Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Amsterdam på 3 dage: tips, hvad skal man se, og meget mere

Hvis du kommer til Amsterdam i tre dage, er det ikke noget problem, jeg har sammensat en tur til dig, så du kan lære de vigtigste seværdigheder i byen at kende. Skal vi komme i gang?

Carmen Navarro

Carmen Navarro

12 minutters læst

Amsterdam på 3 dage: tips, hvad skal man se, og meget mere

Bygninger i Amsterdam | ©Jeswin Thomas

Da jeg ved, at det kan være en uoverskuelig opgave at designe ruten for hver dag, har jeg sammensat en rejseplan, der gør din tredages tur til Amsterdam umagen værd og giver dig mulighed for at se de must-see seværdigheder. Den første dag vil fokusere på den mest historiske del af byens centrum, men de følgende to dage vil give tid til at opleve mere specifikke, men lige så vigtige seværdigheder.

Dag 1: Gå ikke glip af Amsterdams højdepunkter

Van Gogh-museet udefra| ©Marcelo Campi
Van Gogh-museet udefra| ©Marcelo Campi

På din første dag byder Amsterdam dig velkommen med sine kulturelle højdepunkter. Få mest muligt ud af starten på din rejse til at se byens mest typiske seværdigheder og besøge dens museer, hvor du kan få en første smagsprøve på dens historie. Bare rolig, der vil også være tid til at få kræfterne tilbage efter en dag med gåture.

Beundre kunsten på museerne

Hvad med at starte dagen på Museumplein? Man kan sige, at dette område, kendt som museumskvarteret, er det kulturelle og kunstneriske centrum par excellence i Amsterdam. Naturligvis ligger ikke alle byens kunstgallerier og udstillingshaller her, men det gør Amsterdams vigtigste museer, såsom Van Gogh-museet, Rijksmuseum og Museum of Modern Art.

Selv om du skal købe hver billet separat, anbefaler jeg, at du bruger en formiddag på at besøge et eller to af disse museer; de er uden tvivl emblematiske for Amsterdam. Da de har så verdenskendte samlinger, modtager de selvfølgelig mange besøgende hele året rundt, så køb altid dine billetter på forhånd. Hvad er mine anbefalinger?

  • Van Gogh Museum: Hvis der er en hollandsk kunstner, der fortjener sit eget museum, så er det Vincent Van Gogh. Her kan du lære om denne malers historie gennem hans malerier, breve og skitser.
  • Rijksmuseum: Mere end to millioner mennesker besøger dette museum hvert år for at lære om kunsten i den hollandske guldalder, hvor man blandt andet kan se værker af Vermeer og Rembrandt.
  • Stedelijk: Hvis du kan lide moderne kunst, vil du elske at beundre Picassos, Renoirs eller Andy Warhols kreationer på dette museum, tro mig.

Book billetter til Amsterdams museer

Slap af og spis frokost i Vondelpark

Spadseretur gennem Vondelpark| ©Curtis Poe
Spadseretur gennem Vondelpark| ©Curtis Poe

Jeg er sikker på, at al denne kunst har gjort dig lidt sulten; det er trods alt noget af en gåtur fra det ene museum til det næste. Det er på tide at få noget at spise, og jeg har en plan til dig: en picnic i Vondelpark.

Det gode er, at i denne park, som er den største, smukkeste og vigtigste i Amsterdam, kan du købe en kurv med mad, hvis du ikke har din egen med. For at komme nemt dertil kan du booke Amsterdams sightseeingbus.

Og når du har fyldt maven, kan du gå lidt ned ad Vondelparkens 45 hektar med maden. Der er mange af dem, jeg ved det, men jeg anbefaler, at du i det mindste går til friluftsteatret, hvor der normalt er nogle koncerter, især om sommeren i Amsterdam. Under alle omstændigheder vil du helt sikkert nyde at gå gennem dette landskab designet af Jan David Zocher i den reneste engelske stil med damme, skove og haver.

Book sightseeingbussen til Amsterdam

Besøg Dam Square, byens mest berømte plads

Der kan ikke gå et minut uden at se Dam-pladsen, Amsterdams centrum. Det er her, vigtige begivenheder finder sted i april i Amsterdam, såsom tulipanmarkedet eller den store fejring af kongedagen. Selv om det ikke er en særlig dag, er det et sted, du altid bør besøge, da du finder vigtige monumenter og bygninger her.

Faktisk anbefaler jeg, at du bestiller billetter til det kongelige palads i Amsterdam (hvor der i øjeblikket afholdes officielle arrangementer) eller det nationale monument for de faldne hollændere under Anden Verdenskrig.

Derudover er Dam-pladsen også hjemsted for Amsterdams voksmuseum, som du kan besøge for at se voksfigurer af vigtige personligheder i Holland og rundt om i verden. Hvis du har lyst til noget mere traditionelt, kan du gå ind i Nieuwe Kerk (den nye kirke), som har en masse historisk værdi, men et temmelig ubemærket interiør.

Book billetter til det kongelige palads i Amsterdam

Gå ind i Begijnhof-gården

Begijnhofs gårdhave| ©Christophe PINARD
Begijnhofs gårdhave| ©Christophe PINARD

Tæt på Dam-pladsen ligger Begijnhof, en smuk indre gård med masser af historie. Du kan også nemt komme dertil, hvis du bestiller sightseeingbussen til Amsterdam.

Til at begynde med skal du vide, at den har en religiøs karakter, så vær stille og respektfuld, mens du er der. Den blev grundlagt i middelalderen som et tilflugtssted fra byens stress og jag, men dens berømmelse skyldes det fællesskab af kristne og ugifte kvinder, der boede der, og hvorfra de hjalp byens hjemløse.

I dag tilhører Begijnhof den engelske reformerte kirke og den protestantiske kirke i Holland, men dens struktur og frem for alt dens huse, der er bygget i gotisk stil og hver især har et helt andet udseende end de andre, er blevet bevaret. Blandt dem er det ældste i Amsterdam fra 1528.

Book sightseeingbussen til Amsterdam

Fortab dig i gaderne i Amsterdams historiske centrum

Nu hvor du er kommet ind i Amsterdams historiske centrum, er det næste skridt at lære resten af bygningerne, gaderne og hemmelighederne i dette område at kende. Den bedste måde at gøre det på er at leje en cykel.

Du har måske allerede set noget, da du ankom til byen, for det er her, hovedbanegården ligger. Lige ved siden af ligger Sankt Nikolaj Kirke, som er et must, hvis du vil lære om Amsterdams katolske historie og tradition.

Et af de bedste steder at gå er Spui, en række gågader, hvor der næsten ingen biler kører igennem. Hvis du begynder at blive sulten eller får lyst til en pause, er du i et godt område, for der er masser af restauranter med snacks og også flere kaffebarer.

Lej en cykel i Amsterdam

Dag 2: Oplev naturen midt i byen

Kanalbåde| ©Erik Cleves Kristensen
Kanalbåde| ©Erik Cleves Kristensen

På den anden dag er mit forslag en meget mere naturlig og lysende del af Amsterdam. Jeg er sikker på, at du allerede kan forestille dig, at kanalerne vil være en af de scener, du vil udforske, men jeg har flere overraskelser i vente, som f.eks. blomstermarkedet. Tid til at komme afsted!

Cykle på Amsterdams kanaler

Bare rolig, du behøver ikke at være sporty for at udholde en cykeltur langs Amsterdams kanaler. Faktisk er det et meget fladt terræn, hvilket uden tvivl har bidraget til, at Amsterdams indbyggere foretrækker at komme rundt på to hjul.

Mit råd er at leje en cykel eller, hvis du ikke tør gå alene, booke en guidet cykeltur i Amsterdam for at lære hele Amsterdams kanalområde at kende.

Det gode ved at tage denne tur om morgenen er, at du har mere energi til at cykle langs de tre hovedkanaler: Prinsengracht, Keizersgratch og Herengracht. Den ring, der dannes af de tre, kaldes Grachtengordel. Når du og din cykel kører forbi, vil du se luksuriøse palæer på bredden af Herengracht og krydse nogle af de mere end 1.000 broer.

Lej en cykel i Amsterdam

Gør holdt for at spise noget af Amsterdams bedste ost

Du får sikkert brug for at genopbygge din energi med lidt mad, og hvad er bedre end at booke en ostesmagning i Amsterdam. Ost er lige så typisk som cykler i Amsterdam.

Du kan også tage til en specialbutik eller til selve ostemuseet, som ligger ved Prinsengracht-kanalen og koster omkring 1 euro at komme ind på. Her kan du ikke kun lære om denne fødevares historie, men også smage forskellige typer (gratis og ubegrænset) og derefter købe dem, du bedst kan lide.

Ost har en lang tradition i Holland, og som hovedstad kan du i Amsterdam finde forskellige smagsvarianter og også de mest almindelige varianter, dem, der er opkaldt efter en vigtig by (f.eks. Gouda, Maasdam eller Edam). Lad mig vide, hvilken du bedst kan lide, når du har smagt dem!

Book en ostesmagning i Amsterdam

Nyd de gode dufte på blomstermarkedet

På blomstermarkedet| ©Gerard Stolk
På blomstermarkedet| ©Gerard Stolk

For at fortsætte vores rundtur til Amsterdams mest farverige og typiske seværdigheder, hvorfor så ikke tage på blomstermarked? Jeg vil ikke stikke dig blår i øjnene, at det bedste tidspunkt er, når foråret kommer til Amsterdam, men på alle tider af året er det et godt tidspunkt at slentre rundt mellem boderne, nyde det store antal blomster (især tulipaner) og måske købe nogle frø.

I den hollandske hovedstad elsker de blomster, og Bloemenmarkt er deres foretrukne sted at købe dem, så tro ikke, at det kun er et sted for turister. Ud over blomster og planter, der allerede er dyrket, kan du benytte lejligheden til at købe løg eller frø, de er en fantastisk gave og souvenir fra din rejse! Hvis ikke, kan du også bare gå rundt, for duften af planterne er en oplevelse i sig selv.

Book en guidet tur i Amsterdam

Kom tæt på Rembrandt-pladsen og dens historie

Der er mange pladser i Amsterdam, men næst efter Dam er Rembrandtplein en af de mest berømte. Hvorfor? Fordi det er hjemsted for den ældste statue i byen, som hylder maleren, som pladsen er opkaldt efter, Rembrandt van Rijn.

Derudover kan du også finde kunstnerens tidligere hjem, som nu er blevet omdannet til hans museum. Du kan besøge det; noget jeg anbefaler, hvis du vil se hans store værker (entré koster ca. 15 €).

Og ved siden af dette er en bygning, der helt sikkert vil tiltrække din opmærksomhed, Pathé Tuschinski-teatret. Det er fra 1921, og selv om man ikke går ind i det, er facaden nok til at efterlade en med åben mund. Hvorfor? Fordi den er designet med art deco-motiver.

Book en guidet tur i Amsterdam

Slap af på et aftencruise langs kanalerne

Selvom du allerede har været på kanalerne om morgenen, anbefaler jeg, at du kommer tilbage tidligt om aftenen for at tage på kanalrundfart i Amsterdam. Når sollyset begynder at falme, efterlader det et smukt syn på vandet, broerne og bredden. Når man ser det, forstår man, hvorfor de er på verdensarvslisten.

Du kan booke dem når som helst, men jeg anbefaler at tage på kanalrundfart i Amsterdam om natten. Så begynder de vigtigste bygninger og monumenter at lyse op, og det er et smukt syn, som kun kan opleves fra en båd på vandet. Du får også en guide, som forklarer alt, hvad du ser, f.eks. Den Gyldne Kurve, Den Smalle Bro eller Anne Franks Hus.

Her er flere muligheder, så du kan vælge den, der passer dig bedst:

Book et kanalrundfart i Amsterdam

Dag 3: Oplev Amsterdams historiske kvarterer

Jordaan-kvarteret| ©Antonio Fassina
Jordaan-kvarteret| ©Antonio Fassina

Dette er den sidste dag, men ikke den mindst vigtige. Faktisk vil du på denne tredje dag i Amsterdam få mulighed for at udforske det berømte Jordaan-kvarter, men også Anne Franks hus, som er vigtigt for at forstå en af de sørgeligste og mest smertefulde perioder i hollandsk kultur. Men der vil også være tid til mere livlige aktiviteter, det lover jeg!

Book en guidet tur i Amsterdam

Lær den gamle Jordaan at kende

Start dagen i Jordaan, som gik fra at være et af byens fattigste kvarterer til et af de travleste og mest avantgardistiske. Grunden til dette er, at byen under guldalderen var nødt til at udvide sig, og derfor opstod Jordaan, som husede fattige arbejdere, der boede i trange, små huse.

Du vil kunne se alt dette under dit besøg, da borgerne kæmpede for at sikre, at alle bygningerne ikke blev revet ned i 1970, og at stedets historie blev respekteret. Selvom det nu er et moderne område, har det stadig monumenter, der har fået stor betydning gennem årene, og et af de nyeste er Homomonumentet, som mindes mennesker, der er blevet retsforfulgt på grund af deres seksuelle identitet.

Hvis du vil have en drink, inden du fortsætter, kan du stoppe ved Brouwersgracht, en kanal, der grænser op til Jordaan og er hjemsted for byens ældste bryggerier.

Book en guidet tur i Amsterdam

Udforsk Anne Franks hus og det jødiske kvarter

Det udvendige af Anne Franks hus| ©Daryl Mitchell
Det udvendige af Anne Franks hus| ©Daryl Mitchell

På Prinsengracht 263 finder du et af de vigtigste og mest højtidelige steder i Amsterdam: Anne Franks Hus. Anne og hendes familie boede der i næsten tre år, indtil nogen forrådte dem til nazisterne, og de blev sendt i koncentrationslejr. Kun hendes far overlevede, og han besluttede sig for at udgive de berømte dagbøger. I dag er deres tidligere hjem et museum, der fortæller deres historie.

Det er ingen hemmelighed, at besøget er hårdt, men jeg anbefaler bestemt at booke en Anne Frank-tur i det jødiske kvarter. Det er et uundværligt besøg.

På vej ud inviterer jeg dig til at tage en rundtur i Amsterdams jødiske kvarter. Før Anden Verdenskrig var det et vigtigt centrum for jøder i Europa, og selvom befolkningstallet naturligvis er faldet meget, har det stadig indflydelse på dets kultur. Der er også det nationale Holocaust-mindesmærke, museet for jødisk historie og Porguesa-synagogen (der var et stort samfund af portugisiske jøder i Amsterdam).

Book en Anne Frank-tur i det jødiske kvarter

Beundre udsigten over Amsterdam fra Westerkerk-kirken

Ved siden af Anne Franks hus ligger Westerkerk-kirken, som hun nævner flere gange i sin dagbog. Den er også berømt for at være den største protestantiske kirke i Amsterdam, så du kan ikke gå glip af den. Frem for alt anbefaler jeg at klatre op i tårnet, som er 85 meter højt og giver en imponerende udsigt over byen.

Tårnet og klokketårnet er helt klart de mest attraktive elementer i Westerkerk, da det indre af kirken ikke er så slående. Der er dog gratis adgang, så du mister ikke noget ved at gå indenfor og se dig omkring.

Book en historisk cykeltur i Amsterdam

Forfrisk dig med en bid mad i Chinatown

Chinatown i Amsterdam| ©Barbara De Sica
Chinatown i Amsterdam| ©Barbara De Sica

Er du lækkersulten? Kun et par minutters gang fra det jødiske kvarter ligger Chinatown, hvor du, som du kan forestille dig, finder Amsterdams bedste restauranter. Tag en pause og smut ind på en af dem og få en velsmagende menu. Hvis du har lyst til andre typer asiatisk mad, kan du også finde dem, da dette område har åbnet sig for kulturer som koreansk og thailandsk.

Bortset fra butikkerne i Chinatown, som i øvrigt er den ældste i Europa (den blev startet omkring 1910), skal du tage til det buddhistiske tempel Fo Guang Shan He Hua. Det er bygget for nylig (2000), men dets betydning er vokset lige siden. Det er det første buddhistiske tempel i Europa og også det største på kontinentet. Der er gratis adgang, men husk, at det er en religiøs bygning, som skal respekteres med stilhed og hensynsfuldhed.

Book en ostesmagning i Amsterdam

Se markedet og Nieuwmarkt-pladsen

Tre dage virker måske ikke som meget tid, når man tænker på alt det, der er at se i Amsterdam, men hvis du planlægger din tur godt, vil du have mulighed for at se alle højdepunkterne. Hvis du bestiller en sightseeingbus til Amsterdam, kan du desuden spare tid på dine ture.

Som afslutning på din tur foreslår jeg, at du tager til Nieuwmarkt, en af Amsterdams vigtigste pladser, hvor der er marked hver dag fra kl. 9 til 17. Den energiske og indbydende atmosfære er smittende. Uanset hvornår du kommer, vil du kunne gå på en af de mange caféer og restauranter.

Pladsen blev bygget omkring en af byens middelalderporte, hvilket gør den til et historisk vartegn. Jeg anbefaler en spadseretur rundt på pladsen, selvom De Waag-bygningen (Vægtenes Hus) straks vil fange dit blik. Det er nu en restaurant, men det plejede at være en del af bymuren og, noget senere, det sted, hvor vægtene blev placeret for at veje maden på markedet.

Book sightseeingbussen til Amsterdam

Slut dagen af med en tur i det berømte Red Light District

Troede du, at din tur til Amsterdam ville slutte uden et besøg i Red Light District? Selvfølgelig er det et af de steder, der vækker mest nysgerrighed, men for at forstå alt, hvad der foregår der, og hvordan atmosfæren virkelig er, er det bedst at tage derhen om natten, og hvis du har mulighed for det, så besøg det med en Red Light District-tur.

Vær ikke bange, det er et sikkert område, men for at lære mere om dets historie anbefaler jeg at booke en guidet tur i Red Light District. Kontroverser, alkohol, prostitution og hasardspil er hovedpersonerne i Amsterdams Red Light District. Men gaderne gemmer også på bygninger med smuk arkitektur og mange legender at opdage.

Book en tur i Red Light District