Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Marrakech i januar: guide med rejseplaner, tips og de bedste ting i byen

Skal du starte året med et besøg i Marrakech? Jeg kan ikke komme på en bedre plan, for denne marokkanske by kan man nyde hele året rundt, men januar er en måned, hvor man kan løbe et maraton, stå på ski eller endda surfe.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

Marrakech i januar: guide med rejseplaner, tips og de bedste ting i byen

Betonbyggeri i Marrakech | ©Nicolas Postiglioni

Januar er et af de bedste tidspunkter at rejse til Marrakech på af flere grunde. På den ene side giver vejret dig mulighed for at undslippe den kolde europæiske vinter og nyde de milde temperaturer og besøge byen uden sommervarmen. På den anden side betyder lavsæsonen, at du i januar kan besøge Marrakech mere afslappet, uden menneskemængder og, ja, også til en lavere pris.

Selv om Marrakech, ligesom resten af Marokko, ikke følger den vestlige kalender, så de fejrer ikke festligheder som nytårsaften, er det en kosmopolitisk by med et stort kulturelt tilbud, og i januar er det også meget sporty. Vil du vide hvorfor? Jeg vil fortælle dig, hvad du ikke må gå glip af, hvis du tager til Marrakech i januar.

1. Løb Marrakech Marathon i januar

Deltagelse i et maraton| ©RUN 4 FFWPU
Deltagelse i et maraton| ©RUN 4 FFWPU

Hvis du er en ivrig løber og ikke ønsker andet end at lære de byer, du besøger, at kende under et godt løb, skal du tilmelde dig Marrakech Marathon på den officielle hjemmeside. Det afholdes hvert år i slutningen af januar og samler løbere fra hele verden, der ligesom dig benytter sig af deres tur til den marokkanske by til at tage løbeskoene på og måske forbedre deres personlige rekord.

Januar er også en god måned til at deltage i dette maraton og løbe i Marrakech, da temperaturerne er milde. Desuden er banen ret hurtig og flad.

Du vil ikke blot lære byen at kende, men du vil også være en del af et af de mest prestigefyldte maratonløb i verden. Det lyder godt, ikke sandt? Forestil dig, at du kommer tilbage fra din tur til Marrakech med endnu et løb bag dig, og at det er spændende at have løbet gennem de smukkeste dele af byen, mens du gør det.

Ruten går gennem olivenlunde og palmer, men også gennem det mest kosmopolitiske område i Marrakech. Du vil helt sikkert gerne stoppe op for at tage billeder og beundre landskabet, men i øjeblikket skal du bare fokusere på at krydse målstregen, der vil være tid til at opleve byen på en udflugt i din fritid!

2. Oplev Marokkos historie på uafhængighedsmanifestets dag

Besøg på museet i Marrakech| ©Donar Reiskoffer
Besøg på museet i Marrakech| ©Donar Reiskoffer

Den 11. januar markerer en meget vigtig dag i Marokkos historie, nemlig underskrivelsen af landets uafhængighedsmanifest. Selv om begivenhederne på denne dag er ret politiske, og der er ingen parader eller store offentlige fester, synes jeg, at det er et godt tidspunkt at besøge Marrakesh-museet.

I 1944 underskrev 66 marokkanske personligheder deres uafhængighedserklæring og overrakte den til kong Mohammed V og de franske myndigheder. I en modig handling erklærede de, at kongen var den eneste repræsentant for landet, krævede en forfatning og hævdede at være frie.

Ved at gå rundt i museets rum, et tidligere palads i hjertet af Medinaen, kan du opleve marokkansk historie og kultur og forstå betydningen af denne dag.

Tæpper, våben, dekorative elementer... Du vil finde mange genstande under dit besøg, som også er gratis, men frem for alt vil du gå derfra med en bedre forståelse af den tusindårige historie, som en by som Marrakech og et land som Marokko er bygget på.

Du vil også have mulighed for at træde ind i den berømte gårdhave, der som alle andre gårdhaver i et stort marokkansk palads skiller sig ud ved sin skønhed, sin udsmykning og i særdeleshed ved den spektakulære lysekrone, der er placeret over rummet.

En anden måde at lære mere om byens og landets historie på er at tage på en guidet tur i Marrakesh. Guiderne vil ikke kun køre dig fra det ene sted til det andet, men vil også fortælle dig interessante fakta og skikke for at gøre din rejse så autentisk som muligt.

Bestil en guidet tur i Marrakech

3. Oplev det amazighiske nytår i Marrakech

Yennayer-fest| ©Mohamed Baouch
Yennayer-fest| ©Mohamed Baouch

Vidste du, at muslimske lande følger en anden kalender end vores? Ja, det gør de. Faktisk falder årets begyndelse ikke sammen med den vestlige kalender, som følger den gregorianske kalender. Den gode nyhed er, at hvis du tager til Marrakech i januar, kan du fejre Yennayer, det amazighiske nytår (traditionel arabisk betegnelse for berberkulturen), som finder sted i midten af januar.

Den nøjagtige dato varierer fra år til år, da Amazigh-kalenderen er styret af månens cyklus. Alligevel anbefaler jeg, at du tjekker datoen for din rejse til Marrakech og forsøger at være i den kejserlige by på den dag, hvor de byder deres nytår velkommen, som i øvrigt heller ikke falder sammen med vores (amazigherne begyndte at tælle deres år i 950 f.Kr.).

Hvilke festligheder kan du forvente? Masser af dans, musik og poesi. Der mangler heller ikke traditionel mad, som jeg vil opfordre dig til at prøve i souken, hvor du finder mange madboder, eller på en typisk Marrakech-restaurant, som jeg kan anbefale.

Ved denne særlige lejlighed må du ikke gå glip af couscous, en ret lavet af semuljekorn med grøntsager og kylling, eller tajine, en gryderet med lidt af hvert (bælgfrugter, kød, grøntsager, korn...), der tilberedes i en traditionel gryde.

Du vil starte Yennayer med maven fuld af den bedste typiske marokkanske mad!

Bestil en gastronomisk rundvisning i Marrakech

4. Fejr åbningen af Oukaimeden skisportssted i januar

Besøg på Oukaimeden| ©simon_music
Besøg på Oukaimeden| ©simon_music

Vidste du, at Marrakech har nogle af de bedste skibakker i verden? Ja, det gør det, og vi er sikre på, at du glæder dig til at opdage dem i januar, som er en af de bedste måneder til at gøre det.

Selv om der ikke er så mange endnu, ligger Oukaimeden, et skisportssted i hjertet af det høje Atlasbjerge, ca. halvanden time fra Marrakech. De snedækkede bjergtoppe er et yndet mål for skiløbere, som tilbringer lange dage der, når feriestedet åbner i januar.

Den eneste ulempe er, at selv om der er stolelifte, udlejningssteder for udstyr og pister på forskellige niveauer, er det ikke et vestligt feriested som dem, du måske er vant til. Mit råd er, at du ikke skal tage af sted med forventninger om luksus, selv om du helt sikkert vil nyde det på samme måde.

Du skal være opmærksom på, at der næsten ingen overnatningsmuligheder er i området, men da det ligger tæt på Marrakech, kan du tage en dagstur fra Marrakech og komme tilbage, når pisterne lukker. Det er det hele værd, hvis du skal være i Marrakech i mindst tre dage.

5. Se olivenhøsten i Menara Garden

Solnedgang i Menara Garden| ©محمد بوعلام عصامي
Solnedgang i Menara Garden| ©محمد بوعلام عصامي

Denne haves skønhed kan ikke beskrives, og hvis du ikke tror mig, så vent, til du ser den med dine egne øjne. Menara Garden ligger ved foden af Atlasbjergene og fungerer som en fredfyldt oase, hvor man kan bryde væk fra Marrakech's travlhed og travlhed. Hvis der er én ting, der vil fange dit blik, kan jeg forsikre dig om, at det er den kunstige dam, der måler mere end 150 kvadratmeter.

Du vil ikke kun blive imponeret over, hvor smukt det er, men også over det system, der ni århundreder efter, at det blev installeret, stadig bruger vandet fra Atlas' snesmeltning til at vande de oliventræer, der vokser omkring det.

Især i januar vil du kunne se frugterne af dette system, og det kan du ikke sige bedre, for i denne måned er høsten af grønne, lyserøde og sorte oliven slut. Det mest magiske ved Menara Garden er, hvordan den ændrer sig fra måned til måned, fra sæson til sæson, og at være vidne til det. Vil du gå glip af det?

6. Lej en Riad i lavsæsonen i Marrakech

En marokkansk riad| ©Catherine Pioh
En marokkansk riad| ©Catherine Pioh

Ved du ikke, hvad en Riad er? Så snart du gør det, vil du gerne tilbringe mindst én nat i et af dem. Riads er tidligere paladser eller villaer, som nu bruges som turistboliger, og hvis priser falder i begyndelsen af året, om vinteren i Marrakech.

Hvert værelse i Riad er arrangeret omkring en central gårdhave med et springvand og er en skat. Fyldt med fliser, planter, buer... Du vil bruge lang tid på at betragte hver eneste detalje i den omhyggelige udsmykning.

Måske tænkte du på at bo på et hotel, men Riad-oplevelsen er meget mere autentisk. Dine værter vil være meget mere imødekommende og tilbyde dig alt, hvad du har brug for, så du kan føle dig hjemme, herunder de bedstemarokkanske retter, så du kan få mest muligt ud af dit ophold i Marrakech. Priserne er også lavere på denne tid af året, hvilket gør dit ophold i en Riad mere overkommeligt.

7. Tag en tur til ørkenen, og hold dig kølig i januar

Besøg i Merzouga| ©Jeff Jewiss
Besøg i Merzouga| ©Jeff Jewiss

Har du lyst til at udforske ørkenen i Marrakech, men er du tilbageholdende på grund af varmen? Udnyt det faktum, at du besøger byen i januar, når temperaturen ikke er så høj. Det er også en mindre turistet tid på året, så du kan nyde ørkenen i et mere roligt tempo. Fra Marrakech vil du blive imponeret, når du passerer gennem Ouarzazate, "porten til ørkenen", der fører til Sahara, hvor du passerer gennem et landskab med næsten 200 meter høje klitter.

Selv om det er rigtigt, at temperaturen er køligere i januar, skal du ikke forvente regn, fordi det er koldere, hvilket ville ødelægge din tur til Marokkos ørken, da områderne inde i landet er meget mere tørre, og der er næsten ingen regn i januar. Husk dog, at temperaturen falder kraftigt i ørkenen om natten, så sørg for at pakke nok tøj, hvis du beslutter dig for at sove i den marokkanske ørken eller tager på en tur på mere end en dag.

Book din ørkenvandring i Marrakech

8. Fejr nytåret med et festligt måltid i Marrakech og skuespillet på El Fna-pladsen

Djemaa El Fna| ©F Mira
Djemaa El Fna| ©F Mira

Selv om året i Marrakech, som i resten af Marokko, skifter efter månekalenderen, har ankomsten af vestlige turister betydet, at byen også fejrer det gregorianske nytår (den kalender, der styrer vores kalender). Hvad kunne være bedre end at skifte år i denne kejserlige by?

Du skal ikke forvente nogen store festligheder eller dekorationer, men den 1. januar er en god dag til at fejre det nye år med et typisk måltid i Marrakesh. Hvad er der på menuen? Det afhænger af, hvor du tager hen, men jeg anbefaler at tage på en helt traditionel restaurant, hvor de laver mad i en tajine. Disse køkkenredskaber er keramiske gryder med et konisk låg, hvor de tilbereder grøntsagsgryderetter, kylling og også den berømte harirah-suppe, en af de vigtigste retter i marokkansk kultur, som er lavet med korn, bælgfrugter, grøntsager, kød og selvfølgelig en perfekt kombination af krydderier.

For at starte året og januar på den rigtige måde er der intet bedre end at fejre det på El Fna-pladsen, hvor der hver aften, især denne aften, er et fantastisk show med akrobater, illusionister, lys og dans.

Vil du lade en så magisk afslutning på året gå dig forbi?

9. Surf og rid på bølgerne i midten af januar

Surfing i Marrakech| ©Filipe WTA
Surfing i Marrakech| ©Filipe WTA

Januar er også en god måned for surfere, der rejser til Marrakech, da de milde temperaturer (mellem 8ºC og 20ºC) og kvaliteten af strandene gør denne kejserlige by til en idyllisk destination for surfere.

Desuden er januar en måned, hvor det er for koldt i Europa til at tage brættet med ud, så udnyt din tur til Marrakech til at fange nogle bølger, mens du nyder områdets smukke kystlandskab. Uanset hvor godt vejret og de spektakulære bølger, du kan surfe, må du ikke glemme, at du befinder dig i Atlanterhavets farvande, som er kendt for deres kulde, så glem ikke at pakke en af dine bedste våddragter.

Hvilke strande kan jeg anbefale? Uden tvivl enhver strand i byen Essaouira, der er kendt som Atlanterhavets perle på grund af sin skønhed og rolige beliggenhed. Hvis du vil genoplade batterierne efter en dag med surfing, er mit råd at gå på en af restauranterne i området og bestille en god fiskeret. Essaouira er en by med en spektakulær fiskerihavn, så kvaliteten af fisken er fremragende.

Selv om du kan tage af sted på egen hånd (Essaouira ligger ca. 2,5 timer fra Marrakech), anbefaler jeg, at du tager med på en organiseret udflugt fra Marrakech for at opleve hele byen, ud over strandene og bølgerne.

10. Se de snedækkede Atlasbjerge i det fjerne

Atlasbjergene| ©Spixey
Atlasbjergene| ©Spixey

Marrakech ligger ved foden af Atlasbjergene, en imponerende bjergkæde, der går tværs gennem det nordvestlige Afrika. Uanset hvor du befinder dig, vil du helt sikkert bemærke eller kunne se den i det fjerne, men hvis der er ét sted i Marrakech, hvor Atlas er mest fremtrædende, er det fra Menara Gardens.

Fordelen ved at besøge landet i januar frem for en anden måned er, at chancen for at Atlasbjergene er dækket af et tæppe af sne er meget stor. Det utrolige er, at den rene hvide vinter i Marrakech er camoufleret af den klare blå himmel og skyerne, hvilket skaber et perfekt lærred. Jeg lover dig, at landskabets romantik og majestæt er utrolig- du vil ikke kunne lade være med at tage billeder af det!

Book din udflugt i Marrakech

Vejret i Marrakech i januar

I Majorelle-haverne| ©Jean-Pierre Dalbéra
I Majorelle-haverne| ©Jean-Pierre Dalbéra

Januar er en af de mest populære måneder for turister at besøge Marrakech på grund af vejret. Om sommeren er det en varm og lidt svedende by, så i januar kan du nyde den med en let brise, klar himmel og ca. 10 timers dagslys om dagen.

Marrakech er en by i Marokkos indland, så nedbøren er meget lav. Statistikkerne viser faktisk, at det kun regner i ca. tre dage i løbet af måneden.

Alt i alt er januar en god måned at besøge Marrakech i. Om dagen kan du endda have korte ærmer på, da gennemsnitstemperaturen er omkring 12ºC og når op på omkring 20ºC. Om natten skal du dog huske at medbringe varmt tøj, da temperaturændringerne er noget pludselige, og selv om du ikke fryser, kan de nå op på 6ºC.

Nyd lavsæsonen i januar i Marrakech

Campingpladser i Zagora| ©ismail el youssefi
Campingpladser i Zagora| ©ismail el youssefi

Det faldende antal turister, der rejser til Marrakech i januar, og det faktum, at det ikke er højsæson, betyder, at priserne er lavere i denne måned. Derfor bør du overveje at bo i Riads, gamle paladser, der er ombygget til traditionelle overnatningssteder. Måske er Riads dyrere på andre tidspunkter af året, men i januar kan du få priser, der er sammenlignelige med hotelpriserne.

Bortset fra priserne på overnatning og transport er januar en af de måneder med mindre turisme i Marrakesh, hvilket betyder mindre trængsel på de mest besøgte steder. Hvis du ønsker at udforske byen, fortabe dig i Medinaen eller besøge de mange museer uden så mange mennesker omkring dig, er januar det rette tidspunkt at gøre det. Hvis du bestiller en guidet tur, vil du ikke blot kunne se byen i fred og ro, men du vil også få en forklaring på alt det, du ser, hvilket er vigtigt for at lære Marrakeshs kultur at kende på første hånd.