11 ting at lave i Rom til jul

Julen gør Rom til en (endnu mere) magisk by: Gå ikke glip af følgende liste over must-see steder, hvor du kan tilbringe et par dage i en film.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

11 ting at lave i Rom til jul

Juletræet i Colosseum | ©Getty

Rom er en fantastisk destination med så mange ting at lave og se året rundt, men hvis jeg kun skulle vælge én by i Europa at fejre jul i, ville det helt sikkert være Den Evige Stad.

Ud over at kunne deltage i begivenheder, der er typiske for den katolske fejring af julen, kan du nyde byens smukke belysning, dens julemarkeder, imponerende krybbespil ... læs videre, så fortæller jeg dig 10 ting, du skal gøre for at få en perfekt jul i Rom:

1. Slentre gennem Roms julemarkeder

Julemarked på Piazza Navona| ©Jamie Heath
Julemarked på Piazza Navona| ©Jamie Heath

Det mest typiske julemarked er det på Piazza Navona. Her pynter markedet op til jul fra begyndelsen af december med boder, der sælger legetøj, håndlavet kunsthåndværk, ristede kastanjer og typiske søde sager. Pladsen har også en karrusel og en stor julekrybbe samt en trone, hvor julemanden tager sig af børnene.

Pladsen er fuld af gadekunstnere og malere, og man kan beundre den smukke belysning af De Fire Floders Fontæne, kirken Sant'Agnese in Agone og Palazzo Pamphili, som er de fineste eksempler på romersk barokarkitektur. Piazza Ankara er også vært for et julemarked, hvis overskud går til velgørende formål, med boder, der sælger fair trade-produkter og antikviteter.

For at sikre, at du ikke går glip af de mest charmerende steder, er det bedst at tage en af de bedste guidede ture i Rom, altid ledsaget af en ekspertguide, der vil opdage de hjørner og pladser, du ikke kan gå glip af.

Book en rundvisning i Rom

2. Udforsk Vatikanet, og modtag pavens urbi et orbi personligt

Luftfoto af Urbi et Orbi-velsignelsen| ©Michael Beat
Luftfoto af Urbi et Orbi-velsignelsen| ©Michael Beat

Uanset hvad man tror på, er det en smuk og fredfyldt oplevelse at overvære pavens budskab i Vatikanet, hvis man besøger Rom ved juletid. Pavens urbi et orbi bliver holdt i Vatikanet ved middagstid den 25. december, og det er gratis at overvære talen, men menneskemængden er så stor, at man skal stå tidligt op, hvis man vil have en plads på pladsen ved Den Hellige Stol.

En anden mulighed, hvis man besøger Vatikanet, er at overvære messen inde i selve Peterskirken, hvortil man skal købe billet i god tid. Det er så svært at komme til denne begivenhed, at jeg næsten vil sige, at det ikke er det værd, men for mange mennesker er det den vigtigste grund til at tage til Rom i julen.

Og mens du er i området, må du ikke gå glip af Vatikanmuseerne, hvor du blandt andre kunstvidundere kan beundre Det Sixtinske Kapel. For at gøre det kan du enten købe en billet til V atikanmuseerne eller tage en guidet tur i Vatikanet.

Book spring køen over-billetter til Vatikanet

3. Nyd byens lys ombord på en sightseeingbus

Julelysene| ©AHLN
Julelysene| ©AHLN

Nogle byer som London eller Paris kan prale af nogle meget elegante juledekorationer og belysninger, men ingen formidler julestemningen så meget som dem i Rom. Lysene i det historiske centrum giver de gamle gader en særlig aura, og bare det at slentre langs Via del Corso, Via Cola di Rienzo eller Via Ottaviano i julens farver er en oplevelse, man altid vil huske.

Byens vigtigste monumenter og bygninger er der, hvor julelysene virkelig skinner: dem i Vatikanet eller Santa Maria Maggiore er nogle af dem, der imponerede mig mest under mit besøg.

Sæsonen for julelys starter officielt den 8. december og varer indtil den 6. januar, en meget speciel dag i Italien, hvor gaverne uddeles af Befana (heksen, der erstatter de tre vise mænd). En god måde at opdage byens lys på er at tage en bustur, så man kan komme komfortabelt rundt i byen og se den særlige julebelysning. Hvis du har lyst til det, kan du tjekke, hvilke turistbusser der er de bedste i Rom.

Book dit sæde på Roms sightseeingbus

4. Deltag i messen på Pantheon

Udsigt over Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia
Udsigt over Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia

Hvis du kunne lide tanken om at deltage i en julemesse i Rom, vil jeg anbefale dig at deltage i den, der fejres juleaften i Pantheon. Messen fejres ved midnat på italiensk, med levende lys og et lille kor, hvilket gør det til en meget fin oplevelse.

Jeg anbefaler selvfølgelig, at du er der kl. 23 eller endnu tidligere for at få en plads, da Pantheon hurtigt bliver fyldt op. Det er koldt indenfor, så glem ikke at tage en god frakke med for at gøre din aften mere behagelig.

Alt i alt er det et vidunder at besøge Pantheon indefra: den majestætiske rekordstore kuppel og imponerende arkitektur vil efterlade dig med åben mund. For at få mest muligt ud af det, skal du tage med på en guidet tur i Roms Pantheon.

Book en guidet tur i Pantheon

5. Smag Roms traditionelle julemenu

Romersk restaurant ved juletid| ©Marco Verch
Romersk restaurant ved juletid| ©Marco Verch

Juleaften i Rom spiser man traditionelt middag før midnatsmessen, typisk kendt som "De syv fisks fest", hvor man spiser en række fisk og skaldyr efter en middelalderlig skik med at faste fra rødt kød og mælkeprodukter. Et par restaurantanbefalinger til juleaften, om end til en lidt højere pris, ville være Crispi 19 (ved siden af Trevi-fontænen) eller L'Uliveto på Waldorf Hotel Roma Cavalieri.

Det typiske romerske julemåltid er abbacchio, en ret med lam stegt med hvidløg, rosmarin og skinke, serveret med kartofler og grøntsager, og som regel ledsaget af en forret med gnocchi alla romana, som er noget anderledes end andre typer gnocchi. Den traditionelle dessert er pangiallo, et sødt brød fyldt med valnødder, dadler, chokolade og honning.

Alt dette vil blive bedre forklaret (og smagt meget bedre), hvis du tager på en gastronomisk rundtur i Rom. Hvis du skal være i byen i et par dage og ikke ved, hvor du skal spise frokost eller middag, er her en liste over mine favoritter i denne artikel på 10 spisesteder i Rom.

Book en madrundtur i Rom

6. Tag et billede af Colosseums juletræ, og besøg dets arena.

Colosseums juletræ| ©Images George Rex
Colosseums juletræ| ©Images George Rex

De juletræer, der er placeret ved monumenter og vigtige bygninger i Rom, er som regel blot oplyst, men de er ikke mindre smukke af den grund. Et godt eksempel er det 22 meter høje træ, som hvert år placeres ved siden af Colosseum. Stedets højtidelighed giver denne udsmykning en vis julemagi, og du kan tage et særligt foto med Colosseum i baggrunden.

Og mens du er her, må du ikke gå glip af Colosseum indefra, og det vil automatisk blive højdepunktet på din tur (tro mig, Colosseum indefra er meget mere majestætisk, end du kan forestille dig). Jeg anbefaler, at du enten køber en online-billet til Col osseum eller tager på en guidet tur til Colosseum og Forum Romanum. Her er et link, hvor du kan finde de bedste oplevelser, du kan få i Colosseum.

Andre juletræer, der er værd at se på din rejse til Rom, er dem på Peterspladsen, der er imponerende og rig på dekorationer, og min personlige favorit, den på Piazza Venezia.

Book en guidet tur i Colosseum

7. Beundre julekrybberne i Roms kirker

Peterskirken i Vatikanet| ©jennicatpink
Peterskirken i Vatikanet| ©jennicatpink

Traditionen med at opstille julekrybber blev naturligvis født i Italien af Frans af Assisis "presepi", da han i julen 1223 skabte den første julekrybbe til fejring af messen ved hjælp af halm, hø, et æsel og en okse. Denne begivenhed blev en tradition, da andre byer erstattede disse elementer med figurer, der oprindeligt blev skabt i hånden.

I Rom fejres traditionen i stor stil, og man kan beundre nogle virkelig imponerende julekrybber. Et godt eksempel er krybben i Santa Maria Maggiore-basilikaen, hvor der er bevaret en scene i marmor udført af billedhuggeren Arnolfo di Cambio i 1290.

En idé til en juleplan er at tage på en guidet tur rundt i Rom for at se nogle af de mange krybbescener, der er udstillet i kirker og på pladser. Jeg anbefaler dem på Peterspladsen, Den Spanske Trappe på Piazza di Spagna, Santi Cosma e Damiano-kirken (på Via dei Fori Imperiali), San Carlo al Corso-kirken (på Via del Corso), Santa Maria del Popolo-kirken (Piazza del Popolo) og den på Piazza Navona.

Book en guidet tur i Santa Maria Maggiore-basilikaen

8. Gå til en julekoncert

Julekoncert| ©Steven Lozano
Julekoncert| ©Steven Lozano

At lytte til klassisk musik i julen er en tradition i mange familier. Især i Spanien har du sikkert set Wiener Filharmonikernes nytårskoncert på tv.

Hvis du lige er blevet magisk transporteret tilbage til dine minder om fortidens jul, vil det glæde dig at vide, at du på din rejse til Rom under denne fejring kan lytte til levende klassisk musik i nogle af byens kirker. Jeg anbefaler især koncerterne i Chiesa di Sant'Antonio dei Portoghesi, Santa Maria ai Monti og Sant'Ignazio.

Auditorium della Conciliazione, nær Vatikanet, har et program med julekoncerter, og på Piazza Navona er der ofte koncerter med kor, som du kan finde på stående fod.

Book billetter til en operakoncert i Rom

9. Fortab dig i Galleria Borghese for at holde decemberkulden ude

Facaden på Galleria Borghese| ©Leon Reed
Facaden på Galleria Borghese| ©Leon Reed

Galleria Borghese er bestemt en af de ting, man skal se og gøre i Rom. Det ligger midt i en idyllisk have, der betragtes som Roms lunge, og du vil ikke have svært ved at finde dets spektakulære facade, der er beskyttet af eventyrlige haver.

Her kan du se nogle af de mest berømte klassiske skulpturer i historien, såsom Voldtægten af Proserpina eller Apollon og Daphne. Hvorfor er dette et must-see? Værelserne og selve paladset er et kunstværk. Desuden er det et meget mindre populært turiststed, og du kan gå rundt derinde næsten alene (der er ekstremt få siddepladser), og oplevelsen er unik. En guidet tur i Borghese-galleriet er den bedste måde at se det indefra.

På den anden side kan man benytte lejligheden til at gå rundt om Villa Borghese og søen på vej ud, og hvis vejret tillader det, kan man leje en båd og nyde en solrig vintermorgen.

Book en guidet tur i Borghese-galleriet

10. Smag på de typiske julesmåkager

Panetone| ©N i c o l a
Panetone| ©N i c o l a

Har du en sød tand? Så har du valgt det rigtige sted at holde jul. Her er en række delikatesser, du skal prøve:

  • Pandoro, et stjerneformet sødt brød drysset med flormelis, som normalt spises til morgenmad dyppet i kaffe.
  • Den klassiske panettone, et andet sødt brød fyldt med nødder, sultanas eller chokolade og toppet med mandelflager.
  • Panforte, en frugtkage smagt til med nelliker og andre krydderier, oprindeligt fra Siena.
  • Panpepato, som ligner panforte, men med en kraftigere smag af ingefær.

Når du slentrer gennem middelaldermarkederne, vil du se alle slags julekager i alle former og farver, som vil fylde din mave og dit hjerte med julestemning.

Husk, at for de mest krævende ganer er der denne gastronomiske tur i Trastevere, som vil bringe dig tættere på de mest originale smage i byen med en ekspert i hånden, og du kan også prøve den gastronomiske tur og vinsmagning i Vatikanet.

Book en gastronomisk tur og vinsmagning i Vatikanstaten

11. Stå på skøjter på et ikonisk monument i Rom

Skøjteløb i Rom| ©Jacqueline Poggi
Skøjteløb i Rom| ©Jacqueline Poggi

Selvom temperaturerne i Rom sjældent bliver kolde nok til at se sne i julen, er der skøjtebaner over hele byen, hvor du kan nyde en traditionel måde at tilbringe eftermiddagen på.

Den skøjtebane, jeg fandt smukkest, var ved Castel Sant'Angelo, mausoleet for kejser Hadrians familie, som nu er et museum. Du har det som baggrund, mens du skøjter. Hvis du også vil besøge selve slottet indefra (hvilket jeg anbefaler 100%), giver jeg dig her information om slottet. Engelsborg billetter: tilgængelige muligheder og hvordan man køber dem.

En anden mulighed er skøjtebanen i Auditorium Parco della Musica, der er installeret uden for dette musikcenter i byen, eller den på julemarkedet i Piazzale Ankara, hvor du kan stå på skøjter efter en eftermiddag med shopping.

Book billetter til Sant'Angelo-slottet