Bedste ting at gøre i Ibiza

Ordet Ibiza leder tankerne hen på paradisiske strande og fester til den lyse morgen, men øen har endnu mere at byde på. Jeg inviterer dig til at opdage det med dette indlæg.

Alex Grande

Alex Grande

10 minutters læst

Bedste ting at gøre i Ibiza

vista del puerto |©steve gilman

Mange drømmer om en ferie til Ibiza, men man tror ofte, at denne ø kun handler om at feste, og intet kunne være længere fra sandheden! Hvis du vil have det sjovt, er der selvfølgelig masser af natteliv, så du kan danse i tre dage, hvis du har lyst.

Men hvis du er på udkig efter fred, natur og afkobling, har du valgt den bedst mulige destination. For denne lille baleariske ø har de bedste strande, bugter og naturlige steder, hvor du kan fortabe dig. Læs videre for at opdage dem alle.

1. Dans nat og dag

Fest på Ushuaïa| ©Federico Capoano
Fest på Ushuaïa| ©Federico Capoano

Ibiza sidder fortsat på tronen som den ubestridte festhovedstad: Natklubberne er nogle af de mest berømte i verden, og det er ikke underligt, at øen hvert år modtager millioner af besøgende på jagt efter tilfredsstillelse af deres mest hedonistiske lyster.

Øen fik sit ry i 1980'erne og 1990'erne, og siden da har dens klubber været scenen for fester, der i stigende grad er uden for rækkevidde for færre og færre. Amnesia, i centrum af Ibiza; Benimussa Park, også kendt som Zoo; Es Paradis og Eden, begge på San Antonio-stranden; Pacha, ved siden af havnen i Ibiza by; Ushuaïa, i Playa d'en Bossa; er blot nogle få af de mange, mange steder, hvor du kan feste i løbet af din ferie.

Øen mangler ikke strandbarer, restauranter og mindre steder til en lige så uforglemmelig aften.

Min personlige favorit er diskoteket Ushuaïa

Der er mange klubber i verden, men Ushuaïa er et sted som intet andet. Festivalfaciliteter, en spektakulær atmosfære og fest af højeste kvalitet. David Guetta, Armin Van Buuren, Calvin Harris, AVICII og Carl Cox har alle spillet her i house- og technosessioner hele eftermiddagen.

Hvis det er din musikstil, står Ushuaïa sikkert allerede øverst på din liste over ting, du skal lave på Ibiza, men selv hvis det ikke er 100 % din ting, er det en perfekt oplevelse at lægge arbejdets stress og jag bag sig og få en god start på din ferie.

Book en bådfest på Ibiza

2. Oplev Formentera på en dagstur

Ses Illetes-stranden, Formentera| ©David Švihovec
Ses Illetes-stranden, Formentera| ©David Švihovec

Formentera er det modsatte af Ibiza: skønheden på de for det meste uspolerede strande kombinerer sandets sukkerstruktur med vandets levende, krystalklare farver. Det er et lille stykke af Det Caribiske Hav i et hjørne af Middelhavet, hvad enten det er de charmerende bugter eller baglandet med landsbyer og stier, man kan cykle igennem.

At besøge Formentera fra Ibiza er ikke bare en måde at koble fra og hvile sig fra festen og travlheden, det er en oplevelse, du vil forelske dig i. Når turen er slut, vil du drømme om at komme tilbage den følgende sommer.

Hvis du leder efter færgebilletter og er lidt doven med at organisere dit besøg, anbefaler jeg forresten en heldags sejltur til Formentera, som også går gennem nogle af Ibizas smukkeste steder.

Book færgen til Formentera fra Ibiza

3. Mærk magien på øen Es Vedrà

Es Vedrà oplyst af månen og stjernerne| ©David Holderbach
Es Vedrà oplyst af månen og stjernerne| ©David Holderbach

Es Vedrà er et sted, du ender med at besøge på en eller anden måde på din rejse til Ibiza: det er den magi, der er gemt i denne holm, et af de tre punkter med størst magnetisk kraft på jordens overflade sammen med Nordpolen og Bermuda-trekanten.

Dette sted vil bogstaveligt talt tiltrække og fange dig, og det har ikke kun en videnskabelig forklaring, det er også rammen for et stort antal myter og legender. Det siges, at havfruerne, der angreb Odysseus' skib i Homers Odysseen, boede her, skygger og lys er blevet set under havet uden tilsyneladende forklaring, og endda mærkelige observationer af objekter, der flyver over himlen.

Jeg anbefaler, at man besøger denne monolitiske plade, der rejser sig op af havet ud for Ibizas kyst ved solnedgang, med en flaske vin eller champagne, som en af de bedste ting at gøre i Es Vedra, og efter at have besøgt Atlantisbugten, som jeg fortæller dig om næste gang.

4. Afslapning i et af Ibizas eksklusive kurbade

Indgang til Atzaró Spa| ©Travelbusy.com
Indgang til Atzaró Spa| ©Travelbusy.com

Hvis du vil have den helt modsatte oplevelse af en intens aften i byen, kan du besøge en af Ibizas elegante og eksklusive spaer. De fleste af dem ligger på et hotel eller resort, men man kan komme ind, uanset om man er gæst eller besøgende.

Det måske mest ægte af øens kurbade er Atzaró, som ligger midt i en oliven- og palmeplantage i Santa Eulalia. Her finder du faciliteter som en svensk sauna, tyrkisk bad, swimmingpool og retreat, hvor du kan nyde en række massage- og skønhedsbehandlinger.

Et andet godt sted er Magness Soulful Spa på Bless Hotel Ibiza. Det er en mellemting mellem en social klub og en spa, og du finder et vandkredsløb med hydroterapi, liggestole til en afslappende massage, sauna, isvandspool, tyrkisk bad og endda en jacuzzi.

5. Tag en tur til det smukke fyrtårn Punta d'es Moscarter

Punta d'es Moscarter fyrtårn| ©Els
Punta d'es Moscarter fyrtårn| ©Els

Ibizas nordkyst er det mest specielle sted at tage på vandretur på øen, en anden af de bedste ting at lave på Ibiza. Stierne går gennem afsidesliggende gårde, fyrreskove og en kystlinje dekoreret med charmerende bugter.

En af de stier, jeg anbefaler, er den, der starter i den lille kystby Portinatx og ender ved fyrtårnet Punta d'es Moscarter, et smukt fyrtårn malet med en sort spiral, hvor du kan nyde en uovertruffen udsigt over kappen.

For at komme dertil skal du først finde Portinatx-bugten, hvorfra stien starter, som du kan gå langs på cirka 20 minutter uden at have alt for travlt. Fra stien kan du se et af mine yndlingspostkort fra Ibiza: en klippe med dybblåt vand og fyrtårnet, der holder vagt i det fjerne.

Book en aktivitetstur på Ibiza

6. Udforsk en forsvunden verden ved Atlantis-bugten

Sejlads i havet ved Ibiza|©Jess Loiterton
Sejlads i havet ved Ibiza|©Jess Loiterton

Atlantisbugten, der er bygget af menneskehænder, er en fantasifuld kulisse, der inviterer dig til at drømme om andre planeter. Et gammelt stenbrud på kanten af havet, hvorfra en stor del af den sten, der blev brugt til at bygge muren i Dalt Vila, i det historiske centrum af Ibiza by, blev udvundet. I dag er det en bugt, der i hippietiden fungerede som et tilflugtssted og et sted for fællesskab med naturen.

Der er to muligheder for at komme til Atlantis. Til søs er det meget nemt, da man kan fortøje sin båd i nærheden og komme derhen ved at svømme eller paddle surfe. Til lands er det lidt mere kompliceret: Fra Sant Josep de Sa Talaia skal du køre mod Cala d'Hort, og lige før du ankommer, finder du afkørslen til Torre des Savinar. Du kommer til en parkeringsplads, og du skal gå ned ad grusvejen i cirka en halv time, indtil du når bugten.

7. Se solnedgangen på den autentiske Café del Mar

Nyd de smukke solnedgange på Ibiza fra Café del Mar.| ©Sara Suñé
Nyd de smukke solnedgange på Ibiza fra Café del Mar.| ©Sara Suñé

Café del Mar er et ikon på Ibiza: en berømt strandbar, hvor du kan nyde solnedgangen til afslappende musik.

Den ligger i San Antonio og er et af de mest berømte steder på øen, og derfor bliver der meget hurtigt fyldt op. Du er nødt til at komme tidligt for at få en plads, men det er en oplevelse, du aldrig glemmer, og et must, hvis det er første gang, du er på Ibiza.

8. Flygt fra turistmængderne i Ibizas bugter

Molí-bugten| ©Barney Moss
Molí-bugten| ©Barney Moss

Ibiza er et paradis for sanserne, men ikke kun for festerne, også for sine strande, bugter og strandbarer, der er skabt til at passe til din nydelse og afslapning. Der er mange bådture på Ibiza for at komme til dem. Her er en liste over mine yndlingssteder, hvor man kan flygte fra folkemængderne på øen:

Sa Caleta

Dette er en af de roligste bugter på øen, hvor du kan nyde en mere familiær atmosfære. Derfor er det et yndet sted for de lokale, som slår deres farverige parasoller op fra tidlig morgen.

Bugten har en smuk variation af farver, som du kan beundre fra den lille klippe, der omgiver den, hvorfra du kan nyde udsigten og tage et meget cool billede til Instagram eller inkludere et panoramabillede i din rejses TikTok.

Molí-bugten

Denne bugt ved siden af San Antonio har meget få besøgende, da stranden er af småsten, så du finder ingen solsenge, liggestole eller strandbarer. Total fred og ro til at slappe af fra menneskemængden, hvis det er det, du leder efter, og turkisblåt vand til at tage en rensende svømmetur i.

Jondal Bugt

En af de mest eksklusive bugter på øen, hvor mange lokale vælger at lægge til med deres yachter og tilbringe dagen. Her finder du restauranter og strandbarer, og det er måske ikke det bedste sted at slappe af, men det er stedet, hvor man kan nyde en festlig atmosfære i løbet af dagen og natten.

Bassa-bugten

Denne bugt med lavt vand, som er omgivet af en skov af fyrretræer og enebær, hvor man kan spise i skyggen og hvile sig, anbefales især, hvis man besøger Ibiza med familien. Du kan også benytte lejligheden til at snorkle i denne smukke bugt.

Book en udflugt til Cala Bassa på Ibiza

9. Tag en aftentur gennem Dalt Vila, det historiske centrum af Ibiza

Dalt Vila oplyst om natten| ©Alex Kulikov
Dalt Vila oplyst om natten| ©Alex Kulikov

Dalt Vila er Ibizas historiske centrum, på UNESCO's verdensarvsliste og et besøg, du vil nyde uanset dine planer på øen.

Byens imponerende fæstningsværker var Karl V's værk, som fik dem bygget i 1500-tallet for at forsvare byen mod angreb fra berberpirater og den franske flåde. Du kan gå rundt om dem og se ud over den fantastiske udsigt over havnen.

Fra muren kan du få adgang til citadellet i det, der egentlig er kendt som Dalt Vila. Følg blot skiltene gennem de smalle gader, indtil du kommer til den ridderlige hovedport i den gamle bydel, som fører til Plaza de Vila, hvorfra du kan begynde at udforske dette smukke kvarter. Du finder restauranter, kunstgallerier og små butikker, du kan slentre rundt i.

Få mest muligt ud af dit besøg i Ibiza by, og gå ikke glip af dens majestætiske katedral, den smukt navngivne Catedral de la Virgen de las Nieves, der er bygget på stedet for en tidligere moské og blander gotiske og barokke stilarter i det centrale skib.

10. Deltag i en ibizansk festival

Dansere i regionale dragter| ©Manuel QC
Dansere i regionale dragter| ©Manuel QC

Ibiza fejrer en række festligheder i løbet af året, hvoraf Festa de Maig og Festa de Nostra Sanyora de la Victoria er nogle af de mest farverige og smukke. Hvis du besøger øen i maj, kan du få en oplevelse, som vil gøre din rejse endnu mere mindeværdig.

Festa de Ma ig er forårsfesten, som finder sted den første søndag i maj i Santa Eulalia. Du vil se vogne pyntet med blomster og lokale i folkloristiske kostumer, der opfører traditionelle danse.

La Festa de Nostra Sanyora de la Victoria finder sted den anden søndag i maj. For at deltage i denne fest skal man tage til Ibizas naboø, Mallorca, og besøge landsbyen Sóller, hvor man genskaber de tyrkiske piraters angreb på øen i 1561, og hvordan de blev slået tilbage af mallorcinerne i et simuleret slag med kanonslag og ild.

11. Tag en biltur rundt på øen

Nyd øen og dens veje| ©MAX LIBERTINE
Nyd øen og dens veje| ©MAX LIBERTINE

Endelig anbefaler jeg en oplevelse, der ikke kræver meget planlægning eller organisation. Lej en bil, pak rygsækken til et par dage, og tag vejen langs stranden på en rundtur på Ibiza.

Det er muligt at køre en rundtur på Ibiza på omkring fem timer, hvor man kører ad de 192 kilometer veje langs kysten. Men min anbefaling er at tage turen på to dage: Stop ved fyrtårne, udsigtspunkter, klipper og strande, og find et sted at se solnedgangen og overnatte. Næste morgen kan du tage tilbage til dit udgangspunkt og følge den cirkulære rute og afslutte denne smukke tur.

Hvad er det bedste tidspunkt at rejse til Ibiza på?

Som du kan se, er øen fuld af planer, som du nemt kan nyde på alle tider af året. Dens natur og privilegerede beliggenhed midt i Middelhavet glæder alle typer rejsende, uanset om de er på udkig efter en fest eller ønsker at fortabe sig i dens smukke bugter. Men hvis du stadig er i tvivl om, hvornår du skal rejse, får du her en liste over de bedste ting, du kan lave på Ibiza hele året rundt:

Og endelig, for at få mest muligt ud af din ferie, skal du huske at tjekke vores guides med de bedste aktiviteter alt efter længden af dit ophold på Ibiza: