De 10 bedste museer i Krakow

Krakow er en by fuld af historiske, kulturelle og kunstneriske steder! Her er en liste over museer, du ikke må gå glip af i din rejseplan.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

De 10 bedste museer i Krakow

Krakows museer | ©Abariltur

En af de vigtigste grunde til at besøge Krakow er de vidunderlige museer, som samler gamle artefakter, århundreders historie og anekdoter fra Anden Verdenskrig. Denne by tager dig med på en sanselig og tidsrejsende oplevelse, så du aldrig ved, hvad du kan forvente. For eksempel har du mulighed for at besøge et gammelt museum fra middelalderen, som er nedsænket i de underjordiske gange på markedspladsen, et sted, der er kendt for sine enestående aktiviteter.

Det er ingen hemmelighed, at Krakows underholdningsscene er præget af byens imponerende aktiviteter og spillesteder, noget, der er tydeligt i kunstsamlingen på Czartoryski Princes' Museum. Du bør også lægge vejen forbi Museum of Optical Illusions eller lære om historien om et tidligere jødisk tilflugtssted på Museum of the former Oskar Schindler Factory. Har du lyst til at tage på en museumstur i denne historiske by? Her er de mest interessante muligheder.

1. Oplev middelalderens hemmeligheder på Rynek Underground Museum i Krakow

Krakows underjordiske museum Rynek| ©Mariusz Cieszewski
Krakows underjordiske museum Rynek| ©Mariusz Cieszewski

For dem, der ønsker en anderledes oplevelse, er der ikke noget bedre end Rynek Underground Museum i Krakow, som du vil passere uden at opdage det. Det er en skjult perle i den underjordiske del af markedspladsen, og det blev bygget på ruinerne af den gamle middelalderby.

I dag er dette sted mere end ruiner, og du kan nyde interaktive udstillinger, se historiske artefakter og deltage i sjove læringsaktiviteter. Selvfølgelig finder du multimedieudstillinger, der bruger moderne teknologi, som gør det nemt at fastholde anekdoter om den kommunistiske æra, Anden Verdenskrig, delingen af Polen, blandt andre.

Hvis du har lyst, kan du lade en professionel guide tage dig med på en tidsrejse tilbage til middelalderen i Polen, mens du går rundt på de 4.000 meter, som indfanger denne æras storhed. Guidede ture finder normalt sted i små grupper, men du kan også vælge en privat tur til Krakows underjordiske museum Rynek for at nyde de underjordiske legender i dit eget tempo.

Interessante detaljer

 • Pris: Entréen er omkring 6 euro, men du kan finde guidede ture fra omkring 25 euro pr. person.
 • Placering: En af de bedste ting at se på markedspladsen, da det er gemt fire meter dybt på dette sted. Den nøjagtige adresse er Rynek Główny 1.
 • Åbningstider: Åbent dagligt fra 10:00 til 19:00.
 • Sådan kommer du derhen: Det er nemt at komme dertil med sporvogn fra ZTP Kraków eller med bus fra MPK S.A. w Krakowie.

Book en guidet tur på Rynek Underground Museum

2. Udforsk arven efter Oskar Schindler i en tidligere fabrik i Kraków

Oskar Schindlers fabrik| ©Ian Rutherford
Oskar Schindlers fabrik| ©Ian Rutherford

Et besøg på museet for den tidligere Oskar Schindler-fabrik er et must på en autentisk museumstur i Kraków. Her kan du lære om arven efter skaberen, som satte sit liv på spil for at redde hundredvis af jøder under Holocaust. Faktisk er bygningen tapetseret med symboler, vidnesbyrd og genstande fra perioden.

Du får mulighed for at rejse tilbage til den tid, hvor Krakow var besat af nazisterne, når du besøger resterne af denne fabrik, der spillede en nøglerolle under Anden Verdenskrig som et skjult tilflugtssted for jøder og andre forfulgte mennesker. Hold øjnene åbne, og vær forberedt på at se Oscar Schindlers originale skrivebord. Dette er et besøg, jeg ikke anbefaler til små børn, da det involverer følsomme historier.

Detaljer af interesse

 • Pris: Entré til museet starter ved 8 €, og for nemheds skyld kan du overveje et skip-the-line-pas til omkring 14 € elleren guidet tur fra 19 €.
 • Beliggenhed: på ul. Lipowa 4, som ligger i Zabłocie-distriktet.
 • Åbningstider**:** tirsdag til søndag fra 9:00 til 18:00, mandag fra 10:00 til 14:00.
 • Sådan kommer du derhen: Der er gode forbindelser med sporvogn, bus eller togene Koleje Małopolskie og Polregio. En anden mulighed er at benytte sig af Krakóws sightseeingbusruter.

Book en guidet tur på Schindler Factory Museum

3. Rejs gennem tiden på det arkæologiske museum i Kraków

Krakows arkæologiske museum| ©Robin
Krakows arkæologiske museum| ©Robin

Hvis du er interesseret i Krakóws historie, bør du overveje et stop på Det Arkæologiske Museum, hvor du vil få en berigende oplevelse. Dets popularitet skyldes de overkommelige priser, der giver mulighed for at se 500.000 genstande fra palæolitikum til moderne tid.

Faktisk er selve facaden gennemsyret af historie, da det oprindeligt var en gammel fæstning, som senere blev omdannet til et middelalderligt palads, et karmeliterkloster og til sidst et østrigsk fængsel. I dag har det endda samlet antikviteter fra Egypten. Du kan også se stenstatuen af Swiatowid Zbrucz, et monument, der engang tilhørte de slaviske stammer.

Interessante detaljer

 • Pris: Fra 2 €, det er også inkluderet i Krakov Card, et turistpas, der giver dig adgang til de bedste ting at lave i Krakow og giver dig ubegrænset adgang til museer, attraktioner og offentlig transport.
 • Beliggenhed: 3 Poselska Street.
 • Åbningstider**:** Generelt åbent fra tirsdag til søndag fra 9:00 til 16:00, på nogle dage kan åbningstiden være lidt længere. Bemærk venligst, at der er lukket om mandagen.
 • Sådan kommer du derhen: Hvis du er i byens centrum, kan du komme derhen til fods, eller du kan benytte dig af ubegrænset transport med Krakow Card.

Køb Krakow-kortet

4. Se autentiske luftfartsperler på Museum of Polish Aviation

Det polske luftfartsmuseum| ©magro_kr
Det polske luftfartsmuseum| ©magro_kr

Polish Aviation Museum blev grundlagt i 1964 og huser en vigtig samling af fly og motorer, faktisk er det et af de største af sin slags i verden. Det betragtes som en af de aktiviteter, man ikke må gå glip af i Krakow, da det har udstillinger om udviklingen af polsk luftfart siden starten.

Det er ideelt, hvis du leder efter ting at lave i Krakow med børn, da I sammen kan opdage mere end 300 luftfartsgenstande samt dykke ned i historien om piloter og pionerer. Blandt højdepunkterne er relikvier fra Anden Verdenskrig og den sovjetiske Grigorovich M-15 fra 1916, det eneste overlevende russiske vandfly.

Du kan tage turen med en guide, men flyhistorien er let at forstå, da hver udstilling giver nyttige og detaljerede oplysninger. Mit forslag vil være at prioritere en " spring køen over"-billet, da der ofte er meget trængsel.

Detaljer af interesse

 • Pris: fra 7 euro.
 • Placering: hvor den tidligere Kraków-Rakowice-Czyżyny lufthavn lå, ved al. Jana Pawła II 39, 31-864.
 • Åbningstider**:** Tirsdag til søndag fra 9:00 til 17:00, kun lukket om mandagen.
 • Sådan kommer du derhen: Du kan komme derhen med sporvogn, bus eller taxa.

Køb billetter til Polish Aviation Museum

5. Lær om Holocausts rystende historie på Auschwitz-Birkenau Memorial

Auschwitz-Birkenau Mindesmærke| ©Américo Aperta
Auschwitz-Birkenau Mindesmærke| ©Américo Aperta

Hvis du vil besøge Auschwitz-Birkenau Memorial Museum, skal du vide, at det er et af højdepunkterne i området omkring byen, som kan nås på kort tid. Den bedste mulighed er at kombinere dette besøg med en rundvisning i mindesmærket, så du får den fulde oplevelse. Vær forberedt, for her vil du blive transporteret til rystende historier, der vil lære dig om koncentrationslejrene.

Krakow er en af de europæiske byer, der var vidne til en af de mest forfærdelige massakrer i historien, især under Holocaust. Her vil du kunne forstå omfanget af de forbrydelser, der blev begået, og udforske ruinerne af vagttårnene, dødens blok og mur, krematoriet, blandt andre. Du vil også se vidnesbyrd, fotografier og genstande fra perioden, der er relevante for tidslinjen for denne begivenhed.

Detaljer af interesse

 • Pris: fra €20, men jeg anbefaler, at du overvejer en tur med "skip-the-line"-indgang og transfer fra Krakow inkluderet, som kan fås for omkring €37.
 • Beliggenhed: i udkanten af byen i Więźniów Oświęcimia.
 • Åbningstider**:** dagligt fra 7.30 til 18.00.
 • Sådan kommer du derhen: Du kan overveje ture til Auschwitz fra Kraków, som normalt inkluderer transport, eller rejse med tog, taxa eller bus.

Book en tur til Auschwitz-Birkenau mindesmærket

6. Lær at lave polske farvede glasvinduer eller udforsk voksdukker

Polonia voksmuseum| ©Maks Manual
Polonia voksmuseum| ©Maks Manual

Krakow er en by fuld af fordybende aktiviteter, og jeg anbefaler især at stoppe ved et af mine yndlingsmuseer, som er det tætteste, du kommer på Madame Tussauds i Polen. Det er Polonia Wax Museum, en attraktion, hvor du kan se voksudstillinger af berømte mennesker. Det er ideelt for folk i alle aldre og har sektioner om kultur, underholdning, politik, sport og meget mere.

Når du går rundt, kan du få taget et billede med Marilyn Monroe, John Lennon, Beyoncé og andre berømte personer. Der er også fremtrædende polske personer som pave Johannes Paul II samt fiktive figurer som SvampeBob Firkant.

Dette besøg tager ikke lang tid, så du kan kombinere det med en mindre kendt og mindre overfyldt mulighed, f.eks. muWi Stained Glass Workshop and Museum, et museum, hvor du kan deltage i polske glasmaleriværksteder. Det er et godt sted at lære om, hvordan kunsten har fungeret siden 1902, lære om de vigtigste håndværkere og se nogle af de udstillede værker.

Interessante detaljer

 • Pris: Entréen til Polonia Wax Museum starter ved 10 euro, og det samme gælder muWi Stained Glass Workshop and Museum. Forskellen er, at sidstnævnte tilbyder workshops i farvet glas fra 58 euro og familiepakker.
 • Beliggenhed**:** Polonia Wax Museum ligger på Floriańska 32, mens muWi Stained Glass Workshop and Museum ligger på Aleja Zygmunta Krasińskiego 23.
 • Åbningstider**:** Polonia Wax Museum er åbent dagligt fra 10:00 til 22:00, med udvidede åbningstider i weekenden. Værkstedet og museet for farvet glas muWi er åbent tirsdag til lørdag fra 11.30 til 16.30, med små variationer på nogle dage.
 • Sådan kommer du derhen: Begge er tilgængelige med bus eller sporvogn.

7. Udfordr dine sanser på museet for optiske illusioner

Museum for optiske illusioner| ©Snuffy
Museum for optiske illusioner| ©Snuffy

Et perfekt legende sted at besøge med familien er Museum of Optical Illusions, som er spydspids for oplevelser, der udfordrer sanserne. Det har mere end 60 udstillinger med hologrammer, roterende rum, labyrinter, gåder, flugtzoner med forhindringer og luftspejlinger, der giver dig mulighed for at have det sjovt, mens du prøver at skelne det virkelige fra det fiktive.

Det har også 3D-fotografier, der er virkelig imponerende, og jeg anbefaler især en tur gennem det intelligente spillerum, der byder på udfordringer og mentale udfordringer. Det er en sjov og lærerig oplevelse, som er ideel, hvis du leder efter ting at lave i Krakow med børn, som vil sætte pris på et alderssvarende alternativ.

Interessante detaljer

 • Pris: fra €11
 • Sted: i Floriana Straszewskiego.
 • Åbningstider**:** dagligt fra 10:00 til 19:00.
 • Sådan kommer du derhen: med sporvogn eller bus.

8. Beundre en imponerende kunstsamling på Czartoryski Princes' Museum

Czartoryski-fyrsternes museum| ©Henk Bekker
Czartoryski-fyrsternes museum| ©Henk Bekker

At holde Krakóws fortid i live er hovedformålet med Czartoryski-fyrsternes museum, som tager dig med på en rejse gennem tre historiske bygninger, hvor der er blevet samlet værker af stor værdi for det europæiske kontinent. Det betragtes som et must-see og en af de bedste ting at lave i byen, da det huser porcelæn, smykker og glasvarer.

Her kan du tage et kig på Leonardo da Vincis Dame i Hermelin, såvel som dechifrere antikviteter fra Grækenland, Rom og Egypten. Du vil møde mange fans af samlerkunst, som kommer for at sætte pris på prins Adam Karols klaver. Er du klar til at opklare mysterierne i polsk kunst?

Interessante detaljer

 • Pris: fra €13, gratis adgang om tirsdagen.
 • Sted: ul. Jana 19.
 • Åbningstider**:** Tirsdag - søndag: 10:00 - 18:00, lukket om mandagen.
 • Sådan kommer du derhen: med bus eller sporvogn.

9. Besøg Manggha-museet og få en spektakulær udsigt over Krakow Slot

Krakow Slot| ©Sergei Gussev
Krakow Slot| ©Sergei Gussev

Et godt valg er Manggha Museum of Japanese Art and Technology, som giver et indblik i japansk kultur med udstillinger af træsnit, asiatisk kunsthåndværk, japanske kostumer og professionelle rustninger. For eksempel kan du se samuraisværd, kapper, skjolde, masker, kimonoer, piber og tæpper.

Ud over udstillingerne, der blander antikken med et moderne perspektiv, tilbyder denne oplevelse lærerige aktiviteter, såsom at lære japanske ord eller brygge autentisk te fra regionen. Det mest imponerende er, at museet ligger på bredden af Vistula-floden og kan kombineres med et besøg på Wawel-slottet, som i øvrigt er perfekt synligt fra museets placering.

Interessante detaljer

 • Pris: omkring 3 euro.
 • Sted: i den tidligere filial af Nationalmuseet i Krakow.
 • Åbningstider**:** tirsdag til søndag fra 10:00 til 18:00, lukket om mandagen.
 • Sådan kommer du derhen: Den bedste løsning er med bus eller sporvogn.

10. Lad dig rive med af nostalgien fra retro-maskinerne på Pinball Museum, der ligger gemt væk i en lille gyde

Pinball Museum| ©Ryan Somma
Pinball Museum| ©Ryan Somma

Der er mange muligheder for en museumstur i Krakow, og en af de mest specielle og sjove er Pinball Museum, hvor du finder mere end 60 retro pinball-maskiner og arkadespil. Dette sted vækker nostalgi og minder dig om, hvordan det var at have det sjovt for et par år siden, og faktisk kan du dele pladsen med andre mennesker, der kommer her for at blive tiltrukket af den brede vifte af underholdning, der tilbydes på dette museum.

Det er den perfekte mulighed for at lære om historien bag maskinerne, der opstod i 1920'erne og 1930'erne, men nåede deres højdepunkt mellem 1950'erne og 1970'erne. Museet har sørget for, at de ikke er frosset fast i tiden, så de bliver brugt og de ældste bevaret. Der er også en bar, hvor man kan tage en forfriskningspause eller få en øl. Bemærk venligst, at det er en næsten hemmelig aktivitet, da den ligger i en kælder for enden af en lille gyde i Stradomska Street.

Interessante detaljer

 • Pris: fra €10.
 • Sted: i en kælder i Stradomska Street, i hjertet af den gamle bydel.
 • Åbningstider**:** mandag til fredag fra 2:00 til 21:00, lørdage og søndage kan du besøge fra 12:00 til 22:00.
 • Sådan kommer du derhen: med bus eller sporvogn.