Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Bedste tidspunkt at rejse til Krakow

Krakow er blevet en up-and-coming destination. Men oplevelsen afhænger meget af, hvilken tid på året du rejser. Her er nogle tips, der kan hjælpe dig med at vælge det rigtige for dig

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minutters læst

Bedste tidspunkt at rejse til Krakow

Krakow, Polen | ©Jen Hunter

Krakóws ekstraordinære middelaldercentrum og resten af byens attraktioner gør den et besøg værd, uanset hvornår. Det er dog vigtigt at overveje, hvornår man vil rejse, så man kan planlægge sit ophold og få mest muligt ud af det.

Et af de vigtigste aspekter, når man skal beslutte, hvornår man skal rejse, er vejret. Kraków har på grund af sin geografiske placering meget kolde vintre og meget få lyse timer. Af den grund er det generelt bedre at rejse på andre tidspunkter for at få mest muligt ud af de dage, man tilbringer der.

Hvornår er det bedst at besøge Krakow?

Solnedgang ved Wawel-slottet| ©Brandon Atkinson
Solnedgang ved Wawel-slottet| ©Brandon Atkinson

Der er to indbyrdes forbundne faktorer, der bestemmer det bedste tidspunkt at besøge Krakow på: temperatur og dagslys. Hvis man tager begge i betragtning sammen med antallet af turister, er det klart, at de bedste måneder at besøge er mellem april og oktober. Hvis du har mulighed for det, kan du indsnævre det yderligere til forår eller tidligt efterår.

På alle årstider vil der være en vis risiko for regn, så før du tager af sted, bør du tjekke vejrudsigten for at få en idé om, hvad du har i vente.

 • Sommer: Om sommeren er det største problem det store antal turister ved de vigtigste monumenter, så det er godt at kende åbningstiderne og typen af guidede ture på for eksempel Kraków Slot. Du vil også bemærke det, når du slentrer gennem gaderne i det historiske centrum, Stare Miasto. Priserne på fly og overnatning stiger også markant. Til fordel for denne årstid er den gode temperatur, uden at det nogensinde bliver kvælende varmt, og de mange timer med dagslys.
 • Vinter: Vinteren er derimod præget af lave temperaturer, som kan gøre det ubehageligt at gå i gaderne. Desuden er der meget lidt dagslys, efterhånden som sæsonen skrider frem, og i slutningen af december er det mørkt før kl. 16. Men som du kan se i denne artikel om, hvad man kan lave i Krakow i julen, kan denne periode være meget interessant, hvis du planlægger dit ophold godt.
 • Forår og efterår: I april, maj, september og oktober er temperaturerne meget mildere, og antallet af turister er også meget lavere. Det er et ideelt tidspunkt at booke en rundtur i Krakows gamle bydel.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

Rejs til Kroatien om foråret, den bedste løsning

Sightseeing-bus i Kraków| ©Jose K
Sightseeing-bus i Kraków| ©Jose K

Uanset hvad kalenderen siger, begynder foråret i Kraków ikke rigtigt med hensyn til temperatur før april, da marts normalt stadig er ret kold. Fra den måned begynder temperaturerne at falde, selvom morgener og aftener stadig kan være ubehagelige.

Ifølge gennemsnittet ligger minimumstemperaturen i denne sæson på omkring 7°C, mens maksimumstemperaturen (i maj) ligger på omkring 20°C. Chancerne for nedbør er dog ret store. En af effekterne af disse temperaturer er, at Kraków er fuld af farver, og ikke kun på grund af blomster og blade i de forskellige parker. Byen er vært for mange festligheder, som lokale og besøgende kan deltage i.

Dagene er gode til at slentre, selv på promenaden langs floden. Det er også et godt tidspunkt at booke en sightseeingbus i Krakow eller, hvis det ikke regner, en cykeltur i Krakow for at lære byen at kende. Foråret er også et tidspunkt, hvor Krakows natteliv er på sit højeste, og tusindvis af studerende strømmer til spillestederne omkring det jødiske kvarter.

Krakows mest interessante aktiviteter i foråret

 • Fordyb dig i påsken, hvor det er tradition at dekorere de berømte påskeæg og flette palmer af blomster. Landets katolske tradition kommer til udtryk i påsken. Ud over de sædvanlige attraktioner på markedspladsen i Krakow er der flere boder med polske, slovakiske, ungarske og ukrainske håndværkere, hvor du kan finde nogle af de bedste gaver. Der er også madboder, hvor du kan smage nogle af landets bedste retter.
 • Deltag i The Drowning of Marzanna, som er en populær hedensk festival.
 • Deltag i sportsaktiviteter som Kraków Marathon.
 • Gå ikke glip af filmfestivalen.

Book en sightseeingbus til Krakow

Rejs til Krakow om sommeren, den bedste temperatur, men med masser af sightseeing.

En tur i Planty Park om sommeren| ©Soon Keat Ong
En tur i Planty Park om sommeren| ©Soon Keat Ong

Højsæsonen i Kraków varer fra midten af juni til første halvdel af september. Det bedste ved Kraków om sommeren er, at vejret er mere behageligt med gennemsnitstemperaturer fra midten af 20'erne til midten af 30'erne. Den gennemsnitlige minimumstemperatur er heller ikke for lav, nemlig 12,7°C.

Et andet positivt aspekt er antallet af lyse timer. I disse måneder bliver det mørkt omkring kl. 21, hvilket giver dig mere tid til sightseeing og udflugter, f.eks. til Auschwitz

Krakows sommer har dog også nogle ulemper for rejsende. For det første er det den travleste tid på året for turister. Nogle steder er der konstant trængsel, og det gør det for eksempel svært at se de fantastiske seværdigheder på markedspladsen eller at se Krakows bedste kirker i fred og ro. Selvfølgelig medfører højsæsonen også en betydelig stigning i priserne, både for fly og indkvartering.

Hvad skal man gøre, hvis man rejser om sommeren?

 • Wianki, også kendt som Blomsterkransfestivalen, afholdes langs Vistula-floden.

 • Gå ikke glip af festivalen for jødisk kultur, hvor du kan lytte til musik, danse og deltage i andre aktiviteter i det jødiske kvarter. Det er helt sikkert et godt tidspunkt at booke en tur til Krakows jødiske kvarter.

 • Oplev Festival of Travelling Theatres, en mulighed, du ikke må gå glip af, hvis du kan lide teater.

Book en cykeltur i Krakow

Rejs til Krakow om efteråret, et godt tidspunkt at besøge byen på

Daniłowicza-brønden i saltminerne| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza-brønden i saltminerne| ©Aleksandr Zykov

Efteråret i Kraków varer klimatisk set kun til begyndelsen af november. Denne sæson er et af de bedste tidspunkter at besøge byen på, da vejret endnu ikke har nået vinterens lave temperaturer, og der er mindre risiko for regn.

Maksimumstemperaturerne varierer fra et gennemsnit på 19°C i september til 13°C i oktober, mens de i november falder til 7°C. Minimumstemperaturerne varierer fra 19°C i september til 13°C i oktober. Minimumstemperaturerne holder sig på den anden side omkring 6 °C, med undtagelse af de kolde 0 °C, der nås i slutningen af sæsonen.

På den anden side mærker byen faldet i antallet af turister. Gaderne er meget mere ryddelige, og køerne for at komme ind til de vigtigste monumenter er meget kortere. Desuden gør det lavere antal turister denne sæson til det perfekte tidspunkt at tage en tur til de spektakulære saltminer i Wieliczka eller at flygte for en dag (og nat) til den smukke by Wroclaw.

Hvad man kan lave i efteråret

 • Deltag i** Zaduszki Jazz Festival**: den bedste måde at se det nyeste inden for denne musikalske genre.
 • Spis på det interessante Plac Nowy i det jødiske kvarter: Med starten på universitetsåret vender byen tilbage til sit lokale natteliv, og når vejret er godt, er det endda svært at finde et ledigt sted.
 • Smag de traditionelle efterårsretter: Mad er også en af hovedpersonerne på denne årstid med traditionelle retter som jægergryde eller den mest berømte suppe, zurek, som du uden tvivl har smagt, hvis du har taget en af de stærkt anbefalede gastronomiske ture, der er omtalt i denne artikel.

Book en tur til Wieliczka-saltminerne

Vinter i Kraków - bitterligt koldt og mørkt, men med en anden slags charme

Vinter i Krakow| ©Roman Boyko
Vinter i Krakow| ©Roman Boyko

Hvis fakta er noget at gå efter, er vinteren absolut det mindst gunstige tidspunkt at besøge Kraków på. Temperaturerne er meget lave, med højder på 2 eller 3 °C, mens de laveste temperaturer ligger omkring minus 5 eller 6 °C. Sneen gør sig ofte bemærket. Desuden falder der ofte sne, og dagtimerne er så korte, at det i december bliver mørkt før kl. 16.

Men som min artikel om de bedste ting at lave i Kraków om vinteren fortæller dig, har byen også en særlig charme fra midten af december og frem. Når julen kommer, er byen pyntet op med lys og dekorationer. Julemarkedet på Markedspladsen er virkelig imponerende, og der er mindre markeder i bydelene. Der er få ting, der er mere behagelige end at bestille en gløgg i vinterkulden. En anden mulighed er at prøve den varme krydrede øl.

På den anden side udnytter mange krakowere vinterweekenderne til at tage på en af de bedste udflugter fra Krakow: Du kan for eksempel bestille en udflugt til Zakopane, den såkaldte vinterhovedstad i Polen. I modsætning til om foråret og sommeren er disse ture ikke til vandreture i skovene, men hovedsageligt til skiløb. Hvis du beslutter dig for at besøge Kraków på denne årstid, er det vigtigt med varmt tøj, hue, handsker og en god frakke.

Hvad er de mest interessante aktiviteter om vinteren?

 • Besøg julemarkedet: Den vigtigste aktivitet at foretage sig i Krakow i december. På trods af kulden vil atmosfæren på markedspladsen og boderne, der sælger kunsthåndværk, julepynt og mad, få dig til at glemme de lave temperaturer og hygge dig som et barn.
 • Tag på krybbespilstur: Blandt juletraditionerne, især hvis du rejser til Krakow med børn, er de unikke krybbespil, der er udstillet i nogle hjørner af byen, meget tiltalende, især hvis du rejser til Krakow med børn. I modsætning til de spanske er de små bygninger, der er inspireret af byens vigtigste monumenter.

Book en udflugt til Zakopane og Tatra-bjergene

Sammenligningstabel over det bedste tidspunkt at rejse til Krakow på

For at give dig et overblik over de vigtigste oplysninger, når du skal beslutte, hvornår du skal rejse til Krakow, er her en tabel med oplysninger om de forskellige årstider.

 • Forår
 • April-juni
 • Høj 17º C
 • Lav 6º C
 • Det bedste: Vejret bliver bedre, og der er ingen menneskemængder endnu.
 • Det værste: Det har en tendens til at regne ret meget i denne sæson.
 • Sommer
 • Juni-september
 • Højeste temperatur 23º C
 • Lav 12º C
 • Det bedste: flere timer med dagslys og godt vejr.
 • Det værste: menneskemængder og mulighed for regn.
 • Efterår
 • September-november
 • Højeste 13º C
 • Lav 4º C
 • Det bedste: Færre turister og mere fred og ro til at slentre.
 • Det værste: I november begynder det at blive ret koldt.
 • Vinter
 • December-marts
 • Maksimum 2º C
 • Laveste -5º C
 • Det bedste: Julen og at se byen under sneen.
 • Det værste: Kulden og de korte lyse timer.

Bedste tidspunkt at tage til Auschwitz

Barakker, hvor fangerne blev stuvet sammen i Auschwitz| ©Fred Romero
Barakker, hvor fangerne blev stuvet sammen i Auschwitz| ©Fred Romero

Et besøg i koncentrationslejren Auschwitz (faktisk de to, der blev bygget i området) er næsten et must for alle, der rejser til Krakow. Her er nogle fakta og tal afhængigt af, hvornår du rejser:

 • Som med selve byen er de bedste måneder at besøge maj til september.
 • Om vinteren, derimod, kan det kolde vejr gøre besøget for ubehageligt, og landskabet kan endda være sneet inde. Man skal også huske på, at rundvisningen i Auschwitz II foregår helt i det fri, så lave temperaturer er ikke den bedste måde at lære stedet at kende på.
 • Et andet vigtigt aspekt ved dette besøg er, at fra april til slutningen af oktober, som du kan se i oplysningerne om Austchwitz-kompleksets åbningstider, kan du kun komme ind i Auschwitz I uden en guide (på egen hånd) som det første om morgenen (før kl. 10) og i de sidste åbningstider (fra ca. kl. 15). Resten af året er det ikke tilladt at besøge stedet mellem kl. 10.00 og 13.00.
 • Hvis du tager afsted om sommeren, så glem ikke at booke din Auschwitz-tur på forhånd, hvilket er nødvendigt, selv hvis du vil ind på egen hånd. På grund af stor efterspørgsel kan det ske, at du ankommer uden at kunne købe en billet. Den bedste måde at undgå dette på er at booke en tur fra Krakow. Det anbefales også at medbringe en kasket og vand, da du får brug for det for at kunne gå så længe i solen.

Book din tur til Auschwitz