10 ting at gøre i Venedig i oktober

Der findes ikke noget dårligt tidspunkt at besøge en af verdens smukkeste byer på: Venedig. Hvis du tager af sted i oktober, kan du nyde godt af flere begivenheder, der finder sted i den måned, og som gør din rejse endnu mere ekstraordinær.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

10 ting at gøre i Venedig i oktober

Venedig, Italien | ©Ludovico Lovisetto

Venedigs attraktioner er næsten umulige at opremse, hvis man starter med alle de kanaler, der løber igennem byen. Næsten hver måned året rundt tilbyder byen sine indbyggere og turister en række begivenheder, der øger mulighederne for at nyde turen endnu mere.

I oktober er der ikke de samme menneskemængder som i højsæsonen, og Venedig giver sine besøgende mulighed for at deltage i spektakulære begivenheder som en opera på La Fenice, lære om sin vin på vinmessen eller deltage i en af de mest berømte kunstfestivaler i verden.

1. Gå til opera på La Fenice-teatret

La Fenice-teatret| ©Benh LIEU SONG
La Fenice-teatret| ©Benh LIEU SONG

Hvis du rejser til Venedig i oktober, kan du være heldig, at det falder sammen med starten på byens operasæson. At overvære en opera, selv hvis man ikke er den store fan, er en oplevelse, man sent vil glemme, og det er helt sikkert en af de bedste ting, man kan lave i Venedig om aftenen.

Selvom der er uenighed med den italienske by Firenze, anses Venedig for at være operaens fødested. Siden 1792 har byen også haft et af de mest mytiske teatre inden for denne kunstform, La Fenice, som er et besøg værd.

La Fenice-teatret har været udsat for to store brande i sin historie, den sidste i 1996. Det har dog formået at rejse sig fra asken og forblive et af verdens operatempler.

Book billetter til La Fenice-teatret

2. Oplev glasværkstederne i Murano og Burano uden menneskemængden

Glasværksted i Murano| ©mina kim
Glasværksted i Murano| ©mina kim

En af de bedste ting at gøre, hvis man er i den italienske by i oktober, er at udnytte afslutningen på højsæsonen i Venedig til at tage en tur til øerne Murano og Burano.

Begge øer, som ligger i selve lagunen, har nok attraktioner til at gøre dem til et must-see på alle tider af året. Problemet er, at i juli og august i Venedig går et stort antal turister i land på øerne, hvilket gør det svært at se, hvad de har at byde på.

  • Murano:Murano er kendt over hele verden for sit glasarbejde. Kunsthåndværkerne har bevaret nogle af de traditionelle glaspusteteknikker, og der er flere demonstrationsværksteder for glaspustning, hvor besøgende kan se deres kunst. I oktober vil du kunne komme ind uden problemer og se deres arbejde mere direkte.

  • Burano: Tekstilværkerne er de mest kendte. Men byen skiller sig også ud med sine smukke og farverige huse. Ifølge legenden var det sømænd, der malede dem, så de kunne ses fra havet.

Book din udflugt til Murano og Burano

3. Tag en gondoltur i efterårslyset

Venedig i efteråret| ©Matteo
Venedig i efteråret| ©Matteo

Selvom man kan tage på gondoltur på Venedigs kanaler hele året rundt, er denne aktivitet et must, hvis man rejser i oktober af to hovedårsager: fordi ingen kan passere gennem kanalbyen uden at stige ombord på en af disse både, og fordi det at gøre det i det smukke efterårslys gør det til et af de bedste tidspunkter at opleve det på.

Trafikken på kanalerne er også meget reduceret på dette tidspunkt, og gondolførerne giver som regel nogle tæpper til at holde dig varm under turen. Det gør turen meget mere intim og romantisk. Alt i alt det perfekte tidspunkt for par.

Mit råd er at tage på denne tur tidligt om aftenen, da efteråret er det tidspunkt, hvor lyset begynder at falme, og byen er indhyllet i en magisk glorie.

Book din gondoltur i Venedig

4. Oplev en skræmmende Halloween i Venedig

Halloween i Venedigs havn| ©Heraldo
Halloween i Venedigs havn| ©Heraldo

Venedigs Halloween er, ikke overraskende, mere sofistikeret, og de berømte venetianske masker dukker op i gaderne. Arkitekturen, broerne, gyderne, hjørnerne og kanalerne spiller en afgørende rolle i at give byen en uhyggelig atmosfære.

Mange butiksvinduer i byen er dekoreret for at fejre denne dato, og der arrangeres mange udklædningsfestervenetianske diskoteker, barer og restauranter. De mest kendte af dem finder sted på Lidoen, men der er andre steder, hvor man kan få mere skræmmende oplevelser.

Blandt disse er Dogepaladset, som inden for murene gemmer på flere hemmelige gange, celler og et uhyggeligt torturkammer, hvor fanger blev forhørt i gamle dage.

Book en tur i det skjulte Venedig

5. Vov at smage på moèche

Moèche| ©Jean-Michel Gobet
Moèche| ©Jean-Michel Gobet

Venedig er, ligesom resten af Italien, berømt for sit gastronomiske udbud. Men billedet af pasta og pizza er langt fra det, man i virkeligheden kan finde på byens restauranter og taverner. Hvis du rejser i oktober, er der en ret, moeche, som måske ikke tiltaler dig i første omgang, men jeg råder dig til at overvinde den første idé og prøve den.

Moeche er en type krabbe, der mister skallen i oktober og november samt om foråret. I de få dage, hvor det sker, bliver de til en udsøgt delikatesse, møre og meget velsmagende. Faktisk betyder deres navn på venetiansk dialekt "blød"

Vanskelighederne med at fange krabberne i denne fældningssæson forklarer den høje pris på produktet: mellem 35 og 70 € pr. kilo. De spises normalt stegte og ledsaget af et typisk venetiansk tilbehør, polenta. Hvis man vil spise dem, skal man lede efter dem på Venedigs restauranter, for ikke alle fungerer. På Burano, derimod, kan man finde dem mange steder.

Book en gastronomisk tur i Venedig

6. Oplev den berømte acqua alta på Markuspladsen

Acqua alta på Markuspladsen| ©Javier Valero Iglesias
Acqua alta på Markuspladsen| ©Javier Valero Iglesias

Du har sikkert set billeder på tv af Venedig, der er fuldstændig oversvømmet. Fænomenet er kendt som acqua alta (højvande) og kan forekomme fra oktober til slutningen af vinteren.

Når det sker, er det nok at have gummistøvler på for at fortsætte med at gå rundt i byen. Nogle gange overstiger vandstanden dog det normale niveau, og næsten 60% af det historiske centrum er helt oversvømmet, men for nogle år siden blev der etableret et system af diger for at forhindre, at det sker igen.

Selvom det naturligvis er et negativt fænomen, som i høj grad påvirker venetianernes liv, er det helt unikt at se den normale acqua alta (ikke de store oversvømmelser). Hvis det sker, når du er i Venedig, så tøv ikke med at gå hen til pladsen for at tage et billede af Markuskirkens refleksion på jorden.

Tag en rundtur på Markuspladsen

7. Gå ikke glip af en must-see festival

Folk til Sagra del Mosto (druemostfestival)| ©VeneziaBlogs
Folk til Sagra del Mosto (druemostfestival)| ©VeneziaBlogs

I begyndelsen af oktober forlader mange venetianere byen for at tage til Sant'Erasmo, den største ø i Venedigs lagune. Årsagen er fejringen af Sagra del Mosto, en messe dedikeret til vin, når den endnu ikke er gæret.

De, der kommer til denne messe, gør det med den hensigt at smage de nye produkter, der præsenteres der, især en type hvidvin, noget uklar og let brusende, kaldet torbollino. Da det ikke kun er mad og drikke, selvom det er det, de fleste besøgende og lokale gør, er der også en blandet ro-regatta og forestillinger af nogle lokale musikere under festivalen.

For at komme til øen skal du bare tage vaporetto nummer 13, og hvis du vil besøge noget andet, kan du tage til Torre Massimiliana, en forsvarsstruktur bygget af franskmændene og hjemsted for nogle kulturelle aktiviteter.

Få dit transportpas i Venedig

8. Træn ved maratonløbet i Venedig

Maraton i Venedig| ©Run
Maraton i Venedig| ©Run

Selv om du ikke deltager, giver Venedig Marathon en festlig atmosfære i byen og en dag, der er værd at slutte sig til venetianerne og nyde stemningen omkring begivenheden.

Dette maraton blev født som et løb fra den nærliggende Brenta-flod til Campo Santi Apostoli, hvor kirken af samme navn står, som jeg anbefaler, at du besøger. Med tiden er det blevet en årlig tradition, der gør løbeturen gennem byen til en sand festival.

Venedig Marathon finder normalt sted den fjerde søndag i oktober. I dag er både start- og målstregen placeret på Markuspladsen, og ruten inkluderer så fantastiske steder som Ponte della Libertá, en af Venedigs broer, der forbinder Venedig med fastlandet, og San Giuliano Park, et af byens vigtigste grønne områder.

9. Bestig Campanile di San Giorgio Maggiore for at se Markuspladsen rejse sig ud af tågen

Udsigt fra Campanile di San Giorgio Maggiore| ©Justas Alice
Udsigt fra Campanile di San Giorgio Maggiore| ©Justas Alice

De fleste turister vælger at bestige klokketårnet (campanile) på Markuspladsen for at nyde udsigten. Men lige overfor er der et andet udsigtspunkt, som mange anser for at være det bedste i Venedig: Campanile di San Giorgio Maggiore. Om efteråret har du også mulighed for at se Dogepaladset, en stor del af Canal Grande og, hvis du er heldig, de sneklædte alper.

Du vil også kunne nyde synet af paladset, som om det dukker op af tågen, et fænomen, der normalt opstår på denne tid af året, og som giver byen et spøgelsesagtigt udseende. Der er en praktisk elevator til klokketårnet, som gør opgaven meget lettere.

Bortset fra udsigten er denne kirke virkelig interessant at besøge på grund af de fire store søjler på dens marmorfacade og dens spektakulære indre. Bortset fra at lyset er mindre intenst, når man ser ned ovenfra, har oktober også den fordel, at man ikke skal stå i kø så meget som om sommeren i Venedig og om foråret.

10. Is om efteråret? I Venedig finder du de bedste

Gelato| ©JÉSHOOTS
Gelato| ©JÉSHOOTS

Hvis du tror, at den berømte venetianske gelato kun spises i sommermånederne, tager du grueligt fejl. Dette produkt, som siges at være blevet genintroduceret til Italien af venetianeren Marco Polo, kan fås hele året rundt, og faktisk er oktober et godt tidspunkt at prøve det på, da du ikke behøver at vente i lange køer uden for isboderne i højsæsonen.

Som det passer med gelatoens berømmelse i byen, finder du mange steder, der serverer alle slags varianter. Hvis vejret er godt, anbefaler jeg at sidde på terrassen eller på en bænk og spise den. Ellers kan du gøre det inde i isbaren. Men mit råd, hvis du er i Venedig, er, at du aldrig skal undlade at prøve det... ogmere end én gang.

Temperaturer i Venedig i oktober

Regn i Venedig| ©Francesca Cappa
Regn i Venedig| ©Francesca Cappa

Den venetianske oktober måned kan være ret regnfuld. Temperaturerne begynder at falde, hvilket er mere mærkbart, efterhånden som måneden skrider frem. Morgenerne kan dog stadig forventes at være milde.

Daglige højder har tendens til at holde sig omkring 15°C og falder sjældent under 12°C. Lavder kan på den anden side forventes at være omkring 15°C og falder sjældent under 12°C. De laveste temperaturer ligger på den anden side omkring 8 °C, og nogle dage kan de komme helt ned på 4 °C.

Under alle omstændigheder råder jeg dig til at tjekke vejrudsigten kort før din rejse, så du kan tilpasse din bagage og tur til vejrforholdene.

Antallet af turister i Venedig i oktober

Udsigt over Markuspladsen| ©Artur Staszewski
Udsigt over Markuspladsen| ©Artur Staszewski

I mange år har det været svært at sige, hvornår lavsæsonen starter i Venedig. Byen besøges af millioner af mennesker hvert år, og begivenheder som Biennalen tiltrækker mange turister selv om efteråret og vinteren.

Der er dog et mærkbart fald i antallet af besøgende fra oktober og frem. Køerne foran de vigtigste venetianske monumenter er ikke længere så lange, og du kan endda slentre rundt i de mere centrale gader i ro og mag.

Joaquíns rejsetip:

Hvis du har tid nok, anbefaler jeg, at du tilpasser din tidsplan i tilfælde af, at der ankommer et krydstogtskib. På den måde kan du undgå de tusindvis af turister, der går i land på samme tid og skaber trængsel ved de største turistattraktioner.

Hvad skal man pakke til et besøg i Venedig i oktober?

Pakning| ©Craig Adderley
Pakning| ©Craig Adderley

Det største problem med at pakke kufferten, når man rejser til Venedig i oktober, er, at vejret kan være ret uforudsigeligt. For at gøre det rigtigt, vil jeg anbefale, at du pakker tøj, som du kan lægge oven på hinanden (den berømte "løg"-stil), og som vil fungere både, når temperaturerne er milde, og når det køler ned.

Da det er en regnfuld måned, bør du også pakke en vandtæt jakke. Fodtøjet skal selvfølgelig have de samme egenskaber, men uden at glemme komforten.