Sådan besøger du Peterskirken

Peterskirkens indre er et besøg værd, men... men hvordan får man mest ud af det? Jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide, her.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minutters læst

Sådan besøger du Peterskirken

Inde i Peterskirken | Anna C.

Et besøg i Rom og Vatikanstaten er ikke komplet uden et besøg i Peterskirken. Men mens du laver din liste over ting, du skal se og lave i Rom, er du sikkert i tvivl: Hvor lang tid skal jeg bruge på besøget? Skal jeg købe billetter til Peterskirken? Vil der være en lang kø? Hvad skal jeg se? Kan jeg bestige kuplen?

Da besøget i Peterskirken er gratis, anbefaler jeg, at du tager med på en guidet tur, som vil give dig et mere komplet overblik over stedet. Disse ture omfatter en rundvisning i templet med forklaringer fra en kunstkyndig guide. Nogle inkluderer et besøg i kuplen, og for lidt ekstra penge kan du også få adgang til Vatikanmuseerne. Jeg fortæller dig mere:

Min favorit

Guidet Tur Af Peterskirken Med Adgang Til Kuplen

Gå ind i det indre af Peterskirken, og gå ikke glip af nogen detaljer takket være denne komplette guidede tur.

Se den imponerende Peterskirke, og lær om den kunstneriske betydning af værkerne indeni med denne guidede tur. Du får også mulighed for at opleve kuplen på en eksklusiv måde.

Varighed: 1 time 45 minutter

Vatikanet har meget at se, og et af dets must-sees er Peterskirkens indre. Med denne guidede tur med adgang til kuplen kan du på første hånd opdage alt, hvad der er indeni, med forklaringer fra en ekspertguide, der vil give dig en bedre forståelse af den historiske og kunstneriske kontekst i verdens største kristne kirke.

I en lille gruppe kommer du rundt i basilikaen og ser værker som Michelangelos Pietà eller Berninis alter, indtil du kommer op på kuplens terrasse, hvor du får en eksklusiv udsigt over den bedste panoramaudsigt over Peterspladsen, Vatikanet og Rom generelt.

Anbefales, hvis... Du vil ikke gå glip af den imponerende Peterskirke, som er katolicismens hovedsæde i verden, og mens du er der, vil du forstå værdien af dens historiske kunstværker. Med denne guidede tur er du desuden garanteret at komme op i kuplen, som er et must på dit besøg i Vatikanet.


Premium-muligheden

Guidet rundvisning på Vatikanmuseerne, Det Sixtinske Kapel og Peterskirken

Lær Vatikanet at kende i dybden med denne pakke med museerne og basilikaen.

Spar penge på din oplevelse i Vatikanet, og få billetter til guidede ture til de tre monumentale perler: Vatikanmuseerne, Det Sixtinske Kapel og Peterskirken. Omfatter ikke bestigning af kuplen

Varighed: 2 timer

Vatikanmuseerne er et andet must-see i Rom, og de ligger ved siden af Peterskirken. Derfor vælger de fleste rejsende samme dag til at besøge begge steder, selvom de enorme køer, der kan ses på Piazzaen for at komme ind i kirken, nogle gange kan afskrække mange mennesker.

For at undgå disse køer er det bedst at booke en pakke, der inkluderer en guidet tur til Vatikanmuseerne, Det Sixtinske Kapel og Basilikaen. Når du har set de mange kunstværker i museerne og beundret Michelangelos imponerende arbejde i Det Sixtinske Kapel, har du fortrinsret til basilikaen uden køer. Denne tur inkluderer dog ikke et besøg i kuplen.

Anbefales, hvis... Du også planlægger at besøge Vatikanmuseerne og foretrækker at kombinere besøgene på én dag uden at bruge for meget tid på at stå i kø på Peterspladsen for at komme ind i basilikaen.

Gå ind i Peterskirken ved at springe køerne over med en guidet tur

Tag på en guidet tur i basilikaen| ©Ivan PC
Tag på en guidet tur i basilikaen| ©Ivan PC

En af de bedste anbefalinger, jeg kan give dig, når du organiserer dit besøg i basilikaen, og en, som næsten ingen kender til, er, at hvis du foretrækker at undgå de lange køer og få prioriteret adgang til basilikaen, skal du deltage i denne guidede tur i Vatikanet. Ud over at se templets indre med en professionel guide, kan du springe de meget lange køer ved indgangen til Piazzaen over, hvilket uden tvivl er en merværdi ved denne mulighed.

Fra 48 € kan du først besøge Vatikanmuseerne og derefter se basilikaen, nyde dens vigtigste værker og forstå dens struktur. Efter rundvisningen har du tid til at gå rundt i basilikaen i ro og mag, fortsætte med at beundre dens skønhed og endda udnytte, at du er der til at gå op til Peterskirken eller gå ned for at se pavernes grave.

Jeg anbefaler denne mulighed for guidet rundvisning, for selvom indgangen til basilikaen er gratis, er det nogle gange ikke værd at vente så mange timer ved indgangen, og især hvis du kun har et par dage til at besøge Rom.

Book dit besøg i basilikaen og Vatikanmuseerne

Besøg Peterskirken gratis

Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński
Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński

Peterskirken er gratis og kræver ingen entré. For at komme ind skal man krydse den berømte søjlegang på Peterspladsen (en af de bedste pladser i Rom) og desværre stille sig i kø. Når du er tæt på templet, skal du igennem et rutinemæssigt sikkerhedstjek (metalgenstandsscanner), og så kan du komme ind i basilikaen.

Hvis du besøger Rom om sommeren, skal du vide, at der ikke er nogen skygger på Peterspladsen, og at du skal stå i de lange køer i solen, så jeg anbefaler dig at medbringe en hat eller kasket, køligt vand og endda solcreme. Hvis du føler dig lidt klemt ved tanken om at skulle stå i solen i timevis, så fortvivl ikke, der er også mulighed for at springe køerne over - læs videre!

Book dit besøg i Peterskirken og kuplen

Hvad skal man se i Peterskirken?

Detalje af Peterskirken| ©Unsplash
Detalje af Peterskirken| ©Unsplash

Af alle de vidundere, man kan se i Vatikanet, er Peterskirken det vigtigste. For at nyde den fuldt ud og se alle kunstværkerne, kapellerne og relikvierne og læse alle inskriptionerne på basilikaens vægge uden at skulle tilbringe for mange timer der, anbefaler jeg, at du fokuserer på følgende:

Basilikaens midterskib

Når du træder ind i Peterskirken, er det første, der slår dig, hvor imponerende dens skibe er, hvor enormt dens indre er, og den udsøgte ud smykning, der dækker dens vægge.

Michelangelos Pietà

Dette er en af Michelangelos vigtigste skulpturer sammen med David, men efter min smag er det den mest sublime af de to. Det er en overvældende gengivelse af Maria, der holder Kristi legeme i en klagesang. Du finder Michelangelos Pieta, så snart du træder ind i basilikaen, i det første kapel på højre hånd.

Bronzestatue af Sankt Peter

På højre side af basilikaens midterskib finder du en bronzestatue fra middelalderen, en af de få tilbageværende fra denne periode. Mange besøgende i Peterskirken lægger ikke mærke til denne lille figur, men de troende, der valfarter til Den Hellige Stol, gnider og kysser endda hans fod, når de ankommer, slidt ned efter århundreder.

Baldacchino

Denne struktur med fire søjler er skabt af Gian Lorenzo Bernini, barokkens vigtigste arkitekt og billedhugger, og fungerer som baldakin for basilikaens hovedalter, der kun er forbeholdt den pavelige messe. Alteret er bygget over Sankt Peters grav og er Peterskirkens symbolske og åndelige hjerte.

Kuplen

Påbegyndt af Michelangelo og videreført af Giacomo Della Porta, blev Peterskirkens k uppel udtænkt som den ultimative repræsentation af kristendommen. Indeni finder du to inskriptioner på latin, hvoraf den ene lyder: "Du er Peter, og på denne klippe vil jeg bygge min kirke. Til dig vil jeg give nøglerne til himlenes rige" og en anden dedikeret til pave Sixtus V.

Hvad angår bestigning af kuplen: Du kan bestige både den indre og ydre kuppel, hvorfra du har en af de bedste panoramaudsigter over Rom. Man kan også komme helt tæt på Michelangelos freskoer og inskriptioner. Entréen til kuplen er €10 for elevatoren eller €8, hvis du går op ad de mere end 500 trin til toppen.

Alexander VII's grav

Dette trekantede værk, der er så typisk for barokken, er et storslået sæt af allegoriske figurer, der ledsager et billede af pave Alexander VII, der knælende og ydmygt beder over ligklædet, som er afbildet med et tomt timeglas i hånden. Noget, der især imponerede mig ved denne grav, ud over dens storslåede teatralitet, er den skulpturelle behandling af ligklædet.

Skatkammermuseet

Hvis du har lidt tid til overs og er særligt interesseret i Vatikanets ikonografi, anbefaler jeg et besøg i Sakristiet og Skatkammermuseet, hvor du kan se kors, pavelige klæder, smykker og relikvieskrin. Entréen er 5 € for voksne og 3 € for børn op til 12 år.

Vatikanets grotter

I slutningen af dit besøg i basilikaen skal du kigge efter skiltene til Vatikanets grotter, underjordiske gallerier, hvor resterne af flere paver, herunder Johannes Paul II, ligger. Du vil se et forgyldt alter over Sankt Peters grav, lige under højalteret og Baldacchino. Sådan besøger du Vatikanets katakomber, krypter og nekropolis.

Book dit besøg i Peterskirken og kuplen

Hvor lang tid har du brug for til at besøge Peterskirken?

Michelangelos Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo
Michelangelos Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo

Hvis du deltager i en guidet tur, kan du se basilikaen på omkring en time. Hvis du tager af sted på egen hånd, kan du tilpasse besøgstiden, som du vil, men regn med, at du stadig skal bruge ca. 60 minutter til at gå rundt i hele basilikaen og stoppe ved de vigtigste værker som Baldachin eller Moses.

Hvis du vil besøge Nekropolis, skal du måske bruge en time ekstra, og hvis du også vil op i kuplen, skal du forlænge besøget med et par timer for at have tid nok til at gå op, beundre udsigten og komme ned igen.

Book dit besøg i Peterskirken og kuplen

Sådan bestiger du Peterskirken

Besøg kuplen| ©Clay Banks
Besøg kuplen| ©Clay Banks

Du kan gå op til Peter skirken til fods eller ved at kombinere en del af turen til fods med en elevator. Bestigningen er ikke egnet for alle (der er tidspunkter, hvor trappen er smal og kan være en smule klaustrofobisk), men jeg kan forsikre dig om, at udsigten er det hele værd.

Med hensyn til hvordan man får billetter til Domen, skal du være opmærksom på, at du ikke kan købe dem online. Du skal købe dem inde i selve templet for €8 (gåturen op) eller €10, hvis du foretrækker at bruge elevatoren til den tilgængelige sektion. Uanset hvad, vil du kunne nyde den bedste udsigt over byen fra et af de bedste monumenter i Rom, og det vil være et af de minder, du vil tage med dig fra Rom.

Book dit besøg i Peterskirken og kuplen

Sådan ser du pavernes grave i Peterskirken

Pius XI's grav| ©Phil
Pius XI's grav| ©Phil

I Peterskirkens kælder ligger pavernes grave. De er opdelt i to niveauer: Det første galleri, på niveau -1, består af forskellige mausoleer og grave for forskellige paver. Dette besøg er gratis, og du kan få adgang til dette galleri inde fra basilikaen.

Hvis du foretrækker at gå ind i Nekropolis og bl.a. besøge Peterskirken, skal du være opmærksom på, at kapaciteten er meget begrænset (maks. 250 personer om dagen), og du skal sende en anmodning på forhånd ved at sende en e-mail med oplysninger om de besøgende, du ønsker at deltage. Du kan finde alle detaljerne i min guide til Vatikanets katakomber, pavernes krypter og Sankt Peters Nekropolis.

Book dit besøg i Vatikanbasilikaen og Vatikanmuseerne

Peterskirkens åbningstider

Udsigt over Vatikanet fra Peterskirkens kuppel| ©Alan Liu
Udsigt over Vatikanet fra Peterskirkens kuppel| ©Alan Liu

Peterskirken er åben hver dag, mandag til fredag, mellem kl. 7.00 og 19.00. Om vinteren, fra oktober til marts, lukker den en time tidligere, kl. 18.00.

Bemærk venligst, at åbningstiderne kan ændre sig i forbindelse med religiøse helligdage eller særlige gudstjenester, så tjek venligst, før du planlægger dit besøg, hvis du rejser i julen eller påsken.

Er det muligt at deltage i messen i Peterskirken?

Eukaristisk fejring| ©Ministerio de Cultura de la Nación
Eukaristisk fejring| ©Ministerio de Cultura de la Nación

Ja, det kan du, selvom paven ikke fejrer messe undtagen ved helt særlige lejligheder som jul og påske.

  • I løbet af ugen er messeplanen som følger: 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00.
  • På helligdage er messeplanen som følger: : 9:00 / 10:30 / 11:30 / 12:15 / 13:00 / 16:00 / 17:30

Book dit besøg i Vatikanet tidligt om morgenen

Vil jeg se paven i Peterskirken?

Pave Frans| ©Ashwin Vaswani
Pave Frans| ©Ashwin Vaswani

Det er ret svært at møde paven i basilikaen ved et tilfælde. Hans skemaer for messer og offentlige audienser er ret strenge, og han er aldrig spontant i basilikaen, medmindre der er en særlig messe, som f.eks. midnatsmessen eller påskemessen.

Men hvis du har lyst til at se paven personligt, kan du altid deltage i hans søndagsaudiens, Angelus eller onsdagens velsignelse. Disse begivenheder finder altid sted på Peterspladsen og er normalt åbne for alle, selvom du normalt skal igennem sikkerhedstjek for at komme ind på pladsen.

Book billetter til den pavelige audiens

Hvordan skal man klæde sig for at besøge Peterskirken?

Tag passende tøj på| ©Anna Church
Tag passende tøj på| ©Anna Church

Som et religiøst tempel kræver kirken, at både mænd og kvinder bærer knæ- og skulderbeklædning. Glem alt om korte shorts, tanktoppe eller bluser, og for kvinders vedkommende skal du også dække din kavalergang. Hvis du vil, kan du i denne artikel læse nogle tips til at forberede dit besøg i Vatikanet.

Book dit besøg i Peterskirken

Hvad er der ellers at se i Vatikanet?

Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel
Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel

Hvis du er ved at planlægge dit besøg og gerne vil vide, hvad du skal se og lave i Vatikanet, så lad os starte med must-sees. Du kan ikke tage af sted uden at besøge Det Sixtinske Kapel og Vatikanmuseerne.

Besøg Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel er kronet i sin hvælving med de mest berømte fresker i verden, Michelangelos fresker, og er en af de store attraktioner i Vatikanstaten. Du kan besøge det på egen hånd eller få mest muligt ud af det ved at deltage i en guidet tur med en ekspert og professionel guide. Du har brug for mindst to timer til at se resten af Vatikanmuseerne og nyde deres skønhed. Se her, hvordan du får billetter til Det Sixtinske Kapel.

Besøg Vatikanets museer

Ud over Peterskirken kan det varmt anbefales at besøge Vatikanmuseerne, hvor Det Sixtinske Kapel ligger. Der er forskellige muligheder for at få adgang til og besøge dem, da du kan købe billetter til V atikanet og gå rundt i museerne på egen hånd eller med en audioguide, eller du kan booke en guidet tur i Vatikanet på engelsk for at få mest muligt ud af din tur i de mest populære gallerier i kunstverdenen.

Book dine billetter til Vatikanets museer