Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Krakow i august

Sommeren er måske næsten forbi i august, men Krakow har stadig masser af udendørs aktiviteter og begivenheder at tage del i. Vil du vide hvilke?

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutters læst

10 ting at gøre i Krakow i august

Regnvejrsdag på gaden i Krakow | © Jen Hunter

Planlægger du en tur til Krakow? Hvis du har valgt at rejse i august, vil du elske det, jeg har at fortælle dig, for i denne måned er der flere festivaler og begivenheder, som finder sted der, og hvor du kan dykke ned i byens gastronomiske, musikalske og naturlige kultur.

Selvom det er rigtigt, at august er højsæson, og der normalt er mere turisme, er temperaturerne gode til at være udendørs. Derfor vil jeg gerne foreslå planer, hvor naturen spiller en hovedrolle, selvom der også er nogle meget mere livlige og urbane alternativer. Hvilke er du klar til?

1. Nyd et krydstogt på Vistula-floden

Bådtur på Vistula-floden| ©Leif Arne Storset
Bådtur på Vistula-floden| ©Leif Arne Storset

En af de bedste ting ved at rejse til Kraków i august er at få mest muligt ud af hvert eneste minut af de næsten 13 timers dagslys om dagen. Denne måned er den sidste, hvor du kan nyde sommertid i Kraków, så tænk dig ikke om to gange og afslut en af dine dage med et glas vin eller en picnic på bredden af Vistula-floden.

Dette sted plejer at tiltrække mange studerende, men hvis du tager af sted i august, hvor undervisningen ikke er begyndt endnu, har du mere tid til at ligge i græsset eller sidde på en af bænkene, mens du får en drink eller en snack - perfekt, hvis du er i Krakow med børn, da de små kan lege og bevæge sig rundt af hjertens lyst.

Hvis du foretrækker at tage en bådtur på floden, er det også en god mulighed, og du vil få en fantastisk udsigt over solnedgangen.

Book et krydstogt på Vistula-floden

2. Lær Krakóws landskab at kende i Zakopane og Tatra

Nyd de smukke seværdigheder i Zakopane| ©Alex Blokstra
Nyd de smukke seværdigheder i Zakopane| ©Alex Blokstra

Jeg er sikker på, at en af grundene til, at du er rejst til Kraków, ud over at se byen, er for at holde en velfortjent ferie og slappe af. Måske vidste du det ikke, men kun tre timer væk fra byen ligger Zakopane, polakkernes foretrukne sommerdestination, som du også kan nyde i august, hvor temperaturen er varm nok til at vandre i bjergene og slentre gennem gaderne.

  • Slentre rundt i byen Zakopane: Zakopane er en eventyrlig by, som er den mest landlige del af Polen. De lave træhuse med skrånende tage har skabt deres egen arkitektoniske stil og er den perfekte ramme om en sommermorgen, hvor temperaturen er varm nok til at være udenfor og på terrasserne.
  • Vandreture i Tatra-bjergene: Hvis Zakopane er kendt for noget, så er det Tatra-bjergene, der fungerer som en naturlig grænse mellem Polen og Slovakiet. På dit besøg kan du tage en svævebane op til toppen, hvilket jeg elsker, fordi du kan se alt det grønne, der dækker terrænet fra toppen. Når du er på toppen, kan du følge en af de afmærkede stier, der løber gennem nationalparken.

Book en rejse til Zakopane og Tatra fra Kraków

3. Følg rytmerne i den polske folklore under Summer Arts Festival

Folk, der deltager i Summer Arts Festival| ©EAFF
Folk, der deltager i Summer Arts Festival| ©EAFF

Vidste du, at Krakow i mange år har været Polens kulturelle centrum? Og det er det stadig, hvilket er grunden til, at folkloregrupper, kor eller orkestre hvert år i august samles i byen for at deltage i Summer Arts Festival, en fejring af traditionel polsk musik og dans.

I midten af august fyldes byen derfor med kunst og gør det som en stor hyldest til polske skikke. Krakow er en by fuld af liv året rundt, og der er aldrig et dårligt tidspunkt at booke billetter til en folkloreforestilling, men jeg kan forsikre dig om, at du i disse dage vil mærke byens rytme, når du slentrer rundt på de forskellige festivalscener, som normalt er byens egne pladser eller kirker.

Book billetter til et folkloreshow

4. Dans til rockens rytme på Live Music Festival

Festival for levende musik| ©KrakowWiki
Festival for levende musik| ©KrakowWiki

Siden 2006 har festivalen, der tidligere hed Coke Music Festival, hvert år i august fyldt Kraków med musik, men hvis du vil nyde musik i Kraków, kan du gøre det på et hvilket som helst tidspunkt af året ved at bestille billetter. Og det er ikke hvilken som helst musik, for denne festival har deltagelse af nogle af de mest kendte grupper på planeten, især hiphop- og rockbands som Post Malone, Macklemore og Muse. I to eller tre dage kan du overvære flere koncerter og endda sove på festivalens campingplads.

I årenes løb har Live Music Festival ændret sig meget. Tidligere var den sponsoreret af Coca-Cola, deraf det gamle navn, og blev afholdt på Wisła Kraków stadion. I de senere år har stedet dog været Luftfartsmuseet. Uanset hvor det er, er det en festival, hvor du kan nyde god livemusik, og fordi den afholdes i selve Kraków i stedet for et andet sted i nærheden, kan du lære byen at kende om dagen og derefter danse til musikken om aftenen.

5. Fejr polsk historie på de polske væbnede styrkers dag

Soldater fra Polen| ©Logan Mock
Soldater fra Polen| ©Logan Mock

Krakow er en by gennemsyret af historie, og der er aldrig et dårligt tidspunkt at lære den at kende på. En vigtig dato er den 15. august, hvor man fejrer de polske væbnede styrkers dag. Denne begivenhed er til minde om deres sejr over den russiske hær i 1920. Selvom de fleste begivenheder omkring denne dag er af politisk karakter, er mit råd at udnytte dagen til at komme tættere på Krakows og Polens historie.

Selvom der ikke er nogen aktiviteter at deltage i på Armed Forces Day, er det ikke en undskyldning for at glemme betydningen af denne dag og vigtigheden af sejren over den russiske hær for polakkerne. Da Krakow er en af de vigtigste byer i Polen, kan en gåtur i gaderne hjælpe dig med at forstå ikke bare byens, men hele landets hukommelse.

Mit råd, især hvis du kun skal være i Krakow i et par dage, er at booke en organiseret tur med en guide. På den måde går du ikke glip af noget, og du vil opdage alle de begivenheder, der har sat deres præg på Kraków. Når du slentrer gennem gaderne, vil du helt sikkert forstå meget bedre, hvilken rolle krige og slag har spillet i landet.

Book en tur om kommunismen i Kraków

6. Kom tættere på den jødiske kultur på Tisha b'Av

Szeroka-gaden i det jødiske kvarter| ©Paul Arps
Szeroka-gaden i det jødiske kvarter| ©Paul Arps

Som du sikkert ved, er Krakow en by, hvor jødisk kultur altid har været en del af dens historie. Faktisk udgjorde det jødiske samfund før Anden Verdenskrig en fjerdedel af befolkningen.

Selvom jødiske helligdage ikke er en del af den polske kalender, er du måske interesseret i at vide, at august normalt fejres på Tisha b'Av, en dag, der mindes nogle af de sværeste begivenheder i jødernes historie, såsom deres fordrivelse fra Spanien eller ødelæggelsen af deres første tempel.

Det kan være kompliceret at kende den specifikke dato, hvor Tisha b'Av finder sted, da den er markeret af månekalenderen. Men det er normalt i august, så hvis det falder sammen med din rejse til Krakow, synes jeg, det er et godt tidspunkt at booke en tur til Krakows jødiske kvarter. Der er ingen bedre måde at forstå, hvordan to kulturer har kunnet eksistere side om side så længe, og også den terror, som nazisternes besættelse forårsagede.

Book en rundvisning i Krakows jødiske kvarter

7. Smag på Krakows gastronomi på Pierogi-festivalen

Pierogi-festival| ©Shawn McClelland
Pierogi-festival| ©Shawn McClelland

Ved du ikke, hvad pierogi er? Bare rolig, for så snart du sætter fod i Kraków, vil du få en smagsprøve på denne traditionelle ret. Pierogi-festivalen er en fejring af polske dumplings, eller kogte dumplings, som finder sted på Krakóws markedsplads.

  • Den traditionelle polske ret: I midten af august bliver Krakóws restauranter kreative og finder på endnu flere lækre og overraskende kombinationer af pierogi. Denne polske delikatesse er lavet af fyldt dej, ligesom de berømte dumplings, og traditionelt blev den fyldt med kartoffelmos, ost, æg... I årenes løb er denne opskrift blevet genopfundet, og under din rejse til Krakow, især under Pierogi-festivalen, vil du kunne prøve mange varianter, herunder nogle søde til dessert.
  • Den bedste musik: Det er klart, at spisning er en grundlæggende og vigtig del af festivalen, men i disse dage er Krakows gader fyldt med traditionel musik, der ledsager gastronomien.
  • Hvad er den bedste pierogi: Pierogi-festivalen afholdes for at smage denne traditionelle ret, men også for at belønne kulinarisk innovation i de deltagende restauranter. Der er to priser: den ene uddeles af en professionel jury, og den anden er baseret på deltagernes meninger.
  • Et gastronomisk festmåltid: Når du først har smagt et par pierogi, vil du gerne kende opskriften, så velsmagende er de! For at lære den er der intet bedre end at deltage i en af de workshops eller gastronomiske ture rundt i Kraków, som Krakóws bedste kokke arrangerer under festivalen.

Book din gastronomiske tur i Krakóws jødiske kvarter

8. Forfrisk dig selv og tag en svømmetur i Bagry-dammen

Bagry-dammen| ©ul. Kozia
Bagry-dammen| ©ul. Kozia

Kraków er en noget varm by i august. Temperaturerne er generelt milde, men der kan være dage, hvor det bliver over 30 grader celsius. Hvad er i så fald bedre end at tage på stranden? Kraków har ikke en strand, men den har Bagry-dammen, som ligger i Ojców National Park, et sted, du kan besøge ved at booke en tur, som f.eks. denne kombinerede udflugt, der også inkluderer Pieskowa Skala-slottet.

Indgangen til denne kunstige dam, der er bygget på en gammel grusmine, er gratis. Ud over at bade i det friske vand kan du også leje vandkøretøjer eller endda se en sejlkonkurrence. Da det ligger i udkanten af Kraków og er let tilgængeligt med bybus eller bil (der er parkeringspladser), kan du forvente at møde mange andre mennesker, der ligesom dig ønsker at køle af på varme dage.

Book en udflugt til Ojców National Park og Pieskowa Skala Castle

9. Ledsag dit besøg i Kraków med klassisk musik

Musik i det gamle Krakow| ©KrakowWiki
Musik i det gamle Krakow| ©KrakowWiki

Hvis jeg skulle vælge et soundtrack til min rejse til Krakow, ville jeg helt sikkert vælge klassisk musik. Byens atmosfære, de brostensbelagte gader, de lave bygninger... Det er ikke underligt, at Krakow har arrangeret en klassisk musikfestival hvert år i august siden 1970'erne. Desuden er lokaliteterne som regel emblematiske og historiske bygninger i den gamle del af byen, såsom Krakows kirker, så bliv ikke overrasket over at gå rundt og høre en koncert i baggrunden.

Music in Old Krakow er en hyldest til alle de musikere, der besøgte byen for år tilbage, såsom Liszt eller Rubinstein. Måske blev de lige så inspireret af Krakow som de kunstnere, der kommer til festivalen for at optræde i dag.

Selvom festivalen er international, er de fleste af de optrædende krakowere, så hvis du er i nærheden i august, har du mulighed for at få en smagsprøve på byens kultur. Tro ikke, at det hele er tidlig musik, for der er også plads til mere moderne kompositioner.

10. Tag på eventyr ned ad floden Dunajec

Dunajec-floden| ©Viator.com
Dunajec-floden| ©Viator.com

Har du lyst til et eventyr? August er den perfekte måned at begive sig ud på et og sejle ned ad Dunajec-floden, som ligger i en af Krakóws smukkeste naturomgivelser. I sommermånederne vil den frodige vegetation følge dig 15 kilometer.

Ud over at være grænsen mellem Polen og nabolandet Slovakiet er Dunajec-floden et smukt landskab, som man kan sejle igennem og opdage naturparken Pieniny, som er en af de ældste i verden. Undervejs kan du beundre klippeformationerne på bredden, mens du nærmer dig Niedzic-slottet, hvor legenden siger, at der er en inkaskat.

Udnyt denne udflugt ikke kun til at nyde naturen, men også til at solbade på dækket af din båd.

Vejret i Krakow i august

Stara-synagogen| ©Fred Romero
Stara-synagogen| ©Fred Romero

August i Kraków byder på milde temperaturer på mellem 16 og 29 grader, men på nogle sommerdage i Kraków kan temperaturen nå op over 31 grader. På den anden side falder der kun lidt regn, så du kan besøge byen uden at frygte at blive gennemblødt. Hvis du er bekymret for varmen, skal du ikke være det, da de højere temperaturer normalt ledsages af mere skydække, så solen ikke er for varm.

En anden god ting ved at rejse i august er, at dagslyset varer fra kl. 5 om morgenen til næsten kl. 20 om aftenen, så du har masser af tid til at besøge Kraków.

Antallet af turister i Kraków i august

Markedspladsen i højsæsonen| ©Iz Marty
Markedspladsen i højsæsonen| ©Iz Marty

Hvis du kommer til Krakow i august, skal du være opmærksom på, at det er højsæson, så det er en god idé at bestille ture og entrébilletter i forvejen. Det gode vejr og sommerferien tiltrækker mange turister som dig, der gerne vil opdage denne polske by, så priserne på transport og overnatning kan også stige.

Hvis du vil være sikker på at besøge meget turistede steder som Auschwitz, er det bedst at købe dine billetter på forhånd, selvom Krakow har mange andre attraktioner. Generelt er det en by, hvor man slentrer rundt i gaderne og slapper af i parkerne og de grønne områder, så jeg anbefaler, at du også besøger dem for at undgå de mest overfyldte steder.

Glæder du dig til august i Krakow? Det er ikke så mærkeligt, for der er masser af ting at se og gøre, når du ankommer. Hvad har du tænkt dig at gøre?