Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Roms bedste katedraler

I Rom kan du se et uendeligt antal kirker, men den vigtigste af dem alle er Basilicas Maggiore eller Pavebasilikaerne - der er kun fire i verden!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minutters læst

Roms bedste katedraler

Peterspladsen, Vatikanstaten | ©Sonse

Rom er sæde for den katolske kirke, og derfor vrimler det med kirker i gaderne. I hvert hjørne af den evige stad er det let at støde på en kirke eller et lille kapel. Åndelige og kunstneriske templer, der er et besøg værd som en væsentlig del af de steder, man skal besøge i Rom.

Men blandt alle kirkerne i Rom er der især fire, der skiller sig ud som havende en højere rang end alle de andre: de store basilikaer.

Peterskirken

Facade af Peterskirken| ©Mike McBey
Facade af Peterskirken| ©Mike McBey

At besøge Vatikanstaten og alle de vidundere, den huser, er drømmen for mange rejsende, der lander i Rom. Et af dem er Peterskirken og kuplen, det største tempel i kristenheden.

Udover at være et åndeligt symbol for katolikker over hele verden, er det også et kunstnerisk mesterværk. Lige så meget et mesterværk inden for maleri og skulptur, som det er inden for arkitektur. Faktisk var Peterskirkens dimensioner så kolossale, at man troede, at det var et uigennemførligt projekt at bygge den.

Arbejdet stod på i næsten to århundreder og involverede kunstnere som Michelangelo, Bernini, Bramante, Giacomo Della Porta og Carlo Maderno for at opfylde opgaven fra pave Julius II, som ønskede at bygge et stort tempel på den nekropolis, hvor apostlen Sankt Peter var begravet, og hvor kejser Konstantin også opførte en basilika, der blev stående i mere end et årtusinde, indtil den blev revet ned for at bygge den nuværende.

 • Adresse: Piazza San Pietro, 00120. Vatikanstaten.
 • Sådan kommer du derhen: Metro, linje A, Ottaviano station.
 • Åbningstider: Fra 1. oktober til 31. marts, kl. 7-18 og fra 1. april til 30. september, kl. 7-19.

Hvad vil du se under dit besøg?

 • Udenfor Peterspladsen og dens berømte kolonnade, en af de største og smukkeste pladser i Europa.
 • Inde i Peterskirken får du mulighed for at se vidunderlige kunstværker som Berninis Baldachin, Michelangelos Pietà, basilikaens skib eller statuen af Sankt Peter på sin trone af Arnolfo di Cambio, blandt mange andre.
 • Og du må ikke gå glip af Peterskirkens kuppel. I indlægget Besøg Peterskirken finder du ud af, hvordan du får mest muligt ud af oplevelsen, så jeg råder dig til at læse det, før du køber dine billetter.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Johannes Lateran Basilikaen

Johannes Lateran-basilikaen i Rom| ©Cristian Martinez
Johannes Lateran-basilikaen i Rom| ©Cristian Martinez

Lateranbasilikaen er den vigtigste af de fire store basilikaer i Den Evige Stad (over Peterskirken), da det var den første kirke, der blev bygget i Rom tilbage i det 4. århundrede e.Kr., da kejser Konstantin satte en stopper for forfølgelsen af de kristne med Milano-ediktet.

Det er derfor, dette tempel er så vigtigt i Roms historie. Desuden er det byens katedral og det sted, hvor alle paverne for ikke så længe siden blev udråbt.

Det er også et af de smukkeste. Interiøret er et vidunder, og alt er rigt dekoreret, fra gulv til loft. Hvis du er vild med hellig kunst og arkitektur, er der ingen tvivl om, at du vil nyde et besøg i en juvel som Skt. Johannes Lateran. Og hvis du har lidt tid til overs, anbefaler jeg, at du går ind i dens middelalderlige kloster i Cosmatesque-stil, for det er et af de mest romantiske steder i Rom.

 • Adresse: Piazza di San Giovanni in Laterano, 4
 • Sådan kommer du derhen: Metro, linje A, San Giovanni station.
 • Åbningstider: Åbent alle ugens dage fra kl. 7.00 til 18.30.

Book din billet til Archbasilica of St. John Lateran

Basilikaen Santa Maria Maggiore

Basilikaen Santa Maria Maggiore| ©Pierre-Selim Huard
Basilikaen Santa Maria Maggiore| ©Pierre-Selim Huard

En anden af de vigtigste kirker i Rom, som du skal besøge under dit ophold, er Santa Maria Maggiore i Rom, den første kirke dedikeret til Jomfru Maria i verden og den største af alle kirkerne i byen. Sammen med de ovennævnte er den en af de fire store basilikaer i Rom og har en mærkelig oprindelse. Vidste du, at pave Liberius beordrede denne kirke bygget på toppen af Esquilin-bjerget som følge af "sneens mirakel", der dækkede denne bakke i de tidlige morgentimer den 5. august i 358 e.Kr?

Hvis du rejser til Rom om sommeren, anbefaler jeg, at du besøger basilikaen den dag, for der er en særlig fest til minde om dette mirakel, hvor man kaster hvide kronblade op i luften fra toppen af templet. Det er et smukt syn!

Inde i Santa Maria Maggiore er et vidunder. Af alle de store basilikaer i Rom er det den eneste, der har bevaret sin oprindelige tidlige kristne grundplan intakt, hvilket sammen med dens tidlige kristne mosaikker fra det 5. århundrede gør den til et historisk levn, der er værd at se. Bortset fra dette er der ikke meget tilbage af det oprindelige tempel, da det har gennemgået adskillige ændringer i årenes løb. Det har resulteret i en række forskellige arkitektoniske og dekorative stilarter, men med stor harmoni og smag.

 • Adresse: Piazza di Santa Maria Maggiore.
 • Sådan kommer du derhen: Med metro, linje A, Termini station.
 • Åbningstider: Alle ugens dage fra kl. 7.00 til 18.30.

Book en guidet tur til basilikaen Santa Maria Maggiore i Rom

Paulus-basilikaen uden for murene

Paulus-basilikaen uden for murene| ©Warren LeMay
Paulus-basilikaen uden for murene| ©Warren LeMay

Ligesom kejser Konstantin beordrede Peterskirken bygget på det sted, hvor den første kristne pave blev begravet, ønskede han at gøre det samme for apostlen Paulus, som også led martyrdøden i Rom, og hvis grav på det tidspunkt lå uden for byen.

Den oprindelige basilika Sankt Paul uden for murene blev et vigtigt pilgrimssted i Rom fra det 1. århundrede og blev snart for lille til at rumme så mange af de troende. Derfor besluttede flere kejsere at erstatte den med en større, som var den, der eksisterede indtil det 19. århundrede, hvor en katastrofal brand ødelagde en del af templet.

Det blev senere genopbygget for at give denne basilika den pragt, den engang havde, og sådan har den overlevet til i dag. Jeg anbefaler dig at besøge San Pablo Extramuros, for det er en skønhed. Interiøret er dekoreret med smukke gyldne mosaikker og store alabastsøjler. Den har også en middelalderlig klostergang, som er en juvel. Under dit besøg i St. Paul Outside the Walls kan du også se apostlen Paulus ' grav, som ligger under basilikaens alter.

 • Adresse: Piazzale San Paolo, 1.
 • Sådan kommer du derhen: Metro, linje B, Basilica San Paolo station.
 • Åbningstider: Alle ugens dage fra kl. 7.00 til 18.30.

Book en guidet tur i Roms katakomber og basilikaer


Hvad er de største basilikaer i Rom?

På rundvisning i Johannes Lateran-basilikaen i Rom| ©Raffaele Pagani
På rundvisning i Johannes Lateran-basilikaen i Rom| ©Raffaele Pagani

De store basilikaer er efter pavelig betegnelse kristendommens vigtigste templer. Det skyldes, at pave Bonifacius VIII i det 14. århundrede med bullen "Antiquorum fida relatio" indførte et helligt år og aflad for synder til dem, der bekendte dem og besøgte apostlene Sankt Peters og Sankt Pauls grave i basilikaerne Sankt Peter og Sankt Paul uden for murene.

Pave Clemens VI tilføjede senere besøget i Sankt Johannes Lateran-basilikaen til disse betingelser, og senere kom Sankt Maria Major til.

Faktisk er det at besøge dem alle stadig et krav for den romerske jubilæumsaflad i dag.

Book en guidet tur til basilikaen Santa Maria Maggiore i Rom

Hvad er forskellen mellem de store og de små basilikaer?

Peterskirkens kuppel| ©Aldo Loya
Peterskirkens kuppel| ©Aldo Loya

Ordet "basilika" betyder "bemærkelsesværdig kirke" og henviser til et kristent tempel, der på grund af sin antikvitet, majestæt eller på grund af de gudstjenester, der afholdes der, nyder visse privilegier.

Mens de store basilikaer ligger i Vatikanet og Rom, der er fire af dem, og de kan tælles på fingrene af en hånd, er de mindre basilikaer mere end tusind og er spredt over forskellige lande i verden.

Book et besøg i Peterskirken

Hvilke privilegier og egenskaber har de store basilikaer i Rom?

Sankt Johannes Lateran-basilikaen| ©Ana Rey
Sankt Johannes Lateran-basilikaen| ©Ana Rey
 • Højalter: Kun paven og hans særlige udsendinge kan fejre messe på altrene i de store basilikaer.
 • Hellig dør: Hver af Roms store basilikaer har en hellig dør, som altid er forseglet, undtagen i jubelår, hvor den åbnes, så pilgrimme kan gå igennem og få fuld aflad.

Book en guidet tur i Roms katakomber og basilikaer

Er alle de store basilikaer i Rom værd at se?

Inde i basilikaen Santa Maria Maggiore| ©Michiel Jelijs
Inde i basilikaen Santa Maria Maggiore| ©Michiel Jelijs

Ja, absolut! Uanset om du er religiøs eller ej, er et besøg i disse særlige templer et af højdepunkterne på din rejse til Rom og en fantastisk mulighed for at opdage Roms mere spirituelle side, lære om kristendommens rødder og beundre arkitektur og kunst fra tidligere epoker.

På grund af deres historie og oprindelse er et besøg i de store basilikaer desuden det perfekte supplement til andre ture som f.eks. turen til Roms katakomber.

Book en guidet tur til basilikaen Santa Maria Maggiore i Rom

Hvor meget koster det at komme ind i de store basilikaer i Rom?

Beregning af gebyret| ©Karolina Grabowska
Beregning af gebyret| ©Karolina Grabowska

Der er gratis adgangtil de store basilikaer i Rom. Men når du besøger Peterskirken, vil jeg råde dig til at købe en "spring køen over"-billet eller booke en guidet tur for at undgå de lange kø er ved indgangen.

Book et besøg i Peterskirken

Tips til at besøge de store basilikaer i Rom

Besøg i basilikaerne i Rom| ©Spencer Davis
Besøg i basilikaerne i Rom| ©Spencer Davis
 • Påklædning: Ud over at være værdifulde kunstværker er de store basilikaer i Rom også hellige steder, hvor kristendommen praktiseres. Af denne grund skal alle besøgende følge en streng etikette med at bære tøj, der dækker både skuldre og knæ, og fjerne en kasket eller hat, når man går ind, hvis man bærer en.
 • Fotografering: Hvis du ønsker at tage billeder inde i de store basilikaer, er mit råd først at tjekke, om det er tilladt at fotografere med blitz indendørs, da nogle templer ikke tillader det for at beskytte kunstværkerne.
 • Donationer: Selvom indgangen til de store basilikaer er gratis, er donationer altid velkomne til velgørenhedsarbejde og til at udføre bevarings- og restaureringsarbejde af templerne. Hvis du ønsker at give en donation, kan du lægge den i kirkens børste eller tænde et lys.

Book en guidet tur i Roms katakomber og basilikaer