Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Marrakech på en dag: hurtig guide til byen

Marrakech er højdepunktet på ruten til de kejserlige byer i Marokko. Medinaen, soukerne og det magiske Jamaa el Fna-plads gør det til et sted, der ikke kan gentages.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

Marrakech på en dag: hurtig guide til byen

Marrakech, Marokko | ©Paradigm Visuals

Du har kun én dag til at besøge Marrakech, og du ønsker at få mest muligt ud af din tid? Den gode nyhed er, at du i det mindste vil kunne besøge de vigtigste attraktioner i Marrakech. Den dårlige nyhed er, at du ikke vil kunne lære byen at kende i dybden på den tid, og det vil først og fremmest være svært at fange hele byens magi.

For at få mest muligt ud af disse 24 timer har jeg udarbejdet denne rejseplan, der dækker de mest interessante besøg, dog i et hurtigere tempo end ønskeligt. Under alle omstændigheder kan jeg forsikre dig om, at du vil nyde oplevelsen, så længe du er åben og eventyrlysten.

1. Tidlig morgen på tværs af Bab Agnaou

Bab Agnaou| ©Doyler79
Bab Agnaou| ©Doyler79

Dagen i Marrakech bør starte tidligt for at få mest muligt ud af tiden. Når du planlægger din rute, skal du tage højde for tidspunktet for solnedgang, da det varierer meget afhængigt af, om du rejser til Marrakech om vinteren eller om sommeren, samt varmen i den sidste sæson.

Til at begynde med skal du gå sydpå, indtil du finder to porte til byen, der ligger næsten ved siden af hinanden: Bab Agnaou og Bab Er Robb (Bab betyder "port" på arabisk). Førstnævnte består kun af fire buer, hvorigennem fodgængere og biler kan komme ind og ud, og er af relativ interesse. Bab Agnaou er dog et besøg værd.

Denne ensfarvede port fra det 12. århundrede forbinder gennem en central bue med den kongelige kashbah, hvor El Badi-paladset og Sa'did-gravene ligger. Bab Agnaou var en af de 19 indgange i muren, der omgav medinaen.

Guidet tur eller på egen hånd?

Denne endagstur til Marrakesh kan gennemføres på egen hånd eller ved at booke en af de mange guidede ture, der tilbydes i byen. Begge muligheder har deres fordele og ulemper, så du skal selv vælge, hvilken du foretrækker.
Den største fordel ved at få en guide til at føre dig rundt i byen er, at du undgår falske guider, og at du får interessante oplysninger om det, du ser.

På den anden side vil du ikke opleve magien ved at fare vild (bogstaveligt talt) i de smalle gader, selv om du med så lidt tid måske vil gå glip af nogle steder. Et godt tip er, at du ikke skal fortvivle, før du har lært at finde rundt i Marrakech.

Book din tur i Marrakech

2. Saadid-gravene

Saadid-gravene| ©Lviatour
Saadid-gravene| ©Lviatour

Få meter fra Bab Agnaou, hvor man kan se en minaret med grønne fliser, når man til Mulay El Yazid-moskeen, som minareten er en del af.

Det er forbudt for ikke-muslimer at komme ind i templet (hvilket du bør være opmærksom på, når du forbereder dit besøg i Marrakesh), men ved siden af templet ligger Saadid-gravene.

Disse grave stammer fra slutningen af det 16. århundrede. Det var dengang, at den herskende sultan, Al Mansur, beordrede deres opførelse, men nogle få årtier senere spærrede en anden sultan, Mulay Ismail, adgangen til dem. Af en eller anden grund blev gravene glemt indtil 1917, hvor de blev genopdaget.

I dag er gravene åbne for besøgende, men der skal betales et gebyr for at komme ind. For at komme ind skal man gå gennem en smal gang, der fører til en lille have. Her finder du gravene for adskillige krigere, kanslere og tjenere.

Derudover kan du også se nogle af de bygninger, hvor flere vigtige personer er begravet. Salen med de 12 søjler, hvor resterne af selveste Sultan Al Mansur ligger, er særlig smuk.

3. Bahia Palace

Bay Palace| ©Jorge Láscar
Bay Palace| ©Jorge Láscar

For at nå den næste destination skal du vandre gennem den sydlige del af Medinaen i Marrakech, den gamle bydel. Målet er Bahia-paladset, men undervejs er det værd at gøre et kort stop på Place des Ferblantiers, som stadig er meget charmerende og fuld af butikker med speciale i metalprodukter, især blik.

Når man forlader denne plads, når man endelig frem til Palais de la Baie. Opførelsen er blevet dateret til slutningen af det 19. århundrede, da man forsøgte at bygge det største palads nogensinde.

Den mest interessante del af det indre er haremmet, som har en dam i en central gård, der var omgivet af konkubinernes værelser. Brug lidt tid på at vandre rundt i de smukke haver.

Joaquín's Rejsetips

Hvis du ikke tager af sted med din egen guide, vil der være en hel del guider (falske eller ej) i området, som vil forsøge at få dig til at hyre dem. Selv om de kan være en smule irriterende, er mit råd at undgå dem.

4. Dar Si Said-museet

Rundvisning på Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad
Rundvisning på Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad

Marrakech forbindes normalt ikke med museer, men snarere med sine gader eller udflugter til ørkener som Zagora. Dar Si Said-museet kan dog være et kort besøg værd.

For at komme dertil skal du gå gennem nogle smalle gyder og forsøge at undgå at fare vild. Ud over at samlingen er den mest komplette i byen, er det værd at se på dens gårde og dekorationen af lofter, døre og møbler af cedertræ.

5. Jamaa el Fna-pladsen

Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek

Hvis der er ét billede, der repræsenterer Marrakech, er det Jamaa el Fna-pladsen. Det er her, du bør gå hen, når du forlader museet, da det er et vigtigt besøg, når du er i Marokko.

Dette vil være første gang, du besøger pladsen, da du vender tilbage ved solnedgang for at se den store forandring, der finder sted.

Ved dette første besøg vil pladsen være fyldt med sælgere, der sælger frisk juice, tørret frugt og nødder, vandbærere og handlende, der sælger alle mulige produkter.

Du kan også finde mange typiske gadekunstnere, såsom slangebesværgere og abe-tæmmere. Der er selvfølgelig også henna-tatoveringsboder.

Det er ret sandsynligt, at du vil fotografere næsten alt på pladsen, men du bør aldrig gøre det uden først at spørge om lov og forhandle om en pris.

6. Frokost og hvile på Dar Cherifa

Besøg i Dar Cherifa| ©Robert Prazeres
Besøg i Dar Cherifa| ©Robert Prazeres

Det er tid til at komme til kræfter igen og smage på lækker marokkansk mad. Den bedste måde at lære denne gastronomi at kende på er at leje en tur, men det kan være kompliceret, hvis du kun er i Marrakech i en dag.

Det bedste sted at slappe af og få en bid mad er Dar Cherifa, en af de ældste riads i byen.

De mest populære retter på Dar Cherifa er (med rette) tajines og couscous. Uanset hvad du vælger, er du sikker på, at du får det rigtige.

Bestil din gastronomiske tur i Marrakech

7. Souk

Gåtur gennem en souk i Medinaen| ©Omar Bárcena
Gåtur gennem en souk i Medinaen| ©Omar Bárcena

Ordet souk kommer af det arabiske ord "suq", som betyder marked. Det er derfor klart, at de næste par timer af turen vil blive brugt på at vandre rundt i Marrakech's mange smalle gader og sælge alle mulige produkter.

Gaderne, der udgør souken, er som regel helt fyldt med mennesker, der konkurrerer med de forskellige boder om at finde en plads. Mit råd til rejsende i Marrakech er at tage det roligt og undgå sælgere, der forsøger at få dig til at købe på en mere aggressiv måde.

Den traditionelle ting at gøre, når man går rundt i souken, er at vandre formålsløst rundt og kigge på alle de udstillede varer: tøfler, djellabas, krydderier, lanterner af metal, tesæt osv.

Hvis du kan lide noget, skal du huske, at det er almindeligt at forhandle med sælgeren, indtil I når til enighed eller ej.

På din gåtur vil du opdage, at der i virkeligheden er flere souker, der eksisterer på denne gade, og som er opdelt efter, hvad de sælger. I et område kan du finde farvet uld, der er tørret i solen, mens du i andre områder finder henholdsvis kosmetik, tæpper og silkeklæder.

Et meget interessant område er Rahba Kedima-pladsen, lige uden for souken. Her finder du krydderier af alle slags, medicinske urter og kurveflet.

Bestil en rundvisning i Marrakech's souker

8. Medersa Ben Youssef

På Medersa Ben Youssef| ©Lundeux
På Medersa Ben Youssef| ©Lundeux

Efter eventyret med at vandre rundt i souken er det tid til at besøge Medersa Ben Youssef. Dette var den største muslimske skole i landet i det 16. århundrede og senere.

Den indre gårdhave, som er dekoreret med en jernlysekrone, buer og flisebelagte vægge samt marmor- og træpaneler, er et højdepunkt.

Marrakesh-museet ligger i nærheden. Medmindre du virkelig er interesseret i at gå indenfor, vil jeg råde dig til at kigge ind i den indre gård, da den er et besøg værd.

Ved siden af museet kan du se den almoravidiske Qoubba (et dynasti, der også herskede i Essaouira og andre marokkanske områder), det eneste tilbageværende eksempel på denne kunstneriske stil i byen.

Her anbefaler jeg, at du tager et kig på Souk Foudouq Quarzazi, en souk, der ligger inde i en foundouk, et ord, der betegner de boliger, som var forbeholdt medlemmerne af de gamle karavaner, der rejste gennem ørkenen for at nå frem til byen.

9. Koutoubia-moskeen

Koutoubia-moskeen belyst ved solnedgang| ©Chronis Yan
Koutoubia-moskeen belyst ved solnedgang| ©Chronis Yan

Når du vandrer tilbage til centrum, kommer du til Koutoubia-moskeen, den vigtigste moské i Marrakesh. Selv om du ikke kan besøge det indre, er dens 66 meter høje minaret (nogle kilder siger, at den er 77 meter høj) virkelig imponerende.

Moskeen blev bygget i 1158 og var engang en af de største moskeer i den muslimske verden. Den førnævnte minaret minder meget om Giralda i Sevilla og er stadig det højeste punkt i byen.

10. Nyd solnedgangen på Café Glacier-terrassen

Terrassen på Café Glacier| ©Guillermo Peris.
Terrassen på Café Glacier| ©Guillermo Peris.

Jeg er sikker på, at du er træt nu, og da tidsplanen også tyder på det, er det tid til at tage til Café Glacier og nyde en lækker myntete på deres terrasse.

Herfra kan du se solnedgangen og det nærliggende Jamaa el Fna-plads forvandle sig i takt med, at solen går ned.

Tilbage til Jamaa el Fna-pladsen

Når mørket falder på, forsvinder de sælgere, som tidligere holdt til på pladsen, fra pladsen. De er erstattet af et væld af madboder, der konkurrerer om at tiltrække besøgende.

Det er det perfekte sted at tage en drink, inden man tager tilbage til hotellet. Før du vælger, hvor du vil sidde, er det bedst at gå en tur rundt for at se, hvad de enkelte steder har at byde på.

Joaquín's Rejsetips

Konkurrencen mellem de forskellige madboder er hård, og nogle gange kan en sælger blive en smule irriterende. Hold altid hovedet koldt, og tøv ikke med at sætte dig på det sted, du bedst kan lide, på trods af andres opfordringer.

Hvor skal man bo i Marrakech

En marokkansk riad| ©Catherine Pioh
En marokkansk riad| ©Catherine Pioh

Nogle af de indkvarteringsmuligheder, du finder i Marrakech, kan regnes blandt byens turistattraktioner. Det er riads, gamle traditionelle huse, som er blevet omdannet til hoteller og/eller restauranter.

Indkvarteringen i riads har som regel få værelser og er meget stille. De har normalt en central gårdhave og en terrasse med udsigt over byens tage.

Pas på falske vejledninger

På tur i Marokko| ©Louis Hansel
På tur i Marokko| ©Louis Hansel

Hvis du har undersøgt sikkerheden i Marrakech, har du sikkert læst om den falske guide.

Som i andre marokkanske byer er det ikke ualmindeligt at finde uakkrediterede guider på gaderne, der forsøger at overtale dig til at hyre dem. I modsætning til akkrediterede guider skal de ikke betale et officielt gebyr og kan være meget insisterende.

Hvis du ikke har bestilt din egen guidede tur, er mit råd, at du ikke skal lade dig overtale af disse falske guider. Løfter bliver som regel ikke holdt, og du ender sandsynligvis hos en forhandler, der tager provision af dig.

Bestil en guidet tur i Marrakech

Er det værd at tage en dagstur til ørkenen i Marrakech?

Besøg i ørkenen| ©Ruben Bagues
Besøg i ørkenen| ©Ruben Bagues

Der er flere organiserede ture, som tager dig til ørkenen nær Marrakesh eller til Marrakesh Palm Grove, hvor du kan ride på kamel. Begge aktiviteter er værd at tage med, men hvis du kun er i byen i en dag, skal du være opmærksom på, at de vil forhindre dig i at nyde byen.

Beslutningen afhænger i høj grad af dine interesser, men det bedste er at forsøge at forlænge dit ophold eller, hvis det er umuligt, planlægge at vende tilbage i den nærmeste fremtid for at afslutte dit besøg i Marrakesh og nyde de mange udflugter, du kan foretage derfra.

Bestil en rundvisning i Marrakech's souker