Den hellige uge i Granada

Granada er en af de mest interessante byer i det sydlige Spanien, og i påsken bliver den en fremragende turistdestination på grund af de mange forskellige planer, den tilbyder. Jeg inviterer dig til at finde ud af nogle af dem, så du kan nyde din rejse.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

9 minutters læst

Den hellige uge i  Granada

Påskeugen i Granada | ©Josep Maria Viñolas Esteva

Byen Granada er et af de mest besøgte hjørner af Andalusien, både på grund af sin historiske betydning og på grund af arkitektoniske skatte som Alhambra. Samtidig er der det faktum, at de bedste ting at se og gøre i Granada ændrer sig en smule i den hellige uge, da religiøse traditioner og udforskningen af visse steder bliver de virkelige hovedpersoner på disse datoer.

For at gøre det lettere at træffe beslutninger, der hjælper dig med at organisere en god tur, har jeg påtaget mig at finde ud af, hvad der er de aktiviteter, du ikke må gå glip af i den hellige uge i Granada. Derfor råder jeg dig til at læse videre, så du ikke går glip af de steder, du ikke må gå glip af under dit ophold i denne smukke by.

1. Tag del i de vigtigste processioner

Processioner i den hellige uge| ©Anna & Michal
Processioner i den hellige uge| ©Anna & Michal

Processioner er den mest karakteristiske aktivitet i de fleste spanske byer i den hellige uge. Processionerne i Granada skiller sig ud fra resten af landet både på grund af de traditioner, der er en del af deres rute, og på grund af de kostumer, der bæres af nazarenerne fra de forskellige broderskaber, der udgør disse bymarcher.

Uanset hvilken dag man besøger Granada i den hellige uge, vil man helt sikkert støde på mindst to forskellige professioner. Men specielt mellem skærtorsdag aften og langfredag i de tidlige morgentimer er der forskellige broderskaber, der går sammen om at starte de processioner, der mindes Jesu Kristi død.

Af alle processionerne er El Silencios broderskabs procession kendetegnet ved, at hele byen ligger i mørke, mens en enkelt tromme markerer denne katolske processions march gennem Granadas forskellige gader. Den finder sted tidligt om morgenen langfredag, men der er andre alternativer, såsom Cristo de Los Gitanos-broderskabet, der finder sted tidligt onsdag morgen.

Du skal vide, at alle disse processioner er en del af de planer, du kan lave i Granada med børn, fordi de er familiebegivenheder, der passer til folk i alle aldre. Du skal også vide, at gaderne normalt er fulde af mennesker, så det vil være tilrådeligt at deltage i en privat historisk tur i centrum af Granada. Især hvis du ikke vil gå glip af de vigtigste bygninger og monumenter, før du deltager i disse processioner.

Book en rundtur i Granadas centrum og Albaicín

2. Besøg katedralen ledsaget af en guide

Granadas katedral| ©Gotardo González
Granadas katedral| ©Gotardo González

Katedralen i Granada er en bygning fra renæssancen, som skiller sig ud med sin kuppel i farvet glas og ved at være en bygning, der fanger folks opmærksomhed, hvilket ikke er nogen ringe bedrift i en by med så interessant arkitektur som Granada. Det er klart, at dette sted er en af de bedste ting at gøre i den hellige uge, fordi det er den vigtigste katolske kirke i byen.

Det vil være lidt vanskeligt at besøge dette sted langfredag og påskesøndag, da de mange processioner i byen på et eller andet tidspunkt finder vej til dette sted. Derfor er den bedste måde at besøge katedralen i Granada med ro i sindet at vælge en guidet tur på et af de tidspunkter, der er til rådighed i de mindre overfyldte dage i den hellige uge.

Skærtorsdag morgen, mandag og tirsdag er sandsynligvis de bedste datoer til at tilbringe så meget tid, som du ønsker, i og omkring katedralen, da den ligger i et område, der også har arkitektoniske vidundere, der er værd at se, såsom Madraza-paladset og den berømte Calle Elvira.

Besøg det kongelige kapel og katedralen i Granada

3. Påsken er et godt tidspunkt at besøge Alhambra

Alhambra| ©Pepe Serrano
Alhambra| ©Pepe Serrano

Et andet uventet og meget fordelagtigt aspekt af den hellige uge i Granada er, at disse dage er et af de bedste tidspunkter på året til at besøge Alhambra. Det skyldes, at dette kompleks af paladser og haver, der stammer fra tiden med den muslimske besættelse af den iberiske halvø, ikke er en del af byens katolske attraktioner.

Du bør vide, at den bedste måde at besøge dette sted på er gennem en guidet tur. Især fordi det er et sted af stor historisk betydning, hvor hver mursten har en meget specifik betydning, som du kan gå glip af, hvis du ikke har støtte fra en specialist på dette sted.

Du skal også huske på, at sådanne guidede ture til Alhambra for en familiegruppe normalt inkluderer en tur til Generalife, som er et andet muslimsk palads fra samme periode og har et stort haveområde, der er lige så vigtigt og smukt som Alhambra. Da begge steder ligger ved siden af hinanden, er det muligt at gennemføre dette besøg på mindre end 5 timer og vende tilbage til din rundtur til byens katolske attraktioner.

Book en guidet tur til Alhambra og Generalife

4. Smag de typiske retter fra Granadas Semana Santa (den hellige uge)

Madmarked og Roscos fritos (stegte doughnuts)| ©PhotoLanda
Madmarked og Roscos fritos (stegte doughnuts)| ©PhotoLanda

Den hellige uge repræsenterer en omlægning af mange menneskers spisevaner, fordi der i fastetiden er tradition for, at det er forbudt at spise animalsk kød som okse- og svinekød. Gennem historien har dette gjort det muligt for lokalsamfundene at udvikle specifikke opskrifter til denne tid på året, og derfor er de typiske retter i Granadas gastronomi, som du kan finde i den hellige uge, ikke de samme som dem, du finder resten af året.

Påskegryde med torsk, kikærter og spinat, stegte brødruller med hvidt sukker og citronskal og torsk med tomat er blot nogle af de typiske opskrifter på denne tid af året, som du ikke må gå glip af under dit besøg i Granada.

Under alle omstændigheder skal du huske på, at de bedste tapasture i Granada er en god måde at nyde denne kulinariske udforskning af de typiske retter i Granadas hellige uge. Det skyldes, at disse ture har en tendens til at fokusere på typiske andalusiske restauranter, der helt sikkert har disse typer tilberedninger på menuen i fastetiden.

5. Tag en tur i Sacromonte-hulerne natten til den hellige onsdag

Hulerne i Sacromonte| ©jose luis naussa
Hulerne i Sacromonte| ©jose luis naussa

Sacromonte-kvarteret med dets huler er et af de mest besøgte steder i Granada. Det er et bjergrigt område, hvor sigøjnersamfund har udviklet sig i århundreder, siden det 15. århundrede for at være mere præcis. Stedet er karakteriseret ved husenes stil og har en direkte forbindelse til flamencoens kulturelle oprindelse i Granada.

På den anden side bør du vide, at der i løbet af den hellige onsdag finder en af de mest interessante processioner sted i den katolske kulturkalender i den hellige uge. Processionen for sigøjnernes Kristus ankommer til dette område på en del af sin rute med det formål at tænde bål, der oplyser natten på de steder, hvor de huler, der historisk set har været beboet af disse sigøjnersamfund, var placeret.

Hvis du af en eller anden grund ikke kan deltage i dette optog onsdag aften, er en guidet tur i Albaicín- og Sacromonte-kvartererne noget, du ikke bør gå glip af. Hvis du har mulighed for at tage turen om natten, bør du gøre det bedste ud af det, da du vil kunne nyde den sande essens af dette sted. Og samtidig nyde et flamenco-show undervejs.

Book en guidet tur til Albaicín og Sacromonte om natten

6. Spadser gennem kirkegården i Granada

Kirkegården i Granada| ©mertxe iturrioz
Kirkegården i Granada| ©mertxe iturrioz

Tro det eller ej, men Granadas kirkegård er en af byens hovedattraktioner. I den hellige uge bliver den et besøg værd både på grund af det lave antal turister og den direkte forbindelse, den har til katolicismens historie i denne by. Det er også påvirket af, at der oftere er guidede ture, der forklarer vigtigheden bag nogle af gravene på dette sted.

Du skal tage højde for, at Granada er en by, der i hele sin udstrækning har gravsteder for ekstremt vigtige personer i spansk historie. Blandt dem er gravene for Isabel den Katolske og Juana la loca i kapellet i katedralen i Granada.

Du skal også huske på, at kirkegården i Granada har spillet en vigtig rolle i andre episoder i spansk historie, og en af dem var under Franco-diktaturet, da sandheden er, at data offentliggjort af universitetet i Granada indikerer, at der var omkring 5000 henrettelser i dette område. Derfor er kirkegården et kulturelt aktiv for byen og en del af dens vigtigste turistattraktioner, især på åndelige datoer som f.eks. den hellige uge.

7. Nattelivet er en mulighed for underholdning om natten

Et glas vin| ©Marco A. Gómez
Et glas vin| ©Marco A. Gómez

Granada er måske nok et turistmål for katolikker, der valfarter til byen i den hellige uge, men samtidig er det et yndet område for dem, der gerne vil væk fra byen og have det sjovt i det sydlige Spanien. Netop derfor er en festlig aften under Semana Santa noget, du ikke bør gå glip af, hvis du er interesseret i denne type planer.

Området Las Gabias og området Zona de los Reyes Católicos er de foretrukne steder at nyde terrasserne og det gunstige klima, der definerer Semana Santa i Andalusien, selvom du bør vide, at det er kvarterer for mere voksne og moderate planer. På den anden side er Calle Elvira og Realejo-kvarteret epicentret for det hippeste og mest varierede natt eliv, når det gælder natteliv i Granada.

Ligeledes, uanset hvilken slags nat du ønsker at opleve, skal du vide, at det anbefales at gå ud og få nogle drinks efter middagen i Granada i hele den hellige uge. Det gælder også langfredag og påskesøndag.

8. Udflugter til Sierra Nevada er en stor succes i denne sæson

Sierra Nevada| ©Pepe Serrano
Sierra Nevada| ©Pepe Serrano

At komme ud af Granada for at nyde de naturlige attraktioner tæt på byen er en populær plan blandt de lokale, såvel som dem, der har tid nok til at udforske alle attraktionerne i denne del af Andalusien. Derfor er en udflugt til Sierra Nevada noget, du bør benytte dig af, hvis du kan lide tanken om at bruge en eftermiddag på at vandre og udforske en af de smukkeste bjergkæder på hele den iberiske halvø.

At komme til dette naturområde fra centrum af Granada er ikke noget kompliceret, da der er forskellige transportalternativer samt forskellige guidede ture, der vil gøre det lettere for dig at planlægge logistikken for oplevelsen. Men sandheden er, at hvis du ikke aner, hvordan du kommer til Sierra Nevada fra Granada og føler, at du kan blive forvirret i processen, så er det at foretrække at tage med en guide, der er specialist i regionen.

Dette er tilrådeligt, hvis du tager i betragtning, at prisen på disse guidede ture normalt er ret lig med, hvad du ville bruge på at betale for billetter på egen hånd, hvis du ikke bestiller i god tid.

9. Tøv ikke med at tage en tur til Sevilla

Sevilla| ©strafefox
Sevilla| ©strafefox

Sevilla er den sande hovedperson i den hellige uge i Spanien, og det har at gøre med antallet af mennesker, der kommer til denne by for at overvære de storslåede processioner, samt den særlige æstetik i disse århundreder gamle katolske marcher. Det er nemt at rejse til Sevilla, da den kun ligger et par timer væk.

Hvis dit besøg i Granada i den hellige uge er langt nok til, at du kan sætte en af disse dage af til en udflugt til udkanten af byen, så er et besøg i Sevilla et must. Især fordi det er et turistmål, der er en del af de bedste udflugter og guidede ture fra Granada hele året rundt, og i påsken bliver det et must på grund af vigtigheden af dets traditioner.

Denne korte tur kan også gøres på egen hånd, men problemet er, at du bliver nødt til at håndtere de offentlige transportsystemer, der vil være meget overfyldte. Primært fordi spanske og udenlandske turister vil forsøge at komme til både Granada og Sevilla for at nyde de begivenheder, der udgør en del af den kulturelle ramme om Semana Santa.

10. Benyt lejligheden til at se noget flamenco, hvis du kan

Flamenco-show| ©Uri Bruck
Flamenco-show| ©Uri Bruck

Flamenco er lige så kulturelt betydningsfuld i Granada som i Sevilla og andre andalusiske byer. Faktisk er der i denne by en helt unik musikalsk og fortolkningsmæssig strømning af flamenco kaldet La Zambra. Det er en version med direkte indflydelse fra sigøjnernes verden, og den er kendetegnet ved barfodsdans og lange skørter ledsaget af kastagnetter.

For nemheds skyld er Semana Santa en meget travl tid for turister i byen. Derfor har nogle af de bedste flamenco-shows i Granada som regel flere forestillinger over flere datoer for at tiltrække så mange besøgende som muligt.

Sigøjnerkvarteret Sacromonte er et ideelt sted at opleve en aften fuld af flamenco i Granada-stil. Selv om der i byens historiske centrum er masser af natklubber, hvor denne musikalske genre er den egentlige hovedperson.

Nyd et flamenco-show i hjertet af Granada