Paris i marts: alt det du har brug for at vide

Med færre turister, masser af festivaler, karnevalsaftener og festligheder er marts en perfekt måned at besøge lysets by.

Katherine Betances

Katherine Betances

9 minutters læst

Paris i marts: alt det du har brug for at vide

Luftfoto af Paris | ©Lucas Gallone

Marts er en tid med festligheder, fejringer og aktiviteter, fra parisisk high fashion til farverige og maleriske gadeparader.

Find ud af, hvad der er at lave i Paris på denne tid, og lav en rejseplan, hvor du kan nyde festivaler, museer, attraktioner og selvfølgelig fabelagtig mad og fortryllende natur.

1. Oplev modeugen i Paris

Paris modeuge model| ©Simon Ackerma
Paris modeuge model| ©Simon Ackerma

Paris Fashion Week er navnet på den berømte dag med præsentationer, der finder sted i den franske hovedstad og afslutter "modeugerne" i andre hovedstæder som London, New York og Venedig.

Paris er udråbt i hele verden som hovedstad for mode og stil, så denne begivenhed er ekstremt vigtig for pariserne generelt, men især for dens designere og modeller, der flytter en millionindustri rundt i verden. De største parisiske modehuse som Dior, Chanel, Yves Saint Laurent, Hérmes og Louis Vuitton deltager i begivenheden.

Men sandheden er, at det er en meget lukket begivenhed, hvor kun personligheder med tilknytning til mode- og showbranchen normalt har adgang.

Shopping i Paris

Shopping i Paris er en af de bedste planer i byen, da den har butikker af store mærker, netop fordi den betragtes som modens hovedstad. Derfor er der mange shoppingture i Paris, der passer til enhver smag og ethvert budget.

For eksempel kan du booke en shoppingtur til La Vallée outlet i Paris, hvis du er interesseret i eksklusive mærker, men til gode priser, med transport tur/retur inkluderet. Klar til glamour?

Yves Saint Laurent-museet

Hvis du derimod ikke kan få billetter til Paris Fashion Week-showene, men gerne vil suge til dig af den parisiske mode, så tøv ikke med at booke billetter til Yves Saint Laurent Museum.

Yves Saint Laurent Museum er en udstilling, hvor du kan se atelieret og de modekollektioner, som den store franske haute couture-designer arbejdede med.

Book billetter til Yves Saint Laurent Museum

2. Patrick's Day i Disneyland Paris eller på Moulin Rouge

Patrick's Day på Moulin Rouge| ©RTV
Patrick's Day på Moulin Rouge| ©RTV

Med en voksende irsk befolkning og turister, der rejser fra hele verden for at deltage i festlighederne, er Paris en af de mest populære europæiske destinationer til at nyde den berømte St. Hvert år den 17. marts er den franske hovedstad vært for en række begivenheder , der kombinerer musik, øl, dans og parader.

Hvor finder det sted?

Denne fejring finder sted over hele Paris. Men her er en liste over de mest interessante aktiviteter og begivenheder:

Book billetter til Disneyland Paris

3. Bliv opdateret på fransk film

Filmvisning| ©Erik Witsoe
Filmvisning| ©Erik Witsoe

Biografen blev født i Frankrig, da Lumiére-brødrene skabte den første film og det første reproduktionsapparat. Så det er ingen overraskelse, at filmkunsten og filmfestivaler er en vigtig del af det franske kulturlandskab.

I marts er Paris vært for flere årlige filmfestivaler, så hvis du besøger byen på dette tidspunkt, har du mulighed for at beundre arbejdet fra prisvindende instruktører og selvfølgelig nye talenter.

Hvor finder det sted?

Der er flere muligheder for at gå i biografen i Paris i marts:

Book billetter til Pompidoucentret

4. Nyd Mardi Gras-karnevallet eller gå i kabaret

Til Mardi Gras| ©Cécile D
Til Mardi Gras| ©Cécile D

Karnevallet i Frankrig er en række festligheder, der omfatter alle mulige parader og aktiviteter og afsluttes med Mardi Gras. De finder normalt sted mellem februar og marts, så hvis du er i Paris for at fejre karneval, må du ikke gå glip af det!

Der er to særlige fejringer. Hvilken du vælger, afhænger af din rejseplan og din lyst til eventyr.

Cabaret i ægte parisisk stil

Hvis du ikke når frem i tide til Mardi Gras, fordi din rejse ikke falder sammen med denne fest (du ved, at det ændrer sig hvert år), er her nogle andre forslag til dem, der leder efter en sjov tid med magiske shows, akrobatik og kabaret, med et direkte link til at få billetter online på forhånd:

Book billetter til Cabaret Crazy Horse i Paris

5. Klatre til tops på La Grande Roue

Det store pariserhjul på Place de la Concorde| ©Quim Esteban Osta
Det store pariserhjul på Place de la Concorde| ©Quim Esteban Osta

Hvis du besøger Paris med børn, skal du besøge La Grande Roue i Paris. Det blev bygget i 1900 til årtusindefejringen og havde i årevis titlen som "verdens største pariserhjul". I dag betragtes det som det største mobile par iserhjul, da det samles og skilles ad hvert år under vinterfestlighederne i Paris.

La Grande Roue er 70 meter højt, og fra det højeste punkt kan man se hele Paris. Vil du opleve det på et andet niveau? Tag en tur i pariserhjulet ved solnedgang.

Hvor finder det sted?

Fra slutningen af november til begyndelsen af april er det traditionelle parisiske pariserhjul installeret på Place de la Concorde. Billetter kan købes i billetlugerne der for omkring 10 euro.

Andre forslag til de små

Hvis du er ved at løbe tør for ideer til, hvad du kan lave med de små i Paris, og det er en regnvejrsdag, så bare rolig, der er masser af andre ting at lave med familien i den franske hovedstad ud over at opdage attraktionerne i Disneyland Paris. Her er blot et par stykker:

Book en guidet tur på Louvre

6. Deltag i Carnaval de Femmes

På Carnaval de Femmes| ©Basili
På Carnaval de Femmes| ©Basili

Carnaval de Femmes er en farverig kostumeparade, der afholdes hvert år i marts måned. Denne særegne fest er også kendt som Fête des blanchisseuses eller Washerwomen's Festival, efter den historie, der gav anledning til festen.

Ifølge pariserne begyndte denne tradition i det 18. århundrede, hvor vaskekvinderne, der arbejdede langs Seinen, valgte dagens dronning og derefter dansede under stjernerne indtil daggry.

Hvor finder den sted?

Fête des Blanchisseuses-ruten starter ved Gambetta metrostation i det 20. arrondissement og slutter ved Place de la République.

Sådan får du billetter

Det er ikke nødvendigt at købe billetter til denne begivenhed. Det er en gratis, non-profit parade, som er åben for offentligheden. For flere detaljer om kommende datoer, besøg den officielle begivenheds hjemmeside.

7. Deltag i Paris halvmaraton

Paris maraton| ©Caravanum
Paris maraton| ©Caravanum

Paris Halvmaraton er blevet afholdt i den franske hovedstad hvert år i marts siden 1993. Begivenheden markerer startpunktet for byens årlige sportskalender.

Denne begivenhed er også kendt som opvarmningsfasen til Grand Paris Marathon, som finder sted hvert år i april.

Hvor finder det sted?

Selvom ruten kan ændres i visse henseender, tages der altid hensyn til de vigtigste veje i Paris og de mest attraktive turiststeder eller monumenter.

Resultatet er en løbsrute med smukke udsigter, så løbere, der kommer fra alle verdenshjørner, bliver betaget af byens tiltrækningskraft.

Sådan får du billetter

Hvis du vil registrere dig som løber til Paris Semi-marathon, kan du gøre det på den officielle hjemmeside.

Bemærk, at Paris Marathon er en af de få begivenheder i denne kategori, der kræver, at alle deltagere har en fuld lægeundersøgelse, der er mindre end et år gammel. Tilmeldingsgebyret til begivenheden starter ved 50 euro, men for at se løbet som tilskuer behøver du ikke at betale noget.

8. Oplev jazzmusik på Festival Banlieues Bleues

Parisisk jazzfestival| ©InfoParis
Parisisk jazzfestival| ©InfoParis

Franskmændene elsker jazz, så en tur til de parisiske forstæder til Banlieues Bleues-festivalen er på dagsordenen år efter år. Den blev grundlagt af Jacques Pornon og den kunstneriske leder Xavier Lemetre i 1984 og har eksisteret i mere end 30 år. Festivalen afholdes over fem uger mellem marts og april.

Denne jazzfestival finder sted på forskellige steder i Seine-St-Denis og omfatter et varieret program af forestillinger, som vi anbefaler, at du kigger nærmere på på den officielle hjemmeside.

Som hovedregel vil du kunne nyde optrædener af meget talentfulde kunstnere fra genrer som jazz, blues, R&B, soul, funk, flamenco og rytmer fra forskellige hjørner af verden.

Hvor finder den sted?

Festivalen finder sted hvert år i Saint-Denis, en kommune i den nordlige forstad til Paris, som ligger 9,4 km fra byen. For at komme til Saint-Denis anbefaler jeg at tage H-toget fra Gare du Nord til Saint-Denis station.

Sådan får du billetter

Information om arrangementets rejseplan og billetpriser kan findes på den officielle hjemmeside. Den historiske gennemsnitlige billetpris er normalt ikke mere end €16 for almindelige adgangsbilletter, mens personer over 60 år, studerende og personer under 21 år betaler en lavere pris.

9. Nyd et hesteshow

Udsigt fra Eiffeltårnet over Grand Palais| ©Roger W
Udsigt fra Eiffeltårnet over Grand Palais| ©Roger W

Hvis du er fan af heste eller har en eller anden form for nysgerrighed over for disse fascinerende skabninger, bør du overveje at deltage i Saut Hermès Equestrian Show, en årlig konkurrence med et kunstnerisk og kulturelt islæt, der fejrer alle facetter af hesteverdenen. Det er sponsoreret af det parisiske modemærke og firma Maison Hérmes.

Arrangementet har fået den højeste klassifikation fra International Equestrian Federation og tiltrækker i gennemsnit 4.000 tilskuere hvert år. Ud over at se konkurrencerne kan man besøge stande, specialiserede boghandlere og en fotoautomat.

Hvor afholdes det?

Siden oprettelsen i 2011 er denne begivenhed blevet afholdt i Grand Palais på Avenue du Général Eisenhower.

Sådan får du billetter

Billetter til arrangementet kan købes direkte på Saut Hermes' hjemmeside. Priserne starter ved 60 euro.

10.Deltag i de europæiske håndværksdage

Håndværk| ©julian mora
Håndværk| ©julian mora

Denne begivenhed er arrangeret af National Institute of Crafts og har til formål at give håndværkssektoren større anerkendelse. Disse dage inviterer offentligheden til at møde håndværkerne, besøge deres værksteder og opdage viden om deres håndværk.

Arrangementet blev skabt i 2012 og har siden fået en stærk international dimension. 5.000 arrangementer er organiseret i hele Frankrig, herunder: åbning af værksteder, udstillinger på kulturarvssteder, møder mellem fagfolk, uddannelsesruter, temature, sjove aktiviteter og meget mere.

Arrangementet finder sted hvert år i slutningen af marts og begyndelsen af april. For mere information om aktivitetsprogrammet i Paris og i andre byer, se den officielle hjemmeside.

Temperaturer i Paris i marts

Fra terrassen ved Triumfbuen| ©Guilhem Vellut
Fra terrassen ved Triumfbuen| ©Guilhem Vellut

Med temperaturer på mellem 5 og 13 grader celsius beskrives vejret i Paris i marts generelt som køligt og behageligt.

Mens varmt tøj stadig er nødvendigt, er snefald stort set ikke-eksisterende, og kun i usædvanligt kolde år kan de forekomme som en lejlighedsvis begivenhed, hvilket gør det til en af de bedste måneder at besøge Paris og nyde alt, hvad der er at gøre i Paris og besøge de bedste parisiske museer, fabelagtig mad og fortryllende natur.

I modsætning til januar og februar i Paris, som er kolde næsten hele tiden, er marts en omskiftelig og polariserende måned; bliv ikke overrasket, hvis du bliver fanget i en kold vinterregn den ene eftermiddag for den næste dag at se solen stå op og høre fuglene synge, som om det er forår i Paris.

Book en cykeltur