Marrakech på tre dage: ture, monumenter og besøg du ikke må gå glip af

Marrakech har mange attraktioner at byde på, såsom de smalle gader, monumenterne, ørkenen og Atlasbjergene. Tre dage er nok til at besøge denne smukke marokkanske by.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minutters læst

Marrakech på tre dage: ture, monumenter og besøg du ikke må gå glip af

Udsigt over Marrakech | ©MAX LIBERTINE

Tre dage er nok til alt, hvad der er at se og gøre i Marrakech, plus en halvdagsudflugt i ny og næ. Når man slentrer gennem de vidunderlige haver, de labyrintiske gader i medinaen, soukerne og selvfølgelig Jamaa el Fna-pladsen, vil den rejsende føle sig helt fortryllet i denne verdensarvsby i kategorien kulturelt rum.

Dag 1: Fra Jamaa el Fna-pladsen til medinaen i Marrakech

Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek
Djemaa el Fna-pladsen| ©Boris Macek

Den bedste måde at udforske medinaen, souken og andre attraktioner i det gamle Marrakesh er at tage på en guidet tur i Marrakesh. På den måde vil du lære alle hemmelighederne i denne eksotiske by at kende og åbne dit sind for alle de nye oplevelser, du kommer til at opleve.

Besøget i Marrakech skaber også en vis usikkerhed hos nogle mennesker. Min erfaring er, at det mest problematiske, du kan støde på, er en påtrængende sælger eller en falsk guide, der forsøger at få dig til at hyre ham, men at booke en guidet tur på forhånd og huske på nogle sikkerhedstips i Marrakech kan være to gode måder at afhjælpe denne frygt på.

Book en guidet tur i Marrakech

Udforsk medinaen

For at starte dit besøg i Marrakech er der ikke noget bedre end at tage på rundtur i medinaen i Marrakech. Denne gamle del af byen har omkring 1000 års historie og består af et stort antal gader, som regel smalle, hvor det er meget let at fare vild.

Når du går gennem disse gader, kan du føle dig en smule overvældet af det store antal mennesker i dem, og hvor let det er at miste retningssansen. Derfor kan det være en god idé at leje en tur i medinaen i Marrakech for at få en god idé om, hvor man skal gå hen, ledsaget af en ekspertguide, der vil gøre turen lettere.

Heldigvis har medinaen i Marrakech et par steder, hvor man kan slappe af. Blandt dem er den såkaldte Secret Garden, et elegant palads i centrum af den gamle bydel. Tøv ikke med at stoppe her for at tage et pusterum, mens du nipper til lidt myntete i caféen.

Book en tur i medinaen i Marrakech

Medersa (eller Madrasa) Ben Youssef, et andet must-see i medinaen.

Et andet must-see i medinaen er Medersa Ben Youssef, en tidligere islamisk skole, der engang havde 900 elever. Der er et gebyr for at komme ind, men den fredelige atmosfære indenfor gør det et besøg værd.

De, der kender Alhambra i Granada, vil finde nogle ligheder med denne tidligere skole, især i den dekorerede gårdhave med et springvand i midten. Det er også interessant at bemærke fliserne på væggene, som bidrager til helhedens skønhed.

Book en rundtur i medinaen i Marrakech

Spadsér og shop i souken

Stadig i medinaen foreslår jeg, at du denne første dag tager en tur rundt i souken for at købe nogle gaver. Der er endnu mere trængsel i disse områder end i resten af den gamle bydel, hvor de handlende blander sig med sælgerne og de boder, hvor varerne udstilles. Så endnu en gang anbefaler jeg at booke en guidet tur til Marrakech souk for at undgå eventuelle gener.

I virkeligheden kan man sige, at der er flere forskellige souker, da man tydeligt kan se, at der er flere områder afhængigt af den type produkt, der sælges:

Husk at forhandle med sælgeren for at nå til enighed om prisen!

Book en guidet tur til souken i Marrakech

Første besøg i Jamaa el Fna

På denne første dag må du selvfølgelig ikke gå glip af det mest ikoniske sted i byen: Jamaa el Fna-pladsen.

På dette første besøg vil du se, at denne plads repræsenterer hele byens ånd. Du vil se alt fra boder med frisk frugtjuice til historiefortællere og ikke at forglemme jonglører og slangetæmmere.

Book en tur til medinaen i Marrakech

Spis i nærheden af pladsen

Omkring Jamaa el Fna-pladsen finder du nogle restauranter, hvor du kan spise for at genoplade batterierne. På den måde kan du få en smagsprøve på marokkansk mad, men hvis du virkelig er interesseret, anbefaler jeg, at du booker en gastronomisk tur dedikeret til landets gastronomi.

Ellers kan jeg komme med nogle anbefalinger:

  • Dar Cherifa, som har udsigt over pladsen.
  • Chez Ben Driss, hvor du kan nyde gode traditionelle retter til en rimelig pris for området.

Book din gastronomiske tur i Marrakech

Gå ind i Dar Si Said-museet

På rundtur i Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad
På rundtur i Dar Si Said-museet| ©Marrakech Riad

Tilbage i medinaen er den næste destination Dar Si Said-museet. Ud over sin samling af tekstiler, tæpper og genstande fra berberkulturen er selve bygningen bemærkelsesværdig på grund af sin arkitektur.

Museet ligger i et palads fra det 19. århundrede og har en typisk marokkansk gårdhave og smukt dekorerede trædøre.

Koutoubia-moskeen

Den vigtigste moské i Marrakesh er Koutoubia (arabisk for "boghandlernes moské"). Desværre er dens indre forbudt for ikke-muslimer, så du må nøjes med at beundre dens smukke arkitektur, udsmykning og selvfølgelig dens berømte minaret.

Den 70 meter høje minaret minder umiddelbart om Giralda i Sevilla og er stadig byens højeste punkt.

Book en guidet tur i Marrakech

En sundowner og myntete på en terrasse med udsigt over Jamaa el Fna

Efter sådan en travl dag er det bedste at vende tilbage til Jamaa el Fna-området og lede efter nogle af terrasserne med udsigt over pladsen.

Her kan du få en kaffe eller myntete og samtidig nyde solnedgangen og se stemningen på pladsen ændre sig. Jeg kan anbefale to af disse steder: Café Glacier og L'Adresse Jemaa Al Fna.

Book en guidet tur i Marrakech

Vend tilbage til Jamaa el Fna for at spise middag

Jamaa el Fna forvandler sig, når aftenen falder på. De sælgere, der befolker den i løbet af dagen, erstattes af madboder. Det er bestemt et godt sted til en billig middag.

Men konkurrencen blandt de udendørs restauranter, der slår sig ned, er hård, og det er ikke ualmindeligt, at de forsøger at lokke dig ind på en måde, der kan være alt for insisterende. Et godt tip til din rejse til Marrakech er at bevare roen og gå efter det sted, der fanger dit øje.

Book en guidet tur i Marrakech

Dag 2: Udflugt til Atlasbjergene

Atlasbjergene| ©Spixey
Atlasbjergene| ©Spixey

Efter at have klemt den første dag af dit ophold i Marrakech ind, er den næste dag dedikeret til en tur til de spektakulære Atlasbjerge. På vejen tilbage kan du bruge lidt tid på at slappe af i et tyrkisk bad og komme dig efter kamelturen.

Udflugt til Atlasbjergene fra Marrakech

Atbooke en udflugt til Atlasbjergene er en af de bedste ting, du kan gøre under dit ophold i Marrakech.

Denne udflugt vil tage dig til fantastiske steder som f.eks:

Frokosten, der er inkluderet i disse udflugter, indtages i et berberhus, så du kan se forskellene mellem deres gastronomi og den i Marrakech.

Book en udflugt til Atlasbjergene

Nyd et bad og en massage i en hammam.

Efter en hel dag i ørkenen er det bedste, man kan gøre, når man kommer tilbage til byen, at slappe af med et bad og massage i en hammam i Marrakesh.

En hammam er et traditionelt arabisk bad, og Marrakesh har et godt udvalg af hammamer, selvom jeg anbefaler, at man vælger en af dem, der er forbeholdt besøgende. Selv om prisen er lidt højere end de lokale, har de den fordel, at de er blandede og har alt, hvad du behøver for at få en uforglemmelig oplevelse.

Book bad og massage i en hammam i Marrakech

Dag 3: Fra det jødiske kvarter til det moderne område via Saadid-gravene og to paladser

Bahia-paladset| ©Jorge Láscar
Bahia-paladset| ©Jorge Láscar

Den sidste dag af dit ophold i Marrakesh er afsat til nogle af de monumenter, du endnu ikke har besøgt. Nogle af dem, såsom Saadid-gravene, er virkelig vigtige, og mange af dem er inkluderet i den guidede tur i Marrakech, som jeg varmt anbefaler dig at booke for at gøre din rejse til en komplet oplevelse.

Til sidst, hvis du skal nå dit fly den dag, er her nogle tips til, hvordan du kommer fra Marrakech til lufthavnen.

Bahia-paladset

Bahia-paladset er en af de seværdigheder, du ikke må gå glip af under dit ophold i Marrakesh. Hvis det er muligt, anbefaler jeg, at du på vej hertil gør et kort stop på en plads, der er lige så smuk, som den er interessant: Place des Ferblantiers, der er fuld af butikker, der sælger tin-genstande.

Paladset blev bygget i slutningen af det 19. århundrede, og man behøver kun at se på paladsets haver (især den lille riad indeni) og det sted, hvor haremmet lå, for at forstå, hvor vigtigt det var i sin tid.

Book en guidet tur i Marrakech

Mellah: Jødernes tilflugtssted

I kort afstand fra paladset ligger det gamle jødiske kvarter i Marrakesh. Det blev bygget i det 16. århundrede, da grupper af jøder, der var blevet fordrevet fra Spanien og Portugal, søgte tilflugt i denne by.

Selvom kvarteret nu kun er tyndt befolket af jøder, har det bevaret en essens, der adskiller det fra medinaen.

De smalle gader gemmer på nogle virkelig interessante hjørner, men jeg anbefaler, at du besøger den jødiske kirkegård og Salat Alzama-synagogen.

Saadid-gravene

Den bedste måde at nå disse spektakulære grave på er uden for bymuren og gå ind gennem Bab Agnaou, porten, der førte uden for byen til den kongelige kasbah.

Gravene, der blev bygget på ordre fra sultan Al Mansur i slutningen af det 16. århundrede, blev glemt i århundreder, efter at en senere sultan havde muret dem til. De blev genopdaget i 1917 og er blevet en af byens største skatte.

Hele kompleksets arkitektur er bemærkelsesværdig for sit omhyggelige design. Den første gård indeholder gravene for sekundære figurer som krigere og tjenere. I en af bygningerne, der omgiver denne gård, ligger den mest spektakulære del af komplekset, den såkaldte Hall of the 12 Columns. Det er her, at resterne af al-Mansur selv er stedt til hvile.

Book en guidet tur i Marrakesh

El Badi-paladset

Tæt på gravene og lige ved siden af det kongelige palads ligger resterne af El Badi-paladset. Desværre er det meste af det i ruiner, men det er stadig værd at slentre gennem appelsinhaven og de overlevende damme.

Desuden kan man fra resterne af voldene nyde nogle af de bedste udsigter over byen.

Marrakesh Museum og Almoravid Qoubbah

På vej tilbage mod centrum af medinaen er der stadig to korte stop af interesse, før vi når den moderne del af byen.

Ved det første af disse stop, Marrakesh Museum, anbefaler jeg, at du kun stopper for at se dig omkring i den fantastiske centrale gårdhave, hvis skønhed gør den meget anbefalelsesværdig.

I nærheden ligger Almoravid Quobba, en kuppelformet bygning, der er det sidste eksempel på arkitektur fra den periode i byen. Dens indre er særligt interessant, hvor der er en souk kaldet Souk Foudouq Ouarzazi.

Menara-haverne

De sidste par timer af dit ophold i Marrakesh vil blive brugt på et par områder uden for centrum. Det første er de omfattende Menara-haver, som er de største i byen.

Disse haver, som har otte århundreders historie, er en sand oase midt i Marrakech. Faktisk er det et populært besøg for lokale, der ønsker at undslippe travlheden i byens gader.

Spisning i det moderne område

Afhængigt af hvor meget tid du har, er det en god idé at afslutte din tur med at gå til det nærliggende moderne område af Marrakech, det såkaldte Gueliz-kvarter,

. Dette område blev bygget af franskmændene under protektoratet og har Place 16 November som sit nervecenter. Fra denne plads udgår flere gader med en helt anden atmosfære end i den gamle bydel.

Du kan benytte lejligheden til at spise middag i Gueliz, som er fuld af både traditionelle marokkanske restauranter og restauranter i vestlig stil.

Book din guidede tur i Marrakech