De 10 bedste steder at spise i Trastevere
Her er en guide til, hvordan du kan spise dig mæt i Rom i den mest maleriske bydel i Den Evige Stad, med pasta, pizza og lasagne. Det er ikke din bedstemors mad, men næsten. Mums!

Trastevere, Rom | ©Daniele Salutari
Hvis du vil smage noget mere romersk end den kapitolske ulv i kvarteret Trastévere, men er bange for, at dette bohemeagtige og charmerende kvarter er blevet for berømt, så tag disse gastronomiske forslag til dig, så dit kulinariske besøg i dette forstadskvarter bliver en succes.
Men hvis du tillader mig et vigtigt råd, der gælder for næsten alle mine kulinariske forslag : Reserver bord! Denne gyldne regel bør alle rejsende, der ønsker at spise sig mæt i Trastevere, den mest autentiske bydel i den italienske hovedstad, tage til sig. Den, der advarer, er ikke en forræder. Og hvis du ikke vil begå en fejl, så reserver en gastronomisk tur i Trastevere. Det vil ikke skuffe dig!
1. Føl dig som en ægte italiener i Trattoria Da Augusto
Hvis du er en af dem, der nyder kvarterets restauranter, den typiske bar Paco eller spisesteder, hvor de serverer hjemmelavede retter, vil du elske denne romerske trattoria. Trattoria Da Augusto ligger i hjertet af Trastévere og tager dig med på en rejse gennem sanserne til fortiden. Her er teknologien ikke nået frem, men det er heller ikke nødvendigt, for retterne er rigtig gode.
Dette er en lille restaurant, som du skal inkludere i din gastronomiske tur gennem Trastevere. Den er normalt fyldt med italienere og serverer hjemmelavet mad til en meget overkommelig pris. Hvad angår atmosfæren, er det almindeligt at dele bord med andre gæster, og du vil sandsynligvis blive overrasket over, at regningen skrives direkte på papirservietten. Det er virkelig at udnytte råvarerne godt!
Før du rejser til Rom, er det en god idé at vide, at "trattorias" er familieejede restauranter, hvor der serveres dagens menu til en meget overkommelig pris. Bemærk! Denne restaurant accepterer ikke kreditkort.
Praktisk information om Trattoria Da Augusto
- Hvor: Plaza de' Renzi, nr. 15.
- Gennemsnitspris: mellem 8 og 10 € pr. ret.
- Åbningstider: fra 12.30 til 15.00 til frokost og fra 20.00 til 23.00 til middag.
- Kokkens forslag: Kødretterne er meget berømte og en af husets specialiteter.
- Anbefales, hvis... du vil have en billig restaurant og ikke har store forventninger.
2. Den bedste pizza i Trastevere, på Pizzeria Ivo
Vidste du, at pizzaen kom til Rom efter 2. verdenskrig via indvandrere fra den sydlige del af landet? Så hvis du troede, at romerne blev født med en pizza under armen, tager du meget fejl. Men på mindre end et århundrede er den blevet det mest populære ret. Selvom det er svært at vælge den bedste pizza i Rom, foretrækker jeg personligt den fra Pizzeria Ivo. Den er til at slikke fingrene af!
Dette sted, som du skal inkludere i din gastronomiske tur i Trastevere, har i mere end 60 år glædet både romerne og turisterne. Det var i begyndelsen af 1960'erne, at grundlæggeren, Ivo Stefanelli, startede sin egen forretning i Trastevere. Først lavede han desserter, men senere gik han over til pizzaer, og takket være mund til mund-reklame blev stedet det mest populære i området.
I dag er det hans søn Ivano, der har overtaget pizzeriaet og er begyndt at forbedre udvalget af råvarer: Han har introduceret dansk kød, oste og pølser fra førende mærker, økologiske mærker og håndværksøl. Det gode ved det? Den gennemsnitlige pris på 20 € er uændret. Godt, smukt og billigt.
Praktisk information om Pizzeria Ivo
- Hvor: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
- Gennemsnitspris: 10 € for en pizza.
- Åbningstider: serverer hovedsageligt middag fra kl. 18 til 0:30, undtagen søndage, hvor der også er åbent fra kl. 12 til 15.
- Kokkens forslag: Smag fiori di zucca (zucchiniblomster fyldt med ost og ansjoser) og tiramisù.
- Anbefales, hvis... du vil spise den bedste pizza og ikke har for travlt (tjenerne er nogle gange lidt langsomme).
3. Den bedste pasta til den bedste pris hos Da Enzo al 29
På trods af de lange køer, der dannes (logisk og normalt, for den sags skyld), er det værd at vente på at komme ind på restauranten Da Enzo al 29 og inkludere den i den gastronomiske tur gennem Trastevere. Du vil smage en af de bedste pastaer.
Jeg kan kun sige, at carbonara-retten var så spektakulær, at jeg gentog den de følgende dage. Det ville være en synd at komme til Rom og ikke spise middag her. Pas på, for de tager ikke imod reservationer!
Men hvem er ejeren? Du bliver nødt til at lede efter ham, som om det var Wally, på en af væggene i spisestuen, hvor du finder et foto med hans portræt hængende i trattoriaen. Han døde i slutningen af 80'erne, men Enzos tilstedeværelse kan stadig mærkes, og det i høj grad: han lever videre i hukommelsen hos de kunder, der frekventerede restauranten, da han selv drev den.
Praktisk information om trattoria Da Enzo al 29
- Hvor: Via dei Vascellari, nr. 29.
- Gennemsnitspris: 13 € for en pastaret.
- Åbningstider: mandag til lørdag, kl. 12.15-15 og kl. 19-23.
- Kokkens forslag: Prøv en af deres pastaretter. De er alle sammen lækre!
- Anbefales, hvis... du vil have en autentisk romersk måltid på et sted, der bevarer Roms essens.
4. De bedste spaghetti i restauranten Tonnarello
Er du en af dem, der lader sig rådgive, eller en af dem, der går amok i restauranter? I mit tilfælde tilhører jeg den første gruppe, jeg kan ikke beslutte mig, før jeg har læst tusindvis af positive anmeldelser. Et godt eksempel var mit besøg på restauranten Tonnarello, der havde mere end 35.000 anmeldelser, hvoraf langt de fleste var fremragende. Jeg tænkte: Alle kan da ikke tage fejl, vel? Så jeg kastede mig ud i eventyret, og min oplevelse var fantastisk.
En fantastisk terrasse, der er ideel til sommeren i Rom, et charmerende sted med husets særkende: lækre tonnarelli (en slags spaghetti), håndlavet som de italienske nonner.
Kødspisere kan tilfredsstille deres appetit med lam, oksetail og kødboller. Hver ingrediens her er nøje udvalgt, ligesom dens præsentation.
Praktisk information om restauranten Tonnarello
- Hvor: Via della Paglia, 1-2-3
- Gennemsnitspris: 9 € for en pastaret og fra 14 € for hovedretter.
- Åbningstider: fra 10 til 23.
- Kokkens anbefaling: tonarello Cacio e Pepe, der er kåret som de bedste i Rom.
- Anbefales, hvis... du vil spise på en charmerende restaurant og være sikker på at få god mad.
5. Den bedste pasta med skaldyr til en god pris på Osteria Der Belli
Hvis du vil forkæle dig selv med en kulinarisk oplevelse til en god pris og føle dig som en ægte romer, anbefaler jeg dig at besøge Osteria Der Belli, en restaurant fra Sardinien, der har specialiseret sig i enkle fiskeretter som blæksprutte med stegte kartofler, carpaccio af havaborre og grillede blæksprutter. Alt sammen til en meget god pris!
Det er en meget familiær restaurant. Alle deltager: ejerens søstre tilbereder hver dag deres lækre friske pasta med skaldyr. De har også meget velsmagende retter til vegetarer, såsom pasta med champignonsauce eller ravioli med spinat og ricottaost. Om sommeren er det bedst at prøve deres menu på deres livlige udendørs terrasse.
Praktisk information om restauranten Osteria Der Belli
- Hvor: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
- Gennemsnitspris: mellem 10 € og 16 € pr. ret.
- Åbningstider: fra 12:30 til 15:00 til frokost og fra 19:00 til 23:30 til middag.
- Kokkens anbefaling: muslinger, bruschetta al pomodoro og pasta med spigola (havaborre).
- Anbefales, hvis... du vil nyde skaldyr i alle afskygninger til en god pris.
6. Nyd den mest originale pizza på Seu pizza Illuminati
Hvis du er træt af den typiske italienske pizza med tynd dej (selvom det er umuligt at kede sig) og vil prøve noget andet, anbefaler jeg dig at tage til Seu pizza Illuminati, et minimalistisk sted, der adskiller sig fra de traditionelle pizzeriaers klichéer og folklore.
Her er pizzaerne en blanding mellem en calzone og en crepe med tykke, men meget saftige kanter, som vil begejstre dig. Et af restaurantens kendetegn er, at menuen varierer efter sæsonen, og at de også har nogle vidunderlige søde pizzaer (som er et besøg værd) og friturestegte pizzaer, som er sublime.
Priserne er en smule højere end andre steder, men ikke overdrevne og i overensstemmelse med tilbuddet.
Praktisk information om Seu pizza Illuminati
- Hvor: Via Angelo Bargoni, 10-18.
- Gennemsnitspris: mellem 10 € og 15 € pr. pizza.
- Åbningstider: fra 19 til 00 hver aften (lukket mandag).
- Kokkens forslag: De klassiske pizzaer er altid et sikkert valg, f.eks. margherita, marinara og cosaco.
- Anbefales, hvis... du vil prøve en minimalistisk pizza og dens sødere version.
7. Den bedste aperitif i skinkeforretningen Cantina dei Papi
For at få den fulde oplevelse i Rom skal du prøve den typiske romerske aperitif, der er blevet et ritual. Det er en slags efter-arbejde-arrangement, der normalt afholdes hver dag omkring kl. 18. I dette tilfælde betaler du en fast pris for drikken, og den inkluderer en meget sofistikeret aperitif.
Vil du have en pause fra pastaen og prøve denne delikatesse? Jeg anbefaler, at du besøger skinkeforretningen Cantina dei Papi, der er kendt for sine plader med et udsøgt udvalg af pølser og oste fra området. De kan nydes sammen med en god vin i en hyggelig og indbydende atmosfære. Hvis du vil drikke vand, serveres det gratis i en kande, hvilket er meget værdsat.
Mit forslag er, at du bestiller en blandet plade, en rustik træplade med skinke, bacon, vildsvinechorizo, mørbrad, svinefedt og andre italienske gourmetprodukter. Derudover kan du smage forskellige oste, såsom oste aromatiseret med trøfler og pistacie- og valnøddeoste. Der er også bruschetta med forskellige saucer og patéer som oliven, artiskokker, trøfler... De er til at dø for!
Praktisk information om Prosciutteria Cantina dei Papi
- Hvor: Via della Scala, nr. 71.
- Gennemsnitspris: 5 € -10 €.
- Åbningstider: alle dage fra 11:30 til 23:30.
- Kokkens forslag: Prøv tavlerne og sandwichene, der er baseret på håndlavet skinke og ost af høj kvalitet.
- Anbefales, hvis... du vil have en let aftensmad i en uformel og ungdommelig atmosfære med meget venligt og hjælpsomt personale.
8. Den bedste og sundeste is finder du hos Fiordiluna
Hvorfor forelskede Audrey Hepburn sig i Rom? Var det på grund af landskabet, pizzaerne eller italienerne? Det ved vi ikke, men det er klart, at en af grundene var de lækre håndlavede is, der betragtes som de bedste i verden. Personligt foretrækker jeg Fiordiluna på grund af deres måde at forkæle produktet på. De bruger kun frisk frugt!
I mere end 25 år har dette sted fremstillet is med ingredienser af højeste kvalitet, som de køber fra små producenter: fra hasselnødder til kakao. Og det kan man smage. Hvis du er på kur, skal du ikke bekymre dig, for de har også udviklet is uden tilsat sukker, med en utrolig smag og cremethed. Hvad venter du på? Prøv dem!
Hvis du er en naturlig slikmund og er nysgerrig efter at vide, hvor du finder den mest spektakulære is i Den Evige Stad, så får du her en guide til de bedste isbarer i Rom. Du bliver en rigtig ekspert!
Praktisk information om Fiordiluna
- Hvor: Via della Lungaretta, 96.
- Kokkens tip: Pistacieisen er lækker.
- Anbefales hvis... du vil prøve den mest autentiske is i Trastevere.
9. Smag det bedste gadekøkken hos Trapizzino Trilussa
De mest moderne og street-savvy kan nyde god street food i Trastévere-kvarteret hos Trapizzino Trilussa, der har udviklet en slags tapas, der er en blanding mellem en sandwich og en pizza, som du kan bestille til at tage med og spise på pladsen.
Det er nærmere bestemt et stykke trekantet pizza, der er rullet sammen og åbnet i midten og fyldt med typiske og lækre retter fra det romerske køkken. I dag er ideen blevet så populær, at der allerede er åbnet flere franchiser i Italien og endda i... New York!
Grundlæggeren Stefano Calligari har en notesbog, hvor han skriver sine mors og mostres traditionelle opskrifter ned, såsom blæksprutte med ærter, kylling med peberfrugter... Som han derefter bruger i sine lukkede pizzaer. Kokken har givet konceptet et twist med denne sjove måde at smage dem på: uden at svine bestikket til og med mulighed for at nyde trapizzinos på gaden, hvor som helst i Italien.
Praktisk information om Trapizzino Trilussa
- Hvor: Piazza Trilussa, 46.
- Gennemsnitspris: 4 € for en trapizzino.
- Åbningstider: alle dage fra 12 til 1. Fredag og lørdag til 2.
- Kokkens forslag: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
- Anbefales hvis... du vil prøve signaturretter til en god pris og ikke vil bruge for meget tid på det.
10. Prøv den bedste granizado i Sora Mirella med udsigt over floden
Om sommeren er den bedste måde at bekæmpe de høje temperaturer i Rom at drikke en god grattachecca (en romersk opfindelse, der ligner granita, til at køle sig ned).
Jeg foreslår, at du tager hen til Sora Mirella, en charmerende lille udendørs kiosk ved Tiberen, og bestiller en af disse milkshakes. Udsigten er fantastisk!
Desuden er det et af de få steder, hvor grattachecca tilberedes på traditionel vis: dvs. ved at skrabe en isblok med et redskab i stedet for med en moderne maskine. Din slushice bliver toppet med lækre friske frugter, og du kan endda bestille den med alkohol. At se solnedgangen med denne drink lyder godt, ikke?
Praktisk information om Sora Mirella
- Hvor: Lungotevere Degli Anguillara.
- Gennemsnitspris: meget billig.
- Åbningstider: alle dage fra 9:00 til 1:30.
- Anbefales, hvis... du vil nyde en lækker dessert udendørs med en flot udsigt over floden og broen.
Hvor mange penge skal jeg bruge på at spise i Trastevere?
En af vores største bekymringer, når vi rejser, er sandsynligvis at beregne, hvor mange penge vi har brug for. Men som du har set, er der i dette kvarter i Rom muligheder for alle budgetter, og nogle af dem koster næsten ingenting.
Et godt eksempel på dette er de tapas, du kan bestille til at tage med fra restauranten Trapizzino Trilussa, som hver koster omkring 4 €. Hvis du vil spise billigt, men sidde ned, anbefaler jeg også, at du prøver de familiedrevne trattoriaer, der tilbyder dagens ret til en god pris.
Hvis du derimod er på udkig efter noget mere sofistikeret og moderne, er dette kvarter på forkant med udviklingen, så du finder mange muligheder for at forkæle din gane uden at gå fallit i forsøget.
Sådan fungerer drikkepenge på restauranter i Rom
Det store spørgsmål: skal man give drikkepenge? Du kan ånde lettet op... I Italien er drikkepenge ikke obligatoriske og heller ikke særlig almindelige. Man behøver ikke at give en procentdel af regningen som i andre europæiske lande.
Du kan dog frivilligt give lidt penge som tak, hvis du har været tilfreds med servicen og maden. Og det vil du sikkert være! I restauranter betaler man normalt for servicen, et fast beløb pr. person, der kan variere fra 1 til 4 € afhængigt af restauranten. Og nu, velbekomme!
