Krakows markedsplads: en praktisk guide til at udforske den

Ingen tur til Krakow ville være komplet uden et besøg på den ikoniske markedsplads, men hvad finder du egentlig her? Find ud af, hvad du kan gøre på din tur nedenfor.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minutters læst

Krakows markedsplads: en praktisk guide til at udforske den

Hovedtorvet i den gamle bydel i Kraków | ©Rynek Główny

Mens mange turister besøger dette historiske sted for de oplevelser og aktiviteter, der finder sted omkring Krakow, f.eks. besøg i koncentrationslejrene Auschwitz fra Krakow, er der hundredvis af interessante seværdigheder at se og lave i selve den gamle bydel.

I denne artikel fokuserer vi specifikt på, hvad du kan se og gøre, når du besøger markedspladsen i Kraków, der er verdensberømt for at være den største middelalderlige plads i Europa

1. Basilikaen Sankt Maria

Mariakirken, Kraków| ©Mach240390
Mariakirken, Kraków| ©Mach240390

Start dit besøg på markedspladsen med et besøg på det måske mest emblematiske monument i hele området og måske det vigtigste religiøse center i Polen. Mariakirken er kendetegnet ved de ujævne tårne på dens facade og de indviklede historier omkring dens opførelse.

Basilikaens indre er dog mere imponerende end dens facade og legenderne omkring den. I dette fascinerende værk af gotisk arkitektur vil du opdage, at både væggene og basilikaens midterskib er fyldt med fjer af blå og guldfarvet maling. De baner sig vej fra væggene og klatrer op i apsis og de gotiske nicher. Perspektivet fra det menneskelige øje er mildest talt imponerende.

Kom så tæt på alterområdet som muligt for at få et nærmere kig på Veit Stoss altertavle; det er den største gotiske altertavle i verden og en nationalskat i Polen. Under den tyske invasion blev kunstværket stjålet af den nazistiske hær, og det blev fundet tilbage i 1946 i en kælder i Nürnberg Slot.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider: Bortset fra helligdage er basilikaen åben for offentligheden hver dag fra 11.30 til 18.00.
 • Adgangsgebyr: Der er gratis adgang til kirken, men hvis du vil beundre kunstværkerne i kirken på tæt hold, koster det ca. 3,75 €.
 • Besøgets varighed: 50 minutter er nok til at gå rundt i det indre af kirken og se kunstværkerne.

Bestil en rundvisning i Krakows gamle bydel

2. Se det ydre af Sukiennice

Rundvisning i Sukiennice| ©Jennifer Boyer
Rundvisning i Sukiennice| ©Jennifer Boyer

Ingen tur til markedspladsen i Kraków ville være komplet uden et besøg på Sukiennice på polsk, eller Lonja de Paños, som det hedder på latin. Dette er et sted, der har været dedikeret til handel siden byens grundlæggelse, hvor de vigtigste købmænd fra det 15. århundrede samledes for at bringe krydderier, silke, læder og voks fra fjerne lande; Krakow eksporterer til gengæld tekstiler, bly og salt, der naturligvis udvindes fra Wieliczka-saltminen.

Den ikoniske bygning blev erklæret for UNESCO's verdensarvsliste og ligger i en privilegeret position lige midt på den centrale plads. Den har en smuk og elegant struktur, så du kan ikke forlade Kraków uden at tage et postkortbillede fra Tøjbørsens buer. Du kan benytte dig af besøget til at købe alle slags souvenirs og rejsesouvenirs.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider: Tøjbørsen er åben for offentligheden dagligt fra kl. 10.00 til 19.00.
 • Adgangsgebyr: Adgang er helt gratis.
 • Besøgets varighed: Du kan bruge lige så meget tid, som du har lyst til, på at udforske de boder, der fanger dit øje.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

3. Se Wieza Ratuszowa

Wieza Ratuszowa| ©Martin Sillaots
Wieza Ratuszowa| ©Martin Sillaots

Wieza Ratuszowa er det polske navn for det ikoniske rådhustårn på markedspladsen. Tårnet er alt, hvad der er tilbage af Warszawas gamle rådhus, en historisk bygning, der længe dominerede den sydvestlige side af pladsen; efter mange brande og reparationsarbejde blev bygningen revet ned i 1820.

Til ære for den gamle bygning er et storslået gotisk tårn blevet bevaret, og indeni er der en udvidelse af Kraków Historiske Museum; den permanente udstilling fokuserer udelukkende på pladsens historie og udvikling og er et besøg værd.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider: Museet er åbent for offentligheden i to sæsoner. Fra april til oktober fra 10.30 til 18.00 og i november og december fra kl. 12.00 til 18.00.
 • Adgangsgebyr: Adgangsgebyret til det lille museum er ca. 3 €.
 • Besøgets varighed: Det er et lille museum, så 30 minutter er nok til at se udstillingen og klatre op på toppen af tårnet.

Bestil en privat rundvisning i den gamle bydel

4. Udforsk Rynek Underground-museet og det underjordiske marked

Inde i Rynek Underground Museum| ©Robin
Inde i Rynek Underground Museum| ©Robin

Rynek-museet er ikke synligt fra markedspladsen, fordi det ligger under den! Et besøg på byens fordybende museum er helt sikkert en af de bedste ting at se og gøre i Krakow. Indgangen til dette unikke museum ligger lige inde i Cloth Exchange.

Når du træder ind, går du flere meter ned under jorden og opdager omfattende arkæologiske udgravninger, der afslører de middelalderlige handelskvarterer i Krakows gamle bydel. Du finder store dele af veje fra helt tilbage til den romerske æra, som alle er bevaret i en imponerende stand. Gennem udstillinger og historier fortæller museet om skikke i middelalderens liv i Krakow. Oplevelsen er lige dele lærerig og interessant og ideel, hvis du planlægger at besøge Krakow med børn.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider: Åbent for offentligheden fra kl. 10 til 20 hver dag, undtagen tirsdag, hvor det kun er åbent til kl. 14.
 • Adgangsgebyr: Adgangsbilletten koster ca. 6 € pr. person.
 • Besøgets varighed: Ca. 1,30 time er nok til at nyde museets indre i sin helhed.

Bestil en guidet rundvisning på Rynek-museet

5. Sankt Wojciech-kirken

Sankt Wojciech-kirken| ©Zygmunt Put
Sankt Wojciech-kirken| ©Zygmunt Put

Wojciech-kirken er en af de smukkeste kirker i Kraków og ligger på den sydøstlige side af hovedtorvet, selv om den er mindre kendt end Sankt Mariakirken. Det er muligvis også den ældste bygning på pladsen, idet den stammer fra midten af det 11. århundrede, så den blev opført endnu før den nuværende plads.

Det er en lille kirke, der er prydet med grønne tage bestående af barokkupler, der konvergerer på dens harmoniske romanske facade. Templet bruges til visse festligheder, så hvis du beslutter dig for at besøge det, skal du sørge for at respektere stedets højtidelighed.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider: Kirken er generelt åben for offentligheden fra mandag til lørdag fra kl. 9.00 til 17.00.
 • Adgangsgebyr: Der er gratis adgang til templet.
 • Besøgets varighed: Du kan blive inde så længe du vil.

6. Lær polsk kunst at kende: Sztuki Polskiej Gallery XIX

Inde i Sztuki Polskiej XIX Gallery| ©Marcin Szala
Inde i Sztuki Polskiej XIX Gallery| ©Marcin Szala

På første etage i Sukiennice ligger Galleri for polsk kunst fra det 19. århundrede; et museum, der udelukkende er dedikeret til at ære talentfulde polske kunstnere, som præsenterede verden for fantastiske kunstværker i forskellige billedstilarter.

Uanset dit kendskab til kunst i almindelighed eller mere specifikt polsk kunst, er dette et besøg, som jeg varmt kan anbefale. Indenfor finder du store, smukt oplyste rum. Mange af de udstillede værker har en imponerende størrelse, og detaljeringsgraden i håndværket vil efterlade dig i ærefrygt. Kunsten i Sztuki Polskiej Gallery er udstillet på farverige vægge malet i stærke farver, hvilket giver stedet en masse liv og dynamik.

Nyttige oplysninger

 • Åbningstider: Mandag lukket; tirsdag fra kl. 10.00 til 19.00; onsdag til søndag fra kl. 10.00 til 18.00.
 • Entré: Entrébilletten koster ca. 6,60€.
 • Besøgets varighed: 1,30 time er mere end nok til at gå rundt i anlægget og beundre alle kunstværkerne.

Bestil en rundvisning i Krakows gamle bydel

7. Tag et foto af Adam Mickiewicz-monumentet

Monument for Adam Mickiewicz| ©Fred Romero
Monument for Adam Mickiewicz| ©Fred Romero

Adam Mickiewicz er en af Polens største romantiske digtere, en historisk figur, der er meget elsket af de lokale, da han ikke kun var digter, men også en passioneret klummeskribent og politisk aktivist, der endda erklærede sig selv for en visionær og en elsker af hjemlandet i eksil. Hans liv og kamp var fokuseret på at bevare skikke og sprog i hans hjemland Polen, som gennem historien har været udsat for adskillige udenlandske invasioner.

I næsten alle polske byer kan man finde en statue af Adam Mickiewicz, da han betragtes som en nationalhelt. Krakows statue står på en æresplads på markedspladsen lige mellem to af byens vigtigste bygninger: Mariakirken og Sukiennice.

Kom tæt på monumentet, og tag nogle flotte billeder!

Book en rundvisning i Krakows gamle bydel

8. Tag et billede af Eros Benato

Eros Benato| ©Jan Mehlich
Eros Benato| ©Jan Mehlich

En af Polens mest berømte skulptører, Igor Mitoraj, skabte det berømte værk Eros Benato i 1999 og besluttede at give det til byen som en gave i 2010. Skulpturen forestiller den græske kærlighedsgud Eros med et klæde, der dækker en del af hans øjne og mund; symbolikken repræsenterer, at både den mytiske figurs begær og idéer er blevet indskrænket. Ifølge optegnelser har kunstneren lavet fire lignende værker, to i USA, et på Krakow-pladsen og det sidste på Lugano Reform Square i Schweiz.

At kunne se tæt på og tage billeder af et vigtigt kunstværk er en virkelig stor mulighed. Mange turister har det sjovt med at gå ind i den store skulptur og stikke hovedet ud af øjenhullerne for at tage sjove billeder.

9. Tilmeld dig årets vigtigste begivenheder

Folk til Lajkonik-paraden| ©Mariusz Cieszewski
Folk til Lajkonik-paraden| ©Mariusz Cieszewski

Som det eneste hovedtorv i Kraków egner markedspladsen sig til vigtige begivenheder i byen. Hvis du allerede har besluttet dig for det bedste tidspunkt at rejse til Krakow på, og det falder sammen med en af disse, så tøv ikke med at deltage i festlighederne - du vil helt sikkert have det sjovt!

Hvis du besøger Krakow i april: Påskemarked

I april, i ugerne op til påskesøndag, afholdes der et marked på byens hovedtorv. Du vil se årstidens blomster og traditionelle polske dekorationer overalt, hvor du kigger. Du må ikke gå glip af de håndmalede æg og træskærerier. Under festivalen er dette område også skueplads for folkeoptog og andre religiøse processioner.

Hvis du besøger Krakow i juni: Lajkonik-parade

En af Krakows mest unikke traditioner finder sted på hovedtorvet om sommeren. Ifølge historikere stammer ritualet tilbage fra invasionerne i det 13. århundrede, hvor man troede, at betaling af afgifter ville sikre held og lykke for hele det kommende år. Derfor rider Lajkonik, en mongolsk kriger på hesteryg, gennem den gamle bydel og går ind i alle butikker for at kræve en løsesum i kontanter.

Hvis du besøger Kraków i juni: Grand Dragon Parade

Også i juni afholdes den store sommerdrageparade, en myte, der er knyttet til selve grundlæggelsen af det gamle Kraków. Store drager og dragevogne går i gaderne, og fyrværkeri eksploderer over Wawel-slottet og Vistula-flodens vand. Torvet bruges som paradeplads, og der er opstillet scener med levende musik.

Hvis du besøger Krakow i december: Krakows julemarked

I december i Krakow kan du nyde det fængslende Krakow julemarked. Smukke og maleriske boder er midlertidigt opstillet omkring statuen af Adam Mickiewicz på den østlige side af pladsen. Når du går rundt, fyldes luften med duften af kanelboller og knitrende polsk black pudding; alle slags varer er til salg i boderne, og både turister og lokale slentrer fra bod til bod.

10. Se de bedste restauranter i området

Restaurant La Grande Mamma| ©Jacopotr88
Restaurant La Grande Mamma| ©Jacopotr88

På selve markedspladsen, nærmere bestemt i Sukiennice og i umiddelbar nærhed, kan du finde nogle af de bedste restauranter i Krakows gamle bydel. Udnyt dit besøg til at bestille en frokost og nyd enten traditionel polsk mad eller andre typer af retter - der er garanti for variation i dette område! Hvis du leder efter inspiration, er her nogle af mine favoritter.

11. Lær de bedste barer i området at kende

Interiør af Czeczotka Bar| ©Kgbo
Interiør af Czeczotka Bar| ©Kgbo

Krakow er berømt for sine barer, der er rodfæstet i polske traditioner som intet andet sted i Polen. Udnyt dit besøg til at tjekke nogle af de bedste barer og klubber omkring markedspladsen. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, er her en liste over mine personlige favoritter.

Book en pubcrawl i Kraków

12. Overvej at booke en guidet tur

Krakows markedsplads| ©Francisco Anzola
Krakows markedsplads| ©Francisco Anzola

De fleste af de aktiviteter, jeg har præsenteret, kan nemt kombineres med en guidet tur, og jeg synes, at dette er det bedste alternativ af alle. Lær byen og markedspladsen at kende fra en rigtig borger, som kan guide dig gennem de mest interessante steder og hjørner.

Tilgængelige udflugter

 • Pris: Denne type oplevelse er tilgængelig fra 36€.
 • Udflugtens varighed: Den varierer meget afhængigt af ruten, men du kan anslå en tid på ca. 2 til 4 timer for en komplet rundvisning.

Bestil en rundvisning i Krakows gamle bydel