Marrakech på fire dage: alt du har brug at vide for at udforske byen fuldt ud

Den kejserlige by Marrakech ligger i det sydlige Marokko og byder på meget mere end sine monumenter. Besøget er en autentisk oplevelse fuld af dufte, farver og smage, der beruser den rejsende fra det øjeblik, han sætter foden på gaderne.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minutters læst

Marrakech på fire dage: alt du har brug at vide for at udforske byen fuldt ud

Djemaa el Fna-pladsen | ©Tom Tiepermann

Hvis du besøger Marrakech på fire dage, kan du nå at se alle byens attraktioner, fra medinaen til Menara-haverne, soukerne og selvfølgelig Jamaa el Fna-pladsen. Du får også tid til at tage på udflugt til nogle af de magiske steder i det omkringliggende område.

Det første indtryk, man får, når man ankommer til Marrakech, er kaos og uorden med smalle gader fulde af lokale og turister, sælgere med deres boder, larm overalt, farver og smagsoplevelser. Men det er al denne atmosfære, der gør byen til et magisk og uforligneligt sted, som tiltrækker tusindvis af besøgende hvert år.

Dag 1: Fordyb dig i soukerne, og nyd atmosfæren i Jamaa el Fna

Spadseretur gennem en souk i medinaen| ©Omar Bárcena
Spadseretur gennem en souk i medinaen| ©Omar Bárcena

At ankomme til Marrakech' gader med dens menneskemængder, sælgere, støj og lugte kan få nogle besøgende til at føle sig lidt utilpasse. Mit råd er at prøve at have et åbent sind og gå ind til rejsen ivrig efter at indsnuse byens uforlignelige atmosfære.

Marrakech er normalt en sikker by, men som med enhver destination er det altid en god idé at huske på et par sikkerhedstips, når man rejser til Marokko.

En god måde at lære medinaen og nogle af hovedattraktionerne i Marrakech at kende på, i hvert fald indtil du tjekker byen, er at leje en guidet tur, der tilbydes der. Med din guide vil du ikke kun lære mere om det, du ser, men du vil også lære byens skjulte hemmeligheder at kende.

Book din guidede tur i Marrakech

Gå ind i souken

Der er ikke noget bedre end at starte sin rejse på marokkansk manér: med en myntete på en af caféerne nær Jamaa el Fna-pladsen. Det vil ikke kun give dig din første smagsprøve på marokkansk gastronomi, men du vil også opleve den atmosfære, der er ved at opstå på pladsen. Når du er færdig, kan du slentre en tur rundt på pladsen. Hvis du er heldig, har nogle af de mange sælgere, der kommer her hver dag, allerede slået sig ned, og det samme har hennatatovørerne, jonglørerne, historiefortællerne og slangetæmmerne.

Efter denne første smagsprøve på Marrakech' mest ikoniske sted er det tid til at gå ind i byens souk og få en af de mest intense oplevelser på din rejse. Det bedste ved at komme tidligt er, at labyrinten af gader, der udgør souken, endnu ikke er overfyldt. Du finder alt fra hjemmesko til tekstiler af alle slags, mad, krydderier, keramik og blikvarer.

På trods af tidspunktet på dagen er det muligt, at du synes, det er udmattende at slentre gennem de forskellige sektorer i souken (opdelt efter produkttype). Hvis det er tilfældet, kan du altid leje en af de organiserede ture, der tager dig rundt i området og hjælper dig med at shoppe. Det er vigtigt at forhandle med sælgeren, når man køber et produkt.

Book din tur til soukerne i Marrakesh

Koutoubia-moskeen og dens minaret

Denne moské er den vigtigste moské i Marrakesh, og dens 70 meter høje minaret er stadig det højeste punkt i byen.

Det indre kan desværre ikke besøges af ikke-muslimer, men det forhindrer ikke udsmykningen af minareten og det ydre af den såkaldte boghandlermoské (oversættelse af dens navn fra arabisk) i at være et stop værd, såvel som dens pæne arkitektur.

Hvile og frokost

Efter et par timers vandring rundt i souken og andre dele af medinaen er det tid til at tage et velfortjent hvil og genoplade batterierne. Selvom området er fuld af spisesteder, er nogle af de mest anbefalede:

Book din gastronomiske tur i Marrakech

Gå ind i Dar Si Said-museet

På rundtur i Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad
På rundtur i Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad

Marrakech er måske mest kendt for sit torv og sin nærhed til ørkenen, men de gamle bygninger og kunstsamlinger ændrer ikke på det.

Det næste sted at besøge, stadig inde i medinaen, er Dar Si Said-museet.

I dette museums tilfælde består udstillingen af genstande fra berberkulturen samt tæpper, tekstiler og møbler. Dar Si Said har til huse i et tidligere palads fra det 19. århundrede med en smuk indre gårdhave. Gå ikke glip af den delikate udsmykning af trædørene.

Mellah: det gamle jødiske kvarter

I det 16. århundrede søgte flere grupper af jøder, der var blevet fordrevet fra Spanien og Portugal, tilflugt i Marrakesh. De slog sig ned i den røde by i deres eget kvarter, Mellah.

Det jødiske samfund er svundet ind med årene, men kvarteret har stadig en anden atmosfære end resten af byen. Med sine smalle gader er det meget interessant at slentre gennem dem og opdage nogle af dets attraktioner.

Ud over at slentre gennem kvarteret bør ingen rejsende gå glip af et besøg på den jødiske kirkegård og Salat Alzama-synagogen.

Solnedgang ved Jamaa el Fna

For at afslutte denne intense første dag på en god måde kan du tage tilbage til Jamaa El Fna, som er på UNESCO's verdensarvsliste.

Før du går ned på pladsen, kan du finde en plads på en af de omkringliggende terrasser og se solnedgangen derfra, mens du nyder en kop te eller kaffe. Herfra kan du også se, hvordan atmosfæren på Jamaa el Fna ændrer sig, og et stort antal madboder begynder at slå sig ned.

Musikken og gadekunstnernes optræden giver pladsen en magisk atmosfære, som betager alle besøgende. Hvis du har været i Marrakech med børn, kan jeg forsikre dig om, at de vil nyde oplevelsen.

Hvis du ønsker det, kan du vælge mellem de madboder, der er opstillet på pladsen, den, der appellerer mest til dig. På den anden side, hvis du foretrækker noget mere roligt, er der steder som Nomad i det omkringliggende område.

Book din guidede tur i Marrakech

Dag 2: Vend tilbage til medinaen og udforsk den i dit eget tempo.

Bahia-paladset| ©Jorge Láscar
Bahia-paladset| ©Jorge Láscar

Med den erfaring, du fik på den første dag, ved du sikkert allerede, hvordan du kommer rundt i Marrakech. Selvom du kan leje en anden tur i medinaen for at vise dig alt, hvad der er at se og gøre, kan den følgende tur også gøres på egen hånd.

Nyd Bahia-paladset

Dagen starter tidligt med et besøg i en af de smukkeste bygninger, du kan finde i Marrakech: Bahia-paladset. Det er et af de mest besøgte monumenter i byen, så det er tilrådeligt at ankomme på et tidspunkt, hvor du kan undgå menneskemængderne og se det i ro og mag.

Bahia-paladset blev bygget i det 19. århundrede med den hensigt at gøre det til den største bygning af sin art i verden. Selvom det er overgået af andre paladser i verden, er der ingen tvivl om, at dets arkitektur, den gule og blå gårdhave fuld af aromatiske planter, mosaikkerne og søjlernes udsmykning har gjort det til et af de steder i Marrakech, man bare må se.

Det eneste problem er manglen på information på engelsk. Det betyder, at mange turister foretrækker at besøge den med en guide for at få et mere behageligt besøg.

Book en guidet tur i medinaen i Marrakech

Tjek udsigten fra El Badi-paladset

En anden meget interessant bygning at besøge i Marrakech er El Badi-paladset. Det stammer fra det 16. århundrede, og meget af dets struktur er i ruiner, selvom der har været udgravninger i området i årevis. Ifølge krøniker havde det engang mere end 300 værelser, alle dekoreret med krystal, turkis og guld.

Nogle af værelserne og den ekstraordinære gårdhave står stadig. Stedet gemmer også på Koutoubia-moskeens minbar (prædikestol) i et rum samt en smuk udsigt over byen fra voldene,

. Når du har forladt paladset, anbefaler jeg, at du slentrer lidt rundt i området og tager en pause på en af caféerne i Jardin Sidi Ahmed El Kamel.

Saadid-gravene, en af juvelerne i Marrakesh

En af juvelerne i Marra kesh er Saadid-gravene. Selvom det er mindre kendt end nogle af de andre attraktioner, gemmer dette lille begravelseskompleks på vidundere.

Blandt andet anses gravene for at være et af de fineste eksempler på traditionel marokkansk arkitektur. De blev bygget af sultan Al Mansur og forblev skjult i århundreder, efter at en anden sultan fik dem muret til.

Først i 1917 blev de genopdaget og afslørede den marmor og det guld, de var bygget med. Indenfor finder man en lille gård med gravmæler for bipersoner, men det mest bemærkelsesværdige er den såkaldte Hall of the 12 Columns, hvor Al Mansur selv ligger begravet.

Efter dette besøg kan det være tid til frokost. Der er flere interessante steder i området, blandt andet kan jeg anbefale den hyggelige terrasse på Kasbah Cafe.

Book en guidet tur i medinaen i Marrakesh

Ben Youssef Madrasa

Ved Medersa Ben Youssef| ©Lundeux
Ved Medersa Ben Youssef| ©Lundeux

Madrasa (eller Medersa) Ben Youseef var en gammel islamisk skole, der engang havde mere end 900 elever. I dag anses den for at være et af de mest interessante steder at besøge i byen på grund af dens smukke arkitektur.

I midten er der, som det er normalt i gamle marokkanske bygninger, en gårdhave med et springvand. Rundt om den kan man se flere rum bygget af cedertræ og stuk og dekoreret med fliser i forskellige farver.

Bederummet er også meget interessant, da dets dekoration med ananas og palmer er en af de mest sprudlende i byen.

Koubba Ba'Adiyn

Denne kuppelformede bygning blev bygget i det 12. århundrede af Ali Ben Yussef, den anden almoravidiske konge. Den er det eneste tilbageværende eksempel i byen på arkitektur fra den periode, og ud over dens æstetiske og historiske værdi er den et godt eksempel på, hvordan man opbevarede vand på den tid.

Den bedste måde at se dette monument på er at klatre ned til dets base og stå under kuplen. Det er her, man bedst kan se den ekstraordinære udsmykning. Tidligere var der en dam med et springvand ved foden af kuplen.

Marrakesh Museum

Marrakesh Museum er et godt sted at besøge med en guide, da der ikke er meget information om det, du ser, og du vil ikke være i stand til at forstå funktionen af meget af samlingen.

Under alle omstændigheder er paladset, hvor museet ligger, virkelig imponerende, og det er værd at betale for at se det bare for at se det. Den centrale gårdhave skiller sig ud, og du vil helt sikkert bruge noget tid på at beundre alle detaljerne.

Som afslutning på dagen anbefaler jeg, at du tager et sted hen, hvor du ud over at spise middag kan se et mavedansershow. Et af de mest populære er Le Narwama, som ligger i nærheden af Jamaa El Fna.

Book din guidede tur i Marrakech

Dag 3: Udflugt til Essaouira

Bølgerne skvulper ved Essaouiras volde| ©Doug Knuth
Bølgerne skvulper ved Essaouiras volde| ©Doug Knuth

Fra Marrakech er der en række organiserede udflugter, der giver dig mulighed for at opdage ørkenen i Marrakech, Atlasbjergene og imponerende byer som Essaouira. På denne tredje dag foreslår jeg, at du rejser til Ess aouira for at nyde byens attraktioner.

Selvom du kan tage fra Essaouira til Marrakech på egen hånd, er sandheden, at en tur vil give dig mulighed for at få mest muligt ud af din tid og ikke behøver at bekymre dig om at justere transportplanerne.

Book en tur til Essaouira

Essaouira

De fleste ture til Essaouira afgår meget tidligt om morgenen fra Marrakech for at få mest muligt ud af dagen. Afstanden til Essaouira er cirka 160 kilometer, og du vil kunne nyde nogle betagende naturlandskaber undervejs.

Når du ankommer til Essaouira, kan du slentre gennem de charmerende gader med en meget roligere atmosfære end i Marrakech. Du kan også besøge et kooperativ, hvor den berømte arganolie produceres, samt havnen i Essaouira:

  • Havnen i Essaouira: kronet af en bronzekanon er det byens mest ikoniske punkt.
  • Moulay el Hassan-pladsen
  • Souk'erne

Frokosten, som normalt er inkluderet i disse ture, indtages på en lokal restaurant. Her suppleres den traditionelle marokkanske mad, som du finder i Marrakech' restauranter, med mange retter lavet med skaldyr og fisk.

Middag på Kafe Merstan

Det er meget sandsynligt, at du vil være ret træt, når du vender tilbage til Marrakech, især hvis din udflugt har inkluderet en kameltur. Afhængigt af din sindstilstand kan du enten spise på dit hotel, hvis det tilbyder den mulighed, eller få en bid mad på et af de trendy spisesteder.

Et meget dejligt sted er Kafe Merstan, hvis smukke terrasse giver dig mulighed for at slappe af efter en travl dag.

Book din rejse til Essaouira

Dag 4: Farvel til byen blandt haver og en god massage

Kameler til rundvisning i Marrakech| ©Jaume Pera
Kameler til rundvisning i Marrakech| ©Jaume Pera

Aktiviteterne på denne sidste dag af dit ophold i Marrakech vil afhænge af afgangstiden for dit returfly, da det ikke vil være det samme at tage til Marrakech lufthavn lige efter frokost, som det vil være, hvis flyet med lidt held først letter den følgende morgen. Ikke desto mindre er den foreslåede rejseplan ret komplet.

Palmelunden

Marrakeshs palmelundsområde, cirka 10 kilometer fra medinaen, er blevet et af byens turistcentre. Alligevel har atmosfæren bevaret noget af sin magi takket være de mere end 100.000 palmer og frugttræer.

For at komme dertil kan du forhandle en pris med en taxachauffør (hvilket er et af de mest grundlæggende tips til at besøge Marrakesh). Hvis du foretrækker at holde det enkelt, er der flere organiserede ture fra byen, der inkluderer et besøg i en landsby i området.

Afhængigt af hvordan du er kommet afsted og din interesse for området, finder du flere restauranter, hvor du kan få en god te eller en typisk berberfrokost.

Book din kameltur i El Palmeral

Gueliz: det moderne Marrakech

På vej tilbage til byen anbefaler jeg en gåtur gennem Gueliz, det såkaldte "europæiske kvarter". Det blev bygget af franskmændene under protektoratet, og byplanlægningen følger strukturen fra de store parisiske boulevarder, med Avenue Mohammed V som den centrale akse.

Selvom denne 3 kilometer lange avenue når medinaen, er atmosfæren i gaderne radikalt anderledes.

Hvis du ikke har spist i Palmelunden, finder du i Gueliz en bred vifte af muligheder, og du kan vælge mellem marokkanske og mere vestlige restauranter.

Majorelle-haven

Majorelle-haven| ©Kamal Hammadi
Majorelle-haven| ©Kamal Hammadi

Når du når til næste seværdighed, vil du tro, at du har fundet en oase i Marrakech, især hvis du er rejst til Marrakech om sommeren.

Majorelle-haven, der er skabt af en fransk maler af samme navn, er den største i byen. Indenfor finder man ud over selve art deco-haverne også et interessant museum, men alene en spadseretur gennem stierne er umagen værd.

Book en rundtur i Majorelle-haverne

Den sidste (eller næstsidste) myntete

På vej tilbage til medinaen, til den fascinerende krydderisouk, vil jeg råde dig til at gå ind på Cafe des Épices, en favorit blandt rejsende, der ankommer til byen.

Ud over en sidste slentretur rundt i souk-området og nogle sidste indkøb, byder caféens terrasse på en utrolig udsigt over byen og Atlasbjergene. Der er muligvis ingen bedre måde at afslutte turen på.

En god massage i hammam inden hjemrejsen

Hvis du har tid og lyst til at komme afslappet hjem, bør du prøve et traditionelt arabisk bad, hammam. I Marrakech finder du en lang række af dem, men jeg råder dig til at gå til en blandet en, der tilbyder alt, hvad du behøver for at nyde oplevelsen.

Jeg anbefaler også, at du bestiller i forvejen, da det er en meget populær aktivitet i Marrakech. Denne booking inkluderer også transport, bad, 45 minutters massage og en myntete for at runde din mindeværdige tur til den marokkanske turisthovedstad af.

Book din massage i en traditionel Hammam