Bedste tidspunkt på året til at besøge Venedig

Venedig, der er kendt som kanalernes by eller Adriaterhavets perle, er en af de byer, som man skal besøge mindst én gang i sit liv. Der er dog altid visse perioder af året, der er bedre end andre.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

Bedste tidspunkt på året til at besøge Venedig

Venedig, Italien | ©Stijn te Strake

Uanset hvornår du rejser til byen, vil Venedigs attraktioner altid vente på dig. Fra paladserne til den ekstraordinære Markuskirken, de underholdende markeder, de smukke broer og selvfølgelig kanalerne- denne italienske by skuffer aldrig.

Dermed ikke sagt, at der ikke er bedre tidspunkter at rejse på end andre. Klimaet, tilstrømningen af turister, priserne og andre faktorer betyder, at visse perioder af året er bedre til at nyde dit ophold. Generelt er foråret og det tidlige efterår de mest behagelige måneder, hvis man tager alle omstændigheder i betragtning. Hvis du kun kan tage af sted om sommeren eller vinteren, anbefaler jeg dig under alle omstændigheder, at du ikke tøver.

Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse til Venedig?

Udsigt over Markuspladsen| ©Artur Staszewski
Udsigt over Markuspladsen| ©Artur Staszewski

Vejret er en af de vigtigste faktorer, der afgør, hvornår det er bedst at rejse til Venedig. Vintrene i Venedig er ofte ret kolde, mens sommermånederne er præget af varme og luftfugtighed. Hvis du har et valg, er det generelt bedst at besøge området sidst på foråret og først på efteråret, hvis du har mulighed for det.

I begge perioder er vejret mildt med milde temperaturer, men der er altid mulighed for regn. Sammenlignet med sommeren er det dog en sæson med lidt færre turister, hvilket giver dig mulighed for at slentre gennem gaderne og kanalerne i ro og mag. Vejret på dette tidspunkt kan dog være noget uforudsigeligt, så tjek altid vejrudsigten, før du rejser.

Her er en kort oversigt over fordele og ulemper for hver sæson:

 • Forår (marts - midt i juni): Med undtagelse af påsken er priserne noget lavere, og der er færre turister end om sommeren, selv om antallet af turister stiger, efterhånden som sæsonen skrider frem.
 • Sommer (midt i juni til slutningen af september): Byen er fuld af besøgende, og der er mange mennesker i byen. Vejret er meget varmt, og priserne stiger. Det positive aspekt er muligheden for at nyde flere timer i dagslys og den venetianske nat.
 • Efterår: (slutningen af september - midten af december): Folkemængderne begynder gradvist at forsvinde. Varmen er ved at falde, men kulden har endnu ikke sat ind. Der er dog større risiko for regn og for fænomenet acqua alta.
 • Vinter (slutningen af december til midten af marts): årets koldeste og mørkeste måneder, så dagslyset er stærkt reduceret. Jul og karneval er to meget travle perioder, især sidstnævnte.

Bestil en tur i gondol i Venedig

Rejser til Venedig om foråret: det bedste tidspunkt at se byen på

Facaden af Dogepaladset, Venedig| ©Son of Groucho
Facaden af Dogepaladset, Venedig| ©Son of Groucho

Forårsmånederne er det perfekte tidspunkt at rejse til Venedig på. Temperaturen er mildere, og der er færre turister på gaderne eller i kø for at komme ind i f.eks. dogepaladset.

Inden for sæsonen kan maj måned skille sig ud. I denne periode vil du kunne udnytte aftenerne bedst muligt, da dagslyset gradvist bliver længere. Temperaturen kan nå op på omkring 20ºC, selv om det er normalt, at den er et par grader lavere.

I marts og april kan der til gengæld være nogle kolde perioder, men de er mindre ubehagelige end i vintermånederne. Det eneste problem er, at det er en af de mest regnfulde perioder i byen.

April og maj er de bedste måneder til at slentre rundt i byens gader og kanaler og til at tage på udflugter fra Venedig til de nærliggende byer Burano, Murano og Torcello. Især den førstnævnte by er i sit bedste humør takket være forårslysets effekt på de farverige huse.

Foråret har dog også sine ulemper. Fra slutningen af april og frem stiger priserne på fly og overnatning. Det gør det nødvendigt at reservere tidligere og endda vælge hoteller i en nærliggende by, f.eks. i Mestre. Heldigvis er der nok transportmuligheder til at komme rundt i Venedig til at få dig til Venedig på kun 15 minutter.

Aktiviteter, hvis du rejser til Venedig om foråret

Hvis du beslutter dig for eller kan rejse til Venedig i foråret, er der nogle aktiviteter, som du ikke bør gå glip af, ud over de sædvanlige besøg:

 • Su E Zo per i Ponti: Det er et løb, der er åbent for alle, og som løber fra Halmbroen til Markuspladsen. Undervejs krydser du broer over hele Venedig.
 • Markedsdag: På dagen for byens skytshelgen, den 25. april, er der blandt andet en interessant gondolregatta.
 • La Sensa: Denne festival blander sin religiøse karakter med fejringen af Venedigs forhold til havet. Det er en af venezianernes mest elskede fester, og den er fuld af kulturelle og fritidsaktiviteter.

Køb din billet til Dogepaladset

Venedig om sommeren: varme, menneskemængder og en fantastisk atmosfære

Sommer på Canal Grande, Venedig| ©Trish Hartmann
Sommer på Canal Grande, Venedig| ©Trish Hartmann

De fleste besøg i Venedig finder sted om sommeren, hvor de fleste mennesker har mulighed for at tage på ferie. Den første konsekvens er, at byen fyldes med besøgende fra hele verden. Pladser som Markuspladsen bliver lidt ubehagelige, især når krydstogtpassagerer går fra borde.

Denne overbelægning forårsager lange køer for at komme ind til Venedigs vigtigste monumenter, så det er vigtigere end nogensinde at købe billetter på forhånd og med mulighed for at undgå at stå i kø. Hvad angår gondolturene, er der normalt meget travlt på Canal Grande i denne sæson, hvilket gør det langsommere og sværere at komme rundt.

På den anden side er vejret i Venedig på denne tid af året ret varmt. Det er en fugtig varme og kan være ubehageligt for nogle besøgende, som ikke er vant til sådanne temperaturer. Det har dog også sine positive sider: den næsten totale mangel på regn og de mange timer med dagslys, der giver mulighed for lange aftener.

Priserne har naturligvis en tendens til at stige betydeligt, og det er tilrådeligt at planlægge i god tid.

Ting, du skal gøre, hvis du rejser til Venedig om sommeren

Da det er højsæson, byder Venedig de besøgende på et væld af begivenheder og festivaler. Nogle af dem er næsten et must, hvis du er i byen:

 • La Festa del Redentore: Det er den vigtigste fest i sommeren. Det finder sted i den tredje uge af juli og byder blandt andre underholdningsmuligheder på et ekstraordinært fyrværkeri.
 • Venice International Film Festival: I den første uge af september er Venedig vært for sin berømte filmfestival. Du kan tage til Lido-øen for at se nogle internationale stjerner og naturligvis deltage i premiererne.
 • Tag på stranden: Venedig er omgivet af flere øer med nogle af de bedste strande i Italien. Hvis varmen bliver for meget (eller hvis du kommer til Venedig med børn), kan du altid tilbringe et par timer på Lido eller Jesolo.

Book din udflugt til Murano og Burano

Rejser til Venedig om efteråret: mere fred og ro og stadig behageligt vejr

Venedig om efteråret| ©Matteo
Venedig om efteråret| ©Matteo

De første uger af efteråret, fra slutningen af september i Venedig til de sidste dage af oktober i Venedig, byder Venedig på store fordele for sine besøgende. For det første er der stadig masser af dagslys, og temperaturerne er normalt milde. Du skal dog være opmærksom på, at nætterne begynder at blive koldere, med temperaturer på helt ned til 8 grader Celsius.

November i Venedig og begyndelsen af december er koldere måneder, men ikke kolde nok til at gøre et besøg ubehageligt.

Et fænomen, der kan gøre besøgende utilpas, er dog acqua alta, som er et fænomen, der får mange områder i Venedig til at blive oversvømmet i to til tre timer. Normalt stiger vandstanden ikke for højt, og byen er vant til at leve med den. Kun hvis du er uheldig nok til at opleve en alvorlig episode, skal du stoppe din tur, indtil alt er normalt igen.

Med efteråret falder antallet af turister også betydeligt med efteråret. Det gør denne årstid til den bedste årstid til at slentre komfortabelt gennem byens gader og til at besøge seværdigheder som Markusbasilikaen uden at være overfyldt.

Aktiviteter, hvis du rejser til Venedig i efteråret

Selv om der ikke er lige så mange som om sommeren, har Venedig også nogle vigtige festivaler, der finder sted om efteråret. Desuden betyder den mindre tilstrømning af turister, at der er tale om festligheder, hvor venetianerne spiller en mere fremtrædende rolle:

 • Regata Storica di Venezia: en af Venedigs store fester. Ud over at nyde musik, drikkevarer og mad kan du se flere spektakulære regattaer og en parade i historiske kostumer.
 • Halloween i Venedig: I de sidste par år har venetianerne fejret Halloween med stil. Gaderne og pladserne er fyldt med kostumer og selvfølgelig venetianske masker.
 • Madonna della Salute: Den 21. november fejrer Venedig afslutningen på den store pestepidemi i det 17. århundrede. Mange venetianere går over Rialtobroen for at gå til basilikaen Santa Maria della Salute. Fejringen finder sted i basilikaen Santa Maria della Salute.

Rejser til Venedig om vinteren: kulde, fugt og en særlig atmosfære

Venedig i sneen, San Sebastiano| ©Drew de F Fawkes
Venedig i sneen, San Sebastiano| ©Drew de F Fawkes

Vinteren i Venedig anses for at være det værste tidspunkt at besøge Venedig på, men paradoksalt nok er det den tid, hvor byens vigtigste begivenhed, karnevallet, finder sted. Selv om vinterens kolde og regnfulde vejr er en sikker grund for mange turister til at undgå et besøg, er vinterrejser også en charmerende tid på året.

Byen får et mørkere udseende, og det er ikke ualmindeligt at se tåge i kanalerne. På den positive side giver det en anderledes, næsten spøgelsesagtig atmosfære, som mange kan lide.

På den anden side er det den tid på året, hvor du kan finde de bedste priser, med undtagelse af det førnævnte karneval og julen i Venedig. Det er også meget mere behageligt at slentre langs gaderne og kanalerne og at besøge monumenterne.

Aktiviteter, hvis du rejser til Venedig om vinteren

Det kolde vintervejr forhindrer ikke venetianerne i at fejre to af deres største fester: jul og karneval. Under jul og karneval er byens ro brudt, og det kan være svært at finde hotelovernatninger:

 • Karneval: I ca. 10 dage i februar er Venedigs vigtigste festival i fuld gang i Venedig. Der er løbende arrangementer, fester, danse og parader, men der er enormt mange mennesker.
 • Jul: Fra omkring anden uge af december pynter og oplyser Venedig sine gader for at fejre julen. I disse dage kan du tage på loppemarkeder, stå på skøjter på en stor skøjtebane eller fejre årets afslutning.
 • Befana-heksens dag: Befana har til opgave at bringe gaver til venetianske børn. Den 6. januar finder der en regatta sted, hvor alle besætningsmedlemmer klæder sig ud som denne figur.

Sammenligning af de forskellige årstider for at besøge Venedig

For at du har alle oplysninger lige ved hånden, er der her en tabel med oplysninger om de forskellige tider på året, hvor man kan besøge Venedig.

 • Forår
 • Marts-juni
 • Højeste 21°C
 • Laveste 12°C
 • Bedste: vejr og færre turister end om sommeren
 • Værst: risiko for regn
 • Sommer
 • Juni-september
 • Højeste 28°C
 • Laveste 18°C
 • Bedste: mere dagslys og stemning
 • Værst: mere atmosfære Varme og trængsel
 • Efterår
 • September-december
 • Højeste temperaturer 15º C
 • Laveste temperaturer 10º C
 • Bedst: færre trængsel og mere fred og ro
 • Værst: fugtighed og færre timer med dagslys
 • Vinter
 • December-marts
 • Højde 9°C
 • Lavde 0°C
 • Bedst: mangel på turister og effekten af vinterlys
 • Værst: kulde, fugtighed og højt vandindhold

Er det værd at rejse til Venedig under karnevalet?

Karneval i Venedig| ©Enrico Strocchi
Karneval i Venedig| ©Enrico Strocchi

Det korte svar er ja, men det lange svar er meget mere nuanceret. Under den vigtigste festival er alle gader og pladser i Venedig fyldt med folk klædt i kostumer og med de populære karnevalsmasker. Der er også mange baller, hvoraf nogle er eksklusive, og nogle kan du deltage som gæst.

I løbet af festivaldagene finder de besøgende et stort antal arrangementer, men det er måske i løbet af den venetianske nat, at festlighederne er bedst.

Denne periode er dog ikke den bedste, hvis du vil besøge de klassiske monumenter og museer. Det store antal turister overalt gør det svært at komme rundt.

På den anden side er hotellerne fyldt op, og det er meget sandsynligt, at du bliver nødt til at lede efter et hotel langt væk fra byen.

Bedste tidspunkt at rejse i Venedig, hvis du vil køre i gondolerne

Gondoler i Venedig| ©whatleydude
Gondoler i Venedig| ©whatleydude

En af de oplevelser, som næsten alle besøgende har i tankerne, når de rejser til Venedig, er en tur i gondol. Der er mulighed for at køre i gondol hele året rundt, men der er nogle bedre tidspunkter på året end andre.

Sommeren er f.eks. en tid, hvor antallet af besøgende i byen er på sit højeste. Det er ikke ualmindeligt, at der dannes bådstop på kanalerne, og oplevelsen mister noget af sin charme.

Det bedste tidspunkt at leje en gondol er i det tidlige forår eller efterår, når kanalerne bliver helt klare.

En meget interessant, men overset tid for gondolture er vinteren. Gondolisterne låner ofte et tæppe ud til dem, der er interesserede i at dække sig om bord, og det svage lys bidrager til den romantiske oplevelse.

Book din gondoltur i Venedig