Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste dagsudflugter fra Rom til Toscana

Få mest muligt ud af din ferie i den transalpine hovedstad til at udforske de nærliggende regioner. Siena, Firenze, Pisa og de mest stemningsfulde toscanske byer kan nemt nås fra Rom.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minutters læst

Bedste dagsudflugter fra Rom til Toscana

Casa en La Toscana | ©FotoInToscana by Moira e Raffaella

Skal du bo en uge eller mere i Den Evige By? Der er selvfølgelig masser at se og lave i Rom, men et længere ophold kan være en god undskyldning for at flygte til Toscana. Et par timer med bus er nok til at nå de historiske byer eller det pragtfulde landskab i den omkringliggende region.

Hvis du ikke har lyst til at køre eller leder efter et alternativ på egen hånd, kan du benytte dig af de organiserede udflugter, der afgår dagligt fra Rom. Uanset hvad din destination er, vil denne smukke italienske region ikke efterlade dig ligeglad.

1.Udflugt til Toscana med vinsmagning og frokost

folk samles omkring og drikker vin| ©Tuscany Cooking Class
folk samles omkring og drikker vin| ©Tuscany Cooking Class

Val d'Orcia er det typiske postkort for Toscana. Den ligger syd for Siena og er berømt for sine smukke bakker, der veksler med olivenlunde, middelalderbyer og vinmarker. Siden 2004 har det været på Unesco's verdensarvsliste og er derfor et must på enhver rejse til regionen.

 • Montepulciano, en by, der er kendt for vinen af samme navn. Dens hjerte er Piazza Grande, som huser historiske paladser og katedralen med sin ufærdige facade. Hvis du vil hjem med en god flaske, vil jeg anbefale dig at gå til vinbutikken La Dolce Vita (Via di Voltaia nel Corso 80).
 • Pienza, den ideelle by. Efter pave Pius II's vilje blev den jævnet med jorden og fuldstændig genopbygget. Derfor kan vi i dag beundre renæssancebygninger som Palazzo Vescovile, katedralen, Palazzo Piccolomini og andre bygninger. Pienza er også berømt for sin pecorino-ost. Hvis du ønsker at købe en kile, kan du købe en på Caseificio di Mario (Corso Rossellino 16) eller på Taverna del Pecorino (Via Condotti 1).
 • Montalcino, en charmerende befæstet by. Den var en vigtig forsvarsborg på grænsen mellem domænerne Firenze og Siena. Rocca, en borg fra det 14. århundrede, er det tavse vidne om Montalcinos militære fortid. Det omkringliggende landskab producerer Brunello, en rubinrød vin med noter af vanilje, aromatisk træ og underskov.

Turene omfatter normalt frokost med vinsmagning, en ekspertguide og hovedtelefoner, så du ikke går glip af nogen forklaringer.

 • Pris: ca. 120 €.
 • Varighed: ca. 12 timer

Bestil en tur til Toscana fra Rom

2. Dagstur til Pisa og Firenze

folk omkring det skæve tårn| ©Pablo Cueva
folk omkring det skæve tårn| ©Pablo Cueva

De to byer ligger ikke så langt fra Rom. Hovedstadsregionen grænser op til Toscana mod nord og ligger kun 4 timers kørsel væk.

Det vigtigste i Pisa

Den første snack på ruten er Pisa, Galileos by. Bussen sætter normalt de rejsende af i nærheden af Piazza dei Miracoli, et stort område, der rummer det berømte skæve tårn, katedralen og en kirkegård.

Guiden vil forklare historien om denne plads, som ikke ligger i den gamle bydel, men på en esplanade uden for de middelalderlige mure. Stoppet i Pisa varer normalt en time eller lidt mere.

Eksprestur i Firenze

Efter en kort bustur ankommer du til renæssancens fødested: Firenze. Normalt omfatter disse ture adgang til Galleria dell'Accademia. Den er ikke lige så berømt som Uffizierne, men det betyder ikke, at den ikke er det værd.

Dens mest ikoniske værk er Michelangelos David, der er skulpteret i hvidt Carrara-marmor (hvis du undrer dig, ja, statuen på Piazza Signoria er en kopi). Andre kunstværker, som man ikke må gå glip af, er Botticellis "Madonna med Bambino" og Paolo Uccellos "Tebaide". Selvfølgelig skal du se Piazza della Signoria, Santa Croce-basilikaen, Boboli-haven og Domkirken.

Til frokost kan du benytte lejligheden til at prøve en lampredotto, en velsmagende snack lavet af tarme og grøn persillesovs. Personligt anbefaler jeg Il Cernacchino (Via della Condotta 38), 'L Trippaio di San Frediano (Piazza dei Nerli) eller L'Antico Trippaio (Piazza De' Cimator).

 • Pris: ca. 200 €.
 • Varighed: ca. 12 timer.

Bestil din udflugt til Firenze og Pisa

3. Vin- og madtur i Siena og San Gimignano

Frokost ved bordet| ©Voyagewriter
Frokost ved bordet| ©Voyagewriter

Denne tur afgår tidligt om morgenen og kører mod den mest berømte middelalderby i Toscana: Siena.

Det første stop er normalt Piazza del Campo, den karakteristiske muslingeformede, rødbrune plads. Disse udflugter omfatter normalt stop på følgende steder:

 • Palazzo Pubblico, en monumental bygning på den centrale Piazza del Campo. Den blev bygget mellem det 13. og 14. århundrede og er forblevet uændret gennem århundrederne. Den er flankeret af den slanke Torre del Mangia, der når en højde på 87 meter.
 • Basilica di San Domenico, bygget i cisterciensergotisk stil og med et strengt udseende. Indvendigt bevarer den hovedrelikviet af Sankt Katharina af Siena.
 • Duomo, katedralen, der er viet til Vor Frue af Himmelfart. Den har to særpræg: den ufærdige facade og den prægtige Libreria Piccolomini, der er dekoreret med fresker af Pinturicchio og Raphael Sanzio.

Efter at have besøgt byen kører minibussen jer til San Gimignano, middelalderens New York. Mellem det 13. og 14. århundrede viste de rige familier deres økonomiske magt ved at opføre høje tårne. Landsbyen er smukt bevaret.

Inden du vender tilbage til hovedstaden, kører køretøjet dig til en vingård i Chianti-regionen. Her vil du få mulighed for at smage vin og nogle sorter af ekstra jomfruolivenolie.

 • Pris: 250 € eller lidt mere
 • Varighed: ca. 12 timer

Bestil din udflugt til Siena og San Gimignano

Er disse udflugter værd at lave med børn?

udsigt over Toscana| ©airbusa3402000
udsigt over Toscana| ©airbusa3402000

Det afhænger af dine børns alder og interesser. Personligt synes jeg ikke, at det er den bedste løsning. Selv om Toscana ikke ligger alt for langt fra den italienske hovedstad, er busturene lange, og det samme gælder vandreturene på de enkelte destinationer.

Desuden er nogle af disse Toscana-udflugter fra Rom fokuseret på vin, så de er ikke de mest velegnede for børn.

Hvis du rejser med din familie, er der andre interessante aktiviteter. Du kan vælge en cykeltur i Rom, udforske haverne i Villa Borghese eller købe billetter til Roms katakomber. Hvis du vil vide mere om dette emne, anbefaler jeg dig at læse indlægget om de 10 ting at lave i Rom med børn.

Under alle omstændigheder kan du på alle de ovennævnte ruter tage barnevogne med, og busserne er udstyret med barnesæder. Hvis du har brug for en sådan, skal du sørge for at angive det under bookingprocessen.

Bestil en tur til Toscana fra Rom

Hvad vil jeg se på denne type tur?

folk på gaden, der går| ©airbusa3402000
folk på gaden, der går| ©airbusa3402000

Disse udflugter kan opdeles i to typer: dem, der fokuserer på kunstbyerne, og dem, der fokuserer på naturskønhed og gastronomiske tilbud.

Det betyder dog ikke, at sidstnævnte ikke omfatter stop i historiske byer som Pienza og Montepulciano.

Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Toscana?

en udsigt over Toscanas sø| ©airbusa3402000
en udsigt over Toscanas sø| ©airbusa3402000

Hvis du overvejer en tur til Firenze, Siena eller andre byer, bør du besøge regionen om foråret. Så hvis du f.eks. leder efter ting at lave i Rom i maj, bør du overveje at booke denne aktivitet.

Vintrene er ret kolde, og somrene er varme, så det er bedst at vælge den mellemliggende sæson. I marts er vejret ikke særlig stabilt - regnen lurer - men april og maj er præget af solrige dage og længere dage.

Vinentusiaster foretrækker derimod at udnytte et besøg i Rom i efteråret til at besøge Toscana. I det berømte Chianti-vinområde er høstperioden mellem midten af september og midten af oktober. Bladene bliver røde, orange og gule og giver landskabet et magisk præg.

Hvis du rejser til hovedstaden om sommeren, vil jeg anbefale dig en anden mulighed: en udflugt til Amalfikysten fra Rom. Sorrento, Positano, Amalfi og det blå vand i Salernobugten ligger ikke langt fra den evige by.

Book en tur til Toscana fra Rom

Er Toscana et besøg værd i julen?

gade med oplyste bygninger| ©Matteo Bimonte
gade med oplyste bygninger| ©Matteo Bimonte

Hvis du planlægger at besøge Firenze, er svaret ja. Den 8. december tændes de store træer foran Palazzo Vecchio og Duomo og resten af byens festlige belysning.

Det mest berømte julemarked ligger på Piazza Santa Croce og byder på mad, dekorationer, kunsthåndværk og meget mere.

Piazza Santa Maria Novella er vært for det skotske marked, som er en hyldest til venskabsbyen mellem den toscanske hovedstad og Edinburgh. Generelt er der snesevis af aktiviteter og arrangementer planlagt i løbet af måneden. For yderligere oplysninger kan du læse indlægget om Firenze i julen.

Pisa, Siena, San Gimignano og de andre charmerende landsbyer er også fulde af magi med julelys. Og når det kolde vejr sætter ind, er der endnu en undskyldning for at genoplade batterierne med lokal comfort food og vin.

Book en tur til Toscana fra Rom

Hvilke souvenirs kan jeg købe?

souvenirbutik| ©DuderinoHamburg
souvenirbutik| ©DuderinoHamburg

Toscana er en region med mange forskelle inden for den. Den producerer lidt af hvert, fra fremragende gastronomi til tøj eller designprodukter. Nedenfor er en kort liste over de bedste souvenirs:

 • Cantucci, en knasende, kornet kiks, der normalt spises dyppet i Vin Santo. Du kan finde dem i mange turistbutikker, og hvis du ikke er overbevist, kan du købe dem selv i de større supermarkeder.
 • Lædervarer (bælter, tegnebøger, sko osv.). I Firenze kan du handle hos Benheart, Manninna eller Missouri.
 • Rød- ellerhvidvin. De bedste er Chianti, Brunello di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano og Sassicaia.
 • Pecorino, en lækker ost lavet af fåremælk. Du kan også vælge andre typiske mejeriprodukter: Grande Vecchio di Montefollonico (langmodnet og hård), Abbucciato (med en særlig eftersmag af hø), Caciotta og flere andre.
 • Hvide eller sortetrøfler. Hvis du tager til Firenze, kan du gå på den sikre side ved at købe dem hos Le Delizie di Toscana (Via del Sole 27).
 • Panforte, den typiske slik fra Siena. Den er lavet med tørrede og kandiserede frugter, krydderier og honning. I Palio-byen kan du købe den hos Nocino (Via Aretina 13), Antica Drogheria Manganelli (Via di Città 71) eller La Fabbrica del Panforte (Via Po 20).
 • Finocchiona, en pølse med en lang historie. De er lavet med fennikelfrø, der giver dem en meget original aroma.

Book en udflugt til Toscana fra Rom.

Hvilke landsbyer skal du se i Toscana?

udsigt over byen Pitigliano| ©Giovanni Piras
udsigt over byen Pitigliano| ©Giovanni Piras

Toscana er en smuk region, og hvis du rejser på egen hånd, er du forkælet med valgmuligheder. Listen nedenfor samler nogle af de byer, som du vil blive forelsket i:

 • Pitigliano, byen af tuf. Den rejser sig på en meget suggestiv klippespids, og en gåtur gennem dens gamle bydel bliver en rejse tilbage i tiden. I nærheden ligger de berømte termiske bade i Saturnia.
 • Capalbio, en charmerende landsby på grænsen mellem Lazio og Toscana. Dens middelalderlige centrum, landskab og sandstrande har gjort den til et yndet rejsemål for det italienske jetset. En af de mest berømte attraktioner er Giardino dei Tarocchi, en have, der minder om Park Güell i Barcelona.
 • Volterra, et meget gammelt centrum, hvis oprindelse går helt tilbage til etruskernes tid. Hvis du ønsker at vide mere om denne civilisation, kan du besøge Museo Etrusco Guarnacci (Via Don Giovanni Minzoni). En billet koster ca. 8 €.
 • Porto Ercole, en smuk by ved havet på Argentario-forposten. Hvis du tager dertil om foråret eller sommeren, kan du solbade på tre strande: Le Viste, Spiaggia Lunga og Acqua Dolce.
 • Loro Ciuffenna, der er kendt for at huse den ældste vandmølle i regionen. Det er meget suggestivt, og hvis du vil blive til frokost, anbefaler jeg dig at reservere et bord på Il Cipresso (Via Alcide De Gasperi 28).

Book en udflugt til Toscana fra Rom