10 ting du kan lave på Ibiza i oktober

Oktober er synonymt med slutningen af sommersæsonen, og netop derfor er det et af de bedste tidspunkter på året til at arrangere en rejse til Ibiza. I dette indlæg vil jeg fortælle dig om forskellige planer, der kan underholde dig, når du vælger et besøg på denne smukke ø i årets sidste kvartal.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minutters læst

10 ting du kan lave på Ibiza i oktober

Ibiza | ©CWhatPhotos

Fra maj til september er Ibiza en af de vigtigste turistdestinationer for udenlandske besøgende i hele Spanien. Mange kommer til øen for at feste og more sig, men andre er også begejstrede for den naturlige skønhed, der kendetegner øen. Derfor er de bedste ting at se og gøre på Ibiza en balance mellem disse to turistfokus.

I denne liste over aktiviteter har jeg samlet de vigtigste begivenheder og traditioner i oktober, så du kan få mest muligt ud af dit budget og din tid i starten af øens lavsæson. Så jeg opfordrer dig til at læse videre på denne informative samling, da den vil give dig et meget klarere og mere ærligt billede af, hvordan det er at opleve Ibizas charme i midten af oktober.

1. Fejr nationaldagen i Ibiza's historiske centrum

Sra Pedrera udsigtspunkt| ©Michal Valko
Sra Pedrera udsigtspunkt| ©Michal Valko

Den 12. oktober er en repræsentativ dato for hele den spansktalende verden, og specifikt i Spanien falder den sammen med en nationalfest, der fejres hvert år med det formål at fremhæve den patriotiske følelse, som landets indbyggere har for deres kultur og historie. Hvis du er på Ibiza på denne dato, kan du ikke undgå at fejre den ligesom de lokale, som normalt deltager i nogle kulturelle aktiviteter i centrum af øens hovedstad.

Der kan være et populært marked på pladsen nær rådhuset, eller nogle lokale kunstnere kan samles på Mirador de Sra Pedrera for at holde en improviseret koncert med populær spansk musik. Øens restauranter tilbyder normalt retter, der er repræsentative for den nationale gastronomi, og nogle gange er der fyrværkeri i havneområdet i Ibiza by.

2. Nyd Jazz Point-festivalen

En person, der spiller jazz| ©Victor Freitas
En person, der spiller jazz| ©Victor Freitas

Hvert år er der på Ibiza musikfestivaler for alle slags turister. Lige i oktober er der en af de vigtigste på hele den kulturelle scene på Balearerne, og det er Jazz Point-festivalen. Grundlæggende er det en massiv 4-dages begivenhed, der normalt finder sted i den anden eller tredje uge i måneden, fra torsdag til søndag, med det bedste fra den moderne europæiske og verdens jazzmusikscene.

År efter år skifter line-upen af kunstnere, der optræder, men det mest almindelige er, at det er nogle af de vigtigste orkestre inden for denne musikalske genre. Samt nogle solister, der repræsenterer den klassiske jazz og den mere moderne jazz, der har gennemgået store forandringer i de seneste årtier.

Der udvælges forskellige kulturinstitutioner over hele øen til hver af festivalens datoer, og det er mest almindeligt, at Teatro Ibiza og Catalina Bufi-konservatoriet er nogle af de udvalgte spillesteder. Så det er en rigtig god idé at deltage i en af festivalens koncerter eller arrangementer, hvis du har en 5-dages tur til Ibiza. Samt hvis du tilbringer en hel sæson på øen og ønsker at nyde de kulturelle aktiviteter, der mest underholder lokalbefolkningen.

3. Fejr afslutningen af sommersæsonen på strandklubber og diskoteker

Fest på et diskotek| ©Edoardo Tommasini
Fest på et diskotek| ©Edoardo Tommasini

Ibiza er en af verdens hovedstæder i nattelivet og er virkelig en destination, der er kendt for at være festens sjæl i det spanske Middelhavsområde. Samtidig starter den mest indbringende tid på året for nattelivsvirksomhederne på Ibiza normalt i maj og slutter i slutningen af september og midten af oktober.

Faktisk holder de fleste af øens mest berømte strandbarer og natklubber en stor fest i oktober for at markere afslutningen på festsæsonen. Dette er faktisk lidt af en ferie, da nogle steder i midten af december bliver genåbnet til jule- og nytårsfesterne.

Så det er en god idé at deltage i nogle af disse arrangementer, hvis dit besøg falder sammen med lukkeugen for mange af disse kommercielle steder. Husk på, at Ibiza By og Platja d'en Bossa er stedet, hvor de mest legendariske nattelivssteder på Balearerne ligger.

Ushuaia, Pachá, Amnesia og Privilege er nogle af kvalitetsbenchmarks for øens festscene, og sandheden er, at det er lige så anbefalelsesværdigt at deltage i turistsæsonens afslutningsfester som at tage til nogle af disse steder midt om sommeren. Faktisk er det at feste også en af de bedste ting at se og gøre på Ibiza i august måned. Først i oktober kan du nyde afskeden til næste år eller til den korte åbning for nytårsfesterne.

4. Deltag i Sant Rafels skytshelgenfestligheder

Natvandring gennem det landlige landskab| ©pirate_renee
Natvandring gennem det landlige landskab| ©pirate_renee

Ud over diskoteker og musikfestivaler er der også store og små kulturelle fester på Ibiza, der har med øens landlige identitet at gøre. Det er det, som patronatsfesterne i Sant Rafel, en lille landsby i midten af øen, handler om. År efter år i oktober arrangerer de en kalender af begivenheder. Det drejer sig om alt fra akademiske seminarer om Balearernes historie til fotoudstillinger samt musikalske og kunstneriske optrædener i hele dette maleriske samfund.

Der er ingen specifik dato, for i løbet af måneden finder der forskellige aktiviteter sted for at tiltrække så mange besøgende som muligt. Den vigtigste tradition er dog normalt den teaterforestilling, der finder sted den 24. oktober, som er San Rafaels dag. Samt den typiske natvandring gennem de landlige marker i nærheden af landsbyen, som giver deltagerne et andet perspektiv på, hvordan natten på Ibiza er for de lokale indbyggere.

5. Du kan også deltage i Ibiza Trail Marathon

Ibiza Trail Marathon| ©Sebastián Candela
Ibiza Trail Marathon| ©Sebastián Candela

Hvert år arrangeres der et vandremaraton i de bjergrige landskaber i Sant Antoni kommune, der dækker et terræn, der strækker sig fra fincas til tætte skove og små landsbyer. Ruten går også langs klipper, der giver deltagerne i konkurrencen en smuk udsigt over Middelhavet.

Der er tre løb, som nogle gange er blevet løbet samtidig, mens de andre år er blevet fordelt over tre dage, normalt i den anden eller tredje uge af oktober. Det vigtigste vandreløb er ca. 42 kilometer langt, mens det andet er 21 kilometer langt. Det korteste af dem alle, som er en favorit blandt fritidsdeltagere, er på ca. 10 km.

Der er normalt også et kort løb i gunstigt terræn for børn eller mindreårige, som på grund af deres højde eller kropsmasse ikke er kvalificeret til at deltage i de andre løb.

Hvis dit besøg på øen i oktober desværre ikke falder sammen med de nøjagtige datoer for denne konkurrence, kan du også deltage i nogle af de bedste cykelture på Ibiza. Mange af dem vælger også bjergruter, der er meget gunstige for dem, der er på udkig efter sjov, der kombinerer fysisk træning med turistmæssig udnyttelse af øens naturlige skønhed.

Book de bedste cykelture på Ibiza

6. Gå ikke glip af en Halloween-fest

Halloween-fest| ©Andrea Piacquadio
Halloween-fest| ©Andrea Piacquadio

Halloween fejres den 31. oktober, men sandheden er, at denne dato repræsenterer flere weekender med fester og sjov for unge mennesker fra den næstsidste uge af oktober. Faktisk er det meget almindeligt, at alle begivenheder i forbindelse med denne fest, der er importeret fra USA, falder i en weekend, mens den officielle dato for Halloween er lagt til en hverdag, hvor folk helt klart vil have travlt.

Samtidig er det sådan, at selv om øens største natklubber vil have lukket dørene for datoerne omkring den 31. oktober, er det stadig sandt, at strandbarerne vil holde åbent uden afbrydelser resten af året. Det betyder, at du vil have mulighed for at fejre Halloween i øens hovedstad såvel som i andre samfund længere væk. San Antonio er en af dem, da den har O Beach, eller der er også Nassau Beach Club i Playa d'en Bossa.

Husk på, at du ved at deltage i en Halloween-strandfest vil opleve en af de bedste ting at lave på Ibiza. For øens luksuriøse og sjove strandbarer er institutioner, der er lige så berømte som selve natklubberne, der fokuserer på masseunderholdning.

7. Bliv forbløffet over den kunstneriske nyskabelse på Ibiza Lights Festival

Ibiza Lights Festival| ©anbri22
Ibiza Lights Festival| ©anbri22

Ibiza Lights Festival er en årlig to-dages begivenhed, der forsøger at kombinere den tekniske brug af kunstigt lys med at fremhæve skønheden i de arkitektoniske perler i øens hovedstad. Alt dette kombineres med levende musikforestillinger og også nogle præsentationer af akademikere og lokale personligheder om vigtigheden af at bevare den baleariske identitet på en ø, der er så turistet og forbundet med resten af verden som Ibiza.

Der er også udstillinger af gadekunst og nogle præsentationer af scenekunst, som forsøger at tiltrække de lokale og besøgende, der stadig er tilbage på øen, til disse kulturelle rum.

Denne festival er en af de bedste ting at se eller lave på Ibiza med børn i oktober, fordi det er en gratis aktivitet under åben himmel, som kan underholde hele familien en hel aften på turen.

8. Benyt lejligheden til at hygge dig i en afsondret San Antonio-bugt

San Antonio-bugten| ©Debby Eastwood
San Antonio-bugten| ©Debby Eastwood

San Antonio Bay er en af de vigtigste turistdestinationer i den sydlige del af Ibiza, da den har det bedste af et rigt hoteludbud sammen med alt det, du kan forvente af et samfund, der fokuserer på, hvad sø- og strandturisme har at tilbyde sine indbyggere.

Til gengæld er det en glimrende idé at bo i området eller besøge det for at deltage i vandaktiviteter eller en simpel dag på stranden i løbet af oktober. Det vil være første gang i flere måneder, at dette område af øen vil være tilstrækkeligt tomt for turister til, at du kan nyde det, som du fortjener.

Husk på, at det er en kystlinje uden bølger, hvilket gør det til et godt sted for aktiviteter som kajaksejlads eller paddle surfing. Husk også på, at mange af bådturene til Ibizas sydøstkyst afgår fra denne havn, så det er en god idé at besøge den på de datoer, du er interesseret i, og arrangere en tur til Es Vedrà eller Illa Sa Conillera.

9. Tag på en arkitektonisk rundvisning i de muromkransede gader i den gamle bydel Dalt Vila

Rundt om Dalt Vila| ©Nicolas Vigier
Rundt om Dalt Vila| ©Nicolas Vigier

Dalt Vila er det historiske kvarter i Ibiza by og er kendetegnet ved en så stor historisk og arkitektonisk betydning, at det sammen med andre dele af øen er på UNESCO's verdensarvsliste. Derfor er det en god idé at afsætte en dag på din rejse til at slentre gennem dens gader i ro og mag, da den lave turisttilstrømning i oktober gør dette til et af de bedste tidspunkter på året til en aktivitet som denne.

Jeg kan fremhæve Ibiza Slot, Santa María-katedralen, resterne af bymuren og Plaça del Parc som nogle af de steder, man ikke må gå glip af på denne byrundtur i Ibiza by. Byen er kendetegnet ved at have bevaret et betydeligt antal middelalderlige konstruktioner i den bedste middelhavsstil.

Det gamle marked er et andet sted, som man ikke bør gå glip af på denne rundtur. Faktisk er en rundvisning i dette centrum for håndværksmæssig handel en af de ting, man skal se eller gøre på Ibiza om vinteren eller i resten af månederne i den turistmæssige lavsæson. Det skyldes, at du vil kunne få gode rabatter på grund af den manglende efterspørgsel for mange af de forretninger, der år efter år laver det meste af deres overskud om sommeren.

10. Nyd det bedste af den baleariske gastronomi.

Kartoffelkoks| ©pr3876
Kartoffelkoks| ©pr3876

Gastronomien på Balearerne er en af de mest interessante i Spanien, fordi den geografiske isolation har gjort det muligt for den lokale kulinariske verden at udvikle sin egen særegne identitet.

Samtidig er oktober et godt tidspunkt at opleve øen Ibiza gennem dens gastronomi, da mange af sommerens retter stadig tilberedes regelmæssigt, men de fleste af de smagsoplevelser, der definerer vinteren på Balearerne, begynder også at dukke op.

Sobrasada, greixonera, coca de patatas og abrikossvampekager er blot nogle af de mest grundlæggende og elementære elementer, som du bør prøve for at begynde at stifte bekendtskab med den kulinariske scene på det mest traditionelle og autentiske Ibiza. Derfor er det en god idé, at du på en tredages tur til Ibiza i oktober måned sørger for, at mindst to af dine daglige måltider er velkendte opskrifter fra den lokale gastronomi.

Nyd de bedste gastronomiske ture på Ibiza

Temperaturer på Ibiza i oktober

Oktober på Ibiza| ©markgadie
Oktober på Ibiza| ©markgadie

Oktobertemperaturerne på denne ø på Balearerne er mere gunstige end i de varme sommermåneder, hvor de højeste temperaturer normalt når op på 23 grader Celsius, mens de laveste temperaturer ligger på omkring 15 grader Celsius om natten. Det betyder, at efteråret på Ibiza er et godt tidspunkt for dem, der ønsker at nyde øen uden at skulle udholde for meget varme og uden at skulle tilpasse sig de kolde vintervinde.

Tilstrømningen af turister på Ibiza i oktober

Turister på Ibiza| ©Stan de Haas
Turister på Ibiza| ©Stan de Haas

I oktober er der et drastisk fald i forhold til antallet af besøgende hele sommeren og endda i forhold til det antal mennesker, der stadig er tilbage på øen i den sidste uge af september. Det betyder, at du vil kunne vælge frit blandt øens hoteltilbud samt alle andre turist-, handels- og gastronomiske tjenester.

Priser på Ibiza i oktober

Person der betaler| ©Towfiqu barbhuiya
Person der betaler| ©Towfiqu barbhuiya

Oktober er en betydelig billig måned sammenlignet med hvad du ville betale for en ferie på nogle af sommerdatoerne eller hvad du ville bruge, hvis du besøger øen i juleferien. Faktisk vil du begynde at se besparelserne fra det øjeblik, du køber dine flybilletter, og de vil være endnu mere mærkbare, når du booker din indkvartering.

Hvad skal du pakke for at besøge Ibiza i oktober?

Rejsebagage| ©Swansway Motor Group
Rejsebagage| ©Swansway Motor Group

Jeg anbefaler, at du tager solcreme med, og at du prioriterer behageligt tøj. Fodtøj, der er egnet til lange gåture, er vigtigt, og det er bedre, at du også pakker noget tøj, der er smart nok til en særlig lejlighed. Man ved nemlig aldrig, hvornår der dukker en plan op, som kræver en vis grad af æstetisk tilstedeværelse, og det er bedst at være på vagt i sådanne situationer.