Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Den hellige uge i Rom

Uanset om du er religiøs eller ej, er den hellige uge i Rom en fremragende mulighed for at lære Roms åndelige side at kende. Find ud af, hvordan du får mest muligt ud af denne oplevelse.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minutters læst

Den hellige uge i Rom

Vatikanstaten, Rom | ©Juan Carlos Benito

Rejser du til Rom i den hellige uge, er det et af de bedste tidspunkter at besøge den italienske hovedstad på. Forårsvejret er mere behageligt til at tilbringe tid udendørs, ferierne er længere, og byen er forvandlet for at fremhæve sin mere spirituelle side.

At opleve Roms hellige uge i egen høje person er uden tvivl en af de oplevelser, du skal have på din rejse til Rom. Kan du lide tanken? I dette indlæg vil jeg fortælle dig, hvordan disse festligheder er i Italiens hovedstad, og hvordan du kan nyde denne særlige begivenhed i byen. Lad os komme i gang!

Hvordan får man billetter til at nyde den hellige uge i Rom?

Deltagelse i den hellige uge i Rom| ©Hogar de la Madre
Deltagelse i den hellige uge i Rom| ©Hogar de la Madre

Det er gratis****at deltage i Roms religiøse begivenheder i den hellige uge, men du skal købe en billet i god tid, da efterspørgslen er meget stor, og antallet af pladser er begrænset.

For at få en billet skal du kontakte præfekturet for det pavelige husholdningsvæsen pr. fax og give udtryk for din interesse i at deltage i en af de religiøse begivenheder i den hellige uge i Rom og oplyse følgende oplysninger:

  • Dato for generalaudiens eller den liturgiske fejring
  • Antal ønskede billetter
  • Navn / gruppe
  • E-mailadresse
  • Postadresse
  • Telefon og fax

Når Vatikanet har modtaget din anmodning, vil Vatikanet informere dig pr. mail til din privatadresse og sende dig en meddelelse med oplysninger om, hvor du kan henvende dig, når du ankommer til Rom for at finde ud af, om du endelig har fået billetter, eller om der desværre ikke er plads på grund af det store antal anmodninger om at deltage i de religiøse højtider.

Jeg råder dig til at forsøge at anmode om billetter så langt i forvejen som muligt (6 til 3 måneder før din rejse til Rom) og bede om få billetter, da en kombination af disse to faktorer vil øge dine chancer for at nå dit mål.

Bestil et besøg i Vatikanet tidligt om morgenen

Hvad hvis jeg ikke får billetter til den hellige uge i Rom, hvad kan jeg så gøre?

Facaden af Peterskirken| ©Mike McBey
Facaden af Peterskirken| ©Mike McBey

Bare rolig, hvis du ikke får billetter til Vatikanets religiøse begivenheder, kan du altid opleve åndeligheden i Roms hellige uge ved at lave andre interessante planer med religiøse temaer i byen. Se disse idéer!

  • Halvprivat rundvisning i den hellige uge i Rom: Dette er en guidet historisk-religiøs rundvisning med fokus på Kristi lidelse, hvor du også vil se nogle af Roms smukkeste kirker, basilikaer og katedraler samt nogle hellige relikvier i forbindelse med den hellige uge.
  • Rundvisning i Roms kirker: Dette er en kort vandretur til fods til nogle af Roms smukkeste kirker. En fremragende mulighed for at lære den evige bys hellige kunst at kende, herunder et stop for en kop kaffe på et typisk sted i Rom.
  • Privat rundvisning i det katolske Rom: Dette er en privat rundvisning med chauffør i Roms kirker og basilikaer, som du kan skræddersy efter din smag og præferencer.

Bestil en rundvisning i de kristne basilikaer

Hvordan kan jeg se paven på tæt hold i løbet af den hellige uge?

Pave Frans ved de pavelige audienser| ©RDMBP
Pave Frans ved de pavelige audienser| ©RDMBP

Den bedste måde er at få gratis billetter til at deltage i den religiøse fejring af den hellige uge, men hvis det ikke er muligt, fordi der ikke er flere pladser til rådighed, skal du ikke være bekymret, for du har flere muligheder.

Generelt har de fleste turister og pilgrimme, der besøger Vatikanet, to muligheder for at se paven personligt: onsdagens paveaudienser (hvortil der også kræves billetter) og søndagens Angelus (hvortil du ikke behøver en billet, men blot skal gå til Peterspladsen kl. 12.00).

I indlægget Papal Audience i Rom fortæller jeg alt om denne oplevelse, som du ikke må gå glip af under dit besøg i Rom, uanset om du er religiøs eller ej.

Bestil billetter til pavens audiens

Hvordan er det i den hellige uge i Rom?

Fejring af palmesøndag| ©Davide Meloni
Fejring af palmesøndag| ©Davide Meloni

I lande med en katolsk kultur fejres påsken med stor hengivenhed, men hvert land fejrer den på en anden måde og følger sine egne skikke og traditioner. Men hvordan fejrer man påske i Rom? Vi ser nærmere på det nedenfor.

Start med Palmesøndag

I Rom begynder fejringen af den hellige uge den sidste søndag i fasten med fejringen af Palmesøndag, som markerer begyndelsen på den hellige uge.

På denne dag fejrer paven en messe på Peterspladsen i Vatikanet til minde om Kristi triumfale indtog i Jerusalem, og til minde om ham velsignes de olivengrene, som de troende bærer.

Palmesøndag afsluttes den religiøse ceremoni med Angelus kl. 12.00 med paven fra vinduet i sit arbejdsværelse i Vatikanets apostolske palads.

Der er gratis adgang til denne begivenhed, men det er nødvendigt at reservere på forhånd. Det er en overfyldt begivenhed, så der vil kun være ståpladser til at lytte til messen.

Skærtorsdag, en dag til minde om "den sidste nadver"

Fra skærtorsdag og fremefter begynder de vigtigste religiøse begivenheder i den hellige uge.

På denne dag fejrer paven igen en messe til minde om Kristi "sidste nadver" før hans lidelse, hvor han indførte sakramentet "Eukaristien", for at mindes hans offer på korset til frelse af sjæle i de kommende århundreder.

Messen afsluttes med pavens og en gruppe præsters fodvaskning, som minder om det øjeblik, hvor Kristus vaskede sine apostles fødder som et symbol på ydmyghed og et eksempel på tjeneste for andre.

Denne religiøse handling finder normalt sted i Laterankirken, den første kirke, der blev bygget i Rom på ordre af kejser Konstantin den Store i det 4. århundrede e.Kr. og er en af de smukkeste i byen.

Fra portikken på hovedfacaden af Skt. Johannes Lateran giver paven sin velsignelse hver skærtorsdag og tager afsked med de troende, der er samlet der.

Deltag i den smukke korsvej på langfredag

Fejring af Via Crusis| ©HEBE COSTA
Fejring af Via Crusis| ©HEBE COSTA

Langfredag fejres Kristi lidelse, så der fejres ingen messer i katolske templer, men fredag aften (tidspunktet for Kristi død på korset) finder liturgien om Herrens lidelse sted, og ved mørkets frembrud finder den mest bevægende religiøse handling i den hellige uge i Rom sted: Korsvejen, der går fra Colosseum til Venus-templet på Palatinhøjen.

Paven leder denne højtidelige procession sammen med andre præster og hundredvis af troende, der går gennem Roms gader til minde om Herrens Golgatha-bjerg, hvor han blev korsfæstet. Ved hver af de stationer, som udgør korsvejene, læses forskellige passager fra evangeliet, som indbyder til refleksion og erindring.

Korsvejsgangen langfredag er et af de mest bevægende øjeblikke i den hellige uge i Rom på grund af dens dybe religiøse betydning, men også på grund af det smukke landskab med gamle monumenter og ruiner, der er oplyst af lyset fra de fakler, som de troende bærer, når de går igennem.

Skærtorsdag: en dag med stilhed, meditation og eftertanke

Om lørdagen fejrer kirkerne i Rom ingen messer, da de er i sorg. Det er en tid til eftertanke, meditation og minde om Jomfru Marias, Kristi moder, ensomhed.

Alt ændrer sig efter midnat, når Vigilmessen fejres på Peterspladsen. Ved denne religiøse handling tændes et bål i atriet, som efter at være blevet velsignet bruges til at tænde et stort påskelys, der forestiller den opstandne Kristus. Til gengæld bruges dens flamme til at tænde alle de lys, der skal oplyse kirken som et symbol på håb og glæde.

Stor fest på påskesøndag i Rom!

Påskesøndag er den centrale fest i kristendommen til minde om Kristi opstandelse.

Byen flyder over af glæde på påskesøndag! På denne dag, tidligt om morgenen, holder paven gudstjeneste på Peterspladsen, hvor påskens nadver fejres. Desuden tændes et påskelys, der repræsenterer den opstandne Kristus lys, og som holdes tændt hele dagen.

Som afslutning på begivenheden giver paven den pavelige velsignelse, kendt som Urbi et Orbi, fra balkonen i Peterskirken til Rom og hele verden. Den samme velsignelse, som paven giver på juledag.

Oplev Vatikanet, epicenteret for den hellige uge i Rom

Peterskirken i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald
Peterskirken i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald

Ud over sin religiøse betydning som den katolske kirkes hjemsted harVatikanet meget at byde på ud fra et historisk og kunstnerisk synspunkt, hvilket gør det til en af Roms vigtigste og mest interessante turistattraktioner at besøge.

Hvad kan du se i Vatikanet?

Og meget mere!

For at du kan vide alt det, du kan lave og se i Vatikanet, anbefaler jeg, at du læser dette indlæg med alt det, Vatikanstaten har at byde på under dit besøg i "Den Evige By", inden du rejser til Rom. Derefter kan du beslutte, om du vil opleve den i dit eget tempo eller tage på en guidet tur.

Der er så mange fascinerende ting at se, at du vil blive målløs - du vil have lyst til at komme tilbage!

Bestil billetter til Vatikanet uden at stå i kø