Hvor man kan spise i Trastevere

Her er din guide til at få din mad i Rom i den evige bys mest maleriske kvarter, baseret på pastaer, pizzaer og lasagner. Det er ikke din bedstemors mad, men det er tæt på. Mums!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minutters læst

Hvor man kan spise i Trastevere

Trastevere, Rom | ©Daniele Salutari

Hvis du gerne vil smage noget mere romersk end den kaptajnske ulv i Trastevere, men er bange for, at berømmelsen af dette bohemeagtige og charmerende kvarter er steget dig til hovedet, så tag nogle gastronomiske forslag til at gøre dit madbesøg i dette kvarter til en succes.

Men hvis du tillader mig at give dig et grundlæggende råd, som gælder for næsten alle mine kulinariske forslag: bestil et bord! Denne gyldne regel bør alle rejsende, der ønsker at fylde deres maver i Trastevere, det mest autentiske kvarter i den italienske hovedstad, tage i betragtning. Den, der advarer, er ikke en forræder.

1. Føl dig som en rigtig italiener på Trattoria Da Augusto

Nyd dagens ret på Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan
Nyd dagens ret på Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan

Hvis du er en af dem, der holder af kvarterets restauranter, den typiske Paco-bar eller madstederne, hvor de serverer hjemmelavede retter, vil du elske dette romerske trattoria. Trattoria Da Augusto ligger i hjertet af Trastevere og tager dig tilbage i tiden gennem dine sanser. Teknologien er ikke kommet til her, men det behøver den heller ikke, for retterne er ret gode.

Det er en lille restaurant, som normalt er fyldt med italienere, og som serverer hjemmelavet mad til en meget overkommelig pris. Du vil føle dig som hovedpersonen i serien "Cuéntame", Antonio Alcantará, men i en italiensk udgave. Før du rejser til Rom, bør du vide, at "trattorier" er familiedrevne etablissementer, der serverer dagens menu til en meget overkommelig pris.

Medbring kontanter

Vær opmærksom på, at kreditkort ikke accepteres på denne restaurant, så tag kontanter med, hvis du ikke vil stå og vaske op. Hvad angår atmosfæren, deler du ofte et bord med andre gæster, og du vil sikkert blive overrasket, fordi de giver dig regningen direkte på papirdugen. Det er hvad du får for dine penge!

Praktiske oplysninger om Trattoria Da Augusto

  • Hvor: Piazza de' Renzi, Nº15.
  • Gennemsnitspris: mellem 8 og 10 € ca. pr. ret.
  • Åbningstider: fra 12.30 til 15.00 til frokost og fra 20.00 til 23.00 til middag.
  • Kokkens tip: Kødet på denne restaurant er en af husets specialiteter og har et godt ry.
  • Anbefales hvis... du vil have en billig restaurant og ikke har store krav.

Book en madtur i Trastevere

2. Den bedste pizza i Trastevere, på Pizzeria Ivo

Lige uden for Pizzeria Ivo| ©Despejo
Lige uden for Pizzeria Ivo| ©Despejo

Vidste du, at pizzaen blev bragt til Rom efter Anden Verdenskrig af indvandrere fra den sydlige del af landet? Så hvis du ligesom jeg troede, at romerne blev født med en pizza under armen, er du meget forvirret. Men på mindre end et århundrede er den allerede blevet en stjerneretten. Selv om det er svært at vælge den bedste pizza i Rom, ville jeg i mit tilfælde vælge den på Pizzeria Ivo. Den er bare så god, at man kan få fingre i den!

Bageriet omdannet til et pizzeria

Dette sted har glædet både Roms indbyggere og turister i mere end 60 år. Det var faktisk i begyndelsen af 1960'erne, at grundlæggeren Ivo Stefanelli etablerede sin egen forretning i Trastevere, først med desserter og siden med pizzaer, og takket være mund-til-mund metoden blev det det det mest trendy sted i området.

Pizzaer af høj kvalitet til gode priser

I dag har sønnen Ivano overtaget styringen af pizzeriaet og er begyndt at forbedre udvalget af råvarer: han introducerer dansk kød, oste og pølser fra førende mærker, økologiske mærker og håndværksøl. Det gode ved det? Gennemsnitsprisen på 20 EUR er uændret. God, dejlig og billig.

Praktiske oplysninger om Pizzeria Ivo

  • Hvor: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
  • Gennemsnitspris: 10 € pr. pizza.
  • Åbningstider: Serverer primært aftensmad fra kl. 18.00 til 0.30, undtagen om søndagen, hvor der også er åbent fra kl. 12.00 til 15.00.
  • Kokkens tip: Prøv fiori di zucca (courgetteblomster fyldt med ost og ansjospasta) og tiramisu.
  • Anbefales hvis... du vil spise den bedste pizza, og du ikke har travlt (nogle gange er tjenerne lidt langsomme).

Bestil en rundvisning i Trastevere og den jødiske ghetto

3. Den bedste pasta til den bedste pris hos Da Enzo al 29

Nydelse af pasta på Da Enzo al 29| ©Kalboz
Nydelse af pasta på Da Enzo al 29| ©Kalboz

På trods af de lange køer, der dannes (logiske og normale på den anden side), er det værd at vente for at komme ind på Da Enzo al 29-restauranten og prøve en af de bedste pastaretter i Trastevere. Jeg kan kun sige, at carbonara-retten var fantastisk, så meget at jeg gentog den de følgende dage. Det ville være en synd at komme til Rom og ikke spise her - men vær opmærksom på, at de ikke tager imod reservationer!

Men hvem er ejeren? Du skal lede efter ham, som om han var Wally, på en af væggene i spisestuen, hvor du finder et billede af ham, der hænger i trattoriaet. Han døde i slutningen af 80'erne, men Enzo er stadig meget nærværende: han er i hukommelsen hos de kunder, der besøgte restauranten, da han selv drev den.

Praktiske oplysninger om trattoria Da Enzo al 29

  • Hvor: Via dei Vascellari, nr. 29.
  • Gennemsnitspris: 13 € for en pastaret.
  • Åbningstider: Mandag til lørdag kl. 12.15-15 og kl. 19-23.
  • Kokkens tip: Prøv alle deres pastaretter - de er alle lækre!
  • Anbefales, hvis... du ønsker et autentisk romersk måltid på et sted, der bevarer essensen af Rom.

Book en madtur i Trastevere

4. Den bedste spaghetti på Tonnarello Restaurant

Carbonara på restaurant Tonnarello i Trastevere| ©Jaclyn Chen
Carbonara på restaurant Tonnarello i Trastevere| ©Jaclyn Chen

Er du en af dem, der tager imod råd, eller en af dem, der går på restaurant på en skør måde? Jeg tilhører den første gruppe, og jeg beslutter mig ikke, før jeg har læst tusind positive anmeldelser. Et godt eksempel på dette var mit besøg på restauranten Tonnarello, som havde mere end 35.000 anmeldelser, hvoraf de fleste var fremragende. Jeg tænkte: Alle kan da ikke tage fejl, vel? Så jeg tog springet, og min oplevelse var brutal.

En fantastisk terrasse ideel til sommeren i Rom, et charmerende sted og husets kendetegn: lækre tonnarelli (en slags spaghetti), håndlavet som de italienske nona'er. Kødædere kan i mellemtiden blive mætte af lam, oksehaler og kødboller. Hver eneste ingrediens er nøje udvalgt, og det samme gælder præsentationen.

Praktiske oplysninger om Tonnarello Restaurant

  • Hvor: Via della Paglia, 1-2-3
  • Gennemsnitspris: 9 € for en pastaret og fra 14 € for hovedretter.
  • Åbningstider: 10:00 til 23:00.
  • Kokkens tip: tonarello Cacio e Pepe, som er den bedste i Rom.
  • Anbefales, hvis... du ønsker at gå på en charmerende restaurant og spise godt for sikker.

5. Den bedste pasta med fisk og skaldyr til en god pris på Osteria Der Belli

Indgang til Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire
Indgang til Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire

Hvis du vil forkæle dig selv og føle dig som en romer til en god pris, foreslår jeg, at du tager til Osteria Der Belli, en sardisk restaurant, der har specialiseret sig i enkle fiskeretter som blæksprutte med kartofler, havbars carpaccio og grillet blæksprutte, alt sammen til en god pris!

Det er en meget familiær restaurant, hvor alle er involveret: ejerens søstre tilbereder hver dag deres lækre friske pasta med fisk og skaldyr. De har også lækre muligheder for vegetarer, f.eks. pasta med svampesauce eller ravioli med spinat og ricottaost. Om sommeren er det bedst at prøve deres menu på deres livlige udendørs terrasse.

Praktiske oplysninger om Osteria Der Belli Restaurant

  • Hvor: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
  • Gennemsnitspris: mellem 10 og 16 € pr. ret.
  • Åbningstider: 12.30-15.00 til frokost og 19.00-23.30 til middag.
  • Kokkens tip: muslingerne, bruschetta al pomodoro og pasta med spigola (havbars).
  • Anbefales hvis... du ønsker at smage fisk og skaldyr i alle afskygninger til en god pris.

6. Nyd den mest originale pizza hos Tu pizza Illuminati

Nyd en god pizza| ©Seu Pizza Illuminati
Nyd en god pizza| ©Seu Pizza Illuminati

Hvis du er træt af den typiske italienske pizza med tynd skorpe (selv om det er umuligt at kede sig) og gerne vil prøve noget andet, anbefaler jeg, at du bestiller et bord på Tu pizza Illuminati, et sted i minimalistisk stil, der bevæger sig væk fra de traditionelle pizzeriaers klichéer og folklore.

Her er pizzaerne en krydsning mellem en calzone og en crepe med tykke, men meget saftige kanter, som vil glæde dig. Et af restaurantens kendetegn er, at menuen varierer alt efter årstiden, og de har også vidunderlige søde pizzaer (et besøg værd) og stegte pizzaer, som er sublime. Priserne er lidt højere end andre steder, men ikke overdrevne og i overensstemmelse med menuen.

Praktiske oplysninger om Tu pizza Illuminati

  • Hvor: Via Angelo Bargoni, 10-18.
  • Gennemsnitspris: mellem 10 og 15 € pr. pizza.
  • Åbningstider: fra kl. 19.00 til midnat hver aften (mandag ikke).
  • Kokkens tip: De klassiske pizzaer er ufejlbarlige, som f.eks. margherita, marinara og cosaco, blandt andre.
  • Anbefales hvis... du ønsker at prøve en minimalistisk pizza og dens sødere version.

7. Den bedste aperitif på Cantina dei Papi skinkebutikken

Aperitif på Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo
Aperitif på Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo

For at få den fulde oplevelse i Rom skal du prøve den typiske aperitivo i Rom, som er blevet et ritual. Det er en slags sjov efterarbejdsfest, der normalt finder sted hver dag omkring kl. 18.00, og som er lige så traditionel som vermouth om søndagen i Spanien.

I dette tilfælde betaler du en fast pris for drinken, og det inkluderer en meget sofistikeret aperitif. Vil du have en pause fra pastaen og prøve denne fryd? Jeg anbefaler, at du besøger Cantina dei Papi skinkebutikken, som skiller sig ud ved sine borde med et udsøgt udvalg af lokale kød- og ostesorter.

Du kan nyde dem sammen med en god vin i en hyggelig og intim atmosfære. Hvis du ønsker at drikke vand, serverer de det gratis i en kande, hvilket er meget værdsat.

Bestil en blandet tallerken

Jeg foreslår, at du bestiller en "tabla mixta" (blandet bord ), hvor du får serveret skinke, bacon, vildsvinepølse, svinekam, svinekam, spæk og andre italienske gourmetprodukter på rustikt træ. Du kan også smage forskellige ostespecialiteter, f.eks. oste med trøfler og pistacie- og valnøddeoste. Der er også bruschettas (en slags italiensk toastbrød) med forskellige saucer og patéer som oliven, artiskokker, trøfler... De er helt vildt gode!

Praktiske oplysninger om Prosciutteria Cantina dei Papi

  • Hvor: Via della Scala, nr. 71.
  • Gennemsnitspris: 5€ -10€.
  • Åbningstider: Hver dag fra kl. 11.30 til 23.30.
  • Kokkens tip: Prøv brætterne og sandwichene, der er baseret på håndværksmæssige skinker og oste af høj kvalitet.
  • Anbefales hvis... du ønsker en snack-middag i en uformel og ungdommelig atmosfære med venligt og hjælpsomt personale.

8. Den bedste og sundeste is, du kan spise i Fiordiluna

Indgangen til Heladeria| ©mdfeeds
Indgangen til Heladeria| ©mdfeeds

Hvorfor blev Audrey Hepburn forelsket i Rom - landskabet, pizzaerne, italienerne? Vi ved det ikke, men det er klart, at en af grundene var den udsøgte håndværksis, som anses for at være den bedste i verden. Jeg foretrækker især Fiordiluna 's på grund af den måde, de forkæler produktet på: de bruger kun frisk frugt!

I mere end 25 år har denne virksomhed tilberedt sine is med ingredienser af højeste kvalitet, som de køber hos små producenter: fra hasselnødder til kakao. Og det kan man se, når man smager på dem. Hvis du er på slankekur, skal du ikke være bekymret, for de har også udviklet is uden tilsat sukker, med en utrolig smag og cremethed. Det er ikke for sent at prøve dem!

Oplev Roms kvarterer gennem deres is

Hvis du har en sød tand og er nysgerrig efter at vide, hvor du kan finde de mest spektakulære is i Den Evige By, så får du her en guide til de bedste is i Rom. Du bliver ekspert!

Praktiske oplysninger om Fiordiluna

  • Hvor: Via della Lungaretta, 96.
  • Kokkens tip: Pistacie-gelato'en er lækker.
  • Anbefales hvis... du vil prøve den mest autentiske gelato i Trastevere.

9. Smag den bedste gadekøkken på Trapizzino Trilussa

Mad på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino
Mad på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino

De mere moderne og street food-elskere kan nyde god street foodTrapizzino Trilussa, som har skabt en slags tapas, et sted mellem en sandwich og en pizza, som du kan bestille til at tage med og spise på pladsen.

Det er nærmere bestemt et trekantet stykke pizza, der er rullet sammen og åbent i midten, fyldt med typiske og lækre retter fra den romerske gastronomi. I dag er ideen blevet så populær, at den allerede har åbnet flere franchises i Italien og endda i... New York!

Traditionelle opskrifter pakket ind i pizza

Grundlæggeren Stefano Calligari har en notesbog, hvor han skriver sin mors og mosters traditionelle opskrifter ned, såsom blæksprutte med ærter, kylling med peberfrugter... som han så indarbejder i sine lukkede pizzaer. Kokken har givet sagen et twist med denne sjove måde at smage dem på: ingen rodet bestik og mulighed for at nyde trapizzinos på gaden, i ethvert hjørne af Italien.

Praktiske oplysninger om Trapizzino Trilussa

  • Hvor: Piazza Trilussa, 46.
  • Gennemsnitspris: 4 € pr. trapizzino.
  • Åbningstider: Hver dag fra kl. 12.00 til 1.00. Fredage og lørdage indtil kl. 2 om natten.
  • Kokkens forslag: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
  • Anbefales hvis... du ønsker at prøve signaturmad til en god pris, og du ikke vil spilde for meget tid på det.

10. Prøv den bedste slushie på Sora Mirella med udsigt over floden

Sora Mirella-boder i Rom| ©Kalboz
Sora Mirella-boder i Rom| ©Kalboz

Om sommeren er den bedste måde at bekæmpe de høje temperaturer i Rom på at drikke en god grattachecca (en romersk opfindelse, der ligner slushies, til at køle sig ned med). Jeg anbefaler, at du går til Sora Mirella, en charmerende lille kiosk under åben himmel ved floden Tiberen, og bestiller en af disse smoothies - udsigten er fantastisk!

Det er også et af de få steder, hvor grattachecca tilberedes på traditionel vis, dvs. ved at skrabe en isblok med et værktøj i stedet for en moderne maskine. Oven på din grattachecca får du lækker frisk frugt, og du kan endda bestille den med alkohol. Det lyder godt at se solnedgangen med denne drink, ikke sandt?

Praktiske oplysninger om Sora Mirella

  • Hvor: Lungotevere Degli Anguillara.
  • Gennemsnitspris: meget billig.
  • Åbningstider: hver dag fra kl. 9.00 til 1.30.
  • Anbefales, hvis... du vil nyde en lækker dessert i det fri med en god udsigt over floden og broen.

Book en madtur i Trastevere

Hvor mange penge skal jeg bruge for at spise i Trastevere?

Betaling af regningen| ©David Lombardía
Betaling af regningen| ©David Lombardía

En af vores største bekymringer, når vi tager på rejse, er nok at beregne, hvor mange penge vi har brug for. Men i dette kvarter i Rom er der, som du har set, muligheder for alle budgetter, og nogle af dem er næsten ikke dyre.

Et godt eksempel på dette er de tapas, som du kan bestille med hjem på restauranten Trapizzino Trilussa, hver af dem koster omkring 4 €. Hvis du vil spise billigt, men sidde ned, anbefaler jeg også de familiedrevne trattorier, der tilbyder dagens ret til en god pris.

Hvis du derimod er på udkig efter noget mere sofistikeret og moderne, er denne forstad på forkant med sektoren, så du vil finde masser af muligheder for at tilfredsstille din smag uden at gå fallit i forsøget.

Sådan fungerer drikkepenge på Roms restauranter

Sådan giver du drikkepenge i Rom| ©Sam Dan Truong
Sådan giver du drikkepenge i Rom| ©Sam Dan Truong

Millionspørgsmålet: Skal du give drikkepenge? Du kan ånde lettet op... I Italien er det ikke obligatorisk at give drikkepenge, og det er heller ikke særlig almindeligt. Du behøver ikke at efterlade en procentdel af regningen som i andre europæiske lande.

Du kan dog frivilligt efterlade nogle penge som et tegn på din påskønnelse, hvis du kunne lide servicen og maden, som du sikkert vil elske! På restauranter betaler du normalt for servicen, et fast beløb pr. person, som kan variere fra 1 til 4 € afhængigt af restauranten. Og nu, god appetit!