Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

11 ting at lave i Rom til jul

Julen gør Rom til en (endnu mere) magisk by: gå ikke glip af følgende liste over must-see-steder, hvor du kan tilbringe et par dage i en film.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutters læst

11 ting at lave i Rom til jul

Juletræet i Colosseum | ©Getty

Rom er en fantastisk destination med så mange ting at se og gøre hele året rundt, men hvis jeg skulle vælge kun én by i Europa at fejre jul i, ville det helt sikkert være den evige by. Ud over at kunne deltage i katolske julearrangementer kan du nyde den smukke belysning af byen, dens julemarkeder, fantastiske julekrybber ... læs videre, og jeg fortæller dig 10 ting, du skal gøre for at få en perfekt jul i Rom:## 1. Slentre gennem Roms julemarkeder

Julemarked på Piazza Navona| ©Jamie Heath
Julemarked på Piazza Navona| ©Jamie Heath

Det mest typiske julemarked er det på Piazza Navona. Her pynter markedet op til jul fra begyndelsen af december med boder, der sælger legetøj, håndlavet kunsthåndværk, ristede kastanjer og typiske slik. Pladsen er også hjemsted for en karrusel og en kæmpe julekrybbe samt en trone, hvor julemanden tager sig af børnene. Pladsen er fuld af gadekunstnere og malere, og du kan beundre den smukke belysning af de fire floders springvand, kirken Sant'Agnese in Agone og Palazzo Pamphili, de fineste eksempler på romersk barokarkitektur.

Piazza Ankara er også vært for et julemarked, hvis overskud går til velgørende formål, med boder, der sælger fair trade-produkter og antikviteter. For at sikre dig, at du ikke går glip af de mest charmerende steder, er det bedst at tage en af de bedste guidede ture i Rom, altid ledsaget af en ekspertguide, der opdager de hjørner og pladser, du ikke må gå glip af.

Bestil en rundvisning på Roms pladser og springvand

2. Udforsk Vatikanet og modtag pavens urbi et orbi personligt

Luftfoto Urbi et Orbi Velsignelse| ©Michael Beat
Luftfoto Urbi et Orbi Velsignelse| ©Michael Beat

Uanset hvad du tror på, er det en smuk og fredelig oplevelse at overvære pavens budskab i Vatikanet, hvis du besøger Rom i julen. Den pavelige urbi et orbi-tale holdes i Vatikanstaten ved middagstid den 25. december, og det er gratis at overvære talen, men der er så mange mennesker, at du skal stå tidligt op, hvis du vil have en plads på torvet ved Pavestolen.

En anden mulighed, hvis du besøger Vatikanet, er at deltage i messen i selve Peterskirken, hvortil du skal købe en billet i god tid i forvejen. Det er så svært at komme til denne begivenhed, at jeg næsten vil sige, at det ikke er det værd, men for mange mennesker er det den vigtigste grund til at tage til Rom i julen. Og mens du er i området, må du ikke gå glip af Vatikanmuseerne, hvor du kan beundre blandt andre kunstvidundere det Sixtinske Kapel. Du kan enten købe en billet til Vatikanmuseerne eller tage på en guidet rundvisning i Vatikanet.

Bestil billetter til Vatikanet uden kø

3. Nyd byens lys og de oplyste monumenter i Rom

Julelys| ©AHLN
Julelys| ©AHLN

Nogle byer som London og Paris kan prale af elegante juledekorationer og belysninger, men ingen af dem formidler julestemning så meget som Rom.Lysene, der pryder Roms historiske centrum, giver de gamle gader en særlig aura, og det er en oplevelse, du altid vil huske, når du blot slentrer rundt i julens farver langs Via del Corso, Via Cola di Rienzo eller Via Ottaviano. Men det er i byens vigtigste monumenter og bygninger, hvor julelysene virkelig skinner: Vatikanet og Santa Maria Maggiore er nogle af dem, der imponerede mig mest under mit besøg.

Julebelysningssæsonen i Rom begynder officielt den 8. december, den ubesmittede undfangelsesfest, og varer indtil den 6. januar, en meget speciel dag i Italien, hvor gaver leveres af Befana (heksen, der erstatter de tre vise mænd). En god måde at opleve byens lys på er at tage en bustur, hvor du kan rejse rundt i byen og se de særlige julelys. Hvis du har lyst til det, kan du tjekke de bedste sightseeingbusser i Rom.

Book din plads i bussen til sightseeing i Rom

4. Deltag i messen i Pantheon

Udsigt over Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia
Udsigt over Pantheon| ©Benjamín Mejías Valencia

Hvis du kan lide tanken om at deltage i en julemesse i Rom, kan jeg anbefale at deltage i den, der afholdes juleaften i Pantheon. Messen holdes ved midnat på italiensk ved stearinlys og med et lille kor, hvilket er en meget smuk oplevelse, men jeg anbefaler, at man er der kl. 23.00 eller endda tidligere for at få en plads, da Pantheon hurtigt bliver fyldt op. Alt i alt er det et vidunder at besøge Pantheon indefra: den majestætiske, rekordstore kuppel og den imponerende arkitektur vil efterlade dig med åben mund. Hvis du vil have mest muligt ud af det, kan du tage med på en guidet rundvisning i Pantheon i Rom.

Bestil en guidet tur i Pantheon

5. Smag Roms traditionelle julemenu

Romersk julerestaurant| ©Marco Verch
Romersk julerestaurant| ©Marco Verch

I Rom spiser man traditionelt juleaftensdag aftensmad før midnatsmessen, der typisk er kendt som "De syv fiskes fest": Der spises en række fisk og skaldyr efter en middelalderlig skik, hvor man fastede for rødt kød og mælkeprodukter. Et par restauranter, der kan anbefales til juleaftensreservation, om end de er lidt dyre, er Crispi 19 (ved siden af Trevi-fontænen) eller L'Uliveto på Waldorf Hotel Roma Cavalieri. Det typiske romerske julemåltid er abbacchio, en ret med lam stegt med hvidløg, rosmarin og skinke, serveret med kartofler og grøntsager og normalt ledsaget af en første ret med gnocchi alla romana, der er noget anderledes end andre typer gnocchi. Den traditionelle dessert er pangiallo, et sødt brød fyldt med valnødder, dadler, chokolade og honning, som alt sammen vil blive forklaret (og smagt) bedre, hvis du tager med på denne berømte madtur i Rom med en ekspert. Hvis du er i byen i et par dage og ikke ved, hvor du skal spise frokost eller aftensmad, er her en liste over mine favoritter i denne artikel om 10 spisesteder i Rom.

Bestil en gastronomisk rundvisning i Rom

6. Tag et billede ved Colosseums juletræ og besøg Colosseum-arenaen

Juletræ i Colosseum| ©Images George Rex
Juletræ i Colosseum| ©Images George Rex

Juletræerne, der er placeret ved siden af monumenter og vigtige bygninger i Rom, er normalt belyst på en enkel måde, men de er ikke mindre smukke af den grund. Et godt eksempel er det 22 meter høje træ, der hvert år placeres ved siden af Colosseum. Stedets højtidelighed giver denne dekoration en vis julemagi, og du kan tage et særligt foto med Colosseum i baggrunden. Og mens du er her, må du ikke gå glip af Colosseum indenfor, og det vil automatisk blive højdepunktet på din tur (tro mig, Colosseum indenfor er meget mere majestætisk, end du kan forestille dig). Jeg anbefaler, at du enten køber en onlinebillet til Colosseum eller tager på en guidet rundvisning i Colosseum og Forum Romanum, som giver dig baggrunden og historien om det antikke Rom. Her er et link, hvor du kan finde de bedste oplevelser, du kan få i Colosseum. Andre juletræer, der er værd at se på din rejse til Rom, er dem på Peterspladsen, der er imponerende og rigt dekoreret, og min personlige favorit, det på Piazza Venezia.

Bestil en guidet rundvisning i Colosseum

7. Beundre julekrybberne i Roms kirker

Peterskirkens julekrybbe i Vatikanet| ©jennicatpink
Peterskirkens julekrybbe i Vatikanet| ©jennicatpink

Traditionen med at opstille julekrybber blev naturligvis født i Italien af Sankt Frans af Assisi, da han i julen 1223 skabte den første julekrybbe i forbindelse med messen, hvor han brugte halm, hø, et æsel og en okse. Denne begivenhed blev en tradition, da resten af byerne erstattede disse elementer med figurer, der oprindeligt blev skabt i hånden. I Rom fejres traditionen i stor stil, ligesom alle andre juletraditioner, og du kan beundre nogle virkelig imponerende julekrybber. Et godt eksempel på dette er julekrybben i Santa Maria Maggiore-basilikaen, hvor en scene, der er skulptureret i marmor af billedhuggeren Arnolfo di Cambio i 1290, er bevaret. En idé til en juleplan er at tage på en guidet tur i Rom for at se nogle af de mange julekrybber, der er udstillet i kirker og på pladser. Jeg anbefaler dem på Peterspladsen, den spanske trappe, kirken Santi Cosma e Damiano (i Via dei Fori Imperiali), kirken San Carlo al Corso (i Via del Corso), kirken Santa Maria del Popolo (Piazza del Popolo) og kirken på Piazza Navona. Hvis du også er kunstelsker og gerne vil besøge nogle af disse kirker indenfor, men ikke ved, hvor du skal starte, så har jeg skrevet denne artikel om 10 smukkeste kirker i Rom så du kan tilrettelægge din rundtur i byen efter de steder, du bedst kan lide.

Bestil en guidet rundvisning i de romerske basilikaer

8. Gå til en julekoncert

Julekoncert| ©Steven Lozano
Julekoncert| ©Steven Lozano

At lytte til klassisk musik i julen er en tradition i mange familier. Især i Spanien har du sikkert set Wiens filharmoniske orkesters nytårskoncert på tv. Hvis du lige er blevet tryllet tilbage til dine minder fra den forgangne jul, vil du blive glad for at vide, at du på din rejse til Rom under denne fest kan lytte til klassisk live-musik i nogle af byens kirker. Jeg anbefaler især koncerterne i Chiesa di Sant'Antonio dei Portoghesi, Santa Maria ai Monti og Sant'Ignazio. Auditoriet i Conciliazione, tæt på Vatikanet, har et program med julekoncerter, og på Piazza Navona er der ofte koncerter med kor, som du kan finde på et tilfældigt tidspunkt.## 9. Smag på typiske juleslik

Panetone| ©N i c o l a
Panetone| ©N i c o l a

Har du en sød tand? Så har du valgt det rigtige sted at holde jul. Her er der en række delikatesser at prøve: pandoro, et stjerneskåret sødt brød drysset med flormelis, der normalt spises til morgenmad dyppet i kaffe, den klassiske panettone, et andet sødt brød fyldt med nødder, sultanas eller chokolade og dækket med mandelsplitter, panforte, en frugtkage med smag af nelliker og andre krydderier, der oprindeligt stammer fra Siena, og panpepato, der ligner panforte, men med en stærkere smag af ingefær.

Når du slentrer gennem middelaldermarkederne, vil du se alle slags julekager i alle former og farver, som vil fylde din mave og dit hjerte med julestemning. Husk, at for de mest krævende ganer er der denne gastronomiske rundvisning i Rom, som vil bringe dig tættere på byens mest originale smagsoplevelser ved hjælp af en ekspert.## 10. Gå på skøjter på et ikonisk monument i Rom

Selv om temperaturen i Rom sjældent bliver kold nok til at se sne i julen, er der skøjtebaner over hele byen, hvor du kan nyde en traditionel måde at tilbringe eftermiddagen på. Den smukkeste skøjtebane, jeg fandt, var den ved Castel Sant'Angelo, mausoleet for kejser Hadrians familie, som nu er et museum. Du vil have den i baggrunden, mens du skøjter. Hvis du også ønsker at besøge selve slottet (hvilket jeg anbefaler 100 %), kan du her finde oplysninger om slottet. Engelsborg billetter: tilgængelige muligheder og hvordan man køber demEn anden mulighed er skøjtebanen ved Auditorium Parco della Musica, der ligger uden for byens musikcenter, eller på julemarkedet på Piazzale Ankara, hvor du kan benytte dig af muligheden for at stå på skøjter efter en eftermiddag med shopping.## 11. Fortab dig i Galleria Borghese for at holde decemberkølet ude
Borghese-galleriet er uden tvivl et af de mest specielle steder i Rom. Det ligger midt i en idyllisk have i Roms lunge, og du vil ikke have problemer med at finde den spektakulære facade bevogtet af en eventyrlig have, hvor du kan se nogle af de mest berømte klassiske skulpturer i historien, såsom Proserpinas voldtægt og Apollon og Daphne. Hvorfor er det et must-see? Værelserne og selve paladset er et kunstværk. Da det er en meget mindre efterspurgt enklave af turister, kan du gå rundt indenfor praktisk talt alene (kapaciteten er meget begrænset), og det er en unik oplevelse. En guidet rundvisning i Borghese-galleriet er den bedste måde at se det indvendigt på, men du kan også benytte lejligheden til at gå rundt om Villa Borghese og dens sø på vej ud, og hvis vejret tillader det, kan du leje en båd og nyde en solrig vintermorgen.

Bestil billetter til Borghese Gallery