10 bedste skulpturer i Villa Borghese

Denne oase af ro i hjertet af Rom er hjemsted for nogle af de største statuer nogensinde. Her er en liste over nogle af de mest spektakulære.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

8 minutters læst

10 bedste skulpturer i Villa Borghese

Villa Borghese | ©Kostandin Minga

I Villa Borghese-haverne i Rom kan du tage en bådtur på søen, beundre mesterværker af bl.a. Caravaggio, Raphael og Rubens og betragte pragtfulde skulpturer, der vil efterlade dig i ærefrygt, herunder Venus Victrix, der er dedikeret til Pauline Bonaparte, Napoleons søster.

I hele kunstgalleriets længde og bredde og i disse haver i engelsk stil, som emmer af romantik på alle fire sider, vil du finde majestætiske skulpturer, der troner over hvert et hjørne. Her er en liste over de 10 bedste statuer, så du ikke går glip af nogen af dem. Lad os komme i gang!

1. Apollo og Daphne af Bernini, kunstneren elsket af paverne

Apollon og Daphne af Bernini| ©Ángela Varela Neila
Apollon og Daphne af Bernini| ©Ángela Varela Neila

Kan du forestille dig, at sten bliver levende? Hvis du ikke tror på mirakler, kan du i Borghese-galleriet se værket Apollon og Daphne, udført af den napolitanske billedhugger og arkitekt Gian Lorenzo Bernini, pavernes yndlingskunstner i Italien og ifølge eksperter Roms sidste store kreative geni.

Hvor lang tid tog det Bernini at færdiggøre værket?

For at opnå dette resultat brugte han ... treår på at støbe det med sine egne hænder! Han færdiggjorde det i 1625 med stor omhu. I skulpturen af Apollon og Daphne forvandlede Bernini poetikken i myten 'Ovids Metamorfose' til et enkelt marmorbillede.

Tilstedeværelsen af denne barokkens mester i Roms fontæner, i Roms kirker og i dens museer er et af de karakteristiske symboler på Den Evige Stad.

Hvad er betydningen af denne skulptur?

Værket forestiller en ung Apollon, gal af lidenskabelig kærlighed, der forfølger nymfen Daphne, som flygter i angst og begynder at forvandle sig til et smukt laurbærtræ foran sin forfølgers forbløffede blik. Jeg foreslår, at du går rundt om skulpturen, når du kigger på den, for perspektivet ændrer sig meget afhængigt af placeringen, og Daphnes hænder, der forvandles til laurbærgrene, vil efterlade dig med åben mund!

Book en guidet tur i Borghese Gallery

2. Voldtægten af Proserpina, hans mest dramatiske værk

Skulptur Voldtægten af Proserpina| ©Ana Rey
Skulptur Voldtægten af Proserpina| ©Ana Rey

Hvis vi fortsætter vores skulpturelle rute gennem Berninis værker, støder vi på "Voldtægten af Proserpina", et kunstnerisk ensemble, der forestiller underverdenens gud Plutos tragiske bortførelse af Proserpina, datter af Jupiter og Ceres. Hvad imponerede mig mest? I skulpturen, som giver en følelse af drama, synes personerne at være af kød og blod.

Selvom Bernini var meget ung, kun 23 år gammel, da han støbte den, er den blevet et af hans mest berømte værker og et ikon for kunsten. Den er en del af barokbevægelsen, som er kendetegnet ved en overlæsset og overdrevet, næsten teatralsk æstetik.

Hvor høj er skulpturen?

Med en højde svarende til en basketballspiller**(2,25 meter**) er værket hugget i Carrara-marmor, der anses for at være den mest prestigefyldte marmor i verden på grund af dens hvidhed og fine melagtige udseende, der er ideel til at simulere hud. Dette materiale kommer fra Toscana og blev historisk set brugt af antikkens romerske bygmestre og i nyere tid af renæssancens kunstnere.

Book en guidet tur i Borghese-galleriet

3. Berninis mest menneskelige 'David

Berninis David| ©Andy Montgomery
Berninis David| ©Andy Montgomery

Et andet af Berninis vidundere, som du kan betragte i Borghese-galleriet, er skulpturen af den sidste repræsentation af David, en figur, der i de foregående to århundreder var blevet behandlet af kunstens store som Donatello og Michelangelo.

Værket repræsenterer især den fremtidige kong David, en af figurerne i Det Gamle Testamente, som er i stand til at besejre kæmpen Goliat ved at kaste en sten og med stor indsats. For første gang præsenteres han som et menneske, med sine dyder og fejl, snarere end som en sejrende helt.

Bernini, forud for sin tid

Bernini var ikke bare et vidunderbarn, der var i stand til at skabe store skulpturer fra en tidlig alder, han var også en pioner i sin tid og introducerede temaet sport og unge græske atleter med denne skulptur. Og et meget klart budskab: med opofrelse og kamp kan du opnå alt, hvad du sætter dig for.

Vidste du, at...?

Skulpturen af David er ufærdig på bagsiden. Det er ikke, fordi Bernini var doven og lod den stå halvfærdig, men det var meningen, at den skulle hænges op på en væg og kun ses forfra.

4. Den pragtfulde Venus Victrix

Venus Sejrherre| ©pom-angers
Venus Sejrherre| ©pom-angers

Vi kender alle Napoleon Bonapartes bedrifter, en af de vigtigste skikkelser i europæisk historie, men hvem var hans søster Pauline? Hvis du vil sætte ansigt på hende, skal du følge din tur i Borghese Gallery, som udstiller den unge Pauline Bonaparte forvandlet til en strålende gudinde Venus gennem et mytologiseret portræt, som minder mig om Goyas "Den nøgne Maja", men i en skulpturversion.

Hvad er så specielt ved dette værk? Det overraskende ved dette værk er, at Pauline Bonaparte for at få det poserede som Gud, der bragte hende til verden for mesterværket af den italienske neoklassiske billedhugger Antonio Canova.

Skulpturen ankom til haven i 1838 og vakte ifølge legenden så meget opsigt, at der var kø om natten for at se statuen af den nøgne pige, en af de smukkeste og mest moderne kvinder i sin tid.

Book et privat besøg i Borghese Gallery

5. Den sovende hermafrodit fra det 2. århundrede

Sovende hermafrodit| ©Rodney
Sovende hermafrodit| ©Rodney

Hvis du troede, at du havde set det hele efter den smukke Venus inspireret af Bonapartes søster, tog du grueligt fejl. I Borghese-galleriet skal vi betragte en anden spektakulær gudinde, som ligger helt nøgen, og som har en overraskelse... Hun har en penis! Præcis som du læste det.

Det er den sovende hermafrodit, en skulptur fra det 2. århundrede, som blev fundet i Rom i 1609. I 1620 forvandlede den flamboyante kunstner Bernini den oprindelige marmorstøtte til en madras, som figuren hviler fredeligt på. Den er så livagtig, at man får lyst til at ligge på den!

Jeg har dog lidt dårlige nyheder til dig: Skulpturen i Borghese Gallery er en kopi af den, jeg har forklaret dig. Den blev også lavet i det 2. århundrede og restaureret af Andrea Bergondi i det 13. århundrede, som efterlignede Berninis model ved også at lave en madras. Der findes næsten 20 versioner af dette mesterværk over hele verden!

Betragt de spektakulære lofter i salen

Når du har beundret skulpturen, kan du kigge op (som i sangen) og betragte de fantastiske loftsmalerier, som skildrer myten om Hermafrodite, søn af Hermes og Afrodite. Ifølge Ovids poetiske beretning i hans "Metamorfoser" blev den unge mands dobbelte køn (mand og kvinde) bestemt af hans tvungne forening med nymfen Salmacis.

Book en guidet tur i Borghese Gallery

6. Buste af kardinal Scipione Borghese

Buste af kardinal Scipione Borghese| ©Sailko
Buste af kardinal Scipione Borghese| ©Sailko

I Villa Borghese, som i øvrigt er formet som et hjerte, finder du storslåede springvand, damme og broer. Men hvem er skaberen af dette vidunder? Kardinal Scipione Borghese, nevø og sekretær for pave Paul V, som blev kunstmæcen takket være sin enorme formue.

Ud over at være grundlæggeren af disse smukke haver, var han opdageren af Bernini, som bestilte de skulpturer, jeg har nævnt. Blandt dem en meget speciel en: hans egen buste. Den er meget speciel, fordi denne skulptur, i modsætning til andre værker, ser ud til at tale. Læg mærke til dens mund!

Perfektionist til fingerspidserne

Da han var 56 år gammel, bestilte kardinal Scipione Borghese sin buste hos den unge Bernini, som han betragtede som en ny Michelangelo. Filippo Baldinucci (1682) fortæller, at da arbejdet var færdigt, bemærkede billedhuggeren, at en fejl i granitblokken havde forårsaget en revne, som stadig er synlig i kardinalens hoved. For at rette op på det lavede kunstneren en kopi af busten på femten nætter. En anekdote, der illustrerer Berninis virtuositet og store dygtighed.

7. Statuen af Goethe, den tyske Shakespeare

Statue af Goethe| ©Frank P
Statue af Goethe| ©Frank P

Hvis du er en inkarneret elsker af det romantiske Rom, foreslår jeg, at du udforsker Villa Borgheses have omhyggeligt, for den er fyldt med nogle af de skjulte skatte, du kan finde i Rom. Blandt dem er monumentet (i Carrara-marmor) dedikeret til romanforfatteren, dramatikeren og digteren Johann Wolfgang von Goethe, en af de vigtigste skikkelser i moderne litteratur.

Den første forfatter i haven

Denne skulptur er meget symbolsk, fordi det var den første, der blev installeret i parken for at hylde en forfatter, der i dette tilfælde havde en stærk forbindelse til byen. Digteren forelskede sig i den evige stad, som han dedikerede nogle smukke ord til: "Hvis man sammenligner min sindstilstand, da jeg var i Rom, har jeg aldrig været lykkeligere siden". Kan du genkende det?

Goethe-monumentet, som måler ikke mindre end 8 meter, var en gave til Italien fra kejser Wilhelm II af Tyskland. Det blev støbt i Berlin i Valentino Casalis atelier og opstillet i haven i 1904 i overværelse af kong Vittorio Emanuele III.

8. Statuen af eventyreren og excentrikeren Lord Byron

Statue af Lord Byron| ©Sonse
Statue af Lord Byron| ©Sonse

Hvis det kun tog Audrey Hepburn 24 timer at forelske sig i den evige stad og selvfølgelig dens håndlavede is, tog det den engelske digter Lord Byron lidt mere, 22 dage, hvilket er den tid, han boede på Piazza Spagna i Rom. Nok til at tryllebinde ham.

Statuen af Lord Byron i Villa Borghese blev rejst i 1959. Det er en kopi af den skulptur, der blev lavet i Rom, og som blev bestilt af forfatteren selv i 1831 hos Bertel Thorwaldsen, og som nu står i biblioteket på Trinity College i Cambridge, Storbritannien.

En skulptur efter ønske og lidt for munter

Det var Lord Byron selv, der under sit ophold i den italienske hovedstad gik til billedhuggeren Thorvaldsens værksted i en kappe for at få lavet en buste efter mål.

Til dette formål indtog forfatteren den positur, som de heroiske figurer i hans romaner har, hvortil kunstneren svarede: "Ville De ikke foretrække at sidde mere behageligt? Det er ikke nødvendigt for dig at tage det udtryk. -Det er mit," svarede digteren. Da torsoen endelig var færdig, blev litteraten skuffet: "Det ligner ikke mig. Jeg har den mest ulykkelige mine."

9. La Verità, af Gian Lorenzo Bernini

Statue af La Verità| ©Ana Rey
Statue af La Verità| ©Ana Rey

Bernini er den store billedhugger i Borghese-galleriet, og ud over de fire mesterværker, jeg har nævnt, bør du stoppe op og beundre andre som La Verità og busten af pave Paul V. Hvorfor er La Verità så vigtig?

Fordi den blev skabt i en meget vanskelig periode i hans karriere, som endte med nedrivningen af et af de klokketårne, han tegnede til Peterskirken. Skulpturen af Sandheden er afbildet som en smilende, nøgen pige, der sidder på en klippe, holder solen i sin højre hånd og hviler sit venstre ben på jordkloden.

Værket er en del af en skulpturgruppe, der skulle repræsentere allegorien om sandheden afsløret af tiden, som aldrig blev færdiggjort. Da kunstneren døde, solgte hans arvinger den store marmorskulptur.

10. Søhestenes fontæne

Søhestenes fontæne i Villa Borghese| ©Cidadania en Italia
Søhestenes fontæne i Villa Borghese| ©Cidadania en Italia

Nogle af de mest pragtfulde skulpturer i Villa Borghese er installeret i springvandene, der er spredt ud over haven. I midten af en lille plads, hvor fire alléer krydser hinanden, står Søhestenes fontæne, som er en af mine favoritter på grund af dens elegance og originalitet. Jeg anbefaler, at du leder efter den!

Fontænen blev bygget mellem 1790 og 1791 for at erstatte den tidligere fontæne, Fontana del Mascherone, som blev ødelagt under arbejdet med at omdanne parken. Inde i fontænen kan man se en skulptur af fire søheste, der holder fontænen med deres hoveder, mens deres kroppe er formet som fisk. Imponerende!

Book en guidet tur i Borghese-galleriet