Rom om sommeren: en praktisk guide til byen

Her er de fede planer og aktiviteter, du ikke må gå glip af i den italienske hovedstad på den smukkeste tid af året. Lad ikke varmen stoppe dig!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

10 minutters læst

Rom om sommeren: en praktisk guide til byen

Kvinde står i nærheden af White Dome-bygningen | ©Polina Kostova

Sommeren er en af de smukkeste årstider at besøge Rom på. Den evige stad skinner med et særligt lys, farverne i gaderne er klarere end nogensinde, og du kan nyde byens bedste pastaer og pizzaer i skyggen på de udendørs terrasser.

I denne artikel vil jeg fortælle dig alt, hvad du kan gøre i den italienske hovedstad for at få en uforglemmelig oplevelse. Bare husk at medbringe en flaske vand, solcreme og en hat, så du ikke bliver forbrændt!

1. Lej en Vespa, og kør rundt i Rom med håret blæsende i vinden!

På tur rundt i Rom på en Vespa| ©Samy Mitha
På tur rundt i Rom på en Vespa| ©Samy Mitha

Hvem har ikke drømt om at køre på en Vespa gennem Roms gamle bydel? Føl dig som Audrey Hepburn og Gregory Peck i filmen "Roman Holiday", og oplev den anden side af den evige stad på dette ikoniske køretøj. De dekadente, men charmerende gader i den evige stad vil få dig til at falde for dens fødder.

Sommeren er det bedste tidspunkt at køre på Vespa i Rom, en by, hvor det regner meget resten af året, selvom det måske ikke ser sådan ud. Og vi ved alle, at regn og motorcykler ikke er gode venner. Og nu, lad os nyde dolce far niente!

Lej en scooter i Rom

2. Blænd dig selv med det romantiske Rom by night

Nat ved Trevi-fontænen| ©Henning Klokkeråsen
Nat ved Trevi-fontænen| ©Henning Klokkeråsen

Det bedste tidspunkt at udforske byen på er, når solen går ned. Monumenterne og springvandene er oplyste, og metropolen ser mere magisk og romantisk ud end nogensinde. Når de høje temperaturer tager en pause, er der mange romantiske seværdigheder at se i Rom, som får nyt liv i måneskinnet.

Et af de mest specielle øjeblikke, jeg oplevede på min rejse, var, da jeg så Trevi-fontænen om natten for første gang. Der er en traditionel legende, der siger, at hvis besøgende kaster en mønt i springvandet, vil de vende tilbage til den evige stad, og jeg kastede den ind. Kunne legenden være sand?

Det er heller ikke en dårlig idé at gå rundt iRom om natten med en is i hånden. I mit tilfælde bookede jeg en 3-timers nattetur til 41 euro til fods eller på cykel for at udforske byen om natten mere komfortabelt, så jeg brugte dobbelt så meget tid, som hvis jeg havde gjort det på egen hånd.

Book en nattur i Rom

3. Prøv en lækker gelato på Roms ældste gelato-salon

Indgangen til Heladeria Giolitti| ©Kalboz
Indgangen til Heladeria Giolitti| ©Kalboz

En af de bedste måder at bekæmpe de høje sommertemperaturer i Rom på er at køle sig ned med en god håndværksmæssig gelato på Giolitti, den ældste gelato-salon i Den Evige Stad. For mig er det bedste ved Rom at tage en bid af det. Fed idé, ikke?

Noter i din dagbog, at Giolitti-isbaren ligger tæt på Pantheon og Trevi-fontænen, som med mere end et århundredes historie er blevet et af byens symboler. Selv Hollywood-stjerner som Audrey Hepburn og Gregory Peck, der smagte denne dessert under optagelserne til 'Roman Holiday' (1953), faldt for dens charme. Du kan i øvrigt finde mere end hundrede forskellige smagsvarianter! Her er en lille guide til den bedste gelato i Rom.

Nyttige oplysninger om Giolitti-isbaren

 • Pris: fra 3,50 € for is i kræmmerhus eller bolle.
 • Hvor: Via degli Uffici del Vicario, 40, Rom.
 • Anbefales til... solorejsende, par og familier.

Smag Roms berømte slushice

I de varmere måneder er der ikke noget mere populært end en granita eller endnu bedre en grattachecca, en romersk opfindelse fra begyndelsen af forrige århundrede lavet af is, sirup og frugt. Du finder den i mange gadeboder og caféer, den er lige så almindelig som horchata i Valencia, og den er lækker!

Deltag i et madlavningskursus med pizza og is

4. Nyd friluftsbiografen på Tiber-øen

Tiberøen i Rom| ©Emilio García
Tiberøen i Rom| ©Emilio García

Et godt sted at tilbringe dagen i godt vejr er Tiberina Island, en lille ø på kun 270 meter midt i Tiberen, der er forbundet med byen af to gamle romerske broer - du vil sætte pris på brisen fra floden!

Hvis du vil lave noget anderledes om sommeren, er denne ø vært for den årlige L'Isola del Cinema International Film and Culture Festival, som byder på open-air biograf. Og mange af festivalens arrangementer er gratis - præcis som du læser! Desuden kan du forbedre dit italienske, fordi en stor del af filmene er på italiensk.

Du kan også benytte lejligheden til at køle af ved at tage på sightseeing-krydstogt på Tiberen eller ved at bruge dette transportmiddel til at besøge byens vigtigste monumenter uden at skulle udholde de høje sommertemperaturer i Rom.

Book et sightseeing-krydstogt på Tiberen

5. Besøg Roms bedste museer al fresco

Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel
Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel

Om sommeren er Rom non-stop! For at undslippe de høje temperaturer og undgå at blive svimmel, er det en god idé at søge tilflugt på steder, hvor der er aircondition - det er altid køligere! Jeg indrømmer selvfølgelig, at tilstrømningen af turister vil være større end på andre tidspunkter af året, så stå tidligt op!

 • Vatikanmuseerne og Det Sixtinske Kapel: Vatikanet er virkelig uoverskueligt med alle de værker, det huser, og en rundvisning med en ekspert vil hjælpe dig med at fokusere på de vigtigste ting. I dette indlæg forklarer jeg de bedste guidede ture i Vatikanet.
 • Dekapitolinske museer: Under min rejse til Rom var et af de museer, der overraskede mig mest, dette. De Kapitolinske Museer betragtes som de ældste kunstgallerier i verden, og du vil finde ægte relikvier i dem.
 • Galleria Borghese: Dette museum er et andet af de vigtigste kunstgallerier i Rom. Det ligger i Villa Borghese og har en ekstraordinær samling af værker af de bedste kunstnere fra renæssance- og barokperioderne.
 • Etruskisk museum i Villa Giulia: Hvis du vil på en fascinerende rejse tilbage i tiden, vil dette museum give dig mulighed for at gå rundt blandt nogle af de mest fascinerende genstande og ruiner fra den førromerske og etruskiske periode.
 • Voksmuseum: Oplev voksstatuerne af 250 berømtheder, kunstnere, skuespillere, digtere, musikere og politiske personligheder i dette berømte voksgalleri, og besøg værkstedet for at lære, hvordan figurerne bliver lavet.
 • Gladiatorskole og -museum: I denne skole og på dette museum har du mulighed for at lære om de romerske gladiatorers historie, og du kan blive en af dem ved at øve dig i kampteknikker og spille spil og andre aktiviteter.
 • Leonardo Da Vinci Museum: På dette interaktive museum kan du se mere end 65 maskiner, mange af dem i naturlig størrelse, og du har også mulighed for at besøge et arkæologisk sted begravet under museet, der daterer sig tilbage til 43 f.Kr.

Book din billet til museer i Rom

6. Tag en dukkert på Fregene-stranden

Solnedgang ved Fregene-stranden| ©Maria Claire
Solnedgang ved Fregene-stranden| ©Maria Claire

Hvis du rejser til Rom om sommeren, enten som par, med venner eller med din familie, er en af de bedste planer, du kan lægge, at tage til Fregene-stranden, som ligger omkring 40 kilometer fra hovedstaden og er badet i Det Tyrrhenske Hav, og tage en dukkert.

Vidste du, at slutningen af filmen 'La Dolce Vita' (1960) af Federico Fellini blev filmet i denne enklave? I denne filmkulisse kan du betragte det intense blå hav, nyde en jazzkoncert og se solnedgangen, mens du nipper til en lækker cocktail.

Få dit italienske aperitif-fix

De bedste romerske aperitiffer (italienske tapas) i området serveres også her, men hvad er den berømte italienske aperitivo? Ud over at være en billig måde at spise på i nærheden af Rom, er det en kulturel tradition i hele landet. Fra kl. 18.00 kan du bestille en drink og nyde en buffet, der er tilberedt til lejligheden, som regel med pasta, salater og pålæg, til en fast pris. Gå ikke glip af det!

7. Forfrisk dig ved søen og Colli Albani-bjerget

Albano-søen| ©Fede92
Albano-søen| ©Fede92

Uanset om du rejser til Rom i juli eller august, kan varmen være kvælende, men heldigvis er der masser af udendørs aktiviteter til at køle af - en af mine favoritter er at fare vild i naturen og dens små landsbyer!

Et par kilometer fra storbyen finder du De Albanske Bjerge (på italiensk Colli Albani), en gruppe bakker af vulkansk oprindelse, der strækker sig over den italienske region Lazio. Her finder du grønne områder, søer at svømme i, arkæologiske levn og middelalderarkitektur på toppen - et magisk sted at flygte fra Roms varme og travlhed!

Castelli Romani-regionen er berømt for sin vinproduktion. Hvis du leder efter et godt sted at spise i Rom, anbefaler jeg, at du prøver et glas Romanella-hvidvin og den stegte svineporchetta- lækkert!

Pavens sommerresidens

Vidste du, at selv den nuværende pave Frans har sin sommerresidens i dette område, kaldet Castelli Romani? Desuden var regionen tidligere meget værdsat af italienske adelsmænd for sine behagelige sommertemperaturer og fredelige atmosfære.

8. Oplev den orange have og dens belvedere

Solnedgang i Giardino degli Aranci| ©Mark Radford
Solnedgang i Giardino degli Aranci| ©Mark Radford

En af mine yndlingssommerbeskæftigelser i Rom var at slentre gennem appelsinhaven , et af de bedst bevarede hemmelige hjørner af den evige stad, som ligger på Aventinerhøjen på en af de syv bakker. Her finder du en af de smukkeste panoramaudsigter over hele hovedstaden takket være det imponerende udsigtspunkt, og om sommeren har den et helt særligt lys. Du vil elske det!

Hvis du har lyst til at komme væk fra den slagne turistvej i Rom om sommeren, skal du lægge mærke til de bedst skjulte hemmelige steder i byen, såvel som appelsinhaven. Så kan du lære metropolen at kende, som om du var en rigtig romer. Som Albert Einstein sagde: "Hvis du vil opnå forskellige resultater, skal du ikke altid gøre det samme."

9. Hav det sjovt i vandlandet Hydromania

Hydromania vandrutsjebane| ©Gerardo Ricca
Hydromania vandrutsjebane| ©Gerardo Ricca

Hvis du rejser til Rom om sommeren med børn, er en af de bedste ting at gøre at tilbringe en dag i Hydromania, det eneste vandland i hovedstaden. Parken, som normalt åbner omkring den 15. juni, har rutsjebaner, en semi-olympisk swimmingpool, en bølgemaskine, et strandområde, boblebad ... og meget mere. Ænder i vand!

Hydromania-parken ligger i udkanten af Rom, er let tilgængelig med offentlig eller privat transport og besøges af mere end 220.000 mennesker hver sommersæson. Der er også daglige arrangementer for alle aldre, bl.a. vandaerobic, dans, vandrutsjebaner og vandlege. Børnene vil elske det!

10. Slap af i Roms swimmingpools

Den berømte Piscina delle Rose| ©Zero
Den berømte Piscina delle Rose| ©Zero

Fra juni til september åbner Roms swimmingpools dørene for italienere og turister, der kan tilbringe en sommerdag med at solbade, slappe af eller nyde en lækker cocktail ved poolen. At tage en dukkert i det kolde vand om sommeren er en fantastisk idé, synes du ikke?

Føl dig som en topatlet i en olympisk pool

Hvis du kan lide at svømme og tage et par baner i poolen, er mit råd at tage til sportskomplekset Piscina delle Rose, hvor du kan svømme i den populære pool med olympisk struktur, som blev bygget til De Olympiske Lege i Rom i 1960. Du vil føle dig som en atlet! Om sommeren er det en god måde at flygte fra byens varme og kaos på. Desuden inkluderer indgangsbilletten adgang til vandaktiviteter.

Hvad er sommertemperaturen i Rom?

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

Gør dig klar til at lide under det romerske sommervejr:

 • Besøg Rom i juni: Dette er begyndelsen af sommeren, og minimumstemperaturen er 17ºC og maksimum 28ºC.
 • BesøgRom i juli: Minimumstemperaturen er 19º, og maksimumstemperaturen når 31º C.
 • Besøg Rom i august: Termometeret registrerer de højeste temperaturer på hele året mellem 19ºC og 31ºC.
 • Besøg Rom i september: Termometeret viser laveste temperaturer på omkring 16°C og højeste temperaturer på 27°C.

Tips til at overleve Roms ekstreme sommervarme

Spadseretur rundt om Pantheon i Rom| ©Griffin Wooldridge
Spadseretur rundt om Pantheon i Rom| ©Griffin Wooldridge
 • Drik vand, som var der ingen dag i morgen: Om sommeren i Rom vil dine fødder føles, som om de klæber til asfalten! Derfor er det vigtigt at hydrere sig selv så meget som muligt og drikke masser af vand. Hvad er det bedste at gøre? Jeg råder dig til at købe en flaske vand og genopfylde den gratis ved en af de fontæner, der er spredt rundt omkring i metropolen. Hold øje! For der findes mobilapps, som gør det muligt at finde den nærmeste fontæne.
 • Undgå solen midt på dagen: Her er et udvalg af de bedste restauranter, hvor du kan søge ly for den brændende sommersol midt på dagen. Jeg håber, at du læser dette indlæg sulten, ellers bliver du sulten ved synet af de saftige romerske pastaer og pizzaer. Jeg tog 4 kilo på i løbet af min rejse, men det skal være løgn!

Det vigtigste til din sommerkuffert

 • Solbeskyttelse.
 • Behagelige sko eller sandaler.
 • Hat.
 • Bikini eller badetøj.
 • Håndklæde.
 • Tank top eller kortærmet T-shirt.
 • Jakke til aircondition.

I denne artikel har du læst nogle sommerplaner, men hvis du ikke er tilfreds og ønsker at komme tilbage til Rom på et andet tidspunkt af året, er her guider til de bedste ting at gøre i Rom om foråret, hvad man kan se og gøre i Rom om efteråret, og hvad man kan gøre i Rom om vinteren. Hver årstid har sin charme!

Kort sagt, sammenlign de forskellige årstider for at besøge Rom

 • Vinter
 • December - marts
 • Vejr: Frysende
 • Maksimum 16º C
 • Minimum 2º C
 • Forår
 • Marts - juni
 • Klima: Tempereret
 • Maksimum 27 ºC
 • Minimum 4 ºC
 • Sommer
 • Juni - august
 • Klima: Varmt og fugtigt
 • Maksimum 31 ºC
 • Minimum 14 ºC
 • Efterår
 • September - november
 • Klima: Tempereret
 • Maksimum 27 ºC
 • Minimum 6 ºC