Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Roms Pantheon: alt du har brug for at vide, før dit besøg

Blandt de moderne bygninger i Rom er der en, der blev bygget for flere hundrede år siden, men som stadig er en af de bedst bevarede. At besøge Pantheon i Rom er en oplevelse, der tager dig 1.900 år tilbage i tiden, så gå ikke glip af det.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

7 minutters læst

Roms Pantheon: alt du har brug for at vide, før dit besøg

Pantheon i Rom | ©Griffin Wooldridge

Når du rejser til Rom, skal du huske, at der er mange velbevarede antikke bygninger, som du kan besøge, og blandt de bedste monumenter i Rom er Pantheon. Anlægget er også kendt som "Marcus Agrippas Pantheon".

Pantheon blev beskadiget ved en brand i 80 e.Kr. og blev genopbygget af kejser Hadrianus i det 2. århundrede. I 608 bad Boniface IV om at få den omdannet til Santa Maria-basilikaen. Der er gratis adgang til dette store værk af italiensk arkitektur.

Sådan får du billetter til Pantheon i Rom

Det indre af Agrippas Pantheon| ©Evan Qu
Det indre af Agrippas Pantheon| ©Evan Qu

Da det er et sted for religiøs tilbedelse, er det gratis at komme ind i Pantheon (nu en basilika), men bemærk venligst: mandag til fredag er det gratis at komme ind i bygningen, og der kræves ingen reservation. Der er også en gratis rundvisning på italiensk, og den er tilgængelig hver dag, hvor det er tilladt at besøge Pantheon.

helligdage, i weekender eller når der er en religiøs begivenhed i basilikaen, er det dog nødvendigt at bestille adgang mindst en dag i forvejen. Proceduren foregår via det websted, der er oprettet af det italienske kulturministerium.

Bestil dine billetter, hvis du rejser i højsæsonen

Hvis du rejser til Rom om sommeren, skal du huske på, at det er højsæson i byen, så du skal måske reservere din billet til Pantheon. Du kan også foretage en reservation på deres websted. Så snart du kommer ind, skal du markere muligheden for at registrere dig og udfylde følgende oplysninger:

 • Angiv, om du er rejseleder eller gæst.
 • Udfyld dine oplysninger.
 • Opret en konto på webstedet for at kunne administrere dit besøg.

Hvis du derimod er interesseret i romersk historie og ønsker at gå i dybden med detaljerne i dette utrolige monument, har du også mulighed for at leje en guidet rundvisning, der fortæller dig om højdepunkterne i Pantheon i Rom.

Bestil en guidet tur i Pantheon

Er der guidede ture i Pantheon, og er det det værd?

Pantheon-domkirken| ©Pedro Layant
Pantheon-domkirken| ©Pedro Layant

Selv om det er gratis at komme ind, kan du også bestille en guidet tur i Pantheon, hvilket garanterer en fantastisk oplevelse for alle turister. Dette omfatter en rejseleder, som tydeligvis kender den gamle bygning meget godt, så du får pålidelige oplysninger om dens konstruktion, arkitektur og historie.

Hvis dit besøg i Pantheon falder sammen med en guidet rundvisning på italiensk eller engelsk, skal du ikke være bekymret. Inde i bygningen sælger de lydguider på flere sprog, herunder spansk, så jeg anbefaler, at du køber en. Hvad får du med denne type guide? Du vil få følgende fordele:

 • Du vil kende hele historien om Pantheon i Rom.
 • Du vil vide, hvor de interessante detaljer i bygningen er placeret.

Tilgængelige tjenester under den guidede tur

Da det er et sted, der besøges af millioner af mennesker hvert år, er det ikke usædvanligt, at de bestræber sig på at give dig den bedste oplevelse. På webstedet for Pantheon i Rom forklares det, at følgende tjenester er tilgængelige for de forskellige typer besøg:

 • Audioguider: De findes på kinesisk, engelsk, fransk, italiensk, portugisisk, russisk, spansk, kinesisk, fransk, tysk og portugisisk.
 • Digital oplevelse: en 360° virtuel rundvisning og en live-transmission fra Pantheon. Der er en guide til rådighed til at besvare eventuelle spørgsmål.
 • Mobilapp: Appen, der fås til Android og iOS, giver dig mulighed for at lære mere om den romerske bygning, dens hemmeligheder og sjove fakta. Du kan med fordel downloade den, når du besøger Pantheon i Rom.

Book din audio-vejledte rundvisning i Pantheon

Hvad skal man se i Marcus Agrippas Pantheon?

Detalje af den udvendige side af Pantheon i Rom| ©Kristof Verslype
Detalje af den udvendige side af Pantheon i Rom| ©Kristof Verslype

Pantheon er et perfekt eksempel på romersk arkitektur, og dets design er kendetegnet ved harmoni og balance i alle aspekter. Bygningen er bygget upåklageligt. Selv om det nu er et religiøst center, er der flere grave i Pantheon. Blandt dem er to italienske kongers og renæssancemaleren Raphael Sanzios gravmæle.

Se nærmere på kuplen

Kuplen på bygningen, der også er kendt som "Basilica of Santa Maria", er lavet af uarmeret beton og har en diameter på 43,44 meter. Den er 9 m. Hvad er det særlige ved dette område af bygningen? Sollyset trænger ind gennem oculus, så når dagen skrider frem, er Pantheonets indre et gigantisk solur. Det er, som om væggen fortæller tiden, hvilket er noget, man skal huske, når man besøger bygningen.

Det mest bemærkelsesværdige ved dette er, at bygninger i andre dele af verden på den tid var beregnet til at blive set udefra. Pantheon er dog et sted, der fortjener at blive beundret indefra.

Pinse i Santa Maria-basilikaen

Den måde, hvorpå pinsedagen fejres i basilikaen, er velkendt i Italien og i andre lande. For at mindes den dag, hvor Helligånden dalede ned over apostlene og andre mennesker, bliver der kastet kronblade i basilikaen.

Kronbladene falder gennem oculus med hjælp fra brandvæsenet. Denne begivenhed finder sted efter messen, omkring kl. 10.30 om morgenen, ca. 50 dage efter den romerske hellig uge.

Besøg Roms eneste gotiske kirke

Selv om den ikke kan sammenlignes med den berømte Peterskirke, er Santa Maria sopra Minerva en af de mindre basilikaer og betragtes som den eneste gotiske og religiøse bygning i byen. Det ligger på Piazza della Minerva, ca. 230 m fra Piazza della Rotonda. Hvis du går fra det ene torv til det andet, skal du gå mindre end 10 minutter.

Da bygningen blev bygget, var den et hedensk tempel dedikeret til Minerva, der blev betragtet som håndværkernes skytshelgen og Roms beskytter. Nogle af de skulpturer, der skiller sig ud i den, er:

 • Kristus omfavner et kors.
 • En elefant med en egyptisk obelisk (foran kirken).

Beundre det udvendige

Ligesom andre steder, der blev bygget i det gamle Rom, har Pantheon en imponerende konstruktion. Jeg opfordrer dig til at tage et par minutter for at se den ydre struktur og se, hvordan dette sted formår at supplere de moderne bygninger omkring det.

Når natten falder over Rom, er Pantheon oplyst, hvilket får det til at se endnu mere imponerende ud. På Piazza della Rotonda, en af de bedste pladser i Rom, er der desuden altid noget at underholde dig på. For eksempel opfører gadekunstnere shows, som du kan se, mens du slentrer rundt på Piazzaen.

Bestil et besøg til Pantheon og Santa Maria Sopra

Hvordan man kommer til Pantheon i Rom

Tager en taxa| ©Patrik Tschudin
Tager en taxa| ©Patrik Tschudin

Det ligger syd for Piazza della Rotonda, og der er flere måder at komme dertil på fra den del af byen, du befinder dig i. Der er følgende transportmuligheder: taxa, bus, sporvogn og metro. Her er, hvad du skal gøre for hver af dem:

 • Taxa: Hvis du ønsker at komme hurtigt til bygningen, er det bedst at vælge denne mulighed. Du skal bare bede taxachaufføren køre dig til Piazza della Rotonda, og derfra kan du gå til Pantheon. Prisen starter ved 9 euro.
 • Bus: linje 30, 40, 62, 64, 81, 87 og 492, stå af ved stoppestedet Largo di Torre Argentina, som ligger ca. 400 meter fra Pantheon i Rom.
 • Sporvogn: Dette er den billigste måde at komme til Pantheon på, det koster ca. 3 euro, og du tager linje 40 fra Roma Termini station. Turen tager ca. 15 minutter.
 • Metro i Rom: Tag linje A til stoppestedet Barberini, som ligger ca. 700 m fra den berømte romerske bygning.

Er det tilrådeligt at gå til Marcus Agrippas Pantheon med børn?

Børn i Patheon| ©Domina Viaggi Evento
Børn i Patheon| ©Domina Viaggi Evento

Ja, jeg er sikker på, at mange børn synes, det er sjovt at tage til et sted, der har eksisteret i århundreder og er meget velbevaret. Jeg vil naturligvis opfordre dig til at nævne for dem, at der i Pantheon ikke må løbes, ikke tales højt og slet ikke råbes.

Desuden anbefaler jeg, at I laver særlige aktiviteter for børn, så de også kan få sjove oplevelser på ferien. I en anden artikel vil jeg fortælle dig, hvad du kan lave i Rom med børn.

Hvor lang tid har du brug for til at besøge Pantheon i Rom?

Udsigt over Patheon om natten| ©Diana Biris
Udsigt over Patheon om natten| ©Diana Biris

For at afgøre, hvor meget tid du skal bruge på Pantheon i Rom, skal du overveje følgende:

 • Hvor du befinder dig: Dette er afgørende for, hvor lang tid det tager dig at komme til det berømte romerske Pantheon.
 • Hvor mange mennesker vil vente på at komme ind: Husk, at det er gratis at komme ind i løbet af ugen, så det er normalt, at der vil være flere grupper af mennesker, der venter på deres tur til rundvisningen. Hvis du foretager en reservation i en weekend eller på en helligdag, er det ikke noget problem, da det tidspunkt, du kan tage af sted, er angivet på reservationen.
 • Turens varighed: den varer mellem 30 og 40 minutter. Sidste indgang er kl. 18:45.

Har du en reservation for at besøge dette Pantheon? I så fald er det bedst at være i god tid, og hvis det er muligt, skal du ankomme 30 minutter til 1 time før turen starter. På den måde får du mulighed for at besøge Piazza della Rotonda og dens omgivelser.

Åbningstider for Pantheon

Sidebillede af Pantheon| ©motfemme
Sidebillede af Pantheon| ©motfemme

Basilica di Santa Maria er åben hver dag fra kl. 9 til 19. Hvis der er planlagt en religiøs begivenhed, kan disse åbningstider ændres, og i så fald vil du blive informeret ved ankomsten eller når du booker online.

De eneste dage på året, hvor basilikaen er lukket, er den 1. januar og den 25. december. De, der besøger Rom i juletiden, behøver ikke at bekymre sig, for der er stadig masser at se i byen.

Tips til at besøge Pantheon

Besøg i Pantheon i Rom| ©Carlo Raso
Besøg i Pantheon i Rom| ©Carlo Raso

Da det er en religiøs bygning, er det normalt, at der bliver taget hensyn til de besøgendes adfærd i Pantheon. Derfor vil jeg råde dig til at undgå følgende, når du besøger Pantheon:

 • Taler med høj stemme.
 • Sæt dig på gulvet.
 • Læner sig op ad væggene.
 • at bære hatte, kasketter eller tøj, der ikke er egnet til basilikaen (ærmeløse bluser, veste og shorts).
 • Kom ind med dyr.

Pantheon i Rom er på listen over de bedste ting at lave i Rom. Det er et af de mest berømte steder i byen, og det er utroligt at beundre arkitekturen udefra, men at se den indefra er spektakulært. I denne artikel har jeg forklaret alt om denne bygning, jeg håber du nyder din rejse fuldt ud, buon viaggio!