Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 ting at gøre i Krakow i november

Er du bange for, at november bliver for kold i Kraków? Bare rolig, der er masser af kulturelle og musikalske arrangementer, der kan varme dig op i denne måned.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

10 ting at gøre i Krakow i november

Krakow i sneen | ©Serge Zykov

Planlægger du en rejse til Krakow i november? Jeg har meget gode nyheder, for selvom vejret ikke altid er godt, er det en måned, hvor der ud over de ting, man kan lave på en rejse til Krakow, er mange kulturelle begivenheder, såsom musik- og filmfestivaler, men også mange andre traditionelle festligheder. I årets næstsidste måned kommer den polske by til live- oplev den!

1. Skiløb på Zakopanes pister

Zakopane Sky Slope| ©Sende
Zakopane Sky Slope| ©Sende

Har du lyst til at kombinere den mest turistede del af Krakow med en mere sporty? I november begynder skiløjperne at åbne, og Zakopanes skiløjper ligger cirka to timer væk fra byen. Desuden behøver du ikke at rejse med alt dit skiudstyr, og priserne er lave sammenlignet med andre byer, så for omkring 40 euro kan du få adgang til pisterne og skitøj.

Hvis du er mere til snowboard end ski, vil Zakopanes p ister også byde dig velkommen. Generelt er det et område, der er mere end velegnet til vintersport, men jeg anbefaler især skisportsstedet Białka tatrzańsk, som er åbent til næsten kl. 22. Perfekt til et sidste spektakulært natløb!

Og hvis du er til bjerge og natur, men ikke til snesport, anbefaler jeg en dagstur til Zakopane fra Kraków. Du vil opdage denne smukke by, hovedstaden for vinterturisme i Polen, nyde utrolige snedækkede landskaber og tage en svævebanetur til Mount Gubalowka for at beundre Tatra-bjergkæden. Prikken over i'et? Et besøg i Bukowinas termiske bade for at slappe af og tage kulden af novemberkulden - fantastisk!

Book en udflugt til Zakopane og den termiske pool

2. Besøg en kirkegård på Allehelgensdag

Kirkegård på allehelgensdag| ©DescubrePolonia
Kirkegård på allehelgensdag| ©DescubrePolonia

Allehelgensdag (1. november) er en meget vigtig og traditionel dag for polakkerne, som bruger denne dag til at besøge kirkegårde og fylde dem med lys og blomster. Det er en lidt sørgelig, men smuk fejring, så husk det, hvis du besøger en kirkegård for at se denne helligdag.

Blomster, lys og traditioner på Allehelgensdag

Polen er et land med dybt forankrede kristne traditioner, så det er almindeligt, at folk bliver begravet under jorden og med gravsten. Det er grunden til, at kirkegårdene på Allehelgensdag er mere overfyldte og pyntede end nogensinde før med tusindvis af "znicze"-lys. Faktisk går familierne meget langt for at skabe originale lys og blomsterdekorationer.

Natlige besøg på kirkegården

Som du kan forestille dig, skaber de tusindvis af tændte stearinlys en smuk scene, når mørket falder på - aldrig har en kirkegård været mindre skræmmende!

Hvis du har lyst og er forberedt på kulden (novembernætterne i Kraków kan være tæt på frysepunktet), kan du tage på en natlig rundtur på en af byens kirkegårde, f.eks. Rakowicki-kirkegården, som er en af de mest kendte for at huse gravsteder for store polske kulturpersonligheder.

Det er også en god dag at lære byens mysterier at kende på første hånd ved at booke en spøgelsestur i Krakow, en vandretur i byen, hvor du vil lære om de mysterier og legender, der er gemt i gaderne.

Book en spøgelsestur i Kraków

3. Søg ly for kulde og regn på et besøg i Krakows miner

Lær, hvordan salt blev udvundet gennem historien.| ©Aleksandr Zykov
Lær, hvordan salt blev udvundet gennem historien.| ©Aleksandr Zykov

Hvis du tager til Krakow i november, skal du være opmærksom på, at det sandsynligvis vil regne og være koldt på nogle af dagene på din rejse. På sådanne tidspunkter er mit råd at tage en heldagstur til Wieliczka-minerne, som er underjordiske og derfor beskyttet mod vejret.

Minerne er fulde af gange, gallerier, monumenter og hemmeligheder, som du ikke helt vil forstå, medmindre en specialist er der til at forklare dem for dig. Derudover er transport til og fra byen også inkluderet, hvilket er meget mere praktisk.

At stige ned i disse miner er at træde ind i en skjult, men meget værdifuld verden, da der er blevet udvundet salt fra dem i årevis, og de indeholder også vigtige kunstværker i form af kapeller og liturgiske dekorationer (mange af dem lavet med salt).

Book din tur til Wieliczka-minerne

4. Fejr Polens nationale uafhængighedsdag

Fejring af uafhængighedsdagen| ©Piotr Drabik
Fejring af uafhængighedsdagen| ©Piotr Drabik

Hvor meget ved du om Polens historie? Du ved måske, at Polen den 11. november 1918 fik sin uafhængighed efter flere hundrede år, hvor landet var blevet delt, og befolkningen blev straffet for deres kultur eller sprog. Hvis din rejse til Krakow falder sammen med denne fejring, så pak noget rødt og hvidt i kufferten, og gå med i en af de marcher, der arrangeres på denne dag.

Hvis du udnytter, at den 11. november er en dag, hvor man kan finde den polske ånd frem, anbefaler jeg, at du tager på en typisk Krakow-restaurant, hvor dagens ret sandsynligvis vil være gås med æbler og urter, hvilket er meget traditionelt på denne dato, og til dessert en croissant fyldt med mandler, sultanas, valnødder og appelsiner.

En anden plan, der er mere end passende for datoen, kunne være at tage på en guidet tur i Krakow, hvor du vil lære om de vigtigste monumenter og den rige historie i en af de vigtigste byer i Polen fra en ekspertguide.

Book en guidet tur i Krakow

5. Gæt din fremtid på St. Andrews Day

Læsning af breve| ©DescubrePolonia
Læsning af breve| ©DescubrePolonia

Natten mellem den 29. og 30. november fyldes Krakows gader af magi (og en smule hekseri). Hvorfor? Fordi det er Sankt Andreas' dag, hvor polakkerne udfører et ritual med voks og vand for at lave varsler og omen. Den polske kultur har mange af den slags traditioner, da de er afhængige af forudsigelsernes kraft.

Selvom Andrews dag er den 30. november, er det aftenen før, den 29. november, at spådommene bliver lavet. Der er forskellige måder at forsøge at forudsige fremtiden på, men den mest almindelige er at hælde varm voks gennem nøglehullet ned i en beholder med koldt vand for at skabe en voksfigur.

Dette er endnu en god dag til at tage på en spøgelsestur i Krakow og lære om alle de historier og legender, som denne magiske by har at byde på.

Book en spøgelsestur i Kraków

6. Slentre gennem Krakow til rytmen af Autumn Jazz Festival

Efterårets jazzfestival| ©Dave Rempis
Efterårets jazzfestival| ©Dave Rempis

Kraków er en jazzby, så to gange om året, en gang i november, afholdes der en jazzfestival i Kraków. Det er en fantastisk mulighed for at opleve den improvisationskunst, der gør denne musik så unik.

Efterårsjazzfestivalen i november samler stadig musikere fra hele verden, da den har en international karakter, og den afholdes især i Kazimierz, det jødiske kvarter i Kraków.

Hvis du har en begejstring for musik i blodet, må du ikke gå glip af en Chopin-koncert i Kraków. De afholdes i Chopin-galleriet i Bonerowski-paladset og omfatter den berømte polske musikers mest kendte nocturner, mazurkaer og polonaiser.

Book billetter til en Chopin-koncert

7. Start julen med åbningen af Krakóws julemarked

Besøg Krakóws julemarkeder| ©victoriauy
Besøg Krakóws julemarkeder| ©victoriauy

Jeg ved det, jeg begynder også at komme i julestemning i november. Den gode nyhed er, at Krakóws store julemarked åbner dørene i den sidste uge af november, så du kan vælge og vrage, når der ikke er så mange mennesker, og du kan gøre de første indkøb.

Krakow er en smuk by, og når julen begynder at komme, bliver den endnu mere magisk, hvilket du især vil nyde, hvis du er i Krakow med børn. Du kan mærke det, så snart julemarkedet åbner, med masser af boder, der sælger håndlavede dekorationer og gaver, traditionel mad og drikke til at varme dig på.

Markedet ligger på Krakows centrale markedsplads, så det er svært at lade være med at kigge forbi. Mit råd er også at få mest muligt ud af det; Krakow ved juletid har en tendens til at fyldes med turister, især i december, så november er det ideelle tidspunkt at starte højtiden uden menneskemængderne.

8. Varm op med en dejlig varm øl eller en vodka

Ølsmagning| ©ELEVATE
Ølsmagning| ©ELEVATE

Hold ikke vejret, men der er en drik, som er meget typisk for vinteren i Kraków, og det er varm øl. Det virker måske som noget, du ikke har lyst til at prøve i første omgang, men når du har en kold novemberaften i Kraków, vil du være glad for, at du gik ind på en bar for at få et glas varm øl.

Hvis du tager til Kraków i november, vil du bemærke, at når det bliver koldt i byen, begynder barerne at servere varm øl. Tro nu ikke, at det bare er mikrobølget, for Grzane Piwo, som den hedder på polsk, indeholder også ingefær, kanel, nelliker og andre krydderier. Alt i alt en lækker cocktail, der hurtigt varmer dig op. Vær forsigtig, drik den langsomt for at nyde den, og så den ikke stiger dig til hovedet for hurtigt.

Vodka er også en fremragende mulighed for at varme dig op (men altid med måde), og jeg kan ikke komme i tanke om en bedre plan end at booke en vodkatur i det jødiske kvarter Kazimierz, hvor du smager på fire varianter af denne spiritus og lærer om kvarterets historie. To for én!

Book en vodka-tur i Krakow

9. Oplev det alternative Polen på Audio Art Festival

Tag del i Audio Art Festival| ©KrakowWiki
Tag del i Audio Art Festival| ©KrakowWiki

Kraków kan virke lidt traditionel, når man først ankommer, med sine lave huse og brostensbelagte gader, men den har også en meget alternativ og avantgarde side. Hvis du ikke tror mig, skal du tage til Audio Art Festival, som hvert år i november fylder byen med postmodernistisk, eksperimenterende og multidisciplinær kunst.

Hvert år i november byder Krakow Audio Art Festival kunstnere fra hele verden velkommen til at udstille deres værker, som ofte blander visuel kunst med lyde. Hvad kan du forvente? Installationer, koncerter og forestillinger, hvor kunstnerne skaber lyd på stedet ved hjælp af teknologi og bliver komponist og performer på samme tid.

De fleste af arrangementerne finder sted i koncertsale og biografer i byen, og der er gratis adgang til nogle af dem, så benyt lejligheden til at lære Krakows hipsterside at kende.

10. Oplev en anden slags film på den internationale filmfestival Etiuda&Anima.

International filmfestival Etiuda&Anima| ©Nora
International filmfestival Etiuda&Anima| ©Nora

Kan du lide kunst? Så er du heldig, hvis du skal til Kraków i november, da Etiuda&Anima filmfestivalen finder sted i de sidste dage af måneden og giver synlighed til filmskabelser fra studerende, uafhængige producenter og kunstnere fra hele verden.

De to navne på festivalen, Etiuda og Anima, henviser til to priser. Etiuda er en konkurrence for studerende, der indsender spillefilm og dokumentarfilm, mens Anima er en konkurrence dedikeret til animationsfilm.

Dette er den ældste filmfestival i Polen. Under festivalen er Kraków fyldt med kunst- og art-house-film, især animationsfilm, som ikke er almindeligt tilgængelige, så hvis du er fan af denne form for kunst, bør du besøge festivalen. Billetterne er ret overkommelige (omkring 15 euro for almindelig adgang og 5 euro for filmpas), så det er et besøg værd.

Hvordan er temperaturerne i Krakow i november?

Vinter i Krakow| ©Roman Boyko
Vinter i Krakow| ©Roman Boyko

Bare én ting: vær forberedt på kulden. I november rammer lave temperaturer Kraków, så du skal pakke varmt tøj for at modstå temperaturer på næsten 0°C (32°F). På den anden side regner det ret ofte (det regner cirka halvdelen af dagene i måneden), så husk at pakke en god vandtæt frakke og flere lag - du får brug for dem!

Når du kender vejrudsigten for november, tænker du måske på, om det virkelig er det bedste tidspunkt at tage til Kraków på, men jeg kan forsikre dig om, at hvis du er forberedt, kan du klare kulden. Nætterne er endnu koldere, så udnyt de lyse timer (ca. 8 eller 9 timer) til at besøge byen, og når solen går ned, kan du gå ind på en bar og få en varm chokolade.

Og hvis kulden bliver hårdere, end du har lyst til, skal du ikke tøve med at hoppe på Krakows sightseeingbus for at fortsætte med at udforske byen, men på en superkomfortabel måde og i ly for kulden.

Book en plads på Krakow Sightseeing Bus

Hvad skal jeg have med i kufferten til Krakow i november?

Forberedelse af din bagage| ©Ketut Subiyanto
Forberedelse af din bagage| ©Ketut Subiyanto

Gennemsnitstemperaturen i Krakow i november er omkring 5°C (41°F). Et af mine tips til at rejse til Krakow er at pakke klogt og logisk og pakke tøj, så du kan have flere lag på under rejsen (f.eks. varme T-shirts, trøjer og fleecejakker eller windbreakers).

Glem selvfølgelig ikke din tungeste frakke derhjemme; hvis den er vandtæt, er det endnu bedre, da det normalt regner midt på måneden. Jeg anbefaler ikke en paraply, da det er ubehageligt (især hvis du skal gå ind på steder, eller hvis det blæser), og hvis du har brug for en, kan du købe en der. Det, du skal pakke i din kuffert, er handsker, en hue og gode, varme sko, som du kan gå komfortabelt i.

Er du klar til at tage til Krakow i november? Glem ikke at lade mig vide, hvad du synes om alle de planer, jeg har foreslået.