Granada på 2 dage: alt det du har brug for at vide

Hvis du planlægger at besøge Granada på kun 2 dage, er her en liste over de aktiviteter, du ikke må gå glip af i denne smukke by. Lad eventyret begynde!

Nicolas Reffray

Nicolas Reffray

10 minutters læst

Granada på 2 dage: alt det du har brug for at vide

©Austin Gardner

Vil du gerne lære Granada at kende, men har du kun en weekend til rådighed? Bare rolig, jeg skal nok hjælpe dig med at finde tid til at besøge de steder, du skal se, som Alhambra, Albaicín og Sacromonte-kvartererne, det kongelige kapel og katedralen, Plaza Nueva, nogle flamenco-shows og selvfølgelig nogle tapasbarer, for det er ikke alt, hvad man kan gå i dette liv!

Efter 2 dage med sightseeing vil du helt sikkert have lyst til at komme tilbage og nyde alt det, der er at se og gøre i Granada. Denne spanske by har en særlig evne til at erobre hjertet på hver eneste af sine besøgende.

Dag 1: Rundvisning i Alhambra, Plaza Nueva, Paseo de los Tristes og Albaicín-kvarteret

Alcaicería| ©Eric Titcombe
Alcaicería| ©Eric Titcombe

Det tager tid at besøge Granada, da det er en helt utrolig by, fuld af historie og charmerende hjørner. Tag behageligt fodtøj på, for det bliver en lang dag med mange gåture.

Tag på rundvisning i Alhambra og oplev alle dets skatte

Alhambra er måske en af de mest imponerende seværdigheder i hele Spanien og er virkelig et sted at drømme.

Dette kompleks, der i århundreder var hjemsted for Nasrid-kongerne, er et vidnesbyrd om det muslimske imperiums storhed i Spanien, da det er et af de fineste eksempler på maurisk arkitektur, der stadig findes.

Fontænerne, fliserne, søjlerne og haverne samt opmærksomheden på detaljerne i alle hjørner af komplekset gør det helt unikt.

Men du undrer dig sikkert over, hvor lang tid et besøg på Alhambra tager. Selv om det er så stort, at det virker som en by i sig selv, kan man på egen hånd besøge de vigtigste seværdigheder på 3-4 timer, hvis man selvfølgelig skynder sig en smule.

Husk, at du skal bruge 6-7 timer på at se Alhambra i detaljer, dvs. praktisk talt en stor del af dagen, så du har ikke tid til at besøge andre seværdigheder i byen. Så tag det bare som et første glimt af dette fantastiske sted. Jeg forsikrer dig: du vil gerne komme tilbage.

På vores rundvisning i dette Nasrid-paradis må du ikke gå glip af Patio de los Leones, den befæstede by (Alcazaba), Generalife-haverne og de Nasridiske paladser, for du kan ikke forlade Alhambra uden at have oplevet alle disse vidundere.

Hvis du ønsker at komme direkte til de mest interessante steder og samtidig få information om det, du ser, kan det anbefales at leje en guidet tur i Alhambra.

Men hvis du har et stramt budget, kan du her se, hvordan du kan få gratis eller nedsatte billetter til Alhambra. Og her er nogle tips til Alhambra, som du kan huske, både på dette og dit næste besøg.

Køb dine billetter til Alhambra

En pause på Plaza Nueva

Efter at have besøgt Alhambra ligger Plaza Nueva lidt mindre end en halv times gang fra indgangen, et ideelt sted at hvile et øjeblik og få en kølig drink, mens du nyder de imponerende bygninger omkring.

Plaza Nueva er det vigtigste og ældste torv i hele Granada, så navnet virker ikke helt rigtigt... hvis der er én ting dette torv ikke er, så er det nyt.

Den har været vidne til mange øjeblikke i Andalusiens historie. Her blev der tidligere afholdt tyrefægtninger og endda henrettelser.

Overfor pladsen ligger Palacio de la Cancillería Real og Iglesia de Santa Ana, begge med deres blanding af renæssance- og mudéjarstil.

I dag er det et afslappet og meget centralt sted, hvor du kan få en øl og fortsætte din tur rundt i byen, for herfra kan du starte dit besøg til Albaicín og Sacromonte via den smukke Carrera del Río Darro, en bølgende og malerisk stenvej, der løber langs floden af samme navn.

Carrera del Darro ville fortjene en artikel i sig selv. Denne smukke brostensbelagte gang med sine smukke og historiske broer af sten og stenværk (14 i alt) er helt sikkert et af de steder, man skal se og nyde i Granada.

Det er også et af de steder, der er blevet ændret mindst gennem århundrederne, og det er blevet bevaret næsten intakt, så når du går langs det, vil du føle dig som en del af den andalusiske historie.

Gå gennem det mest romantiske hjørne af Granada: Paseo de los Tristes (de triste menneskers vej)

Paseo de los Tristes| ©Pepe Serrano
Paseo de los Tristes| ©Pepe Serrano

Inden man når Albaicín-kvarteret, som ligger i hjertet af Darro-dalen, kommer man til den mest hyggelige gade i hele Granada: El Paseo de los Tristes.

Det var ikke det oprindelige navn, men da den lå på vejen til San José-kirkegården, endte byens indbyggere med at kalde den Paseo de los Tristes.

Herfra kan du se noget af Alhambras vegetation og nogle af de smukke stenbroer over Darro-floden.

Det er uden tvivl en af de mest bohemeagtige og romantiske gåture i hele Granada, og de små gader og barer gør den til et sted fuld af charme, som man ikke må gå glip af på et 2-dages besøg i denne smukke by.

Men inden vi fortsætter til Albaicín-kvarteret, er det tid til frokost. I dette område er der mange restauranter, hvor du kan sætte dig ned og genoplade dine batterier. Hvis vejret er godt, kan du nyde en smagsprøve på Granadas mad på en af de mange terrasser under åben himmel.

Jeg anbefaler især restauranten La Ruta del Azafrán, som ligger på Paseo de los Tristes. Med udsigt over Alhambra og en menu, der passer til alle smagsløg og smagsløg, finder du ikke et bedre sted.

Besøg Albaicín-kvarteret

Når du har spist som en konge (eller dronning), kan du fortsætte til El Albaicín, Granadas ældste bydel.

Albaicín blev erklæret for verdensarv i 1994 af Unesco på grund af sin store skønhed og er et af de smukkeste eksempler på middelalderlig muslimsk-spansk arkitektur, hvilket gør det til et must-see.

Du har måske ikke tid nok til en grundig rundvisning i kvarteret, men du bør helt sikkert stoppe ved den berømte Casa de Zafra, den eneste muslimske bolig, der er fra før de katolske konger. Det er erklæret et kulturelt aktiv og et kunsthistorisk monument og rummer Albaicín-tolkningscentret.

Casa de Zafra ligger i den nedre del af Albaicín, lige ved Paseo de los Tristes.

Nyd den bedste udsigt over byen fra Mirador San Nicolás og Mirador de La Vereda de Enmedio

Når du besøger dette kvarter, skal du huske, at ud over de uundgåelige seværdigheder ligger charmen i at gå gennem de middelalderlige gader, finde uudforskede hjørner, de smukke og traditionelle granadiske cármenes og udsigtspunkter som San Nicolás eller La Vereda de Enmedio.

Fra disse udsigtspunkter kan du betragte solnedgangen over et Alhambra, der allerede er oplyst i rødlige toner. Dette er et af de mest typiske postkort fra byen, men jeg anbefaler, at du ankommer i god tid, da de har tendens til at blive fyldt med mennesker.

Der er intet bedre end at slutte dagen af i det kvarter, der har mest personlighed i byen. På en af restauranterne kan du prøve typisk andalusisk mad, og retter som mandelsuppe, Salmorejo eller Patatas a lo Pobre er nu klassikere.

Men hvis man skal tale om klassiske retter fra regionen, kan de stegte auberginer med honning ikke sammenlignes med noget andet. Prøv dem, og fortæl mig så om dem.

Book en guidet tur i Albaicín

Dag 2: Det kongelige kapel og katedralen i Granada, tapasbarer, Sacromonte-kvarteret og flamencoaften

Granada-katedralen om natten| ©Gotardo González
Granada-katedralen om natten| ©Gotardo González

Hvis du syntes, at den første dag i Granada var fantastisk, så vent til du ser, hvad jeg har i vente på denne anden og sidste dag. Vi slentrer gennem den gamle bydel og smager på nogle af de mest rodfæstede traditioner: flamenco og tapas.

Besøg den gamle bydel, katedralen og det kongelige kapel

Start din anden og sidste dag i Granada med et besøg i det historiske kvarter. Her finder du ud over et gadeforløb, der synes at være frosset i tiden, den imponerende Granada-katedral og ved siden af den det kongelige kapel.

Efter katedralen i Sevilla er dette den største katedral i Spanien og den første, der blev bygget i renæssancestil. Ved siden af ligger det kongelige kapel, hvor resterne af de katolske konger Isabella I af Kastilien og Ferdinand II af Aragonien hviler. Desuden er hovedaltertavlen et sandt vidunder og et eksempel på spansk kunst.

Selv om den måske ikke er så berømt som Alhambra, kan jeg anbefale et besøg i Granada-katedralen. Billetterne koster fra 5 € og omfatter en audioguide via en app.

Både katedralen og det kongelige kapel er arkitektonisk imponerende, og indenfor kan du se mange kunstværker af Alonso Cano, der er født i Granada, samt andre imponerende detaljer.

Over for det kongelige kapel ligger La Madraza, en bygning fra 1349, der fungerede som det første center for højere studier i teologi, matematik, medicin og jura. I dag kan bygningen besøges, da den bruges som et udstillingscenter af universitetet i Granada.

Besøg et af de levende monumenter fra byens muslimske fortid: La Alcaicería

I det 14. århundrede var dette netværk af gader et af de vigtigste handelscentre i Granada. I denne gamle souk kan du købe fine silker, krydderier og hundredvis af andre produkter.

I dag er Alcaicería blevet et must-see-sted, hvis man vil lære lidt om Granadas arabiske fortid at kende, så man må ikke gå glip af det.

Selv om den oprindelige Alcaicería blev fuldstændig ødelagt af en stor brand i 1843, blev den genopbygget med respekt for den oprindelige arkitektur i en neo-maurisk og romantisk stil. I dag har den bevaret charmen og farverne fra den første. Det er helt sikkert et sted, du skal se på dit 2-dages besøg i Granada.

Det er tid til at nyde nogle gode tapas

Tapas- og vinudflugt| ©rob thompson
Tapas- og vinudflugt| ©rob thompson

Man får appetit af at gå så meget, og der er intet bedre end at sidde på en terrasse og nyde en god portion tapas. Jeg anbefaler Bar La Riviera, som har et bredt udvalg af tapas og en uovertruffen atmosfære. Eller den klassiske Los Manueles, som har serveret tapas siden 1917! Alle er hjemmelavede og af fremragende kvalitet.

Som altid er tapasene gratis, du skal kun betale for drikkevarer. Gå ikke uden at prøve kroketterne... de er virkelig en drøm.

På kun 2 dage kan du kun få en lille idé om, hvor velsmagende alting er her, og til din næste tur anbefaler jeg dig at leje nogle af de bedste tapas-ture i Granada, en tur rundt til de lækreste barer og restauranter i byen, især for dem, der kan lide at nyde Granadas smagsoplevelser.

Book en tapas-tur i Granada

Besøg Sacromonte-kvarteret, hvor flamencoen blev født

Sacromonte-kvarteret er sammen med Albaicín et af de mest symbolske steder i hele Granada.

Det siges, at en af de mest traditionelle spanske musikstilarter blev født her: flamenco. Selv om en flamencosanger eller -danser ville sige, at flamenco ikke er en musikstil, men en livsstil.

Sacromonte ligger højt oppe med udsigt over Alhambra og Albaicín og var oprindeligt en sigøjnerforstad, hvor de mest traditionelle og maleriske huse er de såkaldte huler. I århundreder søgte sigøjnerne tilflugt i disse ydmyge hulehuse.

Denne mærkelige blanding af kulturer, sigøjnerkulturer, spanske og muslimske kulturer, gav anledning til zambra mora, den mest typiske flamenco fra Granada.

I dag er de mest berømte grotter Cueva de la Rocío og Cueva de María la Canastera, som begge er dedikeret til flamenco-shows. Tidligere var showene mere spontane og improviserede, men i dag er de mere improviserede shows til turisterne, der kommer til Sacromonte for at opleve den mest traditionelle flamenco.

Gå ikke glip af et besøg på Cuevas del Sacromonte-museet, som er ideelt til at lære lidt mere om kvarterets historie, sigøjnerkulturen og flamencoens fødsel som et helt folks lidende stemme.

Nyd et autentisk flamenco-show

Når du har besøgt Sacromonte-kvarteret, er du helt sikkert i humør til lidt flamenco. På denne anden og sidste aften i Granada er der intet bedre end at sige farvel til byen med ren sigøjner-sang og dans.

Da byen er en af dens vugger, er der mange tablaos eller centre, hvor du kan lytte til og se god flamenco i byen.

I Sacromonte-området er der de zambraer, jeg har nævnt (Cueva de la Rocío og Cueva de María la Canastera). I andre områder af byen kan du finde shows af fremragende kvalitet, som kan anbefales, såsom tablaos La Alboreá og Casa Ana, med kunstnere på højeste niveau.

Mit råd er at vælge mellem nogle af de bedste flamenco-shows i Granada og lade dig indfange af den livlige ånd.

Hvis du ikke vidste det, erklærede Unesco i 2010 flamenco for immateriel kulturarv for menneskeheden. Det er en måde at sikre, at dette udtryk, der er så typisk for Andalusiens og Spaniens identitet, bevares.

Vi er nået til slutningen af vores rejse, og vi er sikre på, at I har fået lyst til mere. Hvis du stadig ikke er klar til at tage tilbage til dit hotel, kan du få flere ideer, her er 10 ting at lave i Granada om aftenen, for byens natteliv er pulserende, du vil se.

book din billet til et af de bedste flamenco-shows i Granada

Hvordan kommer man rundt i Granada?

Tog fra Granada| ©VivirElTren.es
Tog fra Granada| ©VivirElTren.es

Granada er en forholdsvis lille by, især i centrum, så det er meget nemt at gå til alle de steder, jeg har nævnt i denne artikel.

Fra Alhambra til katedralen er der ca. 20 minutter, og fra katedralen til Albaicín-kvarteret er der yderligere 5 minutter. Desuden er byen ideel til at komme rundt på denne måde, da du med bus eller bil ikke ville kunne nyde omgivelserne eller stoppe op for at føle dig som en del af stedet. Granada er også et sandt mareridt at parkere i.

De stejleste gader med deres kroge, kroge og udsigtspunkter er perfekte til at fare vild og opdage byens charme. Hvis du har et helbredsproblem, der gør det svært at gå stejlt, kan du selvfølgelig hoppe på bus 2 på Plaza Nueva og stå af i den øvre del af byen.

Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse til Granada?

Gaderne i Granada| ©SnippyHolloW
Gaderne i Granada| ©SnippyHolloW

Det bedste tidspunkt på året til at besøge denne smukke by er helt klart efterårs- og forårsmånederne (marts til juni og september til december), da vintrene er meget kolde og somrene er ret kvælende med temperaturer på over 40 grader Celsius.