre områder i kvarteret, hvor gadekunst, flirtende butikker og designerboliger florerer, er gaderne i South Williamsburg stramme, og bygningerne er enkle, med forvitrede facader og de fleste af dem med tremmer for vinduerne.

I dette område lever en stor del af samfundet på fattigdomsgrænsen. I mange husholdninger er mændene engageret i Torah-studier og har ikke fået nok verdslig uddannelse til at kvalificere sig til faglærte jobs, der ville give dem mulighed for at tjene mere. Derfor er kvinderne den eneste indtægtskilde i disse familier, som kan have mange børn.

Book en rundtur i New Yorks jødiske kvarter

Er det jødiske kvarter sikkert?

Skolebus i det jødiske kvarter| ©Hellotickets
Skolebus i det jødiske kvarter| ©Hellotickets

Ja, i høj grad. En ting, der overraskede mig, var faktisk, at i modsætning til andre fattige kvarterer i New York, er kriminalitetsraten i dette kvarter lav. Alle i samfundet kender hinanden og hjælper hinanden, så du kan gå rundt og udforske på egen hånd uden problemer.

Sådan besøger du det jødiske kvarter på egen hånd

Gaderne i det jødiske kvarter| ©Hellotickets
Gaderne i det jødiske kvarter| ©Hellotickets

Min vigtigste anbefaling er at tage en afslappet spadseretur gennem gaderne og tjekke de lokale butikker, templerne, skikkene... Når du slentrer gennem South Williamsburg, vil du se, at restauranter og butikker har skilte på hebraisk, og du vil også se de typiske gule skolebusser. Hvis du kan, anbefaler jeg, at du går ind i en kosherbutik og køber noget slik eller brød.

Men hvis der er én ting, jeg anbefaler 100%, så er det, at du, før du besøger området, sætter dig ind i deres skikke for at forstå deres måde at leve på. Jeg vil fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide, før du kommer dertil.

Book en rundtur i New Yorks jødiske kvarter

Sådan er det jødiske samfund i Williamsburg

Typiske hebraiske skilte| ©Hellotickets
Typiske hebraiske skilte| ©Hellotickets

Williamsburgs ortodokse jødiske samfund er det største i USA. Indbyggerne er chassidiske jøder (en gren af den ortodokse jødedom), som kom til landet fra Ungarn for at undslippe Anden Verdenskrig, og de er kendt for deres strenge overholdelse af halacha, samlingen af de vigtigste jødiske love.

I en kosmopolitisk by som New York, hvor der er en konstant kulturel blanding, er hermetikken i dette ortodokse jødiske samfund påfaldende, da de næsten ikke blander sig med andre. Faktisk har de absolut alt i South Williamsburg-kvarteret: butikker, banker, templer, skoler, læger ... nok til at gøre livet let uden at skulle gå ud. Det er som en by i byen.

Hvordan er familierne i det ortodokse jødiske samfund?

I modsætning til den moderne verden, som de fleste mennesker lever i, er det jødiske samfund i Brooklyn et meget traditionelt samfund, så rollerne for hvert familiemedlem er meget veldefinerede.

Generelt bliver ægteskaber næsten altid arrangeret mellem rabbineren og hver ægtefælles familie, som normalt er ret unge. I familierne organiseres introduktionen af børnene, og afhængigt af den enkelte families karakteristika skriver rabbineren navnet ned på det familiemedlem, der kunne være forbundet med et andet familiemedlem.

Påklædning

Når kvinderne er blevet gift, skal de barbere deres hoveder, da de ikke må vise deres hår offentligt. Det er derfor, du vil se dem med en tichel eller en paryk, når du går rundt i South Williamsburg. Deres tøj er meget enkelt i overensstemmelse med den beskedenhed, der forventes af dem: mørkt tøj, lange nederdele, strømper, flade sko og intet tilbehør.

Mændene bærer hvide skjorter med sorte jakker og bukser. Som tilbehør bærer de en hat, som kan være af forskellig slags:

  • Kippah: en rituel baret med en hellig betydning, der minder os om, at intet er højere end Gud.
  • Den bredskyggede sortefilthat som et tegn på respekt for Gud.
  • Shtreimel: en hat af rævepels og fløjl, der bæres af gifte mænd på shabbat og andre jødiske helligdage.

Under hatten bærer mændene peiot, lange lokker på hver side af hovedet, som foreskrevet af Toraen. Ifølge en af mithvaherne adskilte de sig på denne måde fra afgudsdyrkerne, som barberede deres sider. Hvad angår skægget, som normalt ledsager peiot, får det lov til at vokse for at vise, at jøder er bundet til et åndeligt liv og ikke til det æstetiske eller verden udenfor.

Roller i hjemmet

Det meste af tiden bruger mændene deres tid på bøn og Torah-studier, selv om der er nogle, der arbejder som håndværkere. I de fleste tilfælde er det dog kvinderne, der er ansvarlige for at arbejde som lærere eller butiksassistenter for at opretholde husholdningen samt opdrage børnene, som der normalt er mange af, da de ikke bruger prævention.

Børn

Fødselsraten i Brooklyns jødiske kvarter er meget høj. Hver familie har i gennemsnit seks børn. De fleste boliger ligger syd for Division Avenue, men går man ned ad en hvilken som helst gade i South Williamsburg, vil man finde gårde og haver, hvor der står barnevogne og leger børn. Man ser kun fædre med deres sønner på sabbatten, når de går i synagogen sammen for at bede.

På trods af deres unge alder har børn også standarder at leve op til i samfundet:

  • Omskæring: Mandlige børnomskæres otte dage efter fødslen.
  • Navngivningsceremoni: Denne ceremoni symboliserer pigernes officielle indtræden i det chassidiske samfund.

På den anden side er det kutyme, at børn i ortodokse jødiske familier ikke klipper deres hår, før de er tre år gamle. Denne ceremoni kaldes upsherin og markerer overgangen fra at være en baby til et barn med en vis grad af selvstændighed.

Isabel's Traveller Tip

Gå til Sander's Bakery på 159 Lee Avenue! De har et stort udvalg af friske råvarer til gode priser. Cupcakes er min favorit. Mums!

Sådan er det at besøge New Yorks jødiske kvarter på en lørdag

Butiksvinduer i det jødiske kvarter| ©Hellotickets
Butiksvinduer i det jødiske kvarter| ©Hellotickets

I modsætning til kristne og søndag er den jødiske helligdag sabbatten. En højtidelig hviledag, hvor butikker er lukkede, intet arbejde er tilladt, og ingen andre aktiviteter som madlavning, vask, kørsel eller endda skrivning er tilladt.

Derfor er fredagen en travl dag i samfundet, da de skal gøre alt klar, så de om lørdagen ikke behøver at gøre andet end at læse hellige tekster, synge og tilbringe dagen med deres familier og i synagogen.

Da det er en helligdag, vil du, hvis dit besøg i Brooklyn falder sammen med sabbatten, selv kunne se, hvordan denne særlige dag opleves i South Williamsburg. På gaderne vil du se mænd og kvinder klædt i deres fineste synagogedragt. Derudover er gaderne og parkerne ofte fyldt med legende børn. Du har dog ikke mulighed for at komme ind i deres butikker, da de vil være lukkede.

Eruv, den usynlige tråd

Som sagt må jøder under sabbatten ikke gøre en masse ting, der involverer arbejde eller fysisk anstrengelse, for ikke at overtræde den jødiske lov.

Af denne grund fandt samfundet på en genial løsning kaldet eruv eller frizone. Det er en afgrænsning konstrueret med gennemsigtig tråd med det formål at etablere en perimeter, hvor visse aktiviteter såsom at skubbe en barnevogn eller en kørestol kan udføres uden at bryde loven.

Faktisk, som Lee Avenue lige er begyndt, kan du, hvis du ser godt efter, se en tråd, der omkranser flere områder i kvarteret og skaber dette sikre rum. Den burde være i perfekt stand uden brud i nogen af de gader, den løber igennem. Hvis det ikke er tilfældet, reparerer et vedligeholdelseshold det fredag morgen under opsyn af en rabbiner, så alt er klar fredag eftermiddag, når Shabbat begynder. Og du tror det måske ikke, men der er omkring 30 kilometer eruv på Manhattan.

Book en rundtur i New Yorks jødiske kvarter

Rejs ansvarligt

Et af områdets bedste bagerier| ©Hellotickets
Et af områdets bedste bagerier| ©Hellotickets

Besøgende lægger ikke så meget mærke til dem og er vant til at se dem passere gennem kvarteret, men det er en god idé at tage hensyn på din tur i South Williamsburg. Gaderne i Brooklyns jødiske kvarter er ikke bare til pynt for turisterne.

Selv om deres tøj, frisurer eller andre detaljer fanger dit blik, så prøv ikke at få dem til at føle sig utilpas, og lad være med at stirre nysgerrigt på dem. Vær respektfuld, når du tager billeder, for de bryder sig ikke om at være i konstant fokus for kameraer.

Sociale normer

Under besøget i South Williamsburg husker jeg, at kulturchokket var stort. Det er overraskende at se børn og kvinder gå på den ene side og mænd gå på den anden i grupper adskilt af forskellige tilgange.

Desuden ser mænd aldrig kvinder direkte i øjnene, da det ville være en måde at blive tilskyndet til synd på. De går som regel med øjnene klistret til jorden. Faktisk vil du bemærke, at når turister passerer gennem kvarteret, ignorerer de lokale dem. Det er sjældent, at folk fra Williamsburgs jødiske samfund interagerer med folk uden for kvarteret.

Book en rundtur i New Yorks jødiske kvarter

Andre tips til at besøge

Cykling over Brooklyn Bridge| ©James Stave
Cykling over Brooklyn Bridge| ©James Stave

Et besøg i det jødiske kvarter er et must på din rejse til New York. Hvis du har lyst til at se Brooklyn med en guide, skal du vide, at der er nogle ture i New York på spansk, der dækker dette område, med den fordel, at du kan stille guiden alle dine spørgsmål og bede om alle de anbefalinger, du har brug for. Turen New Yorks kontraster dækker for eksempel byen fra nord til syd og slutter i Brooklyn.

Det er en fantastisk måde at udforske byens kulturelle kontraster på og samtidig sætte dem ind i en historisk kontekst, der hjælper dig med at forstå, hvordan snesevis af kulturer sameksisterer i denne fantastiske by.

Book en rundtur i New Yorks jødiske kvarter