Rom om efteråret: en praktisk guide til at få det meste ud af byen

De orange farver, duften af kastanjer og Roms postkort-perfekte natur om efteråret vil få dig til at blive forelsket. Her er en liste over de bedste ting at lave på denne romantiske årstid

Nuria Rozas

Nuria Rozas

9 minutters læst

Rom om efteråret: en praktisk guide til at få det meste ud af byen

Nyd efterårssæsonen i Rom | © Michal Goszczynski

Efteråret er et fantastisk tidspunkt at rejse til Rom på, parkerne er farvet i okker, orange og rødlige farver, priserne er generelt ret billige, og vinterkulden er endnu ikke kommet. Se, hvad du ikke må gå glip af i den italienske hovedstad i disse måneder.

1. Oplev vinlandskaberne og den bedste vin i Italien

Et besøg i Umbrien| ©Rick Ligthelm
Et besøg i Umbrien| ©Rick Ligthelm

Er du en god vinsmager? En god undskyldning for at rejse i efteråret er, at med starten på denne årstid kommer også starten på druehøsten. Du vil kunne nyde vinlandskaberne og en god smagsprøve på denne drik. Du vil sætte alle dine sanser på prøve!

En uimodståelig rejseplan på denne tid af året kunne være at rejse et par dage til Toscanas hovedstad, Firenze, og benytte lejligheden til at udforske vinregionen. Se, hvordan du kommer fra Rom til Firenze, eller endnu bedre, gør det nemt for dig selv ved at booke en vinsmagningstur i Toscana.

Flygt til Umbrien, Italiens grønne hjerte

Du kan også tage en tur til regionen Umbrien, cirka to timer fra Rom, der er kendt som landets grønne hjerte på grund af sine skove. Du kan også nyde de middelalderlige bjergbyer og vinmarkerne og nyde en god vin sammen med andre af sæsonens gastronomiske lækkerier, såsom de populære trøfler.

I denne artikel sammenligner jeg de bedste udflugter, du kan booke fra Rom, så du kan vælge den mulighed, der passer bedst til dit budget.

Book en vinsmagningstur til Toscana

2. Fejr den traditionelle Halloween-aften i Rom

Restaurantindstillinger til halloween| ©Alfa
Restaurantindstillinger til halloween| ©Alfa

Hvis du troede, at Halloween var en fest, som kun amerikanerne var begejstrede for, tog du fejl. Vidste du faktisk, at der i det gamle Rom var en meget lignende festival kaldet 'Mundus Patet', hvor de døde i tre dage blev bragt tilbage til jorden?

Hvis din rejse til Den Evige Stad falder sammen med Halloween, skal du pakke dit kostume, for du vil gerne indsnuse den sande ånd af denne fest. Om aftenen den 31. oktober er der masser af aktiviteter på programmet. Nogle af de sjoveste er:

Oplev en dag med terror i forlystelsesparken Cinecittà World

I hele oktober måned kan man besøge Roms forlystelsespark med film- og tv-tema, Cinecittà World, som ligger i et tidligere filmstudie, der i sin storhedstid var det største i Europa. Book din billet til Cinecittà og nyd aktiviteter, shows og ture med Halloween-tema for hele familien.

Tag på spøgelsestur i Rom

Bliv skræmt til døde af de mest uhyggelige historier fortalt af en ekspertguide på denne tre timers nattetur gennem Roms gader. Udnyt datoen til at lære om mysterierne og legenderne om de monumenter og begivenheder, der fandt sted på de romerske pladser.

Book din billet til Cinecittà

3. Tag en selfie med din yndlingsskuespiller til Roma Film Fest

Skuespillere på den røde løber ved Roma Film Fest| ©Stefano Pietruccio
Skuespillere på den røde løber ved Roma Film Fest| ©Stefano Pietruccio

Vil du se dine yndlingsskuespillere helt tæt på på en af de største røde løbere i verden? Hvis du rejser til den italienske hovedstad i oktober, er du heldig. Hvert år afholdes Rome Film Fest, en af de vigtigste internationale filmbegivenheder, i Rom.

Rom, som mesteren Fellini hyldede i sine film, blev i 2015 anerkendt som Creative City of Cinema af UNESCO, hvilket gør den til en af hovedstæderne for den syvende kunstart. Siden 2006 har byen arrangeret denne filmfestival, hvor instruktører som Quentin Tarantino og skuespillere som Tim Burton, Al Pacino, Angelina Jolie har været på scenen... Gør dig klar til en dag med hjertebankende action!

Og hvis du ikke får alle de billeder, du leder efter, så husk, at du kan snyde og booke din billet til Roms voksmuseum.

Book din billet til voksmuseet

4. Nyd årstidens produkter på loppemarkedet

Markedet for råvarer i Campo dei Fiori| ©joanne clifford
Markedet for råvarer i Campo dei Fiori| ©joanne clifford

Hvis du kan lide charmerende loppemarkeder, foreslår jeg, at du bruger en formiddag på markedet på Campo dei Fiori-pladsen af samme navn, kun få meter fra Tiber-floden og Sant'Andrea della Valle-basilikaen. Det er et af de ældste og mest autentiske markeder i hovedstaden, en festival af dufte, farver og smage.

Hvem husker ikke den lækre duft af ristede kastanjer? Vi ved allerede, at kulturen i Italien drejer sig om gastronomien i Rom og andre byer, især om efteråret, som er et af de bedste tidspunkter at nyde årstidens produkter på. På dette populære marked finder du de typiske kastanjer, porcini svampe, trøfler, druer, oliven...

Her finder du de bedste artiskokker og græskar i den evige stad, som indtager en vigtig plads i det traditionelle romerske køkken. Og mens du handler, kan du til enhver tid nyde levende musik takket være de gadeartister, der skaber liv i området. Og husk, at Campo dei Fiori er et af de steder, hvor Roms gastronomiske ture finder sted.

Book en madtur i Rom

5. Bliv kultiveret med udendørsforestillinger

Forestillinger i Romeeuropa| ©UK in Italy
Forestillinger i Romeeuropa| ©UK in Italy

Kulturelle aktiviteter genoptages om efteråret i hovedstaden efter sommerferien. Grib pen og papir, og hvis du er i tvivl om, hvornår det er bedst at rejse til Rom, kan du sammenligne alle de ting, du kan lave i Rom om sommeren for at hjælpe dig med at beslutte dig - tjek denne praktiske guide til byen!

Der er mange muligheder, men min personlige favorit er helt klart at booke en billet til en friluftskoncert. Den finder sted på Borromini-terrassen på Piazza Navona. Denne plan inkluderer også en guidet tur på tagterrassen "La Grande Bellezza" og en aperitif.

Festival for dans, teater, musik og film 'Romaeuropa'.

En anden af de store kunstneriske begivenheder i Den Evige Stad om efteråret er Romaeuropa, der er anerkendt som den vigtigste italienske kulturfestival, og som i de sidste tre årtier har haft til formål at præsentere samtidskunst inden for forskellige discipliner for offentligheden.

Festivalen finder sted hvert år i september, oktober og november, og programmet omfatter filmforevisninger, danseforestillinger, musik- og teaterforestillinger. Der mangler ikke noget!

Ogdet bedste? Forestillingerne afholdes i forskellige dele af byen, mange af dem udendørs, så du kan nyde forestillingerne med Roms uforlignelige kulisse som baggrund.

Book din billet til en open-air operakoncert

6. Udforsk Roms botaniske have i efterårslyset

Fontana dei Tritoni i Roms botaniske have| ©Paolo Margari
Fontana dei Tritoni i Roms botaniske have| ©Paolo Margari

I hjertet af byen ligger Roms botaniske have mellem Via della Lungara og Gianicolo-bakken, et sted væk fra kaos og hvorfra man kan se træernes skiftende blade om efteråret. Parken, som er en af de største i Italien, rummer også kunstværker som trappen med de elleve fontæner og Tritons fontæne, som er værd at tilføje til listen over de bedste fontæner i Rom, og som du helt sikkert vil kende, hvis du bestiller turen til fontæner og pladser i Rom. Den kombinerer natur og kunst på perfekt vis!

Blandt de vigtigste samlinger er de mest bemærkelsesværdige de hundredårige monumentale træer, såsom de orientalske platantræer, korkege og himalaya-cedertræer, og dens samling af bambus, en af de største i Europa. De gigantiske bambus vil imponere dig! Nogle vokser op til 30 centimeter om dagen. Ja, du læste rigtigt, 30 centimeter!

Det, jeg bedst kunne lide, er, at takket være den scenografiske rekonstruktion af miljøerne, kan du tage en tur med din fantasi gennem de forskellige kontinenter og deres natur. Hvis du efter denne have stadig er sulten efter mere, så tag et kig på de bedste parker i Rom, hvor du kan se årstidernes skiften.

 • Hvor: Largo Cristina di Svezia, 24.
 • Åbningstider: April til oktober, kl. 9-18.30. November til marts, kl. 9-17.30.
 • Entré: 13 € for voksne og 10 € for børn fra 4 til 18 år. Børn under 4 år er gratis.

Book turen til Roms fontæner og pladser

7. Gå en lang tur gennem Roms parker

Asklepios' tempel i haven ved Villa Borghese, Rom| ©Matt Kieffer
Asklepios' tempel i haven ved Villa Borghese, Rom| ©Matt Kieffer

At gå en hyggelig tur gennem Roms bedste parker og nyde seværdighederne er en af mine yndlingsaktiviteter i efteråret, og hvad mere er... Det er gratis!

Denne flugt til byens grønne lunger bliver en lille oase af fred efter en udmattende dag med sightseeing. Vil du vide mere om nogle af de smukkeste parker?

 • Villa Borghese-haverne: den italienske hovedstads grønne hjerte og en af Europas største parker, der kombinerer kunst og natur med stor dygtighed! Du kan også komme ind i Borghese-galleriet og se de bedste skulpturer.
 • Appelsinhaven er en af Roms mest romantiske haver, ideel til at se solnedgangen med den umiskendelige duft af appelsintræer! Den er også hjemsted for en af Roms bedst bevarede hemmeligheder.
 • Akvædukternes park: Du vil blive forbløffet over de romerske akvædukter. Du vil få nogle imponerende efterårsbilleder.
 • Villa Torlonia. Denne lille park har en (åben) hemmelighed: Det var diktatoren Benito Mussolinis residens.

Book en guidet tur i Borghese-galleriets haver

8. Nyd en jazzkoncert i det romerske auditorium

Udsigt udefra af Auditorium Parco della Musica| ©Matteo Rho
Udsigt udefra af Auditorium Parco della Musica| ©Matteo Rho

Det kan ske, at dagen bliver ret dårlig under din efterårsferie til Rom, og din krop beder dig om at nyde en god plan under tag. Hvis du rejser i november, har jeg den perfekte aktivitet til dig: en jazzkoncert i Auditorium Parco della Musica, som vil løfte din oplevelse i den evige stad.

Hvert år er den italienske hovedstad vært for Roma Jazz Festival, en af de vigtigste internationale begivenheder dedikeret til denne type musik. Hvis du vil tilbringe en særlig aften i byen, foreslår jeg, at du bestiller billetter til denne koncert i forvejen, da begivenheden har en lang tradition og hurtigt bliver udsolgt.

9. Varm op med en god cappuccino

Sant'Eustachio Il Caffè cafeteria| ©Michiel Jelijs
Sant'Eustachio Il Caffè cafeteria| ©Michiel Jelijs

Kaffe er et af symbolerneItalien og er et must på din italienske ferie, især hvis du rejser om efteråret - du får brug for den til at varme dig i de koldere måneder! En af fornøjelserne ved Dolce Vita er at nyde en god cappuccino og kigge ud af vinduet på byens arkitektoniske perler. Det lyder godt, ikke sandt?

Her er en liste over de bedste caféer i Rom:

 • Sant'Eustachio Il Caffè (Piazza di S. Eustachio, 82). Et lille sted, hvor de bruger en over 70 år gammel maskine til ristning af bønner og en hemmelig formel til at lave kaffen. Prøv det ikke, for du vil ikke kunne få dem til at fortælle dig det!
 • La Casa Del Caffè Tazza d'Oro (Via degli Orfani, 84). Her bruger de bønner fra de steder i verden, hvor der dyrkes mest kaffe, såsom Syd- og Mellemamerika.
 • Caffè Greco (Via del Condotti, 86). Det er mit yndlingssted og en af de ældste aktive caféer i verden. Store personligheder som Goethe, Byron og Keats drak denne saftige drik her, og du kan nyde en god cappuccino i en historisk bar!

10. Tag på shopping i Rom under Black Friday!

Black Friday-shopping| ©Sam Lion
Black Friday-shopping| ©Sam Lion

November er en af årets mest ventede begivenheder, Black Friday, hvor du kan slippe shopaholicen i dig løs, fordi butikkerne holder spektakulære udsalg. Det er den bedste tid på året at shoppe!

Selvom Milano er Europas modehovedstad, har Rom intet at misunde, så jeg råder dig til at tage på shopping og medbringe en kuffert fuld af italiensk tøj og souvenirs.

Hvad er temperaturen om efteråret i Rom?

Besøg i Rom om efteråret| ©Gabriella Clare Marino
Besøg i Rom om efteråret| ©Gabriella Clare Marino
 • September: Minimumstemperaturen er 16 grader celsius, og maksimumstemperaturen er 27 grader celsius.
 • Oktober: Termometeret viser temperaturer mellem 22°C og 12°C. Der er normalt omkring 7 dage med regn!
 • November: Termometeret viser temperaturer på omkring 8º C og 17º C. Glem ikke din paraply, for det plejer at regne i omkring 9 dage!

Book sightseeingbussen til Rom

Hvordan pakker man til sin efterårsrejse til Rom?

Pakning af din kuffert| ©Craig Adderley
Pakning af din kuffert| ©Craig Adderley

Om efteråret er temperaturerne ret kølige, så jeg råder dig til at pakke varmt tøj i din kuffert. Pas på! Midt på dagen, især i september, kan det blive ret varmt, så det er bedst at pakke en kortærmet T-shirt og en jakke, som er den mest nyttige beklædningsgenstand. Tag en paraply og en kaleche med, for det regner ret ofte!

Hvad må ikke mangle i din kuffert?

Frakke - Behagelige sko - Tørklæde og handsker (især i november og december) - Paraply og mackintosh - Jakke

I denne artikel har du læst nogle efterårsplaner, men hvis du planlægger at rejse til Rom på en anden årstid, er her guider til de bedste ting at gøre i Rom om sommeren, hvad man kan se og gøre i Rom om foråret, og hvad man kan gøre i Rom om vinteren. Hver årstid har sin charme!

Book en tur til Trastevere og den jødiske ghetto

Sammenfattende kan du sammenligne de forskellige årstider for besøg i Rom

 • Vinter
 • December - marts
 • Vejr: Frysende
 • Maksimum 16º C
 • Minimum 2º C

Ideelt til museumsbesøg

 • Forår
 • Marts - juni
 • Klima: Tempereret
 • Højeste 27º C
 • Lav 4º C

Ideelt til udendørs aktiviteter

 • Sommer
 • Juni - september
 • Klima: Varmt og fugtigt
 • Maksimum 31º C
 • Minimum 14º C

Ideelt til udendørs aktiviteter

 • Efterår
 • September - december
 • Klima: Tempereret
 • Maksimum 27º C
 • Lav 6º C

Ideelt til udendørs aktiviteter