Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Marrakech på tre dage: ture, monumenter og besøg du ikke må gå glip af

Marokko ligger så tæt på og alligevel så langt fra fastlandet, og der er mange attraktioner at besøge, f.eks. ørkenerne, Atlasbjergene og flere imponerende byer. Blandt dem er Marrakech et must at se.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

Marrakech på tre dage: ture, monumenter og besøg du ikke må gå glip af

Udsigt over Marrakech | ©MAX LIBERTINE

Tre dage i Marrakech er nok til at nå alt det, der er at se og lave i Marrakech, plus en halvdagsudflugt. En spadseretur gennem de vidunderlige haver, de labyrintiske gader i Medinaen, souks og naturligvis Jamaa el Fna-pladsen vil gøre den rejsende helt beruset.

Den røde by er meget mere end sine bygninger og turistattraktioner. Men det er også atmosfæren i alle gaderne, både i den moderne by og i Mellah, det gamle jødiske kvarter, der er vigtigere end dem. Af alle disse grunde blev Marrakech udnævnt til verdens kulturarv i kategorien kulturrum.

Dag 1: Fra Jamaa el Fna-pladsen til medinaen i Marrakech

Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek

Af grunde, som ikke er relevante her, kan et besøg i Marrakech for nogle mennesker give anledning til en vis usikkerhed. For at undgå denne følelse er det tilrådeligt at tage hensyn til nogle sikkerhedstips i Marrakech og at åbne dit sind for de nye oplevelser, du skal til at få.

Det er min erfaring, at det mest problematiske, du kan støde på, er en påtrængende sælger eller en falsk guide, der forsøger at få dig til at hyre ham.

Som jeg diskuterede i min guide til at besøge Marrakech på en enkelt dag, er det en god mulighed for at besøge medinaen, souken og andre attraktioner i det gamle Marrakech at leje en guidet tur.

Bestil en guidet tur i Marrakech

Udforsk Medina

Der er intet bedre end at starte dit besøg i Marrakech med en rundtur i Medinaen i Marrakech. Denne gamle del af byen har omkring 1.000 års historie og består af et stort antal generelt smalle gader, som det er let at fare vild i.

Når du vandrer rundt i disse gader, kan du blive lidt overvældet af det store antal mennesker, og det er nemt at miste orienteringen.

Desuden er det ikke ualmindeligt at skulle dele vejen med motorcykler og æselvogne, der transporterer varer. Vær opmærksom, hvis du hører "Balek" blive råbt, da dette er signalet til at køre ind til siden for at lade en person med last passere.

Heldigvis har Marrakeshs medina et par steder, hvor man kan slappe af. Blandt dem er den såkaldte Secret Garden, et elegant palads i centrum af den gamle by. Du må ikke tøve med at stoppe her for at tage et pusterum, mens du drikker mynte-te i cafeteriet.

Medersa (eller Madrasa) Ben Youssef, et andet must-see i Medina

Et andet must-see i medinaen er Medersa Ben Youssef, en tidligere islamisk skole, som engang havde 900 elever. Der skal betales entré, men den fredelige atmosfære indenfor gør det et besøg værd.

De, der kender Alhambra i Granada, vil finde nogle ligheder med denne tidligere skole, især i den dekorerede gårdsplads med et springvand i midten. Det er også interessant at bemærke fliserne på væggene, som bidrager til helheden.

Slentre og shoppe i souken

Jeg foreslår, at du på din første dag i medinaen tager en tur rundt i souken for at købe nogle gaver. I disse områder er der endnu mere trængsel end i resten af den gamle bydel, hvor de handlende blander sig med sælgerne og de boder, hvor varerne er udstillet. Husk at prutte med sælgeren, indtil du når til enighed om prisen!

I virkeligheden kan man sige, at der er flere forskellige souks, da man tydeligt kan se, at der er flere områder afhængigt af den type produkt, der sælges. Der er således nogle gader, hvor stof er fremherskende, andre, hvor tinprodukter er mere almindelige, og andre, hvor der er tilbud om mad.

Af dem alle vil jeg anbefale dig at besøge Rahba Kedima-pladsen, den del af souken, der er dedikeret til salg af krydderier, medicinske urter og kurve.

Bestil en guidet tur i Marrakech souk

Første besøg i Jamaa el Fna

På denne første dag må du naturligvis ikke gå glip af det mest ikoniske sted i byen: Jamaa el Fna-pladsen.

På dette første besøg vil du se, at dette torv repræsenterer hele byens ånd. Du kan se alt fra friske frugtjuice-boder til historiefortællere og ikke at forglemme jonglører og slangebesværgere.

Spis i nærheden af pladsen

I området omkring Jamaa el Fna-pladsen finder du nogle restauranter, hvor du kan spise for at genoplade dine batterier. På denne måde kan du få en smagsprøve på marokkansk mad, men hvis du virkelig er interesseret, kan jeg anbefale at tage på en af de ture, der er dedikeret til landets gastronomi.

Hvis du beslutter dig for et af disse steder, så prøv at vælge et sted med udsigt over pladsen, f.eks. Dar Cherifa. En anden lignende restaurant, men uden udsigt over Jamaa el Fna, er Chez Ben Driss, hvor du kan nyde gode traditionelle retter til en rimelig pris for området.

Book din gastronomiske rundvisning i Marrakech

Gå ind på Dar Si Said-museet

Rundvisning på Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad
Rundvisning på Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad

Når vi vender tilbage til det indre af medinaen, er det næste mål Dar Si Said-museet. Ud over samlingen af tekstiler, tæpper og genstande fra berberkulturen er bygningen i sig selv bemærkelsesværdig på grund af sin arkitektur.

Museet har til huse i et palads fra det 19. århundrede og har en typisk marokkansk gårdhave og smukt dekorerede trædøre.

Koutoubia-moskeen

Den vigtigste moské i Marrakesh er Koutoubia (arabisk for "boghandlernes"). Desværre er dens indre forbudt for ikke-muslimer, så du må nøjes med den smukke arkitektur, udsmykning og selvfølgelig den berømte minaret.

Sidstnævnte er ca. 70 meter høj og minder umiddelbart om Giralda i Sevilla og er stadig det højeste punkt i byen.

Solnedgang og mynte-te på en terrasse med udsigt over Jamaa el Fna

Efter en så travl dag er det bedst at vende tilbage til Jamaa el Fna-området og opsøge nogle af terrasserne med udsigt over pladsen.

Her kan du drikke en kop kaffe eller mynte te og samtidig nyde solnedgangen og se stemningen på pladsen ændre sig. Jeg kan anbefale to af disse steder: Café Glacier og L'Adresse Jemaa Al Fna.

Tilbage til Jamaa el Fna til middag

Jamaa el Fna forvandles, når aftenen falder på. De sælgere, der er til stede i dagtimerne, er blevet erstattet af madboder. Det er helt sikkert et godt sted at spise middag til meget billige priser.

Men konkurrencen blandt de restauranter, der har åbnet sig her, er hård, og det er ikke ualmindeligt, at de forsøger at lokke dig ind på en måde, der kan være overdrevent insisterende. Et godt tip til din tur til Marrakech er at holde dig i ro og gå efter det sted, der fanger dit øje.

Dag 2: Udflugt til Atlasbjergene

Atlasbjergene| ©Spixey
Atlasbjergene| ©Spixey

Efter at have fået presset den første dag i Marrakech ind, er den næste dag afsat til en udflugt til de spektakulære Atlasbjerge. På vejen tilbage kan du bruge lidt tid på at slappe af i et hammam og komme dig efter din kameltur.

Udflugt til Atlasbjergene fra Marrakech

En af de mest klassiske udflugter fra Marrakech er den, der fører til Atlasbjergene. Selv om du kan finde dem i forskellige længder, har jeg i dette tilfælde valgt en, der varer ca. 6 timer, så du kan tilbringe eftermiddagen i byen.

Denne udflugt tager dig til Agafay-ørkenen og Atlasbjergene, så du vil kunne nyde nogle betagende naturscenerier.

Du vil også passere gennem flere berberlandsbyer. Her kan du lære noget om deres levevis og deres forfædres kultur. Måltiderne, der er inkluderet i disse udflugter, finder sted i et berberhus, så du kan se forskellene mellem deres gastronomi og gastronomien i Marrakech.

Bestil din tur til Atlasbjergene

Nyd et bad og massage i en hammam.

Når du har tilbragt en hel dag i ørkenen, er det bedste at gøre, når du vender tilbage til byen, at slappe af i en hammam, det traditionelle arabiske bad.

Marrakech har et godt udvalg af sådanne steder, men jeg anbefaler, at du vælger et af de steder, der er forbeholdt besøgende. Selv om prisen er lidt højere end de lokale, har de den fordel, at de er blandede og har alt, hvad du behøver for at få en uforglemmelig oplevelse.

Blandt de mest populære er Les Bains d'Orient Marrakech, men både din guide og dit hotel vil med glæde anbefale dig flere.

Dag 3: fra det jødiske kvarter til det moderne område via de saadiske grave og to paladser

Bahia Palace| ©Jorge Láscar
Bahia Palace| ©Jorge Láscar

Den sidste dag af dit ophold i Marrakech vil blive brugt på nogle af de monumenter, du endnu ikke har besøgt. Nogle af dem, som f.eks. Saadid-gravene, er virkelig uundværlige.

Hvis du skal nå dit fly samme dag, kan du her få nogle tips om, hvordan du kommer fra Marrakech til lufthavnen.

Bahia Palace

Dette palads er et af de besøg, som ingen bør gå glip af under deres ophold i Marrakech, Bahia-paladset. Hvis det er muligt, anbefaler jeg, at du på din vej til dette sted gør et kort stop på et lige så smukt som interessant torv: Place des Ferblantiers, der er fyldt med butikker, der sælger blikgenstande.

Paladset blev bygget i slutningen af det 19. århundrede, og man behøver blot at se på paladsets haver (især den lille riad indeni) og det rum, hvor haremmet var placeret, for at forstå dets betydning i sin tid.

Mellah: jødernes tilflugtssted

I kort afstand fra paladset ligger det gamle jødiske kvarter i Marrakesh. Dens opførelse går tilbage til det 16. århundrede, da grupper af jøder, der var blevet fordrevet fra Spanien og Portugal, fandt tilflugt i byen.

Selv om kvarteret nu kun er tyndt befolket af jøder, har det bevaret en essens, der adskiller det fra medinaen. De smalle gader gemmer på nogle virkelig interessante hjørner, men jeg anbefaler, at du ikke går glip af den jødiske kirkegård og Salat Alzama-synagogen.

Saadid-grave

For at nå frem til disse spektakulære grave er det bedst at gøre det uden for murene og gå ind gennem Bab Agnaou, porten, der førte fra byens ydre til den kongelige kasbah.

Gravene, der blev bygget på ordre af sultan Al Mansur i slutningen af det 16. århundrede, blev glemt i århundreder efter at være blevet muret til af en senere sultan. De blev genopdaget i 1917 og er blevet en af byens største skatte.

Hele kompleksets arkitektur er bemærkelsesværdig for sin omhyggelige udformning. Den første gård indeholder gravene for sekundære personer, såsom krigere og tjenere. I en af de bygninger, der omgiver denne gårdsplads, ligger den mest spektakulære del af komplekset, den såkaldte 12-søjlehal. Det er her, at resterne af al-Mansur selv er lagt til hvile.

El Badi-paladset

Tæt på gravene og lige ved siden af det kongelige palads ligger resterne af El Badi-paladset. Desværre er det meste af det i ruiner, men det er stadig værd at slentre rundt i den orangefarvede have og de bevarede damme.

Fra resterne af dens volde kan du desuden nyde nogle af de bedste udsigter over byen fra resterne af dens volde.

En bid mad på Kif Kif Café

Spise på Kif Kif café| ©Lauriane D
Spise på Kif Kif café| ©Lauriane D

Hvis du næsten vil sige farvel til marokkansk mad, er området fra El Badi-paladset til den næste destination fyldt med gode restauranter i Marrakech.

Du er sikkert allerede ekspert i at komme rundt i Marrakech, så det burde ikke være noget problem at komme til en af dem, Café Kif Kif Kif. Dette sted er kendt for sine tajine-retter. Ud over de gode priser har man fra terrassen en fantastisk udsigt over Koutoubia-moskeen.

Museet i Marrakesh og Almoravid Qoubba

På vej tilbage mod centrum af medinaen er der stadig to korte stop af interesse, inden vi når den moderne del af byen.

Ved det første af disse stop, museet i Marrakech, anbefaler jeg, at du kun stopper op for at kigge rundt i den smukke centrale gård, hvilket kan anbefales.

I nærheden ligger Almoravid Quobba, en kuppelbygning, som er det sidste eksempel på arkitektur fra den periode i byen. Dens indre er særligt interessant, hvor der er en souk kaldet Souk Foudouq Ouarzazi.

Menara Gardens

De sidste par timer af dit ophold i Marrakech vil være afsat til et par områder uden for centrum. Den første er den store Menara-have, den største i byen.

Disse haver, som har otte århundreders historie, er en sand oase midt i Marrakech. Faktisk er det et populært besøg for lokale, der ønsker at undslippe byens travle gader.

Spisning i det moderne område

Afhængigt af hvor meget tid du har til rådighed, kan det være en god idé at slutte turen af med en gåtur til den nærliggende moderne del af Marrakech, det såkaldte Gueliz-kvarter,

Dette område blev bygget af franskmændene under protektoratet og har sit nervecenter på Place 16 November. Dette område blev bygget af franskmændene under protektoratet og har sit nervecenter på 16. november-pladsen, som er udgangspunktet for adskillige stræder med en helt anden atmosfære end den gamle by.

Du kan benytte lejligheden til at spise middag i Gueliz, som er fyldt med både traditionelle marokkanske og vestlige restauranter.

Book din guidede tur i Marrakech