Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sådan besøger du det jødiske kvarter

Tag på en rundvisning i New Yorks jødiske kvarter i Williamsburg: Det vil give dig et mere fyldigt billede af byen og dens kontraster.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minutters læst

Sådan besøger du det jødiske kvarter

Slentretur langs Lee Avenue | ©Hellotickets

Jeg ved ikke, om du har haft mulighed for at se Unorthodox (hvis du ikke har, kan jeg anbefale den), en Netflix-serie, der foregår i netop dette jødiske samfund, hvor et af medlemmerne flygter til Berlin for at slippe for de strenge regler i hendes samfund.

Vi har sagt mange gange før, at New York er meget mere end Manhattan, og dette område er et godt bevis på det. I hjertet af Brooklyn, syd for Williamsburg, finder du et kvarter, der er værd at udforske.

Hvad skal du se på en rundvisning i New Yorks jødiske kvarter?

Den bedste måde at opleve det jødiske kvarter på er med en af de bedste ture i New York, nemlig den, der tager dig med til Williamsburg. På denne to timers guidede vandretur vil du lære højdepunkterne i dette unikke sted at kende på grund af dets kultur og historie.

På din tur kan du slentre over Williamsburg Bridge eller snuble over loppemarkederne, hvor der sælges antikviteter og brugte varer, og hvor du kan mingle med de lokale. Dette kvarter er uden tvivl et "must" for at få mere at vide om landets skikke og kulturelle og sociale mangfoldighed.

Bestil en rundvisning i New Yorks jødiske kvarter

Hvor ligger det jødiske kvarter, og hvordan kommer man dertil?

Kort over det jødiske kvarter med de vigtigste metrostationer af interesse
Kort over det jødiske kvarter med de vigtigste metrostationer af interesse

Hvis du tager af sted på egen hånd, vil jeg råde dig til at benytte dig af dit besøg i den mest turistede del af Williamsburg til at opleve det jødiske kvarter. Stå af ved Bedford Ave-stationen (linje L) og gå til det jødiske kvarter - det tager mindre end 30 minutter, og du vil blive overrasket over kontrasten mellem blokkene!

Hvis du tager undergrundsbanen direkte hertil, kan du stå af ved Marcy Avenue (J-, M- og Z-linjerne), Broadway (G-linjen) eller Hewes Street (J- og M-linjerne). Se New Yorks undergrundsguide her for at få mest muligt ud af New Yorks undergrundsliv.

Bestil en rundvisning i New Yorks jødiske kvarter

Hvad kan jeg finde i det jødiske kvarter?

Gaderne i det jødiske kvarter
Gaderne i det jødiske kvarter

Sammenlignet med andre områder i kvarteret, hvor der er masser af gadekunst, flirtende butikker og designerboliger, er gaderne i South Williamsburg strenge, og bygningerne er enkle, med forvitrede facader og de fleste af dem med tremmer for vinduerne.

I dette område lever en stor del af samfundet på fattigdomsgrænsen. I mange husstande er mændene beskæftiget med Torah-studier og har ikke fået tilstrækkelig sekulær uddannelse til at kvalificere sig til kvalificerede job, som ville give dem mulighed for at tjene mere. Kvinderne er derfor den eneste indtægtskilde i disse familier, som kan have mange børn.

Bestil en rundvisning i New Yorks jødiske kvarter

Er det jødiske kvarter sikkert?

Skolebus i det jødiske kvarter| ©Hellotickets
Skolebus i det jødiske kvarter| ©Hellotickets

Ja, i høj grad. En ting, der overraskede mig, er faktisk, at i modsætning til andre fattige kvarterer i New York, er kriminaliteten i dette kvarter lav. Alle i lokalsamfundet kender hinanden og hjælper hinanden, så du kan gå rundt og udforske området på egen hånd uden problemer.

Sådan besøger du det jødiske kvarter på egen hånd

Gaderne i det jødiske kvarter| ©Hellotickets
Gaderne i det jødiske kvarter| ©Hellotickets

Min vigtigste anbefaling er, at du tager en afslappet spadseretur gennem gaderne og ser de lokale butikker, templer og skikke... På din spadseretur gennem South Williamsburg vil du se, at restauranterne og butikkerne har skilte på hebraisk, og du vil også se de typiske gule skolebusser. Hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale, at du går ind i en kosherbutik og køber noget slik eller brød.

Men hvis der er én ting, som jeg anbefaler 100 %, er det, at man, inden man besøger området, bør finde ud af, hvad de har af skikke, så man forstår deres livsstil. Jeg fortæller dig alt, hvad du behøver at vide, før du kommer derhen.

Hvordan er det jødiske samfund i Williamsburg?

Typiske tegn på hebraisk| ©Hellotickets
Typiske tegn på hebraisk| ©Hellotickets

Williamsburgs samfund af ortodokse jøder er det største i USA. Indbyggerne er chassidiske jøder (en gren inden for den ortodokse jødedom), som kom til landet fra Ungarn for at undslippe Anden Verdenskrig, og de er kendetegnet ved deres faste overholdelse af Halacha, som er en samling af de vigtigste jødiske love.

I en kosmopolitisk by som New York, hvor der er en konstant kulturel blanding, er dette ortodokse jødiske samfunds hermetisme slående, da de praktisk talt ikke blander sig med andre. I South Williamsburg-kvarteret er der absolut alt: butikker, banker, templer, skoler, læger... nok til at man kan bo der uden at skulle gå ud. Det er som en by i en by.

Hvordan er familierne i det ortodokse jødiske samfund?

I modsætning til den moderne verden, som de fleste af os mennesker bevæger os i, er det jødiske samfund i Brooklyn meget knyttet til sine skikke, så de roller, som hvert enkelt familiemedlem spiller, er meget veldefinerede.

Generelt arrangeres ægteskaberne næsten altid mellem rabbineren og hver ægtefælles familie, som normalt er ret unge. I familierne organiseres præsentationen af børnene, og i overensstemmelse med hver enkelt families karakteristika skriver rabbineren navnet på det familiemedlem, som kan være forbundet med et andet familiemedlem.

Hvad er påklædningsreglerne?

Når kvinderne er gift, skal de barbere hovedet, da de ikke må vise deres hår i offentligheden. Det er derfor, at du på en spadseretur gennem South Williamsburg vil se dem bære en tichel eller en paryk for at gå på gaden. Deres påklædning er meget enkel, i overensstemmelse med den beskedenhed, der forventes af dem: mørkt tøj, lange nederdele, strømper, flade sko og ingen tilbehør.

Mændene bærer hvide skjorter med sorte jakker og bukser. Som tilbehør bærer de en hat, som kan være af forskellig art:

  • Kippaen: en rituel baret med en hellig betydning, der minder os om, at intet er højere end Gud.
  • Den bredskyggede sorte filthat som et tegn på respekt for Gud.
  • Shtreimel: en hat af rævepels og fløjl, der bæres af gifte mænd på sabbaten og andre jødiske helligdage.

Under hatten bærer mændene peiot, lange ringledninger på hver side af hovedet i henhold til Toraen. Ifølge en af mitvaerne adskilte de sig på denne måde fra afgudsdyrkerne, som barberede sig på siden.

Hvad angår skægget, som normalt ledsager peiot, er det tilladt at vokse for at vise, at jøderne er knyttet til et åndeligt liv og ikke til æstetik eller til omverdenen.

Roller i hjemmet

Det meste af tiden bruger mændene deres tid på bøn og Tora-studier, selv om der er nogle, der arbejder som håndværkere. I de fleste tilfælde er det imidlertid kvinderne, der er ansvarlige for at arbejde som lærere eller butiksassistenter for at forsørge husholdningen og for at opdrage børnene, som der normalt er mange af, da de ikke bruger prævention.

Børn

Fødselsraten i den jødiske bydel Brooklyn er meget høj. Hver familie har i gennemsnit seks børn, og det er almindeligt at se kvinder på gaden omgivet af børn, der skubber en barnevogn eller er gravide.

De fleste af boligerne ligger syd for Division Avenue, men hvis du går ned ad en af gaderne i South Williamsburg-kvarteret, vil du finde gårde og haver, hvor du kan se parkerede barnevogne og børn, der leger under deres mødres opmærksomme øjne. I ser kun fædre med deres sønner på sabbaten, når de går sammen i synagogen for at bede.

På trods af deres unge alder har børn også regler, som de skal leve efter i samfundet:

  • Omskæring: Mandlige børn omskæres otte dage efter fødslen.
  • Navngivningsceremoni: Denne ceremoni symboliserer pigernes officielle indtræden i det chassidiske samfund.

På den anden side er det almindeligt, at børn i ortodokse jødiske familier ikke klipper deres hår, før de er tre år gamle. Denne ceremoni kaldes upsherin og markerer overgangen fra at være en baby til at blive et barn med en vis grad af uafhængighed.

Isabels rejsetips

Gå til Sanders Bakery på 159 Lee Avenue! De har et stort udvalg af friske produkter til gode priser. Cupcakes er min favorit. Yummy!

6. Sådan er det at besøge New Yorks jødiske kvarter på sabbaten

Butiksvinduer i nabolaget| ©Hellotickets
Butiksvinduer i nabolaget| ©Hellotickets

I modsætning til kristne og søndag er den jødiske helligdag sabbaten. En højtidelig hviledag, hvor butikkerne er lukket, hvor der ikke må arbejdes, og hvor det ikke er tilladt at lave mad, vaske tøj, køre bil eller skrive.

Derfor er fredagen en meget travl dag i fællesskabet, da de skal gøre alting klar, så de om lørdagen ikke behøver at gøre andet end at læse hellige tekster, synge og tilbringe dagen mellem familien og synagogen.

Da det er en helligdag, kan du, hvis dit besøg i Brooklyn falder på sabbatten, opleve på første hånd, hvordan det er at leve denne særlige dag i South Williamsburg. Du vil se mænd og kvinder på gaderne klædt i deres fineste synagogedragter. Desuden er gaderne og parkerne ofte fyldt med børn, der leger. Du vil dog ikke have mulighed for at komme ind i deres butikker, da de er lukkede.

Eruv, den usynlige tråd

Som sagt må jøder ikke gøre mange ting, der indebærer arbejde eller fysisk anstrengelse, på sabbaten for ikke at overtræde jødisk lov.

Derfor fandt lokalsamfundet på en genial løsning kaldet eruv, eller frizone, en afgrænsning bygget med gennemsigtig tråd med det formål at etablere en perimeter, hvor visse aktiviteter såsom at skubbe en barnevogn eller kørestol kan udføres uden at bryde loven.

Faktisk kan man, når Lee Avenue netop er begyndt, se en tråd, der omkranser flere områder i kvarteret og skaber dette sikre rum, hvis man ser godt efter. Den skal være i perfekt stand uden afbrydelser i nogen af de gader, den løber igennem. Hvis ikke, bliver det fredag morgen repareret af et vedligeholdelseshold under tilsyn af en rabbiner, så alt er klar fredag eftermiddag, når sabbaten begynder. Og du tror det måske ikke, men der er omkring 30 kilometer eruv på Manhattan.

7. Rejs ansvarligt

En af de bedste bagerier i området.| ©Hellotickets
En af de bedste bagerier i området.| ©Hellotickets

De besøgende er ikke særlig opmærksomme og er vant til at se dem passere gennem kvarteret, men det er en god idé at være hensynsfuld på din tur i South Williamsburg. Gaderne i Brooklyns jødiske kvarter er ikke blot en pynt for turister.

Selv hvis deres tøj, frisurer eller andre detaljer fanger dit blik, skal du forsøge ikke at få dem til at føle sig utilpas, og du skal ikke stirre nysgerrigt på dem. Vær respektfuld, når du tager billeder, for de bryder sig ikke om at være i kameraets konstant fokus.

Sociale normer

Under besøget i South Williamsburg husker jeg, at kulturchokket var stort. Det er overraskende at se børn og kvinder gå på den ene side og mænd gå på den anden side i grupper, der er adskilt af forskellige indfaldsveje.

Desuden ser mændene aldrig direkte ind i kvindernes øjne, da dette ville være en måde at blive tilskyndet til synd på. De går som regel med øjnene stift rettet mod jorden. Faktisk vil du bemærke, at når turisterne kommer forbi kvarteret, ignorerer de lokale dem. Det er sjældent, at folk fra det jødiske samfund i Williamsburg interagerer med andre uden for kvarteret.

8. Andre tips til besøg

Hvis du ønsker at tage på en guidet tur i Brooklyn, skal du vide, at der findes nogle rundvisninger i New York på spansk, som dækker dette område, hvilket giver dig den fordel, at du kan stille alle dine spørgsmål til guiden og bede om de anbefalinger, du har brug for. Turen New York Kontraster dækker f.eks. byen fra nord til syd og slutter i Brooklyn.

Det er en fantastisk måde at udforske byens kulturelle kontraster på og sætte dem ind i en historisk kontekst, som vil hjælpe dig med at forstå, hvordan snesevis af kulturer sameksisterer i denne fantastiske by.