Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sådan besøger du Peterskirken

Det indre af Peterskirken er et besøg værd, men... men hvordan får du mest muligt ud af det? Jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide, her.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Sådan besøger du Peterskirken

Inde i Peterskirken | Anna C.

Et besøg i Rom og Vatikanstaten er ikke komplet uden et besøg i Peterskirken. Men mens du laver din liste over ting, du skal se og gøre i Rom, har du sikkert nogle spørgsmål: Hvor lang tid skal jeg bruge til at besøge Rom, skal jeg købe billetter til Peterskirken, vil der være lang kø, hvad skal jeg se? Jeg vil besvare dem alle nedenfor:

Besøg Peterskirken uden køer med en guidet tur

Få en guidet rundvisning i basilikaen| ©Ivan PC
Få en guidet rundvisning i basilikaen| ©Ivan PC

En af de bedste anbefalinger, jeg kan give dig, når du organiserer dit besøg i basilikaen, og som næsten ingen kender til, er, at hvis du foretrækker at undgå de lange køer og få prioriteret adgang til basilikaen, bør du deltage i en guidet tur. Ud over at du kan se templets indre med en professionel guide, kan du springe de meget lange køer ved indgangen til pladsen over, hvilket uden tvivl er en ekstra fordel ved denne mulighed.

Fra 29 € og i en time kan du få en rundvisning i basilikaen, se dens vigtigste værker, forstå dens struktur og beundre den spektakulære kuppel indeni. Og efter rundvisningen har du tid til at gå rundt i det indre af kirken, hvor du kan fortsætte med at beundre dens skønhed og endda benytte dig af at være der til at klatre op til Peterskirkens kuppel eller gå ned for at se pavernes nekropol. Her er alle detaljerne om, hvordan du får din billet til Peterskirken uden kø til at springe køen over.

Jeg anbefaler denne guidede tur, for selv om der er gratis adgang til basilikaen, er det nogle gange ikke værd at vente så mange timer ved indgangen, især hvis du kun har et par dage til at besøge Rom.

Bestil en guidet rundvisning i Peterskirken uden at stå i kø

Besøg Peterskirken gratis

Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński
Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński

Peterskirken er gratis og kræver ingen entré. For at komme ind skal du krydse den berømte kolonnade på Peterspladsen (en af de bedste pladser i Rom) og desværre stå i kø. Når du nærmer dig kirken, skal du igennem et rutinemæssigt sikkerhedstjek (scanning af metalgenstande), hvorefter du får lov til at komme ind i basilikaen.

Hvis du besøger Rom om sommeren, skal du være opmærksom på, at der ikke er skygge på Peterspladsen, og at du vil skulle vente i lange køer i solen, så jeg anbefaler, at du medbringer en hat eller kasket, køligt vand og endda solcreme. Hvis du føler dig lidt overvældet ved tanken om at skulle stå i solen i timevis, skal du ikke være bekymret, for der er også en mulighed for at springe køerne over - læs videre!

Hvad skal man se i Peterskirken?

Detalje af Peterskirken| ©Unsplash
Detalje af Peterskirken| ©Unsplash

Af alle de vidundere, der er at se i Vatikanet, er Peterskirken uundværlig. Hvis du vil nyde den fuldt ud og se alle kunstværkerne, kapellerne og relikvieskrifterne og læse alle inskriptionerne på basilikaens vægge uden at skulle bruge for mange timer på at besøge den, anbefaler jeg, at du fokuserer på følgende:

Basilikaens skib

Når du træder ind i Peterskirken, er det første, der slår dig, hvor imponerende dens skibene er, hvor stort dens indre er, og hvor udsøgt dekoreret dens vægge er.

Michelangelos Pietà

Dette er et af Michelangelos vigtigste skulpturelle værker sammen med David, selv om det efter min smag er det mest sublime af de to. Det er en overvældende fremstilling af Maria, der holder Kristi legeme i en klagesang. Du finder Michelangelos Pieta, så snart du træder ind i basilikaen, i det første kapel til højre.

Bronzestatue af Sankt Peter

På højre side af basilikaens midterskib finder du en bronzestatue fra middelalderen, en af de få, der er tilbage fra denne periode. Mange besøgende i Peterskirken lægger ikke mærke til denne lille figur, men de troende, der tager på pilgrimsrejse til Pavestolen, gnider og kysser endda dens fod, når de ankommer, og den er slidt ned efter århundreder.

Baldacchino

Denne struktur, der er støttet af fire søjler, er et værk af Gian Lorenzo Bernini, barokkens vigtigste arkitekt og billedhugger, og tjener som baldakin for basilikaens hovedalter, der udelukkende er forbeholdt pavemessen. Alteret er bygget over Peters grav og er det symbolske og åndelige hjerte i Peterskirken.

Kuplen

Peterskirken, der blev opført af Michelangelo og videreført af Giacomo Della Porta, blev opfattet som den ultimative repræsentation af kristendommen. Indeni finder du to inskriptioner på latin, hvoraf den ene lyder: "Du er Peter, og på denne klippe vil jeg bygge min kirke. Dig vil jeg give nøglerne til himmeriges rige" og et andet tilegnet pave Sixtus V.

Med hensyn til opstigningen til kuplen: Du kan bestige både den indre og den ydre kuppel, hvorfra du har en af de bedste panoramaudsigter over Rom. Du kan også se Michelangelos fresker og inskriptioner på nært hold. Adgangsbilletten til kuplen kost er 10 € for at komme op med elevatoren eller 8 €, hvis du går op ad de mere end 500 trin til toppen.

Alexander VII's grav

Dette trekantede værk, der er så typisk for barokken, er et storslået sæt allegoriske figurer, der ledsager et billede af pave Alexander VII, der knælende og ydmyg beder over dødsskjoldet, som er afbildet med et tomt timeglas i hånden. Noget, der især imponerede mig ved denne grav, ud over dens storslåede teatralitet, er den skulpturelle behandling af ligklædet.

Skatteministeriets museum

Hvis du har lidt tid til overs og er særligt interesseret i Vatikanets ikonografi, anbefaler jeg et besøg i sakristiet og Skatkammermuseet, hvor du kan se kors, pavelige klæder, smykker og relikvier. Entré koster 5 € for voksne og 3 € for børn op til 12 år.

Vatikanets grotter

I slutningen af dit besøg i basilikaen skal du kigge efter skiltene til Vatikanets grotter, som er underjordiske gallerier, hvor resterne af flere paver, herunder Johannes Paul II, ligger. Du kan se et forgyldt alter over Petersgraven, lige under højalteret og Baldacchino. Her kan du se, hvordan du besøger Vatikanets katakomber, krypter og nekropolis.

Hvor lang tid har du brug for til at besøge Peterskirken?

Michelangelos Pietà| ©Alejandro Moreno Calvo
Michelangelos Pietà| ©Alejandro Moreno Calvo

Hvis du deltager i en guidet rundvisning, kan du gå rundt i basilikaen på omkring en time. Hvis du tager af sted på egen hånd, kan du tilpasse besøgstiden efter eget ønske, men du kan regne med at skulle bruge ca. 60 minutter til at gå rundt i hele basilikaen og stoppe ved de vigtigste værker som Baldachin og Moses.

Hvis du vil besøge nekropolen, skal du måske bruge en ekstra time, og hvis du også vil op i kuplen, skal du forlænge dit besøg med et par timer for at have tid nok til at gå op, beundre udsigten og komme ned igen.

Book din billet til Peterskirken

Sådan bestiger du Peterskirkens kuppel

Besøg i kuplen| ©Clay Banks
Besøg i kuplen| ©Clay Banks

Du kan gå op til Peterskirkens kuppel til fods eller kombinere et stykke til fods med en elevator. Klatringen er ikke egnet for alle (der er tidspunkter, hvor trappen er snæver og kan være lidt klaustrofobisk), men jeg forsikrer dig om, at udsigten er det hele værd.

Du kan ikke købe billetter til Dome online, og du skal være opmærksom på, at du ikke kan købe dem online. Du skal købe dem inde i selve templet for €8 (for at gå op) eller €10, hvis du foretrækker at bruge elevatoren til den tilgængelige sektion. Uanset hvad, vil du kunne nyde den bedste udsigt over byen fra et af de bedste monumenter i Rom, og det vil være et af de minder, du vil tage med dig fra Rom.

Sådan ser du pavernes grave i Peterskirken

Pius XI's gravsted| ©Phil
Pius XI's gravsted| ©Phil

I kælderen i Peterskirken ligger pavernes grave. De er opdelt i to niveauer: det første galleri, på niveau -1, består af forskellige mausoleer og gravsteder for forskellige paver. Besøget er gratis, og du kan få adgang til galleriet inde fra basilikaen.

Hvis du foretrækker at gå ind i nekropolen og besøge bl.a. Peterskirkens krypt, skal du være opmærksom på, atkapaciteten er meget begrænset (højst 250 personer pr. dag), og du skal lave en anmodning på forhånd ved at sende en e-mail med oplysninger om de besøgende, som du ønsker at deltage. Du kan finde alle detaljerne i min guide til Vatikanets katakomber, pavernes krypter og Peterskirkens nekropol.

Book din billet til Peterskirken

Åbningstider for Peterskirken

Udsigt over Vatikanet fra kuplen på Peterskirken| ©Alan Liu
Udsigt over Vatikanet fra kuplen på Peterskirken| ©Alan Liu

Peterskirken er åben hver dag, mandag til fredag, mellem kl. 7 og 19. Om vinteren, fra oktober til marts, lukker den en time tidligere, nemlig kl. 18.00.

Bemærk venligst, at åbningstiderne kan ændres i forbindelse med religiøse helligdage eller særlige gudstjenestearrangementer, så tjek venligst før du planlægger dit besøg, hvis du rejser i julen eller påsken.

Er det muligt at gå til messe i Peterskirken?

Fejring af eukaristien| ©Ministerio de Cultura de la Nación
Fejring af eukaristien| ©Ministerio de Cultura de la Nación

Ja, det er muligt, selv om den hellige messe ikke fejres af paven undtagen ved meget specielle lejligheder, som f.eks. jul eller i den hellige uge.

  • I løbet af ugen er messeplanen som følger: kl. 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00.
  • På helligdage er der følgende messeplan: : 9:00 / 10:30 / 11:30 / 12:15 / 13:00 / 16:00 / 17:30

Book din billet til Peterskirken

Vil jeg se paven i Peterskirken?

Pave Frans| ©Ashwin Vaswani
Pave Frans| ©Ashwin Vaswani

Det er ret svært at møde paven i basilikaen ved et tilfælde. Hans tidsplaner for messer og offentlige audienser er ret stramme, og han er aldrig spontant i basilikaen, medmindre der er en særlig messe, f.eks. midnats- eller påskemessen.

Men hvis du har lyst til at se paven personligt, kan du altid deltage i hans søndagsaudiens, Angelus eller onsdagens velsignelse. Disse arrangementer finder altid sted på Peterspladsen og er normalt åbne for alle, men du skal normalt igennem sikkerhedskontrollen for at komme ind på pladsen.

Hvordan skal du klæde dig på til at besøge Peterskirken?

Klæd dig passende på| ©Anna Church
Klæd dig passende på| ©Anna Church

Da det er et religiøst tempel, kræver kirken, at både mænd og kvinder bærer knæ- og skulderbeklædning. Glem korte shorts, tank tops eller tank tops, og for kvinders vedkommende er det også nødvendigt at dække din kavalergang. Hvis du har lyst, kan du læse nogle tips om, hvordan du kan forberede dig på dit besøg i Vatikanet i denne artikel.

Hvad skal jeg ellers se i Vatikanet?

Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel
Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel

Hvis du er ved at arrangere dit besøg og gerne vil vide, hvilke ting du skal se og gøre i Vatikanet, så lad os starte med de ting, du skal se. Du kan ikke tage af sted uden at besøge det Sixtinske Kapel og Vatikanmuseerne.

Besøg det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel, der i sit hvælv er kronet med Michelangelos mest berømte fresker i verden, er en af Vatikanstatens store attraktioner. Du kan besøge den på egen hånd eller få mest muligt ud af den ved at deltage i en guidet tur med en ekspert og professionel guide. Du skal bruge mindst to timer til at gå rundt i resten af Vatikanmuseerne og nyde deres skønhed. Her kan du se, hvordan du får billetter til Det Sixtinske Kapel.

Besøg Vatikanmuseerne

Udover Peterskirken kan det anbefales at besøge Vatikanmuseerne, hvor det Sixtinske Kapel ligger. Du kan købe billetter til Vatikanet og besøge dem på egen hånd eller med en audioguide, eller du kan bestille en guidet rundvisning i Vatikanet på engelsk for at få mest muligt ud af din rundvisning i de mest populære gallerier i kunstverdenen.

Book dine billetter til Vatikanmuseerne

Ofte stillede spørgsmål

  • Er det muligt at besøge Peters grav?

    Peters grav er i øjeblikket ikke åben for besøgende, da den er i en skrøbelig tilstand af bevarelse. Selv om du kan besøge andre pavers grave, er Peters grav især forbudt for offentligheden.