Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Krakow i februar

I februar bliver dagene længere, og vinteren begynder at blive mildere - to gode grunde til at besøge Kraków. Læs videre for at finde ud af mere om, hvad du kan finde i denne polske by.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutters læst

10 ting at gøre i Krakow i februar

Slowacki-teatret, Krakow | ©Bogdan Migulski

Hvis du køber en flybillet til hovedstaden i Nedre Schlesien, får du mulighed for at opdage en charmerende by uden at bruge en formue. Og når temperaturen falder, kan du varme dig med polsk comfort food eller en kop gløgg.

1. Smag de lokale delikatesser på en gastronomisk tur

Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero
Bigos, traditionel polsk mad| ©Caterine Romero

Februar er den tredje koldeste måned på året. Heldigvis kan du varme dig med de generøse retter fra det polske køkken. Den lokale mad har stor indflydelse fra nabolandene, især Litauen, Ungarn, Rusland og Tyskland, men også længere væk fra. For eksempel kan den italienske indflydelse dateres tilbage til det 13. og 14. århundrede, hvor der var vigtige handelsforbindelser med Genova, Firenze og Venedig.

En anden kultur, der har sat sit præg, er den tyrkiske, da krydderier og kaffe kom til Polen gennem kontakter med Det Osmanniske Rige. Resultatet er et varieret og velsmagende køkken, der er perfekt til at bekæmpe kulden. Her er en kort liste over retter, som du absolut må prøve, og som du helt sikkert vil få mulighed for at prøve, hvis du booker en gastronomisk tur i det jødiske kvarter:

 • Pierogi, comfort food par excellence. Det er tynde dumplings med forskelligt fyld: kød, svampe, årstidens frugt (blåbær, jordbær og kirsebær), boghvede, hytteost eller kartofler med stegte løg.
 • Golabki, hakket svinekød med ris, løg og svampe pakket ind i et hvidkålsblad.
 • Oscypek, en halvhård ost lavet af en blanding af ko- og fåremælk. Den serveres varm og ledsages ofte af syltetøj med røde frugter.
 • Bigos, jægernes ret. Den traditionelle opskrift indeholder surkål, forskellige typer fersk kød, pølser, svampe og tørrede blommer.
 • Czernina, en suppe af ande- eller gåseblod. På landet i Polen i 1800-tallet betød det at få denne ret, at ens frieri var blevet forkastet. I dag er det dog en meget elsket opskrift.

Hvis du vil vide mere om den lokale gastronomi, anbefaler jeg, at du læser artiklen om de bedste restauranter i Krakow.

Book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter

2. Glid på isen

Skøjteløb på isen| ©RichardBH
Skøjteløb på isen| ©RichardBH

Fra midten af december til slutningen af februar har Kraków en skøjtebane. Den ligger i Jordan Park og den nærliggende Błonia Meadow (begge ligger på Al. 3 Maja).

Dette område har legepladser, basketball- og volleyballbaner, hvilket gør det til et yndet sted for børn og familier. I vintermånederne bliver disse steder populære destinationer for sport.

Skøjtebanen består af tre områder: et stort torv på 1.200 kvadratmeter, en ring og et område på 400 kvadratmeter, hvor børn kan øve deres færdigheder. Den er åben alle ugens dage fra kl. 9 til 21. På fredage og søndage lukker de dog kl. 22. Du kan leje alt udstyr på stedet. I denne del af Krakow kan du også tage på kælketur. For flere detaljer kan du booke en tur i Krakows gamle by del og få en opdatering.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

3. Beundre et af Leonardos mest berømte malerier

Czartoryski Museum| ©DearDa
Czartoryski Museum| ©DearDa

Et museum er altid en god mulighed for at få kulden væk. I Kraków er en af de mest interessante kulturinstitutioner Czartoryski-museet, som huser antikke genstande som møbler, porcelæn og våben. Flagskibet er dog Leonardo da Vincis Damen med hermelinen, som du kan komme gratis ind i, hvis du bestiller Krakow Card med museumspas og transport.

Maleriet blev erhvervet af den polske adelsmand Adam Jerzy Czartoryski under en rejse til Italien sammen med et portræt af en ung mand malet af Raphael. Damen med hermelinen portrætterer Cecilia Gallerani, den unge elskerinde til hertugen af Milano, Ludovico Sforza, med tilnavnet "Maureren". Hermelinen symboliserer pigens renhed og hentyder også til hendes efternavn, da dette dyr på græsk hedder "galle". Det er et af Leonardos bedst bevarede malerier.

Book Krakow Card med museums- og transportpas

4. Oplev den søde side af Krakow

En kop kaffe| ©Cup of Couple
En kop kaffe| ©Cup of Couple

Når temperaturen falder, er der ikke noget bedre end at varme sig med en kop varm kaffe og en chokoladebonbon ved siden af. Hvis du kan lide planen, har vi aktiviteten til dig. Hvert år er Chemobudowa Shopping Centre (ul. Klimeckiego, 14) vært for chokolade- og kaffefestivalen, som ikke er begrænset til kakaoderivater, men også inkluderer donuts, is og andre søde sager.

Derudover vil besøgende have mulighed for at beundre en udstilling af chokoladefigurer og andre dekorationer. Denne aktivitet er som regel meget populær blandt børn. Hvis du leder efter andre ideer, anbefaler jeg, at du læser indlægget 10 ting at lave i Krakow med børn.

Book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter

5. Tag børnene med til Nowa Huta

Nowa Huta-kirken| ©Fred Romero
Nowa Huta-kirken| ©Fred Romero

Hvis du er vild med sovjetisk historie, er Kraków hjemsted for Nowa Huta, en by designet og bygget i henhold til den socialistiske realismes diktater. Arkitekterne planlagde alt ned til mindste detalje: Bygningsblokkene havde centralvarme og rindende vand, borgerne kunne efterlade deres biler i underjordiske parkeringskældre, de brede gader var designet til at forhindre brandspredning, og det omfattende system af underjordiske bunkere og tunneller kunne have huset hele befolkningen i tilfælde af et atomangreb.

Det er et must at bookeen tur til Nowa H uta. Det er et udstillingsvindue for det sovjetiske regime, som ved at bygge denne by forsøgte at demonstrere socialismens overlegenhed. I februar har du endnu en grund til at besøge dette unikke kvarter: Børneteaterfestivalen, en række teaterforestillinger designet specielt til et ungt publikum.

Kermesse afholdes i kulturcentret Nowa Huta. For at komme hertil kan du tage sporvognen fra Teatr Slowackiego (nær togstationen). Linje 4 og 70 tager dig til Nowa Huta på ca. 20 minutter. Hvis du er interesseret i andre dagsture, anbefaler jeg, at du læser indlægget What to see and do around Krakow.

Book en tur til Nowa Huta

6. Slut din dag med sightseeing af med en varm øl

Ølsmagning| ©ELEVATE
Ølsmagning| ©ELEVATE

For at bekæmpe kulden er der ikke noget bedre end en varm drik. Hvis du er træt af kaffe og te, kan du vælge en varm øl. Ja, det er rigtigt. I Polen drikkes den ravfarvede eliksir ofte varm med et par krydderier for at forbedre smagen.

De lokale tilsætter som regel ingefær (imbirowy) eller hindbær (malinowy), men der findes også en version med appelsiner, lidt honning og en æggeblomme. Den varme øl drikkes normalt midt på eftermiddagen eller om aftenen, når temperaturen begynder at falde. Hvis du har lyst til at smage denne polske specialitet, kan jeg anbefale følgende muligheder:

 • Eszeweria (ul. Józefa 9).
 • KORBA Piwo Kawiarnia (plac Jana Matejki 6).
 • Arkady Cafe & Cocktail Bar (Sukiennice, Rynek Główny 1).
 • C.K. Browar (Podwale 7).
 • Ambasada Śledzia (Stolarska 8/10).
 • Pierwszy Lokal na Stolarskiej (Stolarska 6).

Book en guidet øltur i Kraków

7. Tag til Krzysztofory-paladset

Krzysztofory-paladset| ©Zetpe0202
Krzysztofory-paladset| ©Zetpe0202

Julescener er meget almindelige i den kristne tradition. Den første julekrybbe stammer helt tilbage fra 1223 og er knyttet til Frans af Assisi. Men denne skik slog rod i Europa, og da den kom til Polen, fik den særlige karakteristika.

Szopki er originale julekrybber, der ligner farverige slotte eller kunstfærdige dukkehuse. Den røde tråd er den typiske arkitektur i Kraków, så du vil se spir og tinder, der minder om Mariakirken. De indeholder ofte figurer af historiske personer, helgener, kunstnere og personer fra legender.

Selvom de bliver lavet i årets sidste måned, bliver de bedste udstillet i Krzysztofory-paladset, en barokbygning, der nu huser byens historiske museum. Udstillingen varer indtil februar, og jeg anbefaler dig at besøge den, fordi du vil opdage en facet af den lokale kultur, og du vil kunne søge ly for kulden. Du kan nemt komme dertil, hvis du bestiller en sightseeingbus til Krakow.

Book sightseeingbussen til Krakow

8. Tag på en romantisk Valentinsdagstur

Vogn i Krakow| ©Buffy1982
Vogn i Krakow| ©Buffy1982

Når du slentrer rundt på markedspladsen (Sukiennice), vil du se hestevogne trukket af smukke heste. Kuskene kører normalt en rute gennem den gamle bydel, som ender ved foden af slottet.

Under alle omstændigheder kan du bede om at få ændret ruten mod et lille ekstra gebyr. Det kan være en usædvanlig måde at udforske gaderne i centrum på og nyde Krakows charme. Disse vognture koster normalt omkring 200-250 zloty. Et alternativ er et flodkrydstogt på Vistula.

9. Tag en afslappende dag i en spa

Spa-massage| ©Nothing Ahead
Spa-massage| ©Nothing Ahead

Med en gennemsnitstemperatur på -2°C er februar en af de koldeste måneder i Kraków. Heldigvis er der flere måder at undgå at fryse på, for eksempel ved at vælge en spa. Nogle hoteller i den gamle bydel er kendt for deres faciliteter. Kun 300 meter fra Mariakirken ligger Unicus Palace, et femstjernet hotel med indendørs pool, tyrkisk bad og boblebad.

Et andet bemærkelsesværdigt hostel er Hotel Copernicus i en renæssancebygning på Kanonicza, en af byens ældste gader. Hvis du er fascineret af Orienten, kan du vælge Farmona Wellness & SPA, som tilbyder et eksklusivt program designet af Balis bedste terapeuter. I sidstnævnte tilfælde skal du lidt længere væk fra byen, men jeg kan forsikre dig om, at oplevelsen er det hele værd.

Hvis du rejser som par, er dette en ideel mulighed. Efter en forfriskende massage kan du runde dagen af med en middag på en romantisk restaurant. Et af de mest elegante steder er Pod Nosem, som ligger i stueetagen i en bolig på Kanoniczna-gaden 22. Menuen skifter hver måned for at tilpasse sig sæsonens råvarer.

10. Lær at lave pierogi

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

Pierogi er lækre dumplings, som er en mellemting mellem japanske gyozas og italienske ravioli. Disse delikatesser ankom til Polen i det 13. århundrede. De stammer sandsynligvis fra Kievan Rus, en føderation af slaviske stammer, der havde handelsforbindelser med Fjernøsten. Pierogi er den mest berømte polske ret.

I Kraków kan du finde snesevis af kurser, hvor du lærer at lave dejen (det mest komplicerede) og fyldet. Det kan være en god måde at undslippe det kolde vejr på - du vil være varm og hyggelig i nærheden af ovne og stegepander! De fleste starter med en kort introduktion til det lokale køkken efterfulgt af et par tips til, hvordan man får blandingen til at smelte sammen. Når forklaringen er overstået, drysser du lidt mel på overfladen og går i gang med arbejdet!

Her er en kort liste over nogle opskrifter, som du kan lave med dine egne hænder:

 • Ruskie, en af de mest populære i landet. Dejen er pakket ind i et lækkert fyld af hytteost, kartoffel og løg. Den ledsages normalt af creme fraiche (smietana) og flæskesvær.
 • Pierogi Lubelskie, en overraskende blanding af boghvede, mynte, bacon og løg. Denne opskrift stammer fra Lublin, en handelsby kun få kilometer fra den ukrainske grænse.
 • Pierogi z miesem, dumplings med oksekød, der er blevet brugt til at lave en bouillon.
 • Pierogi z kapustą i grzybami, en juleklassiker. Fyldet er lavet ved at blande surkål, løg og svampe.

Alternative planer til at beskytte dig mod kulden i februar

Nippe til te på Herbaciarnia Czajownia| ©Goran Dimitrijevski
Nippe til te på Herbaciarnia Czajownia| ©Goran Dimitrijevski

Hvis du kan lide te, anbefaler jeg, at du tager en pause på Herbaciarnia Czajownia, en tebutik, der er berømt for sine udsøgte infusioner og hyggelige atmosfære. Dette sted kan varmt anbefales til digitale nomader, som kan finde et sted, hvor de kan arbejde i fred og ro.

Et andet sted, der er et besøg værd, er Rynek Underground, et museum, der ligger et par meter under markedspladsen. Denne kulturinstitution viser over tusind år af Krakóws historie, fra byens grundlæggelse i det 4. århundrede til middelalderen. Hvis du kan lide historie, kan du besøge Collegium Maius, Jagiellonian University Museum, som huser Jagiellonian Globe, verdens første globus, der repræsenterer Amerika.

Book en guidet tur på Rynek-museet i Kraków

Priser i Krakow i februar

Złoty-billet| ©Dariusz Gąszczyk
Złoty-billet| ©Dariusz Gąszczyk

Forår og efterår falder sammen med højsæsonen. De fleste turister besøger Krakow på denne tid af året, mens antallet om vinteren utvivlsomt er lavere. Derfor vil du i februar finde overkommelige priser og en relativt turistfri by.

Generelt er Krakow ikke dyr, især ikke når det gælder gastronomi. Et måltid på en billig restaurant koster omkring 5 euro pr. person, mens en treretters menu på en mellemklasse-restaurant koster omkring 15 euro. Hvis du vil rejse på budget, anbefaler jeg, at du læser indlægget 10 ting at lave i Krakow i november.

Book en guidet tur i Krakow