Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Sådan besøger du Peterskirken

Det indre af Peterskirken er et besøg værd, men... men hvordan får du mest muligt ud af det? Jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide, her.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Sådan besøger du Peterskirken

Inde i Peterskirken | Anna C.

Et besøg i Rom og Vatikanstaten er ikke komplet uden et besøg i Peterskirken. Men mens du laver din liste over ting, du skal se og gøre i Rom, har du sikkert nogle spørgsmål: Hvor lang tid skal jeg bruge på at besøge Rom, skal jeg købe billetter til Peterskirken, skal jeg købe billetter til Peterskirken, vil der være en lang kø, hvad skal jeg se? Jeg vil besvare dem alle nedenfor:

Besøg Peterskirken uden køer med en guidet tur

Få en guidet rundvisning i basilikaen| ©Ivan PC
Få en guidet rundvisning i basilikaen| ©Ivan PC

En af de bedste anbefalinger, jeg kan give dig, når du organiserer dit besøg i basilikaen, og som næsten ingen kender til, er, at hvis du foretrækker at undgå de lange køer og få prioriteret adgang til basilikaen, bør du deltage i en guidet tur. Ud over at du kan se templets indre med en professionel guide, kan du springe de meget lange køer ved indgangen til pladsen over, hvilket uden tvivl er en ekstra fordel ved denne mulighed.

Fra 29 € og i en time kan du få en rundvisning i basilikaen, se dens vigtigste værker, forstå dens struktur og beundre den spektakulære kuppel indeni. Og efter rundvisningen har du tid til at gå rundt i det indre af kirken, hvor du kan fortsætte med at beundre dens skønhed og endda benytte dig af at være der til at klatre op til Peterskirkens kuppel eller gå ned for at se pavernes nekropol. Jeg fortæller dig her alle detaljerne for at få din adgangsbillet til Peterskirken uden køer.

Jeg anbefaler denne guidede tur, for selv om der er gratis adgang til basilikaen, er det nogle gange ikke værd at vente så mange timer ved indgangen, og især hvis du kun har et par dage til at besøge Rom.

Bestil dit besøg til Peterskirken og kuplen

Besøg Peterskirken gratis

Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński
Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński

Peterskirken er gratis og kræver ingen entré. For at komme ind skal du krydse den berømte kolonnade på Peterspladsen (en af de bedste pladser i Rom) og desværre stå i kø. Når du kommer tæt på templet, skal du igennem et rutinemæssigt sikkerhedstjek (scanning af metalgenstande), hvorefter du kan komme ind i basilikaens indre.

Hvis du besøger Rom om sommeren, skal du vide, at der ikke er nogen skygge på Peterspladsen, og du skal stå i de lange køer i solen, så jeg anbefaler, at du medbringer en hat eller kasket, koldt vand og endda solcreme. Hvis du føler dig lidt trang ved tanken om at skulle stå i solen i timevis, skal du ikke være bekymret, for der er også mulighed for at springe køerne over - læs videre!

Bestil dit besøg til Peterskirken og kuplen

Hvad skal man se i Peterskirken?

Detalje af Peterskirken| ©Unsplash
Detalje af Peterskirken| ©Unsplash

Af alle de vidundere, der er at se i Vatikanet, er Peterskirken uundværlig. Hvis du vil nyde den fuldt ud og se alle kunstværkerne, kapellerne og relikvieskrifterne og læse alle inskriptionerne på basilikaens vægge uden at skulle bruge for mange timer på at besøge den, anbefaler jeg, at du fokuserer på følgende:

Basilikaens skib

Når du træder ind i Peterskirken, er det første, der slår dig, hvor imponerende dens skibene er, hvor enormt dens indre er og den udsøgte udsmykning, der dækker dens vægge.

Michelangelos Pietà

Dette er en af Michelangelos vigtigste skulpturer sammen med David, selv om den efter min smag er den mest sublime af de to. Det er en overvældende fremstilling af Maria, der holder Kristi legeme i en klagesang. Du finder Michelangelos Pieta, så snart du træder ind i basilikaen, i det første kapel til højre.

Bronzestatue af Sankt Peter

På højre side af basilikaens midterskib finder du en bronzestatue fra middelalderen, en af de få, der er tilbage fra denne periode. Mange besøgende i Peterskirken lægger ikke mærke til denne lille figur, men de troende, der tager på pilgrimsrejse til Pavestolen, gnider og kysser endda hans fod, når de ankommer, og den er slidt ned efter århundreder.

Baldacchino

Denne struktur, der er støttet af fire søjler, er et værk af Gian Lorenzo Bernini, den vigtigste arkitekt og billedhugger i barokken, og tjener som baldakin for basilikaens hovedalter, der kun er forbeholdt pavemessen. Alteret er bygget over Peters grav og er det symbolske og åndelige hjerte i Peterskirken.

Kuplen

Peterskirken, der blev opført af Michelangelo og videreført af Giacomo Della Porta, blev opfattet som den ultimative repræsentation af kristendommen. Indeni finder du to inskriptioner på latin, hvoraf den ene lyder: "Du er Peter, og på denne klippe vil jeg bygge min kirke. Til dig vil jeg give nøglerne til himmeriges rige" og en anden dedikeret til pave Sixtus V.

Hvad angår bestigning af kuplen: Du kan bestige både den indre og den ydre kuppel, hvorfra du har en af de bedste panoramaudsigter over Rom. Du kan også se Michelangelos fresker og inskriptioner på nært hold. Adgangsbilletten til kuplen kost er 10 € for elevatoren eller 8 €, hvis du går op ad de mere end 500 trin til toppen.

Alexander VII's grav

Dette trekantede værk, der er så typisk for barokken, er et storslået sæt allegoriske figurer, der ledsager et billede af pave Alexander VII, der knælende og ydmyg beder over dødsskjoldet, som er afbildet med et tomt timeglas i hånden. Noget, der især imponerede mig ved denne grav, ud over dens storslåede teatralitet, er den skulpturelle behandling af ligklædet.

Skatteministeriets museum

Hvis du har lidt tid til overs og er særligt interesseret i Vatikanets ikonografi, anbefaler jeg et besøg i Sakristiet og Skatkammermuseet, hvor du kan se kors, pavelige klæder, smykker og relikvier. Entré koster 5 € for voksne og 3 € for børn op til 12 år.

Vatikanets grotter

Når du afslutter dit besøg i basilikaen, skal du kigge efter skiltene til Vatikanets grotter, som er underjordiske gallerier, hvor flere paver, bl.a. Johannes Paul II, ligger begravet. Du kan se et forgyldt alter over Petersgraven, lige under højalteret og Baldacchino. Her kan du se, hvordan du besøger Vatikanets katakomber, krypter og nekropolis.

Bestil dit besøg til Peterskirken og kuplen

Hvor lang tid har du brug for til at besøge Peterskirken?

Michelangelos Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo
Michelangelos Pieta| ©Alejandro Moreno Calvo

Hvis du deltager i en guidet tur, kan du få en rundvisning i basilikaen på ca. en time. Hvis du tager af sted på egen hånd, kan du tilpasse besøgstiden efter eget ønske, men du kan regne med at skulle bruge ca. 60 minutter til at gå rundt i hele basilikaen og stoppe ved de vigtigste værker som Baldachin og Moses.

Hvis du vil besøge nekropolen, skal du nok bruge en ekstra time, og hvis du også vil op i kuplen, skal du forlænge besøget med et par timer, så du har tid nok til at gå op, beundre udsigten og komme ned igen.

Book en guidet rundvisning i Peterskirken og gravene

Sådan bestiger du Peterskirkens kuppel

Besøg kuplen| ©Clay Banks
Besøg kuplen| ©Clay Banks

Du kan bestige Peterskælderen til fods eller ved at kombinere et stykke til fods med en lift. Klatringen er ikke egnet for alle (der er nogle gange en smal trappe, og det kan være lidt klaustrofobisk), men jeg forsikrer dig om, at udsigten er det hele værd.

Du kan ikke købe billetter til Dome online, og du skal være opmærksom på, at du ikke kan købe dem online. Du skal købe dem inde i selve templet for €8 (for at gå op) eller €10, hvis du foretrækker at bruge elevatoren til den tilgængelige sektion. Uanset hvad, vil du kunne nyde den bedste udsigt over byen fra et af Roms bedste monumenter, og det vil være et af de minder, du vil tage med dig fra Rom.

Bestil dit besøg til Peterskirken og kuplen

Sådan ser du pavegravene i Peterskirken

Pius XI's gravsted| ©Phil
Pius XI's gravsted| ©Phil

I kælderen i Peterskirken ligger pavernes grave. De er opdelt i to niveauer: det første galleri, på niveau -1, består af forskellige mausoleer og gravsteder for forskellige paver. Besøget er gratis, og du kan få adgang til galleriet inde fra basilikaen.

Hvis du foretrækker at gå ind i nekropolen og besøge bl.a. Peterskirkens krypt, skal du være opmærksom på, atkapaciteten er meget begrænset (højst 250 personer pr. dag), og du skal lave en anmodning på forhånd ved at sende en e-mail med oplysninger om de besøgende, som du ønsker at deltage. Du kan finde alle detaljerne i min guide til Vatikanets katakomber, pavernes krypter og Peterskirkens nekropol.

Bestil dit besøg til Peterskirken

Peter's Basilica åbningstider

Udsigt over Vatikanet fra kuplen på Peterskirken| ©Alan Liu
Udsigt over Vatikanet fra kuplen på Peterskirken| ©Alan Liu

Peterskirken er åben hver dag, mandag til fredag, mellem kl . 7 og 19. Om vinteren, fra oktober til marts, lukker den en time tidligere, nemlig kl. 18.00.

Bemærk venligst, at åbningstiderne kan ændres i forbindelse med religiøse helligdage eller særlige gudstjenestearrangementer, så tjek venligst før du planlægger dit besøg, hvis du rejser i julen eller påsken.

Er det muligt at deltage i messen i Peterskirken?

Fejring af eukaristien| ©Ministerio de Cultura de la Nación
Fejring af eukaristien| ©Ministerio de Cultura de la Nación

Ja, det kan du, selv om paven ikke fejrer den hellige messe undtagen ved meget specielle lejligheder, som f.eks. jul og påske.

  • I løbet af ugen er messeplanen som følger: 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00
  • På helligdage er messeplanen som følger: 9:00 / 10:00 / 11:00 / 12:00 / 17:00: : 9:00 / 10:30 / 11:30 / 12:15 / 13:00 / 16:00 / 17:30

Besøg i Vatikanet tidligt om morgenen

Vil jeg se paven i Peterskirken?

Pave Frans| ©Ashwin Vaswani
Pave Frans| ©Ashwin Vaswani

Det er ret svært at møde paven i basilikaen ved et tilfælde. Hans tidsplaner for messer og offentlige audienser er ret stramme, og han er aldrig spontant i basilikaen, medmindre der er en særlig messe, f.eks. midnatsmessen eller påskemessen.

Men hvis du har lyst til at se paven personligt, kan du altid deltage i hans søndagsaudiens, Angelus eller onsdagens velsignelse. Disse begivenheder finder altid sted på Peterspladsen og er normalt åbne for alle, men du skal normalt igennem sikkerhedskontrollen for at komme ind på pladsen.

Bestil billetter til pavens audiens

Hvordan skal du klæde dig på for at besøge Peterskirken?

Klæd dig passende på| ©Anna Church
Klæd dig passende på| ©Anna Church

Som et religiøst tempel kræver kirken, at både mænd og kvinder bærer knæ- og skulderbeklædning. Glem korte shorts, tanktoppe eller tank tops, og hvis du er kvinde, skal du også dække din kavalergang. Hvis du har lyst, kan du i denne artikel læse nogle tips til at forberede dit besøg i Vatikanet.

Bestil dit besøg til Peterskirken og Den Hellige Stolens gravsteder

Hvad skal jeg ellers se i Vatikanet?

Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel
Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel

Hvis du planlægger dit besøg og gerne vil vide, hvilke ting du skal se og gøre i Vatikanet, så lad os starte med de ting, du skal se. Du kan ikke tage af sted uden at besøge det Sixtinske Kapel og Vatikanmuseerne.

Besøg det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel, der i sit hvælv er kronet med Michelangelos mest berømte fresker i verden, er en af Vatikanstatens store attraktioner. Du kan besøge den på egen hånd eller få mest muligt ud af den ved at deltage i en guidet tur med en ekspert og professionel guide. Du skal bruge mindst to timer til at gå rundt i resten af Vatikanmuseerne og nyde deres skønhed. Her kan du se, hvordan du får billetter til Det Sixtinske Kapel.

Besøg Vatikanmuseerne

Ud over Peterskirken kan det varmt anbefales at besøge Vatikanmuseerne, hvor det Sixtinske Kapel ligger. Du kan købe billetter til Vatikanet og besøge dem på egen hånd eller med en audioguide, eller du kan bestille en guidet rundvisning i Vatikanet på engelsk for at få mest muligt ud af din rundvisning i de mest populære gallerier i kunstverdenen.

Book dine billetter til Vatikanmuseerne

Ofte stillede spørgsmål

  • Er det muligt at besøge Peters grav?

    Peters grav er i øjeblikket ikke åben for besøgende, da den er i en skrøbelig tilstand af bevarelse. Selv om du kan besøge andre pavers grave, er Peters grav især forbudt for offentligheden.